Tove Ditlevsen

50 klassikere du skal læse, før du dør
Vi har spurgt Gyldendals skønlitterære redaktører om de største læseoplevelser. Her er deres bud på 50 klassikere, du skal læse, før du dør. Find ud af, hvilke du allerede har læst, hvilke du bør genlæse, og ikke mindst hvilke du skal læse for første gang. God læselyst!

af Herman Bang

1. VED VEJEN

Katinka Bai bor i en lille jysk landsby med sin ægtemand, stationsforstanderen Hr. Bai. Mens Hr. Bai er en politisk, brusende bulderbasse, er Katinka et drømmende og stille gemyt. Deres ægteskab er barnløst, kommunikationen ikke-eksisterende og kærligheden langt fra sprudlende. Til trods for disse ulykkelige omstændigheder har Katinka valgt at slå sig til tåls med tingenes tilstand som et vilkår i tilværelsen. Lige indtil hun møder byens nyankomne forvalter, Hr. Huus, der forstår hende som ingen anden. Forholdet mellem Katinka og Hr. Huus udvikler sig til en stormende forelskelse, som er farlig i en tid, hvor konventionerne hersker mere end den personlige frihed. 

VED VEJEN er et mesterstykke i længsel og melankoli.

af Steen Steensen Blicher

2. EN LANDSBYDEGNS DAGBOG

Steen Steensen Blicher var en mand med mangfoldige interesser. Han skrev bl.a. om jagt, topografi, politik og humanisme; men han er dog bedst kendt som novellist. Blicher nød ikke den påskønnelse i sin samtid, som han mente at kunne gøre krav på; men eftertiden har i rigt mål værdsat ham for hans digteriske indsats. Han regnes i dag som en af de store danske klassikere, og hans noveller er uovertrufne i dansk digtning.

EN LANDSBYDEGNS DAGBOG udkom første gang i 1824 og regnes som en af Blichers største og bedste noveller og er et mesterstykke i ulykkelig kærlighed.

af Suzanne Brøgger

3. FRI OS FRA KÆRLIGHEDEN

Suzanne Brøggers debut FRI OS FRA KÆRLIGHEDEN (1973) kritiserer kernefamilien, parforholdet og den vestlige kulturs livsform. Debuten sætter tonen for Brøggers velkendte fandenivoldske humor og  Brøgger sproglige opfindsomhed gennem tekster om feminisme, køn og kærlighed, om alt fra transvestitter, voldtægt og incest til hekse og vanvittige mødre. 

FRI OS FRA KÆRLIGHEDEN er en bog der giver styrke.

af Inger Christensen

4. SOMMERFUGLEDALEN

“Hvem er det der fortryller dette møde med strejf af sjælefred og søde løgne og sommersyner af forsvundne døde?” Inger Christensens SOMMERFUGLEDALEN viser os evigheden i øjeblikket –gennem 15 sonetter væves barndomserindringer, former, liv, farver, kærlighed og død sammen med sommerfuglens forvandling. Læs den smukke digtsamling og kom tæt på både døden og livet.

Med Inger Christensens SOMMERFUGLEDALEN ved vi, at skønhed findes.

 

af Albert Camus

5. PESTEN

PESTEN er en symbolsk roman om en pestepidemi, der i 1940'erne bryder ud i byen Oran i Algeriet. Den franske forfatter Albert Camus (1913-1960) udgav PESTEN i 1947, og den udkom på dansk samme år.  Denne udgave er Hans Peter Lunds oversættelse fra 2012.

PESTEN er et eksistentielt mesterværk og forsvar for humanismen.

 

af Joseph Conrad

6. MØRKETS HJERTE

MØRKETS HJERTE bygger på Joseph Conrads egne oplevelser som flodskipper i Belgisk Congo - et stort stykke af det indre Afrika, erhvervet af den belgiske konge Leopold II, der udnyttede sin personlige koloni som et imperialistisk rædselsregime, der fik omliggende engelske og franske besiddelser til at ligne de rene børnehaver. Rejsen inspirerede Joseph Conrad til at skrive den umiddelbart simple fortælling om Charlie Marlow.

MØRKETS HJERTE er en genial fortælling om menneskelig forråelse.

 

af Tove Ditlevsen

7. GIFT

I sin tredje erindringsbog vender Tove Ditlevsen tilbage til sin ungdom og fortæller om det kærlighedsløse ægteskab med Viggo F., om forelskelsen i den sværmeriske Ebbe, som hun får sit første barn med, og om lægen Carl, som hun gifter sig med. 

GIFT er en rå, rørende og hudløst ærlig fortælling om Tove Ditlevsens voksne liv med alt, hvad det det indebar af stoffer, forlist kærlighed og forfatterdrømme. 

 

af Marguerite Duras

8. ELSKEREN

ELSKEREN er Marguerite Duras' berømte selvbiografiske roman om en purung fransk piges erotiske forhold til en rig kinesisk forretningsmand i 1920'ernes Indokina.

ELSKEREN er en sanselig og smertelig kærlighedsfortælling i superligaen.

af Tove Ditlevsen

9. BARNDOMMENS GADE

I efteråret 1943, midt under 2. Verdenskrig, udsendte den unge Tove Ditlevsen (1917-76) romanen BARNDOMMENS GADE. Det gennemgående og usentimentale fokus på barndommens betydning og beskrivelsen af pige- og kvindeerfaringer, der havde præget Tove Ditlevsens foregående værker, går igen i BARNDOMMENS GADE. Der er her tale om en kvindelig udviklingsroman om pigen Ester, der  vokser op i en arbejderfamilie i en lille baggårdslejlighed på Vesterbro i 1930’ernes København. Man følger Esters udvikling fra pige til ung kvinde, og gennem hendes øjne skildres et til tider råt og mandsdomineret arbejderkvarter, hvor omsorgssvigt, seksuelt misbrug og menneskeligt forfald er en del af hverdagen.

BARNDOMMENS GADE er en smuk fortælling om barndom og erindring og en af de helt store klassikere i dansk litteratur. 

af Fjodor Dostojevskij

10. FORBRYDELSE OG STRAF

I FORBRYDELSE OG STRAF følger man Rodion Raskolnikov, som er en fortvivlet ung student, der ser sine fremtidshåb og sin families lykke briste på grund af fattigdom. Han kan redde sig selv fra Dostojevskij elendigheden ved at myrde en hæslig, gammel pantlånerske, som ingen alligevel vil savne. I sine fantasier fortæller Raskolnikov sig selv, at det er hans ret at myrde. Han er et geni og kan sætte sig ud over moralen og dens love. Men kan han udviske forbrydelsen fra sit sind? Snart synker Raskolnikov ned i et helvede af galskab.

FORBRYDELSE OG STRAF er en vanvittigt spændende fortælling, der trækker sin læser helt ind i mørket.

 

af Joan Didion

11. ET ÅR MED MAGISK TÆNKNING

I julen 2003 blev Joan Didion og hendes mand, John Gregory Dunnes datter alvorligt syg. Nogle dage senere, netop hjemvendt fra et besøg hos hende på hospitalet, sætter de sig til at spise aftensmad, da John Didion falder død om, ramt af en blodprop i hjertet.  

ET ÅR MED MAGISK TÆNKNING er Didions smukke, ærlige og usentimentale forsøg på at forstå "de uger og siden måneder, som ændrede enhver fast forestilling, jeg havde haft om død, om sygdom, om held og uheld, om medgang og modgang, om ægteskab og børn og erindring, om sorg". Dybest set håber hun på, at han vender tilbage, og det er denne irrationelle tankegang, der er magisk tænkning.

ET ÅR MED MAGISK TÆNKNING er en gnistrende sorgfortælling.

 

Kong Ødipus

af Sofokles

12. KONG ØDIPUS

Sofokles' KONG ØDIPUS er en af de mest kendte og indflydelsesrige tragedier i europæisk kulturhistorie. Det er en skæbnehistorie med tragediens frygtelige smerte og en opklaringshistorie med kriminalgenrens spænding. Et drama med næsten uendelige psykologiske lag og fortolkningsmuligheder. 

Sofokles var en dramatiker, præst og politiker i det antikke Grækenland.
 

 

af Gustave Flaubert

13. MADAME BOVARY

Emma Bovary er gift med en brav, men ikke alt for spændende læge i en lille fransk by. Hun er ved at blive kvalt i det provinsielle miljø og ønsker på én gang at dø og at bo i Paris, men hun prøver dog at realisere sine romantiske drømme og sit behov for handling i elskovsaffærer med forskellige mænd  i byen. Disse forhold bringer hende menneskeligt og økonomisk mere og mere på afveje. For at undgå småborgerskabets nedværdigende fordømmelse tager hun arsenik i panik og lider en langsom, pinefuld og alt andet end værdig død. 

MADAME BOVARY er en evigt ung klassiker om lidenskab og eskapader.

 

af J.R.R. Tolkien

14. RINGENES HERRE

RINGENES HERRE - Tolkiens udødelige klassiker om hobbitten Frodo, der arver en mystisk ring af sin onkel Bilbo. Men Ringen tilhører den onde fyrst Sauron, der vil bruge den på at underlægge sig verden. Frodo må forlade sit elskede Herred for at rejse til Dommedagsbjerget og tilintetgøre Ringen. Med sig på rejsen har han troldmanden Gandalf, elveren Legolas, dværgen Gimli, mennesket Boromir, tre af sine nærmeste hobbitvenner samt ikke mindst den hemmelighedsfulde Traver.

Trilogien Ringenes Herre består af: Bind 1, bind 2 og bind 3 

 

af F. Scott Fitzgerald

15. DEN STORE GATSBY

Året er 1922. Den unge forfatter Nick Carraway er flyttet fra Midtvesten til det pulserende liv i New York for at få sin del af den amerikanske drøm: fest, penge og berømmelse. Nick bosætter sig på Long Island, hvor han bliver nabo til den mystiske Jay Gatsby; en rigmand, der er kendt for at holde de mest overdådige fester i sit enorme, luksuriøse hus. 

På den anden side af bugten bor Nicks kusine, Daisy, der er gift med den utroligt rige Tom Buchanan. Det viser sig, at Daisy er Gatsbys store ungdomskærlighed, og at Gatsby har svunget sig op til rigdom og succes med det ene formål at vinde hende tilbage. Ufrivilligt bliver Nick hvirvlet ind i Gatsbys plan om at få Daisy tilbage; en plan, der kun kan ende galt. 

DEN STORE GATSBY er en mytologisk klassiker om drøm og desillusion.

 

af Johann Wolfgang von Goethe

16. DEN UNGE WERTHERS LIDELSER

DEN UNGE WERTHERS LIDELSER er den verdensberømte og enkle historie om en ung mand, der går til grunde i afmagt over umulig kærlighed. Da romanen udkom, fulgte en hysterisk selvmordsbølge blandt unge, der led af weltschmerz og ulykkelig kærlighed, og af samme grund blev den forbudt flere steder, bl.a. i København.

DEN UNGE WERTHERS LIDELSER er alle tiders ulykkelige kærlighed.

 

af Johann Wolfgang von Goethe

17. FAUST

Fornem nyoversættelse af et af den europæiske litteraturs absolutte hovedværker, første del af Goethes tragedie FAUST fra 1808. Den bygger på en gammel tysk folkebog om den berømte videnskabsmande Faust, der i sin utæmmelige søgen efter erkendelse stræber efter at blive klog som Gud. En historie, der er blevet en myte, som mange andre forfattere har givet deres fortolkning af. 
 
FAUST er et mytologisk hovedværk i europæisk litteratur, en eviggyldig og besættende bog om det stræbende menneske.

 

af Günther Grass

18. BLIKTROMMEN

BLIKTROMMEN er en vild og fantastisk fabulerende skælme- og udviklingsroman. Det er beretningen om dværgen Oskar Matzeraths opvækst i Hitlertidens Tyskland. Om hans forunderlige liv fra han som treårig beslutter sig for at holde op med at vokse og falder ned ad en trappe, til han som 30-årig, anklaget for mord og indlagt på en anstalt for sindslidende, begynder at fortælle om sit liv. BLIKTROMMEN er blevet kaldt en ’misdannelsesroman’, fordi Oskar Matzerath er en outsider.

BLIKTROMMEN er en fantastisk, fæl, fabulerende og misantropisk (udviklings)fortælling.

 

af Knut Hamsun

19. SULT

SULT (1890) repræsenterer med sine flakkende glimt fra sjælelivets dyb et afgørende brud med naturalismen og den borgerlige roman. Den handler om en sultende kunstner, der driver rundt i Kristiania, men dens ærinde er ikke at sætte fokus på materiel elendighed, men på et sind, der bevæger sig mellem eksistentielt sammenbrud, trodsig livsvilje og blomstrende fantasiliv.

SULT er en skelsættende ekspressionistisk og psykologisk roman.

 

af Charles Dickens

20. STORE FORVENTNINGER

Den fattige Pip vokser op under trange kår hos sin ældre søster, men da han hyres af den mystiske Mrs. Havisham, begynder opstigningen til et helt andet liv som 'gentleman' i Londons overklasse. I STORE FORVENTNINGER præsenteres vi for en række uforglemmelige skikkelser – ikke mindst den kolde og smukke Estella, som Pip taber sit hjerte til. 

Dickens’ satiriske kommentar til det britiske klassesamfund er nyoversat af Niels Brunse i 1999.

 

af J.P. Jacobsen

21. NIELS LYHNE

J. P. Jacobsen skrev kun to romaner i sit liv, FRU MARIE GRUBBE i 1876 og NIELS LYHNE i 1880. I NIELS LYHNE følger vi den unge Niels, der er vokset op i et stærkt religiøst herregårdsmiljø, forelsker sig som stor knægt i en ung smuk slægtning. Da hun dør, lider hans tro et afgørende knæk. 

NIELS LYHNE er noget af det smukkeste, der er skrevet på dansk. 

 

George Orwell 1984 og Animal Farm

af George Orwell

22. 1984

Orwell fremtidsdystopi er evigt aktuel og næsten mere skræmmende at læse i dag. Tre superstater har delt verden mellem sig og skiftes til at være i krig med hinanden. Vores hovedperson Winston bor i Oceanien, hvor sult, vold og kontrol bruges til at kue menneskene, og den statslige overvågning dominerer helt i dagligstuerne – ja, selv tankerne overvåges. Store Broder ser alt. 

1984 er en roman, der vil ryste dig i din grundvold. 

Animal Farm og 1984 af George Orwell har opnået kultstatus, fordi de til stadighed fremstår (uhyggeligt) aktuelle. Orwells to hovedværker er her samlet i en udgave.
 

 

af Johannes V. Jensen

23. KONGENS FALD

Den unge bondesøn Mikkel Thøgersen kommer til København for at studere i begyndelsen af 1500-tallet. Her ser han Christian II, hvis liv han kommer til at følge på tætteste hold. KONGENS FALD er kåret til århundredets danske roman.

KONGENS FALD er en fuldkommen vild roman! Aldrig før eller siden er en hesteslagtning blevet skildret så fysisk, så præcist og brutalt.

 

Agota Kristof Det store stilehæfte

Af Agota Kristof

24. DET STORE STILEHÆFTE

To 13-årige tvillingebrødre skal bo i deres bedstemors hus langt ude på landet, hvor de skal være, fordi deres mor ikke længere kan skaffe mad til dem i byen. Der er krig, deres far er ved fronten, og ingen ved, om han er død eller levende. En brutal, smuk og vigtig krigsroman om, hvad krig kan gøre ved mennesker.

DET STORE STILEHÆFTE er en rå og urovækkende roman om to tvillingedrenge, der på alle tænkelige måder hærder sig selv til at leve under diktatur.

 

af Halldor Laxness

25. SALKA VALKA

Halldór Laxness modtog i 1955 Nobelprisen i litteratur og står i dag som det tyvende århundredes vigtigste islandske forfatter. Denne roman handler om Salka Valka, der kæmper for at opnå et menneskeværdigt liv. Skal hun klare sig selv, må hun fornægte det almindelige kvindeliv og arbejde ved fiskeriet, som mændene.

SALKA VALKA er en af de største kvindeskikkelser i nordisk litteratur. Om hendes kamp for et værdigt liv i et fattigt, islandsk fiskerleje. 

 

af Herman Melville

26. MOBY DICK

MOBY DICK eller Hvalen er den dramatiske fortælling om Ismael og jagten på den hvide dræberhval Moby Dick.

Den amerikanske forfatter Herman Melvilles (1819-1891) verdensklassiker fra 1851 blev i sin samtid dårligt modtaget og hurtigt glemt igen. Først mange år efter Herman Melvilles død blev MOBY DICK genopdaget, og romanen regnes i dag i blandt de allerstørste klassikere i den amerikanske litteratur.

af Clarice Lispector

27. STJERNENS TIME

Et hastigt glimt af den unge pige Macabéa på gaden i Rio de Janeiro er nok til, at forfatteren Rodrigo S.M. bliver besat. Han kredser om hendes skikkelse og historie og forsøger at indfange og fortælle om hendes usynlige liv i den store millionby. Med sin helt egen dragende skønhed, poesi og humor fortælles Macabéas historie – og historien om den fortæller, som forsøger at berette hendes liv.

STJERNENS TIME er en af de mest gådefulde romaner, der findes. 

 

af Gabriel García Márquez

28. 100 ÅRS ENSOMHED

Det er ægteparret José og Ursula Buendia, som engang i 1800-tallets begyndelse grundlægger flækken. Márquez befolker den med en broget skare af lidenskabelige kvinder, eventyrlystne mænd, pjaltede sigøjnere og hvileløse ånder. Trods frygten for indavl drages slægtens mænd på forunderlig vis generation efter generation mod slægtens kvinder, alt imens moderne landvindinger på godt og ondt trænger sig på udefra. Men Buendia-familien er underlagt den skæbne, som bogens titel hentyder til: menneskets ensomhed.

100 ÅRS ENSOMHED er den magiske realismes Big Bang. En sprudlende og fantastisk krønike, der også rummer indignationen over social uretfærdighed og er Márquez’ litterære protest mod de politiske forhold. Romanen var hovedårsagen til, at latinamerikansk litteratur fik sit gennembrud, og at genren magisk realisme vandt indpas.

 

Dea Trier Mørch Vinterbørn

af Dea Trier Mørch

29. VINTERBØRN

VINTERBØRN foregår på fødeafdelingen på Rigshospitalet omkring nytår 1975. Her flettes vidt forskellige kvindeskæbner sammen. De kommer fra forskellige dele af samfundet, fra forskellige familieforhold og med forskellige værdigrundlag. Men på hospitalet ophæves forskellene, de bliver klædt i ens hospitalsskjorter og har alle lige svært ved at sove i den kølige hospitalsnat.

VINTERBØRN er en klassiker inden for moderskabslitteratur. 

 

af Vladimir Nabokov

30. LOLITA


Den midaldrende europæer Humbert Humbert ’forelsker’ sig i sin 12-årige amerikanske steddatter, Dolores Haze, kaldet Lolita. Emigranten Humbert har altid været besat af ’nymfetter’, og han gifter sig med moren til Lolita for at kunne fortsætte sommerfuglejagten på hende. Da moren dør i en bilulykke, i ophidselse efter at have fundet Humberts hemmelige dagbog, drager han og Lolita på rejse rundt i USA, og det lykkes ham at forføre pigen – eller omvendt.

LOLITA er forbudt begær, når det er allermest uhyggeligt. 

 

af Ovid

31. METAMORFOSER

METAMORFOSER hører hjemme blandt eventyrenes skatte sammen med 1001 Nat, Grimm og H.C. Andersen. Beretningen strækker sig fra verdens skabelse til kejser Augustus' tid, og i den ramme får Ovid fortalt de fleste af den græsk-romerske verdens sagn om guder og helte. Han gør det mesterligt, således at digtet i sin helhed er en beskrivelse af menneskelivet og dets vidunderlighed. Kærlighed og kamp (eller sex og vold, om man vil) er hovedmotiver i de flere hundrede fortællinger, der spænder fra det heroiske til det idylliske, fra det gruelige til det sentimentale, fra det skrækindjagende til det charmerende, fra det tragiske til det komiske.

METAMORFOSER er en guldgrube af historier, som cirkulerer i vores allesammens fælles tankegods.

 

af Henrik Pontoppidan

32. LYKKE-PER

Efter en svær opvækst i det religiøse hjem vælger Per i protest at studere til ingeniør i København og kappe enhver forbindelse til familien. I hovedstaden kaster han sig derefter ud i livet, som åbner sig i alle dets afskygninger. Men er dette lykken for Per? 

LYKKE-PER er et hovedværk i dansk litteratur. Simpelthen.

 

af Platon

33. SYMPOSION

I SYMPOSION er alle humanismens dybeste motiver anslået, og hvad Platons største digterværk har betydet for tænkningen fra Plotin til Spinoza, Kierkegaard og Nietzsche, og for hele litteraturen, og særligt romantikken og symbolismen, kan næppe måles.

SYMPOSION er det klogeste og sjoveste drukgilde i litteraturhistorien.

 

af Rainer Maria Rilke

34. MALTE LAURIDS BRIGGES OPTEGNELSE

Ny dansk oversættelse af Rainer Maria Rilkes moderne klassiker. Malte Laurids Brigge er en ung dansk digter og adelsmand, som bor i Paris. Han er besat af døden og af den virkelighed, der skjuler sig bag den synlige virkelighed. Optegnelserne består af dagbog, refleksioner og erindringer, hvor han blandt andet skarpt beskriver sin familiehistorie og det svirrende, fremmede liv i byen.

MALTE LAURIDS BRIGGES OPTEGNELSE er noget af den skønneste prosa, der findes.

 

af Salman Rushdie

35. MIDNATSBØRN

En dreng fødes samtidig med 1.000 andre midnatsbørn i det sekund, hvor Indiens selvstændighed træder i kraft og de bryder båndene til England.

Med engelsk romantradition blandet med indisk mundtlighed bliver MIDNATSBØRN til en vild, eksplosiv og farverig, magisk realistisk fortælling om et liv og et land.

 

af J.D. Salinger

36. GRIBEREN I RUGEN

Salinger romanklassikeren FORBANDEDE UNGDOM i nyoversættelse af Klaus Rifbjerg. Den nye titel skyldes, at forfatteren har ønsket, at oversættelsen er så tæt på det originale forlæg som muligt.

Hovedpersonen Holden Caulfield bliver (endnu en gang) smidt ud af skolen et par dage før jul, og i stedet for at tage hjem til sine rige forældre på Upper East Side i NY indlogerer han sig på et hotel. Forældrene venter ham først hjem nogle dage senere, og det er disse dage, der er rammen om fortællingen om hans mislykkede forsøg på at score piger, talrige barbesøg, pengemangel og deraf følgende overnatning på Grand Central Station.

GRIBEREN I RUGEN alletiders coming of age-roman.

 

af Emily Brontë

37. STORMFULDE HØJDER

STORMFULDE HØJDER udspiller sig i 1800-tallets England, i de øde, stormomsuste højdedrag i Yorkshire, og fortæller historien om den intense, næsten dæmoniske kærlighed mellem Catherine Earnshaw og hittebarnet Heathcliff, der vokser op sammen på gården Wuthering Heights. Da Mr Earnshaw dør, tyranniseres og ydmyges Heathcliff af Catherines jaloux bror som overtager gården. Catherine tvinges til at gifte sig til anden side. Overbevist om, at hans kærlighed ikke er gengældt, beslutter Heathcliff sig for at forlade Wuthering Heights. Flere år senere vender han tilbage, rig og dannet, og nu har han planlagt en grusom hævn for sine tidligere lidelser.

STORMFULDE HØJDER er en original, rå og vild slægtsroman om had, hævn og altfortærende lidenskab.
 

 

af William Shakespeare

38. HAMLET

Hamlet er tænkende, søgende og tvivlende. Han føler sig isoleret og fremmedgjort over for sine omgivelser. Fordi tvivlen altid nager, er han ude af stand til at give sig hen til andres venskab og kærlighed. Han kan ikke gennemskue sin egen rolle: Er han hævner eller tænker, soldat eller poet?

Hamlet prøver at finde sin plads i den verden, han dybest set føler sig svigtet af, og leder desperat efter en mening med sit liv og en grund til ikke bare at opgive det.

HAMLET et metadramatisk og psykologisk mesterstykke.

 

af Mary Shelley

39. FRANKENSTEIN

Victor Frankenstein er en ung og ærgerrig videnskabsmand, der drømmer om at skabe sit eget levende væsen - af rester af lig! Han har opdaget, hvordan det kan lade sig gøre og forestiller sig at skabe noget smukt, men sådan går det som bekendt ikke. Han skaber et monster, som han ikke kan holde af, og så går det løs. Monsteret flygter, lever som udstødt og indleder en uhyggelig vendetta for at påkalde sig Frankensteins opmærksomhed.

FRANKENSTEIN er en roman om fantasiens monstrøsitet.

 

af Henry David Thoreau

40. WALDEN

Filosoffen og digteren Henry David Thoreau skrev sit hovedværk for over 100 år siden, mens han boede alene i et lille hus ved bredden af skovsøen Walden Ponds. Det er en bog om naturen og om menneskets forhold til den. Thoreaus poetiske og bidske optegnelser er velkomne og vedkommende i en tid, der trues af økologiske katastrofer.

WALDEN. LIVET I SKOVENE er klassikeren over alle om at være alene med sig selv og naturen. Om at se livets store sammenhænge i de mindste ting. En bog til tiden.

 

af Leonora Christine Ulfeldt

41. JAMMERS MINDE

Christian IV’s datter, Leonora Christina (1621-1698), der i en alder af blot 15 år giftede sig med den senere rigshofmester og landsforræder Corfitz Ulfeldt, led den forfærdelige skæbne at blive indsat i Blåtårn i 22 år. Efter en forståelig depression, hvor hun lå i sengen i ni måneder, blev hendes stolthed og kampgejst vakt, og i de resterende mange år udholdt hun sin skæbne og takkede endda Gud for hans godhed. Det lykkedes hende – med brug af sod og øl – at lave noget blæk, og med en tilspidset hønsefjer lavede hun et skriveredskab, og med det begyndte hun at skrive sit JAMMERS MINDE.

JAMMERS MINDE om kongedatteren, der sad fængslet i Blåtårn i 22 år er en vild og vildt fascinerende kvindestemme.

 

af Virgina Woolf

42. MRS. DALLOWAY

Romanen udspiller sig på en enkelt dag: en vidunderlig sommerdag i London i begyndelsen af 1920'erne. Den dag, som slutter med, at Clarissa Dalloway holder aftenselskab. Hvad romanen ikke har i ydre drama, har den i indre rigdom. I tanker og samtaler samles erindringer, håb og nederlag til et vældigt menneskeligt panorama, der udfolder sig på baggrund af et af litteraturens fineste storbyportrætter.

MRS. DALLOWAY er en enkelt dag i en kvindes liv forvandlet til et stort og fascinerende romanunivers

 

af Lev Tolstoj

43. ANNA KARENINA

ANNA KARENINA er den store klassiker af Lev Tolstoj om den smukke, sanselige kvinde Anna Karenina, der vælger at forlade sin borgerlige tilværelse for at leve for sine lidenskaber – og knuses af dem. En dramatisk og forunderlig roman om zartidens Rusland længe før den store revolution.

ANNA KARENINA er Tolstojs verdensberømte og elskede klassiker om en af de mest charmerende kvindeskikkelser i verdenslitteraturen: den smukke og sanselige Anna Karenina.

 

af Karen Blixen

44. SYV FANTASTISKE FORTÆLLINGER

SYV FANTASTISKE FORTÆLLINGER udkom oprindeligt på engelsk i 1934 og blev med det samme en bestseller og gav Karen Blixen et internationalt gennembrud. Fortællingerne handler om så fundamentale emner som mennesket og dets skæbne, forholdet mellem mand og kvinde og mellem livet og kunsten.

SYV FANTASTISKE FORTÆLLINGER er et godt sted at begynde med Karen Blixen.

 

af Thomas Mann

45. BUDDENBROOKS

Romanen om det mægtige handelshus, ejet af familien Buddenbrook, udkom første gang i 1901. Den fortæller om en borgerskabets verden, der er blevet gammel, men endnu udfolder en sidste sælsom skønhed og charme, holdt sammen af årelange traditioner. Historien er en slags nekrolog - den viser ikke borgerskabets opkomst, men begynder på højdepunktet og viser forfaldet, fra biedermeiertiden til gründertiden, og den skildrer dette forfald, så det fremstår mere levende end de fleste beretninger om succes og fremgang.

BUDDENBROOKS er Thomas Manns storslåede debutroman om de sidste fire generationer i den rige og ansete købmandsfamilie Buddenbrook, der med et slag gjorde den unge forfatter verdensberømt. Et hovedværk i verdenslitteraturen.

 

Stefan Zweig Verden af i går

af Stefan Zweig

46. VERDEN AF I GÅR

I sit eksil i Brasilien skrev den jødiske forfatter Stefan Zweig i 1941, året før sit selvmord, sine erindringer, der i dag regnes for et hovedværk i europæisk litteratur. Uden andet kildemateriale end sin hukommelse tegner Zweig et bevægende tidsbillede fra sin fødsel til sin død. Med Wien som udgangspunkt fortæller han i bogen om sine tre liv: livet i den sikre verden før 1. Verdenskrig, livet i den usikre og forandringsprægede mellemkrigstid og endelig livet som forfulgt efter Hitlers indlemmelse af Østrig i Det Tredje Rige.

VERDEN AF I GÅR, om Stefan Zweigs tanker om en europæisk identitet og kulturhistorie, er evigt aktuel.

 

af Sylvia Plath

47. GLASKLOKKEN

I 1953 vinder den 19-årige Esther Greenwood en måneds praktikophold i New York på et modemagasin. Som del af en gruppe talentfulde unge kvinder bliver hun indlogeret på hotel og inviteret ind i New Yorks fashionable verden med modeshows og fester. Esther vil gerne være digter og er en klartskuende og ret så nådesløs iagttager af det liv, der omgiver hende, men selv er hun mere og mere apatisk. Hjemkomsten til Boston, hvor Esther bor med sin mor, bliver et chok. Hun får afslag på det skrivekursus, hun har ansøgt om, og sommeren ligger skræmmende tom foran hende. Efter et mislykket selvmordsforsøg bliver hun indlagt på psykiatrisk hospital. En glasklokke har sænket sig over hende.

GLASKLOKKEN er et smerteligt portræt af en ung kvinde i opløsning og de strukturer, der usynligt holder hende nede. Om angsten som en tung og konstant skygge, der til sidst formår at ødelægge hende.

 

af Klaus Ribjerg

48. DEN KRONISKE USKYLD


Med humor og indlevelse fortæller Klaus Rifbjerg om Tores stormende forelskelse i Helle, der helst kun vil holde i hånd. Om Janus' jalousi og om hans erotiske forhold til Ellen. Om Fru Junkersen - Helles mor - der pludselig, som den onde dronning i eventyrene, bryder ind i kredsen med skæbnesvangre følger. Årtiers mest læste ungdomsroman - en klassiker i dansk litteratur og bogen bag filmen af samme navn med Susse Wold som den onde femme fatale.

DEN KRONISKE USKYLD er ungdomsklassikeren til alle tider og generationer.

 

Ukendt forfatter

49. GILGAMESH

4.000 år efter at man i oldtidens Irak fortalte de første historier om kong Gilgamesh – helten, der jagede evigt liv – lever hans fortælling stadig videre. Det babylonske epos er et enestående eksempel på, at en fortælling kan brænde sig gennem tiden og forblive aktuel på tværs af årtusinder. GILGAMESH - hvis forfatter er ukendt - er et af verdenslitteraturens ældste hovedværker, og i dag bliver man stadig rørt af de oldgamle følelser, som eposset skildrer med poetisk præcision: kærlighed og sorg, rastløshed og dødsangst, venskab og vildskab.

GILGAMESH er et epos om venskab og sorg, som rammer sin læser lige i hjertekulen til alle tider.

 

Harry Potter bokssæt

af J. K. Rowling

50. HARRY POTTER

J. K. Rowlings serie om den unge troldmand HARRY POTTER og hans venner Hermione Granger og Ron Weasley, der går på troldmandsskolen Hogwarts og forenes i kampen mod det onde.

Siden den første bog om HARRY POTTER udkom i 1997, har fortællingen om den unge troldmand taget verden med storm. Der er udgivet 7 bøger i HARRY POTTER serien. 

 

De bedste klassikere
Anbefalinger

Klassikere til forskellige typer af læsere

Redaktørerne på Gyldendal genudgivelser anbefaler nogle af deres yndlingsklassikere, og der er noget for enhver type læser. 
Anbefalinger

Forfattere du bør læse

Få en introduktion til forfatterne bag de største klassikere