34_checkmark

Fragt kun 29,95 kr. 

Suzanne B.

50 klassikere du skal læse, før du dør

I denne artikel venter dig en liste af 50 klassikere, du skal læse, før du dør. De afspejler livets mange facetter på både godt og ondt, de gør os klogere og giver os mulighed for at drømme. Bøger gemmer på utallige skatte, og vi har spurgt Gyldendals skønlitterære afdeling om de største læseoplevelser. De er kommet med deres bud på 50 klassikere, du skal læse, før du dør. Læs med herunder, og find ud af, hvilke du allerede har læst, hvilke du bør genlæse og ikke mindst hvilke, du skal læse for første gang. God læselyst!

1. VED VEJEN af Herman Bang

Katinka Bai bor i en lille jysk landsby med sin ægtemand, stationsforstanderen Hr. Bai. Mens Hr. Bai er en politisk, brusende bulderbasse, er Katinka et drømmende og stille gemyt. Deres ægteskab er barnløst, kommunikationen ikke-eksisterende og kærligheden langt fra sprudlende. Til trods for disse ulykkelige  Ved Vejen af Herman Bang 
omstændigheder har Katinka valgt at slå sig til tåls med tingenes tilstand som et vilkår i tilværelsen. Lige indtil hun møder byens nyankomne forvalter, Hr. Huus, der forstår hende som ingen anden. Forholdet mellem Katinka og Hr. Huus udvikler sig til en stormende forelskelse, som er farlig i en tid, hvor konventionerne hersker mere end den personlige frihed. VED VEJEN er et mesterstykke i længsel og melankoli.

2. EN LANDSBYDEGNS DAGBOG af Steen Steensen Blicher

St.St. Blicher var en mand med mangfoldige interesser. Han skrev bl.a. om jagt, topografi, politik og humanisme; men han er dog bedst kendt som novellist. Blicher nød ikke den påskønnelse i sin samtid, som han mente at kunne gøre krav på; men eftertiden har i rigt mål værdsat ham for hans digteriske EN LANDSBYDEGNS DAGBOG af  Steen Steensen Blicher 
EN LANDSBYDEGNS DAGBOG af Steen
Steensen Blicher
indsats. Han regnes i dag som en af de store danske klassikere, og hans noveller er uovertrufne i dansk digtning.

EN LANDSBYDEGNS DAGBOG udkom første gang i 1824 og regnes som en af Blichers største og bedste noveller og er et mesterstykke i ulykkelig kærlighed.

3. FRI OS FRA KÆRLIGHEDEN af Suzanne Brøgger

Suzanne Brøggers debut FRI OS FRA KÆRLIGHEDEN (1973) kritiserer kernefamilien, parforholdet og den vestlige kulturs livsform. Debuten sætter tonen for Brøggers velkendte fandenivoldske humor og Fri os fra kaerligheden 
FRI OS FRA KÆRLIGHEDEN af Suzanne
Brøgger
sproglige opfindsomhed gennem tekster om feminisme, køn og kærlighed, om alt fra transvestitter, voldtægt og incest til hekse og vanvittige mødre.

FRI OS FRA KÆRLIGHEDEN er en bog der giver styrke.

4. SOMMERFUGLEDALEN af Inger Christensen

“Hvem er det der fortryller dette møde med strejf af sjælefred og søde løgne og sommersyner af forsvundne døde?” Inger Christensens SOMMERFUGLEDALEN viser os evigheden i øjeblikket – SOMMERFUGLEDALEN af Inger Christensen SOMMERFUGLEDALEN af Inger
Christensen
gennem 15 sonetter væves barndomserindringer, former, liv, farver, kærlighed og død sammen med sommerfuglens forvandling. Læs den smukke digtsamling og kom tæt på både døden og livet.

Med Inger Christensens SOMMERFUGLEDALEN ved vi, at skønhed findes.

5. PESTEN af Albert Camus

PESTEN er en symbolsk roman om en pestepidemi, der i 1940'erne bryder ud i byen Oran i Algeriet. Den franske forfatter Albert Camus (1913-1960) udgav PESTEN i 1947, og den udkom på dansk samme år. Pesten af Albert Camus Denne udgave er Hans Peter Lunds oversættelse fra 2012.

PESTEN er et eksistentielt mesterværk og forsvar for humanismen.

6. MØRKETS HJERTE af Joseph Conrad

MØRKETS HJERTE bygger på Joseph Conrads egne oplevelser som flodskipper i Belgisk Congo - et stort stykke af det indre Afrika, erhvervet af den belgiske konge Leopold II, der udnyttede sin personlige Moerkest Hjerte af Joseph Conrad 
koloni som et imperialistisk rædselsregime, der fik omliggende engelske og franske besiddelser til at ligne de rene børnehaver. Rejsen inspirerede Joseph Conrad til at skrive den umiddelbart simple fortælling om Charlie Marlow.

MØRKETS HJERTE er en genial fortælling om menneskelig forråelse.

7. GIFT af Tove Ditlevsen

I sin tredje erindringsbog vender Tove Ditlevsen tilbage til sin ungdom og fortæller om det kærlighedsløse ægteskab med Viggo F., om forelskelsen i den sværmeriske Ebbe, som hun får sit første GIFT af Tove Ditlevsen
barn med, og om lægen Carl, som hun gifter sig med. 

GIFT er en rå, rørende og hudløst ærlig fortælling om Tove Ditlevsens voksne liv med alt, hvad det det indebar af stoffer, forlist kærlighed og forfatterdrømme. 

 

                                                                                   

8. ELSKEREN af Marguerite Duras

ELSKEREN er Marguerite Duras' berømte selvbiografiske roman om en purung fransk piges erotiske ELSKEREN af Marguerite Duras 
forhold til en rig kinesisk forretningsmand i 1920'ernes Indokina.

ELSKEREN er en sanselig og smertelig kærlighedsfortælling i superligaen.

9. BARNDOMMENS GADE af Tove Ditlevsen

I efteråret 1943, midt under 2. Verdenskrig, udsendte den unge Tove Ditlevsen (1917-76) romanen BARNDOMMENS GADE. Det gennemgående og usentimentale fokus på barndommens betydning og beskrivelsen af pige- og kvindeerfaringer, der havde præget Tove Ditlevsens foregående værker, går igen i BARNDOMMENS GADE. Der er her tale om en kvindelig udviklingsroman om pigen Ester, der Barndommensgade af Tove Ditlevsen vokser op i en arbejderfamilie i en lille baggårdslejlighed på Vesterbro i 1930’ernes København. Man følger Esters udvikling fra pige til ung kvinde, og gennem hendes øjne skildres et til tider råt og mandsdomineret arbejderkvarter, hvor omsorgssvigt, seksuelt misbrug og menneskeligt forfald er en del af hverdagen.

BARNDOMMENS GADE er en smuk fortælling om barndom og erindring og en af de helt store klassikere i dansk litteratur. 

10. FORBRYDELSE OG STRAF af Fjodor Dostojevskij

I FORBRYDELSE OG STRAF følger man Rodion Raskolnikov, som er en fortvivlet ung student, der ser sine fremtidshåb og sin families lykke briste på grund af fattigdom. Han kan redde sig selv fra Forbrydelse og straf af Fjodor Dostojevskij elendigheden ved at myrde en hæslig, gammel pantlånerske, som ingen alligevel vil savne. I sine fantasier fortæller Raskolnikov sig selv, at det er hans ret at myrde. Han er et geni og kan sætte sig ud over moralen og dens love. Men kan han udviske forbrydelsen fra sit sind? Snart synker Raskolnikov ned i et helvede af galskab.

FORBRYDELSE OG STRAF er en vanvittigt spændende fortælling, der trækker sin læser helt ind i mørket.

11. ET ÅR MED MAGISK TÆNKNING af Joan Didion

I julen 2003 blev Joan Didion og hendes mand, John Gregory Dunnes datter alvorligt syg. Nogle dage senere, netop hjemvendt fra et besøg hos hende på hospitalet, sætter de sig til at spise aftensmad, da John Et aar med magisk taenkning af Joan Didion 
falder død om, ramt af en blodprop i hjertet.  

ET ÅR MED MAGISK TÆNKNING er Didions smukke, ærlige og usentimentale forsøg på at forstå "de uger og siden måneder, som ændrede enhver fast forestilling, jeg havde haft om død, om sygdom, om held og uheld, om medgang og modgang, om ægteskab og børn og erindring, om sorg". Dybest set håber hun på, at han vender tilbage, og det er denne irrationelle tankegang, der er magisk tænkning.

ET ÅR MED MAGISK TÆNKNING er en gnistrende sorgfortælling.

12. AUSCHWITZ OG EFTER af Charlotte Delbo

Charlotte Delbo var aktiv i den franske modstand. Hun blev fanget i marts 1942 og sendt til Auschwitz-Birkenau i januar 1943 i en konvoj af 229 ikke-jødiske franske kvinder. AUSCHWITZ OG EFTER er  AUSCHWITZ OG EFTER hendes vidnesbyrd om fangenskabet i de tyske udryddelseslejre og tiden efter. Delbo (1913-1985) var fransk forfatter, og værket regnes for hendes hovedværk.

AUSCHWITZ OG EFTER er et kvindeligt vidnesbyrd fra Auschwitz, som er brutalt i dets klarsynethed og sproglige præcision.

13. MADAME BOVARY af Gustave Flaubert

Emma Bovary er gift med en brav, men ikke alt for spændende læge i en lille fransk by. Hun er ved at blive kvalt i det provinsielle miljø og ønsker på én gang at dø og at bo i Paris, men hun prøver dog at realisere sine romantiske drømme og sit behov for handling i elskovsaffærer med forskellige mænd i Madame Bovary af Gustav Flaubert byen. Disse forhold bringer hende menneskeligt og økonomisk mere og mere på afveje. For at undgå småborgerskabets nedværdigende fordømmelse tager hun arsenik i panik og lider en langsom, pinefuld og alt andet end værdig død. 

MADAME BOVARY er en evigt ung klassiker om lidenskab og eskapader.   

14. MEDEA af Euripides

Forblændet af kærlighed har Medea forladt sit hjem ved Sortehavet og er rejst til Grækenland med den charmerende Jason. Lykken viser sig dog at vare kort: Efter at have fået to børn med Medea beslutter Jason sig for at sikre sin fremtid ved at gifte sig ind i den græske kongefamilie. Fornedret, rasende og ydmyget af den mand, hun har ofret alt for, står Medea nu over for landsforvisning, og hun og hendes sønner går en usikker fremtid i møde. Hvordan kan hun finde en hævn, der er grusom nok?

MEDEA er en hårrejsende tragedie om jalousi og raseri.

15. DEN STORE GATSBY af F. Scott Fitzgerald

Året er 1922. Den unge forfatter Nick Carraway er flyttet fra Midtvesten til det pulserende liv i New York for at få sin del af den amerikanske drøm: fest, penge og berømmelse. Nick bosætter sig på Long Island, hvor han bliver nabo til den mystiske Jay Gatsby; en rigmand, der er kendt for at holde de mest overdådige fester i sit enorme, luksuriøse hus.  Den Store Gatsby af F. Scott Fitzgerald 

På den anden side af bugten bor Nicks kusine, Daisy, der er gift med den utroligt rige Tom Buchanan. Det viser sig, at Daisy er Gatsbys store ungdomskærlighed, og at Gatsby har svunget sig op til rigdom og succes med det ene formål at vinde hende tilbage. Ufrivilligt bliver Nick hvirvlet ind i Gatsbys plan om at få Daisy tilbage; en plan, der kun kan ende galt. 

DEN STORE GATSBY mytologisk klassiker om drøm og desillusion.

16. DEN UNGE WERTHERS LIDELSER af Johann Wolfgang von Goethe

DEN UNGE WERTHERS LIDELSER er den verdensberømte og enkle historie om en ung mand, der går til grunde i afmagt over umulig kærlighed. Da romanen udkom, fulgte en hysterisk selvmordsbølge Den unge Werthers lidelser af  J.W. von Goethe 
blandt unge, der led af weltschmerz og ulykkelig kærlighed, og af samme grund blev den forbudt flere steder, bl.a. i København.

DEN UNGE WERTHERS LIDELSER er alle tiders ulykkelige kærlighedshistorie.

17. FAUST af Johann Wolfgang von Goethe

Fornem nyoversættelse af et af den europæiske litteraturs absolutte hovedværker, første del af Goethes tragedie FAUST fra 1808. Den bygger på en gammel tysk folkebog om den berømte videnskabsmand FAUST af Johann Wolfgang von Goethe 
Faust, der i sin utæmmelige søgen efter erkendelse stræber efter at blive klog som Gud. En historie, der er blevet en myte, som mange andre forfattere har givet deres fortolkning af. 

 

FAUST er et mytologisk hovedværk i europæisk litteratur, en eviggyldig og besættende bog om det stræbende menneske.

18. BLIKTROMMEN af Günther Grass

BLIKTROMMEN er en vild og fantastisk fabulerende skælme- og udviklingsroman. Det er beretningen Bliktrommen af Günter Grass om dværgen Oskar Matzeraths opvækst i Hitlertidens Tyskland. Om hans forunderlige liv fra han som treårig beslutter sig for at holde op med at vokse og falder ned ad en trappe, til han som 30-årig, anklaget for mord og indlagt på en anstalt for sindslidende, begynder at fortælle om sit liv. BLIKTROMMEN er blevet kaldt en ’misdannelsesroman’, fordi Oskar Matzerath er en outsider.

BLIKTROMMEN er en fantastisk, fæl, fabulerende og misantropisk (udviklings)fortælling.

19. SULT af Knut Hamsun

SULT (1890) repræsenterer med sine flakkende glimt fra sjælelivets dyb et afgørende brud med naturalismen og den borgerlige roman. Den handler om en sultende kunstner, der driver rundt i SULT af Knut Hamsun 
Kristiania, men dens ærinde er ikke at sætte fokus på materiel elendighed, men på et sind, der bevæger sig mellem eksistentielt sammenbrud, trodsig livsvilje og blomstrende fantasiliv.

SULT er en skelsættende ekspressionistisk og psykologisk roman.

20. PAN af Knut Hamsun

Jæger og løjtnant Thomas Glahn lever et tilbagetrukket liv i en hytte i Nordland i udkanten af en skov med sin trofaste hund Æsop. Fortællingen handler om den unge Glahn og hans kvinder: den lunefulde PAN af Knut Hamsun

fiskerpige Edvarda, som bliver hans skæbne, og den hengivne Eva, smedens datter, som går til grunde. En smertelig fortælling om drifter, kærlighed og naturmystik.

PAN er en af litteraturhistoriens mest overvældende, smukke og fængende kærlighedshistorier om en jæger og naturdyrker med stærke drømme og fantasier, der slår sig ned i en lille norsk fiskerby.

21. NIELS LYHNE af J.P. Jacobsen

J. P. Jacobsen skrev kun to romaner i sit liv, FRU MARIE GRUBBE i 1876 og NIELS LYHNE i 1880. I NIELS LYHNE følger vi den unge Niels, der er vokset op i et stærkt religiøst herregårdsmiljø, forelsker NIELS LYHNE af J.P. Jacobsen 
sig som stor knægt i en ung smuk slægtning. Da hun dør, lider hans tro et afgørende knæk. 

NIELS LYHNE er noget af det smukkeste, der er skrevet på dansk. 

22. ET DUKKEHJEM af Henrik Ibsen

Da ET DUKKEHJEM udkom i 1879 skabte den stor røre - for hvilke kvinde kunne finde på at forlade mand og børn?

Henrik Ibsens ET DUKKEHJEM er fortællingen om Nora. Nora er gift med manden, Helmer, der netop et blevet tilbudt jobbet som bankdirektør. Med denne nye stilling bliver parret en del af det bedre borgerskab. Men Nora gemmer på en hemmelighed, der kan ødelægge alt.  

ET DUKKEHJEM er et must read for enhver, der kender til følelsen af konventionernes snærende bånd.

23. KONGENS FALD af Johannes V. Jensen

Den unge bondesøn Mikkel Thøgersen kommer til København for at studere i begyndelsen af 1500-tallet. Her ser han Christian II, hvis liv han kommer til at følge på tætteste hold. KONGENS FALD er kåret til  KONGENS FALD af Johannes V. Jensen  århundredets danske roman.

KONGENS FALD er en fuldkommen vild roman! Aldrig før eller siden er en hesteslagtning blevet skildret så fysisk, så præcist og brutalt.

24. DET STORE STILEHÆFTE af Agota Kristof

To 13-årige tvillingebrødre skal bo i deres bedstemors hus langt ude på landet, hvor de skal være, fordi deres mor ikke længere kan skaffe mad til dem i byen. Der er krig, deres far er ved fronten, og ingen ved, Det store stileheafte af Agota Kristof
om han er død eller levende. En brutal, smuk og vigtig krigsroman om, hvad krig kan gøre ved mennesker.

DET STORE STILEHÆFTE er en rå og urovækkende roman om to tvillingedrenge, der på alle tænkelige måder hærder sig selv til at leve under diktatur.

25. SALKA VALKA af Halldor Laxness

Halldór Laxness modtog i 1955 Nobelprisen i litteratur og står i dag som det tyvende århundredes vigtigste islandske forfatter. Denne roman handler om Salka Valka, der kæmper for at opnå et SALKA VALKA af Halldor Laxness  
menneskeværdigt liv. Skal hun klare sig selv, må hun fornægte det almindelige kvindeliv og arbejde ved fiskeriet, som mændene.

SALKA VALKA er en af de største kvindeskikkelser i nordisk litteratur. Om hendes kamp for et værdigt liv i et fattigt, islandsk fiskerleje. 

26. DEN GYLDNE BOG af Doris Lessing

Anna Wulf er forfatter og bor med sin datter i London. Anna fører bog – eller rettere bøger – over sin DEN GYLDENDE BOG af Doris Lessing 
tilværelse: en sort, en rød, en blå og en gul. De beskriver hver for sig forskellige sider af hendes liv som fri kvinde, mor, socialist og forfatter i årene 1942-59.

DEN GYLDNE BOG er en vigtig bog af en stor, kvindelig forfatter.

27. STJERNENS TIME af Clarice Lispector

Et hastigt glimt af den unge pige Macabéa på gaden i Rio de Janeiro er nok til, at forfatteren Rodrigo S.M. bliver besat. Han kredser om hendes skikkelse og historie og forsøger at indfange og fortælle om  STJERNENS TIME af Clarice Lispector  hendes usynlige liv i den store millionby. Med sin helt egen dragende skønhed, poesi og humor fortælles Macabéas historie – og historien om den fortæller, som forsøger at berette hendes liv.

STJERNENS TIME er en af de mest gådefulde romaner, der findes. 

28. 100 ÅRS ENSOMHED af Gabriel García Márquez

Det er ægteparret José og Ursula Buendia, som engang i 1800-tallets begyndelse grundlægger flækken. Márquez befolker den med en broget skare af lidenskabelige kvinder, eventyrlystne mænd, pjaltede sigøjnere og hvileløse ånder. Trods frygten for indavl drages slægtens mænd på forunderlig vis generation efter generation mod slægtens kvinder, alt imens moderne landvindinger på godt og ondt 100 aars ensomhed af Gabriel García Márquez
trænger sig på udefra. Men Buendia-familien er underlagt den skæbne, som bogens titel hentyder til: menneskets ensomhed.

100 ÅRS ENSOMHED er den magiske realismes Big Bang. En sprudlende og fantastisk krønike, der også rummer indignationen over social uretfærdighed og er Márquez’ litterære protest mod de politiske forhold. Romanen var hovedårsagen til, at latinamerikansk litteratur fik sit gennembrud, og at genren magisk realisme vandt indpas.

29. VINTERBØRN af Dea Trier Mørch

VINTERBØRN foregår på fødeafdelingen på Rigshospitalet omkring nytår 1975. Her flettes vidt forskellige kvindeskæbner sammen. De kommer fra forskellige dele af samfundet, fra forskellige VINTERBØRN af Dea Trier Mørch familieforhold og med forskellige værdigrundlag. Men på hospitalet ophæves forskellene, de bliver klædt i ens hospitalsskjorter og har alle lige svært ved at sove i den kølige hospitalsnat.

VINTERBØRN er en klassiker inden for moderskabslitteratur. 

30. LOLITA af Vladimir Nabokov

Den midaldrende europæer Humbert Humbert ’forelsker’ sig i sin 12-årige amerikanske steddatter, Dolores Haze, kaldet Lolita. Emigranten Humbert har altid været besat af ’nymfetter’, og han gifter sig LOLITA af Valdimir Nabokov  
med moren til Lolita for at kunne fortsætte sommerfuglejagten på hende. Da moren dør i en bilulykke, i ophidselse efter at have fundet Humberts hemmelige dagbog, drager han og Lolita på rejse rundt i USA, og det lykkes ham at forføre pigen – eller omvendt.

LOLITA er forbudt begær, når det er allermest uhyggeligt. 

31. METAMORFOSER af Ovid

METAMORFOSER hører hjemme blandt eventyrenes skatte sammen med 1001 Nat, Grimm og H.C. Andersen. Beretningen strækker sig fra verdens skabelse til kejser Augustus' tid, og i den ramme får Ovid fortalt de fleste af den græsk-romerske verdens sagn om guder og helte. Han gør det mesterligt, således at Metamorforser af Ovid METAMORFOSER af Ovid
digtet i sin helhed er en beskrivelse af menneskelivet og dets vidunderlighed. Kærlighed og kamp (eller sex og vold, om man vil) er hovedmotiver i de flere hundrede fortællinger, der spænder fra det heroiske til det idylliske, fra det gruelige til det sentimentale, fra det skrækindjagende til det charmerende, fra det tragiske til det komiske.

METAMORFOSER er en guldgrube af historier, som cirkulerer i vores allesammens fælles tankegods.

32. LYKKE-PER af Henrik Pontoppidan

Efter en svær opvækst i det religiøse hjem vælger Per i protest at studere til ingeniør i København og kappe enhver forbindelse til familien. I hovedstaden kaster han sig derefter ud i livet, som åbner sig i alle LYKKE-PER af Henrik Pontoppidan 
dets afskygninger. Men er dette lykken for Per? 

LYKKE-PER er et hovedværk i dansk litteratur. Simpelthen.

 

33. SYMPOSION af Platon

I SYMPOSION er alle humanismens dybeste motiver anslået, og hvad Platons største digterværk har symposion betydet for tænkningen fra Plotin til Spinoza, Kierkegaard og Nietzsche, og for hele litteraturen, og særligt romantikken og symbolismen, kan næppe måles.

SYMPOSION er det klogeste og sjoveste drukgilde i litteraturhistorien.

34. MALTE LAURIDS BRIGGES OPTEGNELSE af Rainer Maria Rilke

Ny dansk oversættelse af Rainer Maria Rilkes moderne klassiker. Malte Laurids Brigge er en ung dansk digter og adelsmand, som bor i Paris. Han er besat af døden og af den virkelighed, der skjuler sig MALTE LAURIDS BRIGGES OPTEGNELSE af Rainer Maria
bag den synlige virkelighed. Optegnelserne består af dagbog, refleksioner og erindringer, hvor han blandt andet skarpt beskriver sin familiehistorie og det svirrende, fremmede liv i byen.

MALTE LAURIDS BRIGGES OPTEGNELSE er noget af den skønneste prosa, der findes.

35. MIDNATSBØRN af Salman Rushdie

En dreng fødes samtidig med 1.000 andre midnatsbørn i det sekund, hvor Indiens selvstændighed træder i kraft og de bryder båndene til England. Midnatsbørn af Salman Rushdie 

Med engelsk romantradition blandet med indisk mundtlighed bliver MIDNATSBØRN til en vild, eksplosiv og farverig, magisk realistisk fortælling om et liv og et land.   

36. GRIBEREN I RUGEN af J.D.

Salinger Romanklassikeren FORBANDEDE UNGDOM i nyoversættelse af Klaus Rifbjerg. Den nye titel skyldes, at forfatteren har ønsket, at oversættelsen er så tæt på det originale forlæg som muligt.

GRIBEREN I RUGEN GRIBEREN I RUGEN af J.D.Hovedpersonen Holden Caulfield bliver (endnu en gang) smidt ud af skolen et par dage før jul, og i stedet for at tage hjem til sine rige forældre på Upper East Side i NY indlogerer han sig på et hotel. Forældrene venter ham først hjem nogle dage senere, og det er disse dage, der er rammen om fortællingen om hans mislykkede forsøg på at score piger, talrige barbesøg, pengemangel og deraf følgende overnatning på Grand Central Station.

GRIBEREN I RUGEN alletiders coming of age-roman.

37. CONSTANCE RING af Amalie Skram

CONSTANCE RING bygger på selvbiografisk stof. Bogen er én lang kritik af den borgerlige Constance Ring af Amalie Skram  CONSTANCE RING af Amalie Skrampigeopdragelse og det borgerlige ægteskab, som gør kvinden til offer. Erotisk brutalitet og undertrykkelse er gængs og anerkendt norm og oprøret mod overmagten fører i Constance Rings tilfælde - som for så mange andre af tidens hustruer - til livslang frigiditet.

CONSTANCE RING er en stor roman om kvindeliv, undertrykkelse, selvmord.

38. HAMLET af William Shakespeare

Hamlet er tænkende, søgende og tvivlende. Han føler sig isoleret og fremmedgjort over for sine omgivelser. Fordi tvivlen altid nager, er han ude af stand til at give sig hen til andres venskab og Samlede skuespil / bd. 4 af William Shakespeare  kærlighed. Han kan ikke gennemskue sin egen rolle: Er han hævner eller tænker, soldat eller poet?

Hamlet prøver at finde sin plads i den verden, han dybest set føler sig svigtet af, og leder desperat efter en mening med sit liv og en grund til ikke bare at opgive det.

HAMLET et metadramatisk og psykologisk mesterstykke.

39. FRANKENSTEIN af Mary Shelley

Victor Frankenstein er en ung og ærgerrig videnskabsmand, der drømmer om at skabe sit eget levende Frankenstein af Mary Shelley væsen - af rester af lig! Han har opdaget, hvordan det kan lade sig gøre og forestiller sig at skabe noget smukt, men sådan går det som bekendt ikke. Han skaber et monster, som han ikke kan holde af, og så går det løs. Monsteret flygter, lever som udstødt og indleder en uhyggelig vendetta for at påkalde sig Frankensteins opmærksomhed.

FRANKENSTEIN er en roman om fantasiens monstrøsitet.

40. WALDEN af Henry David Thoreau

Filosoffen og digteren Henry David Thoreau skrev sit hovedværk WALDEN. LIVET I SKOVENE for over 100 år siden, mens han boede alene i et lille hus ved bredden af skovsøen Walden Ponds. Det er en Walden af Henry David Thoreau bog om naturen og om menneskets forhold til den. Thoreaus poetiske og bidske optegnelser er velkomne og vedkommende i en tid, der trues af økologiske katastrofer.

WALDEN. LIVET I SKOVENE er klassikeren over alle om at være alene med sig selv og naturen. Om at se livets store sammenhænge i de mindste ting. En bog til tiden.

41. JAMMERS MINDE af Leonora Christine Ulfeldt

Christian IV’s datter, Leonora Christina (1621-1698), der i en alder af blot 15 år giftede sig med den senere rigshofmester og landsforræder Corfitz Ulfeldt, led den forfærdelige skæbne at blive indsat i Jammers Minde af Leonora Christina 
Blåtårn i 22 år. Efter en forståelig depression, hvor hun lå i sengen i ni måneder, blev hendes stolthed og kampgejst vakt, og i de resterende mange år udholdt hun sin skæbne og takkede endda Gud for hans godhed. Det lykkedes hende – med brug af sod og øl – at lave noget blæk, og med en tilspidset hønsefjer lavede hun et skriveredskab, og med det begyndte hun at skrive sit JAMMERS MINDE.

JAMMERS MINDE om kongedatteren, der sad fængslet i Blåtårn i 22 år er en vild og vildt fascinerende kvindestemme.

42. MRS. DALLOWAY af Virgina Woolf

Romanen udspiller sig på en enkelt dag: en vidunderlig sommerdag i London i begyndelsen af 1920'erne. Den dag, som slutter med, at Clarissa Dalloway holder aftenselskab. Hvad romanen ikke har i ydre drama, har den i indre rigdom. I tanker og samtaler samles erindringer, håb og nederlag til et vældigt Mrs. Dalloway af Virginia Woolf 
MRS. DALLOWAY af Virgina Woolf
menneskeligt panorama, der udfolder sig på baggrund af et af litteraturens fineste storbyportrætter.

MRS. DALLOWAY er en enkelt dag i en kvindes liv forvandlet til et stort og fascinerende romanunivers

43. ANNA KARENINA af Lev Tolstoj

ANNA KARENINA er den store klassiker af Lev Tolstoj om den smukke, sanselige kvinde Anna Karenina, der vælger at forlade sin borgerlige tilværelse for at leve for sine lidenskaber – og knuses af Anna Karenina  
ANNA KARENINA af Lev Tolstoj
dem. En dramatisk og forunderlig roman om zartidens Rusland længe før den store revolution.

ANNA KARENINA er Tolstojs verdensberømte og elskede klassiker om en af de mest charmerende kvindeskikkelser i verdenslitteraturen: den smukke og sanselige Anna Karenina.

44. SYV FANTASTISKE FORTÆLLINGER af Karen Blixen

SYV FANTASTISKE FORTÆLLINGER udkom oprindeligt på engelsk i 1934 og blev med det samme en bestseller og gav Karen Blixen et internationalt gennembrud. Fortællingerne handler om så Syv fantastiske fortællinger af Karen Blixen 
fundamentale emner som mennesket og dets skæbne, forholdet mellem mand og kvinde og mellem livet og kunsten.

SYV FANTASTISKE FORTÆLLINGER er et godt sted at begynde med Karen Blixen.

45. BUDDENBROOKS af Thomas Mann

Romanen om det mægtige handelshus, ejet af familien Buddenbrook, udkom første gang i 1901. Den fortæller om en borgerskabets verden, der er blevet gammel, men endnu udfolder en sidste sælsom skønhed og charme, holdt sammen af årelange traditioner. Historien er en slags nekrolog - den viser ikke BUDDENBROOKS af Thomas Mann BUDDENBROOKS af Thomas mann borgerskabets opkomst, men begynder på højdepunktet og viser forfaldet, fra biedermeiertiden til gründertiden, og den skildrer dette forfald, så det fremstår mere levende end de fleste beretninger om succes og fremgang.

BUDDENBROOKS er Thomas Manns storslåede debutroman om de sidste fire generationer i den rige og ansete købmandsfamilie Buddenbrook, der med et slag gjorde den unge forfatter verdensberømt. Et hovedværk i verdenslitteraturen.

46. VERDEN AF I GÅR af Stefan Zweig

I sit eksil i Brasilien skrev den jødiske forfatter Stefan Zweig i 1941, året før sit selvmord, sine erindringer, der i dag regnes for et hovedværk i europæisk litteratur. Uden andet kildemateriale end sin Verden af i går af  Stefan Zweig 
VERDE AF I GÅR af Stefan Zweig
hukommelse tegner Zweig et bevægende tidsbillede fra sin fødsel til sin død. Med Wien som udgangspunkt fortæller han i bogen om sine tre liv: livet i den sikre verden før 1. Verdenskrig, livet i den usikre og forandringsprægede mellemkrigstid og endelig livet som forfulgt efter Hitlers indlemmelse af Østrig i Det Tredje Rige.

VERDEN AF I GÅR, om Stefan Zweigs tanker om en europæisk identitet og kulturhistorie, er evigt aktuel.

47. GLASKLOKKEN af Sylvia Plath

I 1953 vinder den 19-årige Esther Greenwood en måneds praktikophold i New York på et modemagasin. Som del af en gruppe talentfulde unge kvinder bliver hun indlogeret på hotel og inviteret ind i New Yorks fashionable verden med modeshows og fester. Esther vil gerne være digter og er en klartskuende og ret så Glasklokken af Sylvia Path GLASKLOKKEN af Sylvia Plathnådesløs iagttager af det liv, der omgiver hende, men selv er hun mere og mere apatisk. Hjemkomsten til Boston, hvor Esther bor med sin mor, bliver et chok. Hun får afslag på det skrivekursus, hun har ansøgt om, og sommeren ligger skræmmende tom foran hende. Efter et mislykket selvmordsforsøg bliver hun indlagt på psykiatrisk hospital. En glasklokke har sænket sig over hende.

GLASKLOKKEN er et smerteligt portræt af en ung kvinde i opløsning og de strukturer, der usynligt holder hende nede. Om angsten som en tung og konstant skygge, der til sidst formår at ødelægge hende.

48. DEN KRONISKE USKYLD af Klaus Ribjerg

Med humor og indlevelse fortæller Klaus Rifbjerg om Tores stormende forelskelse i Helle, der helst kun vil holde i hånd. Om Janus' jalousi og om hans erotiske forhold til Ellen. Om Fru Junkersen - Helles mor Den kroniske uskyld af Klaus Rifbjerg 
DEN KRONISKE USKYLD af Klaus Rifbjerg
- der pludselig, som den onde dronning i eventyrene, bryder ind i kredsen med skæbnesvangre følger. Årtiers mest læste ungdomsroman - en klassiker i dansk litteratur og bogen bag filmen af samme navn med Susse Wold som den onde femme fatale.

DEN KRONISKE USKYLD er ungdomsklassikeren til alle tider og generationer.

49. GILGAMESH

4.000 år efter at man i oldtidens Irak fortalte de første historier om kong Gilgamesh – helten, der jagede evigt liv – lever hans fortælling stadig videre. Det babylonske epos er et enestående eksempel på, at en GILGAMESH GILGAMESH  fortælling kan brænde sig gennem tiden og forblive aktuel på tværs af årtusinder. GILGAMESH - hvis forfatter er ukendt - er et af verdenslitteraturens ældste hovedværker, og i dag bliver man stadig rørt af de oldgamle følelser, som eposset skildrer med poetisk præcision: kærlighed og sorg, rastløshed og dødsangst, venskab og vildskab.

GILGAMESH er et epos om venskab og sorg, som rammer sin læser lige i hjertekulen til alle tider.

50. OM KÆRLIGHEDEN af Anton Tjekhov

"Til den dag i dag er der kun blevet sagt én ubestridelig sandhed om kærligheden, og det er, at den er én Om Kaerlighed af Anton Tjekhov 
stor hemmelighed." Citatet er et syn på kærligheden, som Anton Tjekhov lægger i munden på en af personerne i titelnovellen OM KÆRLIGHEDEN.

Trods dette udsagn er der mange sandheder om kærlighed - og om ægteskabet, der hos Tjekhov ofte står som kærlighedens absolutte modsætning - i bogens noveller.

OM KÆRLIGHEDEN er humor, melankoli og sproglig præcision i skøn forening.