Royal læsning

Kongehuset og de royale



Det var en kold januardag i 1972, da dronning Margrethe tiltrådte som regent, efter kong Frederik 9. gik bort. I 2022 var det således 50 år siden, at hun blev udråbt som statsoverhoved, og blev hele landets ansigt udadtil og et samlingspunkt indadtil.

Da Dronning Margrethe II trådte tilbage den 14. januar 2024, vinkede vi farvel til en ekstremt populær monark og et stort kapitel i Danmarkshistorien.

Vi har samlet de bedste fortællinger om dronningen, menneskene omkring hende og den tid, hun har været en del af. 

Monark og menneske

Monark og menneske

Mennesker med et enten fagligt eller nært forhold til dronning Margrethe fortæller om, hvordan hun i 50 år er vokset til at blive et nationalt samlingspunkt, som befolkningen holder af og lytter til. Kong Willem-Alexander af Holland, kronprins Haakon af Norge, kronprinsesse Victoria af Sverige, statsminister Mette Frederiksen, billedkunstner Bjørn Nørgaard, fhv. kgl. konfessionarius Erik Norman Svendsen, arkæolog Flemming Kaul, ambassadør Ulrik Federspiel, teaterdirektør Kasper Holten og de nære veninder Birgitta Hillingsø og Marianne Haslund-Christensen beretter om de søjler, som dronning Margrethes liv hviler på: familien, nationen, rigsfællesskabet, historien, troen og kunsten, og geologen Minik Rosing og maleren Trondur Patursson fortæller om forholdet til Grønland og Færøerne.

I bogen gør Dronningen også selv status over sine 50 år som Danmarks statsoverhoved.

Tilsammen udgør beretningerne et varmt og levende portræt af en regent, der har repræsenteret Danmark udadtil og forenet landet indadtil. Let har det ikke altid været, Dronningen har skullet tackle udfordringer og kriser. Både som monark og menneske.

Det sort-hvide portræt af dronningen er taget af Jan Grarup med den gamle teknik, der hedder wetplate. Det er en stålplade, der behandles med forskellige kemikalier, og hvor eksponeringstiden er ret lang (5-7 sekunder). Billedet skal fremkaldes øjeblikkeligt i mørkekammer, og pladen tåler ingen ridser, skrammer eller fingeraftryk, så bliver den ødelagt. 100 kg udstyr blev bragt ind på Amalienborg – herunder mobilt mørkekammer – til brug for portrætfotoet.

Der blev taget i alt fem wetplates, hvoraf dronningen selv har peget på det, der endte med at blive bogens forside. 

Dronning i 50 år

Hør forfatter og politisk redaktør,  Thomas Larsen, fortælle om MONARK OG MENNESKE:

Portrætbog om kronprins Frederik

Læs Jens Andersens anmelderroste portræt af Kronprinsen og hvad den kryptiske titel UNDER BJÆLKEN henviser til: 
Under bjælken

Under bjælken

I otte medrivende kapitler - Dreng, Teenager, Akademiker, Frømand, Erobrer, Familiefar, Sportsmenneske og Konge - fortæller Jens Andersen om Kronprins Frederiks liv. Fra fødslen på Rigshospitalet midt under ungdomsoprøret i 1968 til det moderne familiefællesskab i Frederik 8.s Palæ i vore dage, hvor et modent og stærkt kronprinspar er klar til den store opgave, der i mange år var et åg for Kronprinsen.

Under bjælken - et portræt af Kronprins Frederik er en usædvanlig bog om et usædvanligt menneske i en usædvanlig livssituation. Den er baseret på samtaler og rejser med Danmarks kommende konge igennem halvandet år samt en lang række interviews med hans hustru, bror, forældre, private vennekreds, tidligere hofchef, samt Kronprins Haakon af Norge og Kronprinsesse Victoria af Sverige.

Bogen, der i form og indhold sætter en ny standard for royale biografier, går tæt på Kronprins Frederiks viljestærke kamp for at forlige sig med sin skæbne og rolle, skildrer hans mange opgør med sig selv og sine omgivelser og følger den personlige rejse fra rebelsk drengebarn og genert ungt menneske til fandenivoldsk frømand og lykkelig far til fire.

Flere bøger om de royale