Royal læsning

De bedste bøger om dronningen og menneskene omkring hende

Dronning Magrethes regeringsjubilæum

Det var en kold januardag i 1972, da dronning Margrethe tiltrådte som regent, efter kong Frederik 9. gik bort. I 2022 var det således 50 år siden, at hun blev udråbt som statsoverhoved, og blev hele landets ansigt udadtil og et samlingspunkt indadtil. Vi har samlet de bedste fortællinger om dronningen og menneskene omkring hende, så du kan blive klogere på hendes liv og virke.

Monark og menneske

Monark og menneske

Mennesker med et enten fagligt eller nært forhold til dronning Margrethe fortæller om, hvordan hun i 50 år er vokset til at blive et nationalt samlingspunkt, som befolkningen holder af og lytter til. Kong Willem-Alexander af Holland, kronprins Haakon af Norge, kronprinsesse Victoria af Sverige, statsminister Mette Frederiksen, billedkunstner Bjørn Nørgaard, fhv. kgl. konfessionarius Erik Norman Svendsen, arkæolog Flemming Kaul, ambassadør Ulrik Federspiel, teaterdirektør Kasper Holten og de nære veninder Birgitta Hillingsø og Marianne Haslund-Christensen beretter om de søjler, som dronning Margrethes liv hviler på: familien, nationen, rigsfællesskabet, historien, troen og kunsten, og geologen Minik Rosing og maleren Trondur Patursson fortæller om forholdet til Grønland og Færøerne.

I bogen gør Dronningen også selv status over sine 50 år som Danmarks statsoverhoved.

Tilsammen udgør beretningerne et varmt og levende portræt af en regent, der har repræsenteret Danmark udadtil og forenet landet indadtil. Let har det ikke altid været, Dronningen har skullet tackle udfordringer og kriser. Både som monark og menneske.

Det sort-hvide portræt af dronningen er taget af Jan Grarup med den gamle teknik, der hedder wetplate. Det er en stålplade, der behandles med forskellige kemikalier, og hvor eksponeringstiden er ret lang (5-7 sekunder). Billedet skal fremkaldes øjeblikkeligt i mørkekammer, og pladen tåler ingen ridser, skrammer eller fingeraftryk, så bliver den ødelagt. 100 kg udstyr blev bragt ind på Amalienborg – herunder mobilt mørkekammer – til brug for portrætfotoet.

Der blev taget i alt fem wetplates, hvoraf dronningen selv har peget på det, der endte med at blive bogens forside. 

Bliv klogere på dronningen og menneskene omkring hende

Lad dig inspirere af de kongelige. Hos Gyldendal har vi et bredt udvalg af bøger om de royale. Du kan f.eks. tage på danmarkstur med dronningen som rejseleder, du kan få indblik i kongehusets utrolige samling af skatte, og du kan blive klogere på tronfølgeren, Kronprins Frederik.

Dronning i 50 år