Romaner

Noveller

Gyldendal udgiver novellesamlinger af nogle af verdens dygtigste forfattere, både klassikere og helt nye stemmer. En novelle er en stor fortælling i et lille komprimeret format, med mange lag mellem linjerne. Få inspiration til din næste læseoplevelse her.

Bestsellere

FILTRER SØGNING

Forfattere

Materialetype

Hvad er en novelle?

En novelle er en kort fiktiv prosatekst, der typisk forløber over en kort periode, fx en enkelt dag.
Noveller indeholder kun få personer, og en enkelt hovedperson, der havner i en eller anden form for konflikt, indre eller ydre. 
En novelle starter næsten altid in medias res, hvilket er latin og betyder ”midt inde i begivenhederne”. Den første sætning i en novelle er vigtig, da den skal vække læserens nysgerrighed på hvad der egentlig foregår. Slutningen på noveller er almindeligvis åben, så læseren selv kan digte videre eller fortolke på hvad der sker efterfølgende.
Ordet novelle kommer oprindeligt fra det italienske novella, der betyder ”lille fortælling”. Siden har novellaen fået sin egen kategori, som en slags bastard mellem en roman og en novelle – en lang novelle/en kort roman. Karen Blixens BABETTES GÆSTEBUD er et eksempel på en klassisk novella. 

 

En genre, der kan passe til alle typer læsere

Noveller findes i mange former, og kan både være realistiske, triste, alvorlige, humoristiske, fantasifulde, skøre, sarkastiske eller lege med formen på anden vis. 
Den korte form gør dem hurtigt læst, men der gemmer sig altid meget man selv kan tolke videre på, og en god novelle kan leve videre i tankerne længe efter endt læsning.

Noveller er populære at bruge i danskundervisningen, da det er en oplagt måde at lære at analysere en tekst på. 
En novellesamling er en god gave, både til en kræsen læser der godt vil udfordres, eller et menneske der gerne vil i gang med at læse mere, men er nervøs for at give sig i kast med murstensromaner. Noveller er store fortællinger i kort format, og der er masser at vælge mellem.

 

Forslag til forskellige typer noveller

Hvis man gerne vil dykke ned i de klassiske noveller, kan vi eksempelvis fremhæve Karen Blixens noveller DRØMMERNE eller KARNEVAL, Tove Janssons DUKKEHUSET, eller Tove Ditlevsens SAMLEDE NOVELLER.

Hvis man vil provokeres er der Jan Sonnergaards SAMLEDE NOVELLER der ubarmhjertigt tager favntag med sociale problemer, Kaspar Colling Nielsens grove og morsomme DENGANG DINOSAURERNE VAR SMÅ eller Christina Hagens skarpe tekster om bl.a. privilegieblindhed, WHITE GIRL 2.

Det eksperimenterende kan findes i Peter Adolphsens novellesamlinger, som f.eks. SMÅ HISTORIER 1

Det sanselige og erotiske beskrives i Anaïs Nins DE SMÅ FUGLE og VENUSDELTAET, Stefan Zweigs AMOK og Bente Clods KYSSEKRAFT.

Der findes et utal af fremragende novellesamlinger skrevet af danske forfattere, her kan vi nævne Nanna Gouls ERLE PERLE, Helle Helles fremragende enkle BILER OG DYR, Caroline Albertine Minors prisbelønnede VELSIGNELSER, Jens Blendstrups sublimt humoristiske LUSKEFISEFORTÆLLINGER og Amalie Trudsøs KOORDINATER

Hvis man brænder mere for at læse korte fortællinger fra andre steder i verden, vil vi fremhæve amerikanske KATTEMENNESKE og MIN UNGDOMSVENINDE, tyske DE UDVANDREDE, russiske OM KÆRLIGHEDEN, eller samlingen BRUN, der handler om at være brun i en hvid verden.

Der er også novellesamlinger skrevet specifikt til unge mennesker, her kan nævnes SKAM og DROMEDAREN.