Prisvindende Litteratur

Prisvindende litteraturHvert år hædres en række forfattere for deres arbejde. Det kan være lige fra de små, genrebestemte og nicheprægede prisuddelinger til de store, brede og internationalt anerkendte litteraturpriser, hvad enten det er skønlitteratur, faglitteratur, børnebøger eller lydbøger. 

Her på siden giver vi dig et overblik over Gyldendals prisvindende bøger og stjernebestøvede forfattere, du kan vende tilbage til igen og igen. 

Nobelprisen i litteratur

Nobelprisen i litteratur er stiftet i 1895 og anses for at være verdens mest prestigefyldte litteraturpris. Prisen er navngivet efter stifteren, den svenske kemiker Alfred Nobel, og den gives til en forfatter som en hyldest for et helt livsværk. Nobels litteraturpris er på svimlende 10 mio. kr. og uddeles hvert år af Det Svenske Akademi.

Nordisk Råds Litteratur

Nordisk Råds litteraturpris er en pris, der uddeles hvert år for et litterært værk fra et af de nordiske sprogområder. Prisen har til formål at øge interessen for nabolandenes litteratur og sprog samt at gavne det nordiske kulturfællesskab. Vinderen udpeges af en nordisk sammensat bedømmelseskomité, der modtager 350.000 kr.

De Gyldne Laurbær

De Gyldne Laurbær uddeles af landets boghandlere til en forfatter, hvis bog har fået flest stemmer. Prisen kan gå til alt fra digte over romantisk fiktion til slægtshistorie, men den samme forfatter kan ikke modtage prisen flere gange. Vinderen modtager en forgyldt laurbærkrans, 8.000 kr. samt en boggave på 2.000 kr.

Blixenprisen 2023

Et nyere skud på stammen over danske litterære priser er Blixenprisen, som blev stiftet i 2015. Bag uddelingen står Dansk Forfatterforening og danske professionelle forfatteres interesseorganisation, Danske skønlitterære forfattere. 

Søren Gyldendalprisen

Søren Gyldendal Prisen blev indstiftet i 1958 af Gyldendal og uddeles årligt til en dansk skøn- eller faglitterær forfatter, der står "midt i en stærk og særpræget skabergerning". Prisen er på 100.000 kr.

Politikens Litteraturpris

Politikens Litteraturpris blev indstiftet i 2012 med det formål at ”støtte talentfulde danske forfattere i udviklingen af deres forfatterskab”. Med i prisen følger 250.000 kroner.

Weekendavisens Litteraturpris

Weekendavisens Litteraturpris uddeles hvert år til en dansk bogaktuel forfatter af Weekendavisen. Det er Weekendavisens anmeldere, der indstiller de nominerede bøger, og det er avisens læsere, der ved afstemning afgør, hvem vinderen og modtageren af de 100.000 kr. bliver.

Læsernes Bogpris

Læsernes Bogpris er en ganske særlig litteraturpris – som navnet antyder, kåres vinderen nemlig af læserne selv. Med den ærefulde pris følger også 50.000 kroner til forfatteren.

DR Romanprisen

Sammen med repræsentanter fra biblioteker over hele landet kårer DR Romanprisen hvert år en vinder blandt seks nominerede romaner. Det er deltagere i DR Romanlæseklubberne landet over, der afgør hvem vinderen af prisen bliver. Prisen er på 25.000 kr.

Kritikerprisen

Kritikerprisen er en pris, der er blevet uddelt årligt siden 1957, først af Den danske Forlæggerforening og siden 1971 af Litteraturkritikernes Lav som påskønnelse af et aktuelt værk. Prisen er på 75.000 kr.

Georg Brandes-prisen

Georg Brandes-prisen er en litterær pris uddelt årlig af Kritikerlavet siden 1969 for et betydeligt litteraturkritisk værk.

Montanas Litteraturpris

Hvert år uddeles Montanas Litteraturpris til en forfatter af aktuel dansk litteratur, der har været fornyende og berigende indenfor sin genre. Med prisen følger 100.000 kroner.

Prins Henrik Prisen

Prins Henrik Prisen er et hæderslegat på 300.000 kr., der gives til en aktuel og etableret dansk digter, der har ydet et væsentligt bidrag til dansk lyrik.

Orla-prisen

Orlaprisen er en børnebogspris, og den er opkaldt efter børnebøgernes ultimative bølle, Orla Frøsnapper. Danmarks Radio er stifter af prisen, men selve uddelingen af prisen står alle børn i Danmark mellem 7 og 12 år for. Siden 2005 har børn i hele landet hvert år kunnet nominere deres yndlingsbøger til kategorier som ‘Den bog, der gav mig grineflip’ eller ‘Den hovedperson, man ikke glemmer’, og så afgøres det hele ved en nervepirrende afstemning.

Mofibo Award

Hvert år tildeles Den Store Lydbogspris – Mofibo Awards til forfattere og indlæsere af lydbøger i de seks kategorier; Biografi og Dokumentar,  Børnebog, Romance, Krimi og Spænding, Roman og Oversat fiktion. Både forfatter(e) og indlæser(e) belønnes med en statuette samt en præmiecheck på 10.000 kr.

Prix Audio

Prix Audio er Danmarks Officielle priser til radio, podcast og lyd. Priserne uddeles af den danske branche i forbindelse med Audiodays konferencen.