Bogstaveligt talt

Litteraturprogrammet ‘Bogstaveligt talt’

Litteraturprogrammet ‘Bogstaveligt talt’ er et samarbejde mellem r8Dio og Gyldendal, der hver uge dykker ned i aktuelle udgivelser fra forlaget. Vært er Molly Balsby, digter og kulturjournalist, og sammen med gæster, forfattere og eksperter, slår hun op på side 1 og udfolder værkerne.
Sommer-special: Kogebøger og madtrends med Marie Holm

 

Sommer-special: Kogebøger og madtrends med Marie Holm

Afsnit 20

Afspil episode >

r8Dios madekspert, Marie Holm, er gæst i denne sommer-special, hvor vi taler om kogebøger og aktuelle madtendenser. Vi har læst SMAG PÅ FYN af Claus Holm og Signe Ryge, og studiets fynbo fortæller om de fynske egnsretter og råvarer. 

Vi taler også om det grønne køkken i forbindelse med kogebogen GRILL GRØNT af Nikolaj Juel og om haveglæde, madmodens cyklus, og om hvad vi kommer til at spise fremover.  

Go’ appetit! 
Sommer-special med Mads Brügger

 

Sommer-special med Mads Brügger

Afsnit 19

Afspil episode >

I denne anden sommer-special får vi besøg af journalist, forfatter, dokumentarist og medejer af r8Dio, Mads Brügger, der deler sine velvalgte boganbefalinger.

Han fortæller om, hvordan litteraturen kan være en lindring i et travlt liv og om en helt særlig hvid blazer, inspireret af en amerikansk forfatter, han netop har købt. Og ikke mindst afslører han handlingen i den roman, han selv drømmer om at skrive.
Sommer-special med Rasmus Bruun og Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm

 

Sommer-special med Rasmus Bruun og Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm

Afsnit 18

Afspil episode >

I denne første sommer-special kommer nyhedschef Rasmus Bruun og seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm forbi studiet og deler deres bedste anbefalinger til ferie-lekture. De fortæller om, hvad, hvordan og hvornår, de læser og om hvilke bøger, der har været med til at forme dem. 

 

'Demon Copperhead' med Marcus Rubin og Tonny Vorm

Afsnit 17

Afspil episode >

Den amerikanske forfatter Barbara Kingsolver modtog sidste år den prestigefyldte Pulitzerpris for romanen Demon Copperhead, som nu er blevet oversat til dansk. 

Til at tale om romanen har vi inviteret Marcus Rubin, kronikredaktør på Politiken og forhenværende USA-korrespondent, som har anmeldt den i Politiken, og Tonny Vorm, litteraturskribent på Information og forfatter til flere bøger heriblandt ’Historier om Amerika: Aktuelle strømninger i USA's litteratur’. De fortæller om deres læsning af romanen, de aktuelle tematikker den portrætterer, og kommer med deres bedste anbefalinger indenfor amerikansk litteratur. 

 

'Med hjertet i hånden’ med Liv Helm

Afsnit 16

Afspil episode >

Få uger efter teaterinstruktør Liv Helms bedsteforældre begik selvmord, begyndte hun at skrive. De tekster er nu blevet til ’Med hjertet i hånden’, en autofiktiv roman om tab, psykisk sygdom og seksuelt misbrug. Men det er også en bog om at turde elske på ny og om at sige de svære ting højt. 

I programmet fortæller Liv Helm om, hvordan bedsteforældrenes død blev en indgang til at kunne skrive om det, hun har fortrængt – uden forbehold og med hjertet i hånden. 

 

'Mod midnatssolen’ med Dy Plambeck

Afsnit 15

Afspil episode >

I romanen ’Mod midnatssolen’ skriver Dy Plambeck om den moderne sammenbragte familie, og de konflikter og følelser der opstår, når drømmen om kernefamilien brister. Romanens hovedperson, Amy, rejser sammen med sine tre døtre og to veninder til Tromsø for at deltage i en familiefest hos sin norske kæreste og hans børn.

I programmet fortæller Plambeck om arbejdet med romanens enorme persongalleri, der blandt andet inkluderer en moderkage, der bliver fragtet nord for polarcirklen, og om hendes erkendelse af at alle vores tidligere relationer for evigt vil leve i os.  

 

’Brystets biografi’ med Mette Byriel-Thygesen

Afsnit 14

Afspil episode >

Etnolog og museumsinspektør på Nationalmuseet Mette Byriel-Thygesen har netop udgivet ’Brystets biografi’, en kulturhistorisk undersøgelse af brysternes betydning gennem tiden. Hun fortæller om kropsdelen, der både kan være kontroversiel, begæret, politisk og moderlig. 

Vi taler også med Maria Teglkamp, marketingschef hos privathospitalet AK Nygart, som fortæller om firmaets omdebatterede reklamekampagne ’Nye bryster’, og om hvilke bryster der er på mode i dag. 

Og så kommer journalist og vært på ’Det, vi taler om’, Ditte Okman, tilfældigt forbi til en kort snak om det at være indehaver af en barm. 

 

Heste-special: ’Kirstens hævn’ og ’Hvad jeg ved om kvinder på heste’

Afsnit 13

Afspil episode >

Hyp hyp! Forfatter Bjørn Rasmussen har netop udgivet ’Kirstens hævn’ med undertitlen ’Hestepigeroman’, en fortælling om hævn, seksualitet og ikke mindst heste.

Litteraturanmelder på Politiken Felix Thorsen Katzenelson introducerer os til Bjørn Rasmussens forfatterskab, som netop startede på en rideskole. 

Vi taler også med Kim Løvenborg Ingtrup, der har været daglig leder af det sociale medie Heste-nettet.dk siden 1995. Han fortæller om hjemmesidens storhedstid, vilde stridigheder i kommentarsporet og om hvilken rolle, landets hestepiger måske kommer til at spille i de danske AI-sprogmodeller.

Og ikke mindst besøger vi forfatter og journalist på Weekendavisen Pernille Stensgaard og hendes hest, Felix, i Tisvilde. Stensgaard udgav sidste år den selvbiografiske bog ’Hvad jeg ved om kvinder på heste’, der handler om at genfinde hestekærligheden efter 30 år. 

 

’Varme hænder’ med Stine Askov

Afsnit 12

Afspil episode >

I romanen ’Varme hænder’ undersøger forfatter Stine Askov magtforholdet mellem en handikaphjælper og den borger, hun skal hjælpe. Romanens hovedperson, pædagogen Camilla, bliver ansat som hjælper for forfatteren Mathilde, som sidder i kørestol. Det starter alt sammen godt, men Camilla finder hurtigt ud af, at jobbet ikke er helt så let, som hun havde forestillet sig. 

Stine Askov, der selv har arbejdet som pædagog og handikaphjælper, fortæller i programmet om det svære omsorgsarbejde, og om hvorfor hun er træt af udtrykket ’varme hænder’. 


 

’Djinn’ med Elias Sadaq

Afsnit 11

Afspil episode >

Digter og dramatiker Elias Sadaq er aktuel med digtsamlingen ’Djinn’, en bog om en ung mands forsøg på at finde fodfæste i verden som både queer og muslim. Det var ikke en bog, Elias Sadaq havde lyst til at skrive, men en bog han blev nødt til at skrive, fortæller han i programmet, hvor vi også taler om bornerte læsere, den svære autofiktion og arven efter Yahya Hassan. 

Krimimessen

 

På Krimimessen med Ole Christian Madsen, Lisa Holmfjord og Walther Rebernik

Afsnit 10

Afspil episode >

Bogstaveligt talt er taget på studietur til Krimimessen i det nedlagte Horsens Statsfængsel.

Vi bevæger os ind i den store messehal sammen med filminstruktør og romandebutant Ole Christian Madsen, der har udgivet ’Manden fra mørket’, et efterkrigstidsdrama, der – blandt andet - handler om dobbeltmordet på Peter Bangs Vej.

Vi taler også med Lisa Holmfjord, der er aktuel med tredje bind i sin serie om velfærdsdanmarks vrangside, ’Pigen ingen savnede’, og Walther Rebernik, der med ’Satans datter’ har påbegyndt sin romanserie om forsvarsadvokaten Jan Rose. De fortæller om, hvordan de anvender deres erhvervserfaring som henholdsvis socialrådgiver og advokat i deres romaner.

 

'Generationen, der skal redde verden’ med Emilia van Hauen

Afsnit 9

Afspil episode >

I dette afsnit får vi besøg af sociologen Emilia van Hauen, der er aktuel med fagbogen ’Generationen, der skal redde verden – med lidt hjælp fra os andre’. Bogen er en undersøgelse af, hvordan den nye generation Z, der er født mellem 1995 og 2010, agerer i samfundet - og i særdeleshed på arbejdsmarkedet. 

Vi taler om den unge generations værdier, generationsbashing, Alex Vanopslagh-effekten og meget andet. Og Emilia van Hauen kommer med gode råd til, hvordan de ældre generationer kan imødekomme og forstå de unge Z’ere. 

 

'Øvelser i mørke’ med Naja Marie Aidt

Afsnit 8

Afspil episode >

I dette afsnit får vi besøg af Naja Marie Aidt og taler om hendes netop udgivne roman, ‘Øvelser i mørke’.

Den kvindelige hovedperson i ‘Øvelser i mørke’ har udviklet PTSD efter en række voldelige og voldsomme hændelser i sit liv. I romanen dykker Aidt ned i, hvad traumer gør ved et menneske. Noget, hun også selv kender til. I 2017 udgav hun den selvbiografiske bog ‘Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage’ med undertitlen ‘Carls bog’, der handler om tabet af hendes søn, Carl, der i en momentan psykose kastede sig ud ad et vindue fra fjerde sal.  

I programmet taler vi om skæbne og tilfældigheder, vold mod kvinder og vigtige venindeskaber. 
’UFO-MYSTERIET’ MED FREDERIK DIRKS GOTTLIEB

 

’UFO-Mysteriet’ med Frederik Dirks Gottlieb

Afsnit 7

Afspil episode >

Vi får besøg af Frederik Dirks Gottlieb og taler om hans bog ‘UFO-Mysteriet: På sporet af min far og de flyvende tallerkener’.

Frederik Dirks Gottliebs fascination af UFO'er og hans relation til sin far er uløseligt kædet sammen. I programmet dykker vi ned i, hvordan det hænger sammen. Vi taler om forestillingen om flyvende tallerkener og om vigtigheden af en objektiv dækning af UFO-feltet.

I programmet deler Frederik Dirks Gottlieb den vildeste UFO-beretning, han har hørt, og Molly Balsby fortæller selv en ret så spacey historie. 


’JEG HØRER, HVAD DU SIGER’ MED KATRINE MARIE GULDAGER

 

’Jeg hører, hvad du siger’ med Katrine Marie Guldager

Afsnit 6

Afspil episode >

I dette afsnit får vi besøg af Katrine Marie Guldager, der netop har udgivet romanen, ‘Jeg hører, hvad du siger’. 

Vi taler om den vrede kvinde som fænomen, autofiktionens udfordringer og om hvordan, der altid sniger sig en flig af Katrine Marie Guldager selv ind i hendes karakterer. 

I programmet diskuterer vi usympatiske kvinder, og hvorfor det altid er en sensationsfortælling, når den vrede kvinde optræder i litteraturen.
’LYSETS VÅBEN’ AF KEN FOLLETT MED CAMILLA BORAGHI OG LINE KIRSTEN NIKOLAJSEN

 

’Lysets våben’ af Ken Follett med Camilla Boraghi og Line Kirsten Nikolajsen

Afsnit 5

Afspil episode >

Vi får besøg af to vaskeægte Ken Follett-fans, journalisterne Camilla Boraghi og Line Kirsten Nikolajsen, der fortæller om deres forkærlighed for forfatterens historiske romaner. 

I programmet taler vi om Folletts nye roman ’Lysets våben’, og om hvorfor bestsellerforfatteren ofte bliver set ned på af litteratursnobber – ”Håndbold er på mange måder sportens Ken Follett”, siger Camilla Boraghi. 

Vi diskuterer den historiske romans kvaliteter, ”skam-litteratur” og bogens mange sexscener, og undervejs hører vi også fra litteraturanmelder på Politiken Bo Tao Michaëlis og storemanager i Arnold Busck på Købmagergade, Julie Peitersen. 
’HUNDENS BOG’ AF HELLA JOOF OG ELLEN HILLINGSØ – MED LINE KNUTZON OG ANETTE RØPKE

 

’Hundens bog’ af Hella Joof og Ellen Hillingsø – med Line Knutzon og Anette Røpke

Afsnit 4

Afspil episode >

Vuf vuf!

I dette afsnit bliver der både grædt og sunget. Dramatiker Line Knutzon og hundeadfærdsspecialist Anette Røpke har læst ’Hundens bog’ af Hella Joof og Ellen Hillingsø, der er et kærlighedsevangelium til deres firbenede venner.

Bogen er et spraglet værk, der består af tekster, sange og en brevkorrespondance mellem de to kvinders hunde. Vi taler om ubetinget kærlighed, den medfølgende sorg og hundes forskellige personligheder. 

Litteraturprogrammet ‘Bogstaveligt talt’ er et samarbejde mellem r8Dio og Gyldendal, der hver uge dykker ned i aktuelle udgivelser fra forlaget. Vært er Molly Balsby, digter og kulturjournalist, og sammen med gæster, forfattere og eksperter, slår hun op på side 1 og udfolder værkerne.
’DEN FANTASTISKE BUS’ – MED IDA DYBDAHL OG MARIANNE ESKEBÆK LARSEN

 

’Den fantastiske bus’ – Med Ida Dybdahl og Marianne Eskebæk Larsen

Afsnit 3

Afspil episode >

1. november landede Jakob Martin Strids nye børnebog ’Den fantastiske bus’. Den er blevet revet af hylderne og har modtaget begejstrede seksstjernede anmeldelser fra flere medier.

I dette afsnit guider Ida Dybdahl, anmelder på Politiken, og Marianne Eskebæk Larsen, lektor og kritiker i børnelitteratur, os igennem ’Den fantastiske bus’ og Strids øvrige forfatterskab – fra de anarkistiske og debatskabende tegneseriestriber i Politiken til de storsælgende børnebøger.

Derudover har vi også 10-årige Benjamin Wesil i studiet, der fortæller om sin oplevelse med at læse bogen.
KRISTIAN BANG FOSS OM ’MANDEN DER BAR SOLEN’

 

Kristian Bang Foss om ’Manden der bar solen’

Afsnit 2

Afspil episode >

Forfatter Kristian Bang Foss er aktuel med ’Manden der bar solen’. En roman om krig, kærlighed, familie og forræderi – i bronzealderen.  

I dette afsnit lukker han os ind i den langvarige skriveproces. For hvordan skriver man en roman om en tid, vi ved så lidt om? Kan man overhovedet sætte sig ind i forhistoriske menneskers følelser, og hvordan bruger man kaosset som metode?

Vi besøger også arkæolog Flemming Kaul på Nationalmuseet, der tager os med helt tilbage til det 12. århundrede før vores tidsregning. 
Den der ikke tier

 

'Dem der ikke tier' med Peter Øvig og Oskar Plougmand

Afsnit 1

Afspil episode >

I første afsnit af ‘Bogstaveligt talt’ taler vært, Molly Balsby, med journalist Peter Øvig om hans netop udgivne bog ‘Dem der ikke tier’. Bogen undersøger tragiske begivenheder, som seksuelle overgreb og ekstreme ydmygelser, der foregik på de danske børnehjem i 1970’erne.

Med i studiet er også bogens helt, Oskar Plougmand, der som inspektør i Børneforsorgen afslørede forholdene på de danske børnehjem. Men udover dette er Plougmand også grunden til, at Øvig overhovedet har kunnet skrive historien. Før Øvig hørte om Plougmand og hans rolle, ville han ikke skrive historien. Den var simpelthen for mørk.