En nordisk kanon til moderne mennesker

Vil man blive klogere på sig selv, skal man lede i litteraturen. Ny serie af nordiske klassikere kaster lys over, hvem vi er, og hvordan vi er blevet det, fortæller forlagschef Simon Pasternak.

Af Sisse Tvegaard Andersen / 18-01-2024

Tre bøger fra serien Gyldendal Nordisk 

Selma Lagerlöfs GÖSTA BERLINGS SAGA, Hulda Lütkens DE UANSVARLIGE og Sigrid Undsets KRISTIN LAVRANSDATTER er de tre første værker i en ny serie af nordiske klassikere fra Gyldendal.

Serien Gyldendal Nordisk byder på kendte og glemte klassikere fra den tid, hvor det nordiske selvbillede bliver skabt på diskussioner om køn, klasse, tro og moral. Det er radikale fortællinger, som stadig er spillevende den dag i dag. Romanerne kommer i nye, smukke udgaver og med forord af forfattere, der har levet i og med værkerne. Og spørger man forlagschef Simon Pasternak, har de klassiske værker masser at lære det moderne menneske: 

– Som altid – hvis man vil blive klogere på, hvem vi selv er – er det bedste sted at lede i litteraturen. Nordisk litteratur er fuld af mesterværker, der fortæller os, hvem vi er, og hvordan vi er blevet det igennem idekampe og nye måder at skrive og tænke på. Fra 1850 til 1950 blev de samfund, vi har i dag, skabt, og når man læser nogle af de her afgørende værker fra den tid, kan man se de brudflader, vi på mange måder stadig har i dag. Man diskuterede faktisk mange af de samme ting, som vi diskuterer i dag: køn, seksualitet, økonomi, klasse, ideologi og tro. 

LÆS OGSÅ: 50 klassikere, du skal læse

Mange af de vigtigste værker har ikke været tilgængelige. Enten lå de i gamle støvede oversættelser, var forsvundet i de enkelte landes litteraturer eller simpelthen blevet glemt. Det sidste gjaldt ikke mindst kvinderne. Så med Gyldendal Nordisk vil vi genintroducere kendte og elskede klassikere i spritnye og formidable oversættelser og genudgive forfattere, der bør læses, men ikke er blevet det. 

Kort sagt: vi ville prøve at lave en ny og stærkt underholdende nordisk kanon til moderne mennesker!

Hvordan har I udvalgt værkerne i serien? 
– Ren læselyst. Sigrid Undsets KRISTIN LAVRANSDATTER er en af verdens bedste romaner om tro, køn, slægt og voldsomme dilemmaer, en kolossal mørkemaskine, som man kun har kunnet læse i en fortegnet, forkert og støvet udgave de sidste 100 år. Hun opfandt nærmest sit eget middelaldersprog, og derfor skulle der en helt ny oversættelse til for at vise, hvad det værk kan. Det skal læses på linje med Brontë og Tolstoj! Selma Lagerlöfs sensationelle debut GÖSTA BERLINGS SAGA er jo bare en vidunderlig og dæmonisk bog, og Hulda Lütkens stenhårde DE UANSVARLIGE om magt, begær og hævn i en familie er blevet glemt. Og det er en skandale! Så en blanding af hovedværker og glemte forfatterskaber, der taler lige til os i dag.  

Man diskuterede faktisk mange af de samme ting, som vi diskuterer i dag: køn, seksualitet, økonomi, klasse, ideologi og tro.

Kan du løfte sløret for nogle af de kommende værker i serien? 
– Vi har store planer! Senere i år kommer vi med nye oversættelser af Amalie Skram, Victoria Benedictsson og så begynder vi at genudgive Marie Bregendahl. Senere kommer der blandt andet Camilla Collett, Halldor Laxness og mange, mange flere.

Gyldendal Nordisk er udgivet med støtte fra Augustinus Fonden.

Se alle bøger i serien