6 film, der er baseret på bøger

Filmens verden og bøgernes verden er tæt kædet sammen, for et fantastisk sammenskruet plot og uforglemmelige karakterer har lige så stor appel på det store lærred som på siderne i en bog. Her er 6 gode film, der er baseret på bøger.

Af Anne-Sophie Uldall Petersen // Foto: PR

ERNA I KRIG
Baseret på: ERNA I KRIG af Erling Jepsen

Erling Jepsens historier fra Sønderjylland tackler alvorlige emner med humor og finurlighed, og alt er bestemt ikke altid, som man tror. Sådan er det også i historien om Erna, der tager sin søns plads i den tyske hær under første verdenskrig i ERNA I KRIG. Trine Dyrholm vækker karakteren Erna til live i filmen, der fik stor ros af anmelderne

Find bogen bag filmen ERNA I KRIG her:

Erna i krig

Erna i krig

Genudgivelse i paperback.

ÅRET ER 1916. I den lille sønderjyske by Bramstrup dyrker Erna sin køkkenhave og passer sig selv, mens Første Verdenskrig raser ude i Europa. Men husfreden varer ikke længe, for hendes søn, Kalle, tvangsindkaldes til krigstjeneste for tyskerne.

Erna, der altid har passet godt på sin mindre begavede søn, prøver af al sin magt af få ham fritaget. Men lige lidt hjælper det, og den enfoldige Kalle sendes i krig. Trofast og handlekraftig som hun er, vælger Erna at klippe sit hår og bytte identitet med en deserteret soldat for at følge og beskytte sin søn helt til frontlinjen.

ERNA I KRIG er en underfundig historie om en usædvanlig kvinde, der ikke vil lade en krig forhindre hende i at kæmpe  
for dét, hun har allermest kært. 

I oktober 2020 er der biografpremiere på filmatiseringen af ERNA I KRIG med skuespilleren Trine Dyrholm i hovedrollen som Erna. 

PRIS149,95 kr.

UNDTAGELSEN
Baseret på UNDTAGELSEN af Christian Jungersen

Der er ingen monstre med i UNDTAGELSEN, men betyder ikke, at det ikke er uhyggeligt. Tonefald, stilhed og øjenkontakt er bare nogle af de virkemidler, som skaber så meget spænding og ulmende ondskab, at man næsten bliver nødt til at holde sig for øjnene. Bestseller-romanen fra 2004 er blevet forsøgt filmatiseret flere gange, men det var først i 2020, at et filmhold lykkedes med at få uhyggen fra bogsiderne op på det store lærred.

LÆS OGSÅ: Interview med Christian Jungersen: "Man får lyst til at løbe ud af biografsalen"

Find bogen bag filmen UNDTAGELSEN her:

Undtagelsen

Undtagelsen

Genudgivelse i paperback med filmforside. 

Da veninderne Iben og Malene modtager dødstrusler, går det op for dem, at deres arbejde på Dansk Center for Information om Folkedrab kan have bragt dem i livsfare: Måske har en krigsforbryder sat dem på sin dødsliste. Men hvor kommer truslerne egentlig fra? Kollegernes reaktioner tyder på, at ingen af dem er helt, som de andre tror. Efterhånden som historier fra fortiden og privatlivet dukker op, afsløres arbejdspladsen som en skueplads for chikane og kampe på liv og død.

Romanen Undtagelsen er en besættende historie om kærlighedens og ondskabens mange forklædninger. For den modtog forfatteren Christian Jungersen De Gyldne Laurbær 2004.

Filmatiseringen af Undtagelsen får efter planen premiere i de danske biografer 30. april 2020.

 

PRIS149,95 kr.

PAGTEN
Baseret på PAGTEN af Thorkild Bjørnvig

Da Thorkild Bjørnvigs bog PAGTEN om hans og Karen Blixens særlige og turbulente forhold op gennem 50’erne udkom i 1974, blev den en litterær sensation. Erindringsbogen danner grundlag for Bille Augusts film om Blixen og Bjørnvigs forhold, der kommer i biografen i 2021, hvor Birthe Neumann spiller rollen som baronessen fra Rungstedlund.

Find bogen bag filmen PAGTEN her:

Pagten

Pagten

Digteren Thorkild Bjørnvigs opsigtsvækkende erindringsbog der beskriver hans tætte og foruroligende venskab med Karen Blixen. En forbindelse, der efter fire år endte med et brud og fik personlige omkostninger for dem begge.

PAGTEN f

ortæller om et utroligt venskab, en platonisk kærlighedshistorie mellem den karismatiske forfatterinde og den begavede lyriker.

PRIS79,95 kr.

VORES MAND I AMERIKA
Baseret på UDEN MANDAT af Bo Lidegaard

Det er måske lige at stramme den at sige, at filmen ’Vores mand i Amerika’ er baseret på en bog, for historien om Henrik Kauffmann er ikke fiktion. Men historiker og forfatter Bo Lidegaard var konsulent på filmen, der er instrueret af Christina Rosendahl. Lidegaard har nemlig udgivet biografien UDEN MANDAT om Kauffmanns politiske liv.

Find bogen bag filmen VORES MAND I AMERIKA her:

Uden mandat

Uden mandat

Henrik Kauffmann (1888-1963) er en af de mest betydningsfulde og eventyrlige skikkelser i dansk diplomati – og en af de mest mystiske. Fra han i 1920’erne huserede i Kina og Fjernøsten som Danmarks udsending, til han i afgørende situationer under Anden Verdenskrig og i begyndelsen af Den kolde Krig tog dansk udenrigspolitik i egen hånd, kom han til at præge Danmarks og Grønlands skæbne – lige som mødet i Peking med søstrene MacDougall kom til at præge hans.

Bogen er et politisk og personligt portræt af en mand, der lagde sit lod i historiens store vægtskål, og som endte sit liv lige så dramatisk, som han havde levet det. Kauffmann handlede bag om sin regering, og han er selv svær at komme bag om, både politisk og privat. En virkelig historie, der læses som en politisk roman med Henrik Kauffmann som hovedperson og USA’s interesser i Grønland som ledetråd.

PRIS399,95 kr.

TERNET NINJA
Baseret på TERNET NINJA-bøgerne af Anders Matthesen

Multikunstneren Anders "Anden" Matthesen debuterede som forfatter i efteråret 2016 med TERNET NINJA og blev af anmelderne rost til skyerne og sammenlignet med både Ole Lund Kirkegaard og Bjarne Reuter. Hans humor og rå tone appellerer til ungdommen, og han har allerede bevist, at hans historier fungerer på det store lærred med filmene 'Terkel i knibe' og 'Rejsen til Saturn'. Filmen ’Ternet Ninja’ fik kæmpe succes, og i skrivende stund arbejder Matthesen og hans hold på at få gjort TERNET NINJA 2 klar til biografpremiere.

Find bøgerne bag filmen TERNET NINJA her:

SKAMMERENS DATTER
Baseret på SKAMMERENS DATTER af Lene Kaaberbøl

SKAMMERENS DATTER blev forfatter Lene Kaaberbøls helt store internationale gennembrud, og eventyret om Skammerdatteren Dina er også blevet filmatiseret. Historien er 20 år gammel, men tryllebinder stadig fans og lokker nye læsere til.

LÆS OGSÅ: Interview med Lene Kaaberbøl: "Eventyr bliver aldrig uaktuelle"

Find bogen bag filmen SKAMMERENS DATTER her:

Skammerens datter - luksusudgave

Skammerens datter - luksusudgave

Det er ikke med vilje, at Dina er havnet i Dunarks Dragegård. Hun har ikke spor lyst til at spille helt. Faktisk er det hendes højeste ønske at være en ganske almindelig pige og måske få nogle ganske almindelige venner. Men det går ikke, når man er Skammerens datter og har øjne, ingen almindelige mennesker tør se ind i.

PRIS349,95 kr.