”Eventyr bliver aldrig uaktuelle”

I 2000 udkom den første bog om skammer-pigen Dina, der har tryllebundet læsere i 20 år. Forfatter Lene Kaaberbøl ser tilbage på to årtier med Skammeren.

13-09-2020
Lene Kaaberbøl 

Lene Kaaberbøl var 15 år, da hendes første bog udkom. Siden er det blevet til mere end 40 bøger, og den mest populære fylder nu 20 år. SKAMMERENS DATTER blev Lene Kaaberbøls store gennembrud både herhjemme og internationalt. Det er en fængslende fantasy-fortælling om skammer-pigen Dina, der stadig hitter hos læsere i dag.

Dinas mor er skammer, og Dina har arvet evnerne. Når man er skammer, betyder det, at man kan se sandheden i andres øjne, og man er isoleret og frygtet i samfundet. For hvordan skal man leve et almindeligt liv, når almindelige mennesker ikke tør se en i øjnene? Dina og hendes familie har levet en udstødt tilværelse, indtil der kommer bud fra hoffet – der er sket et mord, og skammeren skal finde den skyldige. Det bliver startskuddet på et fantastisk eventyr, som strækker sig over fire bøger.

20-års jubilæet markeres med en eksklusiv genudgivelse af første bog, gennemillustreret af Emil Landgreen.

Find den illustrerede udgave her

Dummy imageTidløs genre og slidstærkt sprog

Forfatter Lene Kaaberbøl har et par bud på, hvorfor SKAMMERENS DATTER stadig tiltrækker læsere.

”Jeg tror, bogens aktualitet skyldes mindst to ting - for det første er det fantasy, og eventyr bliver ikke uaktuelle. For det andet tror jeg, at bogens sprog er meget slidstærkt, fordi jeg gjorde mig umage for at skrive enkelt og bruge ord, som havde været i sproget længe,” siger hun.

”Som mange efterhånden ved, var det min mor, der inspirerede mig til Skammer-skikkelsen. Hun havde det mest gennemtrængende blik, når hun ville det, og hun kunne altid se, om jeg løj. Og så havde hun noget med blikretningen, når hun skældte ud: "Så se dog på mig!" Man skulle ikke prøve på at undvige... Jeg var temmelig gammel, før det lykkedes mig at lyve med succes - 15-16 år tror jeg,” fortæller Lene Kaaberbøl om inspirationen til den overnaturlige evne, som er omdrejningspunkt i SKAMMERENS DATTER. Men det var ikke Lene Kaaberbøls mor, som var den endelige inspiration, der fik hende til at begynde at skrive.

”Det var da, jeg fandt ud af, at det ikke var Skammeren, men hendes datter, der ville fortælle mig historien, at det hele gik i gang.”

20 år med SKAMMERENS DATTER

Lene Kaaberbøl har udgivet fire bøger i serien om Dina. Bøgerne har vundet mange priser, og historien har også fundet vej til både det store lærred og de skrå brædder. For forfatteren har SKAMMERENS DATTER givet hende minder for livet.

”Mit bedste Skammer-minde må være fra teateret Gasværket. Der var engang, hvor deres informationschef fik den gode idé, at han ville lave en optagelse af, hvordan det lød når, anden halvleg gik i gang ved en skoleforestilling. Det var fuldkommen enestående - et flere minutter langt hujende, piftende, gungrende bifald. Det var godt nok en god måde at komme fra kaj på!" 

 

 

Find flere bøger af Lene Kaaberbøl her