9 fantastiske serier, der er baseret på bøger

Bare ét afsnit mere … En god tv-serie kan stjæle en hel aften, og et godt sammenskruet plot kan blive det helt store samtaleemne til middagsselskaber. Mange af tidens største serier er baseret på bøger, og ægte bogorme vil vel altid sige, at ”bogen er bedst”. Find bogen bag din yndlingsserie her, og vurdér selv.

Af Anne-Sophie Uldall Petersen // Foto: PR

NORMALE MENNESKER
Baseret på: NORMALE MENNESKER af Sally Rooney

Sally Rooneys bestseller NORMALE MENNESKER fik ny luft under vingerne, da serien baseret på bogen fik premiere og introducerede en helt ny målgruppe for det komplekse forhold mellem hovedpersonerne Connell og Marianne. Sally Rooney var selv med til at skrive manuskriptet til serien, der blev et kæmpe hit og fik romanen til at flyve ned fra hylderne igen. Sally Rooneys debutroman SAMTALER MED VENNER står til at få samme behandling, men det vides endnu ikke, hvornår den serie får premiere.

Find bogen bag tv-serien NORMALE MENNESKER her:

Normale mennesker

Normale mennesker

Genudgivelse i paperback.

Connell og Marianne er vokset op i den samme lille landsby i Irland, men det er også det eneste, de har til fælles.

Marianne bor i den hvide palævilla med den lange indkørsel, Connells mor gør rent hos Mariannes familie. Connell er populær og afholdt i gymnasiet, Marianne er en enspænder, og hun ved af smertefuld erfaring, at det er bedst at undgå de andre fra skolen. Men da Connell og Marianne en dag indleder en samtale i Mariannes køkken – der på en gang er kejtet og inciterende – bliver det begyndelsen på en kærlighedshistorie, der kommer til at vare mange år frem og ændre deres liv for altid.

Normale Mennesker er en udsøgt kærlighedsfortælling om, hvor stor betydning ét menneske kan have for et andet menneskes liv. Om hvor svært det kan være at udtrykke, hvad man føler, og om hvordan fascination, venskab, kærlighed, privilegier og magtforhold kan ændre sig igen og igen over tid.

Pressen skrev:

»Sally Rooneys lysende udforskning af ung kærlighed bør blive en klassiker ... ’Normale mennesker’ er en gave. Ingen der læser den, vil kunne undgå at blive løftet af den.«
****** – Politiken

»Det er en af de mest rørende romaner, jeg længe har læst... En smuk historie, der borer sig ind i hjertet og bliver siddende længe efter endt læsning.«
****** – Søndag

»Et helstøbt romanværk med øjeblikkeligt klassikerpotentiale ... Sally Rooney er tilbage med endnu en fremragende roman om at være (et normalt, hvad det så end betyder) menneske."
***** – Jyllands-Posten

»Alle generationer har hver deres rodløshed og overfladiske omgangsformer, og med denne bog indfanger Rooney på fornem vis 2010’ernes særlige afarter. Normale mennesker er det foreløbigt bedste bud på SoMe-generationens samtidsroman.«
Information

»En rigtig god roman ... beskrivelserne af ungdomslivets strabadser er spot on.«
*****  – Magasinet Liv

»Rooney har et sjældent talent for at observere og tegne skarpe portrætter af en moderne ungdom.«
**** – Berlingske

»Et rigt, præcist og sansemættet sprog.«
**** – Nordjyske 

»Irske Sally Rooney gør det igen. Rooney har med sin anden roman 'Normale mennesker' skrevet en inderlig kærlighedsfortælling, der indfanger ungdommens foranderlige og angstfyldte tilværelse og sender én direkte tilbage til den første kærlighed fyldt af eufori og hjertesorg.«
– Littuna

»En fascinerende, vrangvendt Romeo og Julie-fortælling, hvor to unge har en intens forståelse og kærlighed, men hverken tør tro på kærligheden eller tillade den plads ... en ægte pageturner.«
– Litteratursiden 

»Spiddende skarp og kompleks kærlighedsroman ... Velskrevet, hudløs, ironisk, morsom, ondskabsfuld, observerende, intelligent og kompleks er nogle af de ord, der kan beskrive den. Samtalerne er sublime og forståelsen af Marianne og Connells gensidige og skrøbelige afhængighed af hinanden formidabel.«
– Lektørudtalelsen

PRIS149,95 kr.

OUTLANDER
Baseret på OUTLANDER-serien af Diana Gabaldon

Romantik, tidsrejser og intens spænding i det skotske højland har hittet på tv-skærmene, og femte sæson af serien rammer Netflix d. 15. februar. Serien er baseret på Diana Gabaldons OUTLANDER-serie, som hun begyndte at skrive på i slutningen af 80’erne. Ottende bog i serien, SKREVET I MIT HJERTEBLOD, udkom på dansk i 2020, og Gabaldon skriver stadig på serien, som også netop er blevet forlænget med en sjette sæson.

Find bøgerne bag tv-serien OUTLANDER her:

C.B. STRIKE
Baseret på CORMORAN STRIKE-serien af Robert Galbraith

Under pseudonymet Robert Galbraith udgiver J.K. Rowling krimiserien om privatdetektiven Cormoran Strike og hans makker Robin Ellacott. Bogserien, der i skrivende stund består af fem romaner, er filmatiseret til HBO. Serien har fået ros for at trække på stemningen fra gode gamle detektiv-serier som f.eks. Morse i stedet for hæsblæsende tempo og konstante twists. Det betyder, at mysterierne langsomt optrevles, og at serien er svær at stoppe med, når man først er gået i gang– ligesom bøgerne.

Find bøgerne bag tv-serien C.B. STRIKE her:

THE WITCHER
Baseret på THE WITCHER-serien af Andrzej Sapkowski

Sapkowskis episke fantasy-serie THE WITCHER ramte Netflix i slutningen af 2019. Serien startede som en række noveller i et polsk fantasy-magasin i 80’erne, men i 90’erne begyndte Sapkowski at udgive historierne som romaner. Universet fra THE WITCHER har givet inspiration til tegneserier, computerspil, brætspil og selvfølgelig tv-serien, hvor det bliver vækket til live.

Find bøgerne bag tv-serien THE WITCHER her:

JORDENS SØJLER
Baseret på JORDENS SØJLER af Ken Follett

Det er mere end 10 år siden, miniserien JORDENS SØJLER fik premiere, men den anmelderroste serie baseret på Ken Folletts mesterværk er stadig et gensyn værdigt. Serien blev nomineret til tre Golden Globes og har blandt andet Ian McShane, Eddie Redmayne og Donald Sutherland på rollelisten. Romanen JORDENS SØJLER udkom i 1989 og cementerede Ken Folletts navn som stor historisk romanforfatter. Siden JORDENS SØJLER har Follett besøgt den fiktive by Kingsbridge flere gange – senest i AFTENTID OG MORGENGRY, der udkom i 2020.

Find bogen bag tv-serien JORDENS SØJLER her:

Jordens søjler

Jordens søjler

Tag med Ken Follett til 1100-tallets England, hvor borgerkrigen raser, og befolkningen lider under skiftende regenter og brutale herremænd.

I den lille by Kingsbridge kæmper driftige mænd og kvinder for at gøre byen til en travl handelsby og bygge en mægtig katedral, mens stærke kræfter gør, hvad de kan for at spænde ben for dem.

»En mesterlig middelalderoman«. – Jyllands-Posten

Jordens søjler udkom i 1989 og har solgt mere end 25 millioner eksemplarer på verdensplan.  I 2007, næsten 20 år efter, kom den længe ventede fortsættelse Uendelige verden, og lige nu skriver Ken Follett på en opfølger til de to populære middelalderromaner, som efter planen skal udkomme i efteråret 2017.

PRIS299,95 kr.

OLIVE KITTERIDGE
Baseret på OLIVE KITTERIDGE-bøgerne af Elizabeth Strout

Oscar-vinder Frances McDormand bringer den højtelskede karakter Olive Kitteridge til live i miniserien af samme navn. Med sin kantede og ligefremme facon vader Olive Kitteridge ind i sine medmenneskers liv og når derind, hvor mørket, sandhederne og de svære følelser lurer. Frances McDormand leverer en glimrende performance som den uforglemmelige karakter, men man må ikke snyde sig selv for Strouts sætninger, som ifølge anmelderne er ”som modne kirsebær, der brister i munden.”

Find bogen bag tv-serien OLIVE KITTERIDGE her:

Olive Kitteridge

Olive Kitteridge

Ny udgave med forord af Nikoline Werdelin. 

Olive er hverken den ideelle hustru, mor eller ven. Hun er modsat sin mand, den godhjertede Henry, sådan én man slår sig på: kontant, ikke bange for at sige sandheden, og så skåner hun på ingen måde andre for sine humørsvingninger. Men mest af alt er hun menneskelig – på en måde, der gør det svært ikke at holde af hende.

Gennem tretten historier med den pensionerede skolelærer Olive som bindeled giver Olive Kitteridge indblik i livet i den lille by Crosby i Maine og tager os med ind bag facaden på en kvinde, der på sin egen kantede facon hele tiden forsøger at blive et bedre menneske.

Olive Kitteridge er en roman om hverdagslivets hændelser og dramaer, de konflikter, glæder, tragedier og skuffelser, som hver enkelt må finde sin vej igennem.

PRIS199,95 kr.

TRINKETS
Baseret på TRINKETS af Kirsten Smith

Tre piger bliver veninder efter et møde for anonyme butikstyve. Serien er baseret på ungdomsbogen TRINKETS af Kirsten Smith, der også har skrevet filmmanuskripter til 10 Things I Hate About You, Blondinens hævn og Magiske Ella.

Find bogen bag tv-serien TRINKETS her:

Trinkets

Trinkets

16-årige Moe blev taget i at stjæle. Så nu er hun tvunget til at gå til afvænningsmøder sammen med folk, der er dobbelt så gammel som hende. Men så end dag træder Tabitha og Elodie træder ind ad døren, og alt forandrer sig. De tre piger er vidt forskellige, men de har alle sammen en ting til fælles: de elsker at stjæle.

Historien fortælles skiftevis fra de tre pigers perspektiv med humor og varme. Måske lærer de ikke, hvordan man skal holde op med at stjæle, men de lærer noget om venskab.

PRIS199,95 kr.

SPRINGFLODEN
Baseret på RÖNNING & STILTON-serien af Cilla og Rolf Börjlind

Dar Salim er blandt andet på rollelisten i SPRINGFLODEN, der er baseret på de første bind i Cilla og Rolf Börjlinds serie om efterforskerne Olivia Rönning og Tom Stilton, som lægger ud med en henlagt sag om et sadistisk mord på en gravid kvinde.

Find bøgerne bag tv-serien SPRINGFLODEN her:

Psst … Glæd dig til DET DER SKILLER OS

Til juni udkommer Brit Bennetts bestseller THE VANISHING HALF på dansk under titlen DET DER SKILLER OS. Historien om familie, køn, sorg og raceidentitet har tilbragt det meste af 2020 på de amerikanske hitlister, og det betyder, at HBO allerede har opsnappet rettighederne til at lave en serie baseret på bogen.

Hold øje med Gyldendal.dk for at blive opdateret på nyheder.