Forfattere | Gyldendal

Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez (1927-2014) var en colombiansk forfatter, journalist og samfundsdebattør. Han modtog Nobelprisen i litteratur i 1982. Ved hans død i 2014 mistede verden en af sine største forfattere, og Latinamerika mistede en skarp intellektuel, der med sine markante holdninger til bl.a. Cuba, militærdiktaturer og latinamerikansk kultur har formået at sætte dagsorden gennem flere årtier.

Márquez er især kendt for sin brug af magisk realisme, der ifølge ham selv bl.a. er inspireret af mødet med Franz Kafkas novelle Forvandlingen: »Det var sådan, min bedstemor plejede at fortælle historier« har Márquez sagt om Kafkas novelle, »at fortælle om de utroligste ting, men med et helt naturligt toneleje.«

Romanen 100 års ensomhed (1967) blev Márquez' store gennembrud og fik hurtigt status som hovedværk indenfor den magiske realisme.I 1986 oplevede han igen stor international succes med Kærlighed i koleraens tid.

Da han døde i 2014, efterlod han det ufærdige, uredigerede manuskript Vi ses i august, der udkommer for første gang verden over i 2024, ti år efter hans død. Det er en fortættet fortælling om en kvindes begær og drømme, bekymringer og sorger, og om den længsel efter frihed og selvstændighed, som kun vokser sig større, hvis den ikke får lov at leve.

Bøger af denne forfatter