Forfattere | Gyldendal

Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez (1927-2014) var en colombiansk forfatter, journalist og samfundsdebattør. Han modtog Nobelprisen i litteratur i 1982. Ved hans død i 2014 mistede verden en af sine største forfattere, og Latinamerika mistede en skarp intellektuel, der med sine markante holdninger til bl.a. Cuba, militærdiktaturer og latinamerikansk kultur har formået at sætte dagsorden gennem flere årtier.

Márquez er især kendt for sin brug af magisk realisme, der ifølge ham selv bl.a. er inspireret af mødet med Franz Kafkas novelle Forvandlingen: »Det var sådan, min bedstemor plejede at fortælle historier« har Márquez sagt om Kafkas novelle, »at fortælle om de utroligste ting, men med et helt naturligt toneleje.«

Romanen 100 års ensomhed (1967) blev Márquez' store gennembrud og fik hurtigt status som hovedværk indenfor den magiske realisme.I 1986 oplevede han igen stor international succes med Kærlighed i koleraens tid.

Ved sin død i 2014 efterlod Gabriel García Márquez det ufærdige manuskript Vi ses i august. Ti år senere blev romanen udgivet for første gang, og det skete i de fleste lande - herunder i Danmark - 6. marts 2024, hvor forfatteren ville være fyldt 97 år. Hans sønner, Rodrigo og Gonzalo García Barcha, skriver i bogens forord: ”Vi destruerede den ikke, men lagde den til side, i håb om at tiden ville beslutte for os, hvad vi skulle stille op med den. Ved at genlæse den omtrent ti år efter hans død opdagede vi, at den havde rigtig mange og meget nydelsesfulde kvaliteter”.

Kortromanen Vi ses i august er en fortættet fortælling om en kvindes begær og drømme, bekymringer og sorger, og om den længsel efter frihed og selvstændighed, som kun vokser sig større, hvis den ikke får lov at leve.

Bøger af denne forfatter