20 gode biografier

Med de bedste biografier kan du komme helt tæt på musikere, forfattere og kongelige, og opdage nye nuancer ved en person, du troede, du vidste alt om.

Biografien er en indgang til viden om historiske begivenheder gennem et personligt perspektiv, og den kan være den intime fortælling om et menneskes indre konflikter. Vi har samlet en liste over 20 populære og stærke biografier, så du kan få den helt rigtige bog mellem hænderne – god læselyst.

Af Kim Andrea Brofeldt / 20-11-2023

20 gode biografier

DIRIGENTEN

I DIRIGENTEN åbner Søren Lerby op for sit begivenhedsrige liv, startende fra barndomsårene i Valby og Taastrup, gennem en imponerende udenlandsk karriere, hvor han hentede hele 17 trofæer.

Søren Lerby forlod Danmark allerede som 17-årig for at blive professionel fodboldspiller i Holland. På klubniveau en nøglefigur for Ajax Amsterdam, Bayern München, Monaco og PSV Eindhoven. Ved siden af var han en væsentlig del af det danske fodboldlandsholds internationale gennembrud med EM 1984 i Frankrig og VM 1986 i Mexico.   

Bogen kaster også lys over hans liv efter karrieren som aktiv spiller, hvor han etablerede sig som selvstændig agent i firmaet Essel Sport, indtil det blev solgt i 2022.

Lerby deler en række fascinerende historier i bogen, herunder en episode med et halsgreb på en træner fra Real Madrid, oplevelser på landsholdet og nære relationer til magtfulde personligheder som Hoeness-brødrene fra Bayern München og Johan Cruyff fra Ajax. Desuden kaster han et blik på sine personlige forhold, herunder forholdet til sine børn og familie.

Søren Lerby - Dirigenten

Søren Lerby - Dirigenten

  • Søren Lerby
  • Steffen Pedersen

Søren Lerby forlod Danmark allerede som 17-årig for at blive professionel fodboldspiller i Holland. Med nedrullede strømper blev han på klubniveau en nøglefigur for Ajax Amsterdam, Bayern München, Monaco og PSV Eindhoven. Ved siden af var han en væsentlig del af det danske fodboldlandsholds internationale gennembrud med EM 1984 i Frankrig og VM 1986 i Mexico.   

Søren Lerbys begivenhedsrige liv udfoldes nu for første gang fra barndomsårene i Valby og Taastrup gennem en udlandskarriere med hele 17 trofæer samt det efterfølgende liv som selvstændig agent i firmaet Essel Sport op til salget i 2022.   

Lerby fortæller i Dirigenten bl.a. om den tidlige start i Ajax Amsterdam, om et halsgreb på en Real Madrid-træner, om tiden på landsholdet og om det nære forhold til de magtfulde Hoeness-brødre fra Bayern München, til Johan Cruyff i Ajax og til sine børn og familie. 

Bogen er blevet til efter mange samtaler med Søren Lerby samt interviews med familie, venner og profiler fra fodboldens verden som Uli Hoeness, Dieter Hoeness, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Michael Laudrup, Ronald Koeman, Preben Elkjær, Jesper Olsen, Hans van Breukelen, Klaus Augenthaler, Karl-Heinz Rummenigge og mange flere. 

MED KÆRLIGHED FRA MIG

 I MED KÆRLIGHED FRA MIG fortæller Johnny Hansen - kendt fra det kendte og elskede dansktop-band Kandis - åbenhjertigt og medrivende, om sine 40 år på turne´ rundt i hele Danmark.  Hans fanskare er dedikeret og fuld af kærlighed, mens den danske popbranche har set på hans musik med en vis overbærenhed. 

Dokumentarfilmen ”Kandis for livet” satte imidlertid Johnny Hansens musik og hans store engagement i sit publikum i et nyt lys. I bogen reflekterer Johnny selv over filmen, og hvad den har betydet, som en slags blåstempling af ham som kunstner.

Bogen løfter sløret også for det private menneske Johnny Hansen. Han fortæller om kærligheden til sin hustru, børn og børnebørn og om at finde tid med dem i erkendelsen af, at der også er andet i livet end musikkarrieren. Om en barndom og  teenageår, om rastløshed og mange drømme, og om andre veje han overvejede at gå, før han besluttede sig for at leve af at spille musik.

Fotografen Mingo bidrager med stemningsmættede billeder fra Johnny Hansens koncerter og møder med publikum. MED KÆRLIGHED FRA MIG er en bog både for den inkarnerede Kandis-fan og for alle andre, der har lyst til at komme med om bag et dedikeret og oprigtigt menneske.

Med kærlighed fra mig

Med kærlighed fra mig

Med kærlighed fra mig er en åbenhjertig fortælling om musikeren og mennesket Johnny Hansen – kendt fra popgruppen Kandis og fra Dansk-toppen.

Johnny Hansen har viet sit liv til musikken. I mere end 40 år har han spillet og sunget over hele landet. Hans fans elsker ham, mens den danske popbranche har set på hans musik med en vis overbærenhed. 

Dokumentarfilmen ”Kandis for livet” satte imidlertid Johnny Hansens musik og hans store engagement i sit publikum i et nyt lys. I bogen reflekterer Johnny selv over filmen, og hvad den har betydet for hans popularitet, og om statsminister Mette Frederiksens anerkendelse af hans betydning for rigtig mange danskere.

Bogen løfter sløret for det private menneske, og det, der betyder noget for Johnny. Han fortæller om kærligheden til sin hustru, Gitte, hende, der har lært ham at sætte ord på sine følelser og at passe bedre på sig selv. Om kærligheden til børn og børnebørn og om at finde tid med dem i erkendelsen af, at der også er andet i livet end musikkarrieren. Om en barndom og nogle teenageår med rastløshed og mange drømme, om det første kys, om at ville være landmand, senere politibetjent, men at beslutte sig til at leve af at spille musik.

Fotografen Mingo bidrager med stemningsmættede billeder fra Johnny Hansens koncerter og møder med publikum.

UNDER MÅNEN

I UNDER MÅNEN fortsætter Michael Falch skildringen af af sit spændende liv, med kærligheden, rockmusikken og den ædru livsstil som pejlemærker.

Han beskriver sin kamp for at blive genforenet med sin thailandske kæreste, Ginnalee, der er udvist af Danmark og den sidste, rørende turné med Falchs genopståede band MALURT. Det er beretningen om tungsind og livsglæde, fortidens spøgelser, truende alderdom, dyb passion til rockmusik og fodbold - alt skildret med den selvironiske åbenhed, man kender Michael Falch på.

UNDER MÅNEN er tredje del af Michaels Falchs hudløst ærlige erindringer og personlige beretninger. Bogen er en fortsættelse af TIL GRÆNSEN, der var en samling ungdomserindringer fra Tønder og OVER STREGEN der både gav detaljerne bag gendannelsen af Malurt, den mere personlige fortælling om datterens kamp mod anoreksi, samt beskrivelsen af et nyt og usædvanligt kærlighedsforhold.

Under månen

Under månen

Under månen skildrer et overraskende kærlighedseventyr, hvor Michael Falch kæmper for at gense sin asiatiske kæreste, der er udvist af Danmark. Det er eventyret om det genopståede MALURT og deres sidste, rørende turné. Det er beretningen om tungsind og livsglæde, fortidens spøgelser, truende alderdom, dyb passion til rockmusik og fodbold - alt skildret med den selvironiske åbenhed, man kender Michael Falch på.

UNDER BJÆLKEN

Det er Kronprins Frederiks afsluttende prøve i frømandskorpset. Den kommende konge skal grave sig under en bjælke på stranden. Det er nu, al hans træning skal komme til sin ret. Over ham står de gamle frømænd og råber: »Kom nu, Pingo! Dumme elev, hvem tror De, De er? Kongen af Danmark?«.

UNDER BJÆLKEN er Kronprins Frederiks personlige fortælling om at finde sig selv i rollen som kommende konge. Forfatter Jens Andersen giver skiftevis ordet til Kronprins Frederik og dem omkring ham – heriblandt hustruen Kronprins Mary, forældrene Dronning Margrethe og Prins Henrik og hans private vennekreds – og bogen når frem til et skarpt og gribende portræt af Kronprinsen, hvor vi får lov til at komme tættere på end nogensinde før. Bogen bør læses af både dem med interesse i kongehuset, og dem der ønsker at læse et stærkt portræt af et usædvanligt menneske i en usædvanlig situation.

DE DYBESTE RØDDER

H.K.H Dronning Margrethe har som dronning et unikt perspektiv på Danmark – både de danske sejre og udfordringer. I DE DYBESTE RØDDER skitserer journalist Thomas Larsen Danmarks historie i akkompagnement med kommentarer og anekdoter fra Dronningen selv. Som læser får vi Dronningens syn på aktuelle samfundsspørgsmål som den danske krigsindsats i Irak og Afghanistan, danskhed i lyset af globalisering og indvandring, og betydningen af Rigsfællesskabet, som står hende meget nær.

Derudover får vi også Dronnings Margrethes egen fortælling om sit liv som prinsesse og regent. Om sin barndoms rejser med sin familie og om at finde troen som tronarving. Bogen er rigt illustreret med fotografier gennem Dronningens liv. Parallelt fortælles historien om os. Med passion og klarhed fortæller Dronning Margrethe om Danmarks egen historie og udvikling, som kun en regent kan.

De dybeste rødder

De dybeste rødder

Med dronning Margrethe som rejsefører inviteres læseren med på et togt gennem Danmark. Aldrig før har dronningen fortalt så indgående om sit land og sine landsmænd. Det er blevet til historien om os. Fortalt af en regent, der kender hver en krog af landet og forstår at tage folkesjælen på kornet.

Dronningen fortæller om de første jægerfolk, om vikingerne og om tiden som stormagt. Hun beretter om nederlagene, der næsten udslettede os, og om viljen til at rejse landet igen.

Undervejs kommer vi med den lille prinsesse Margrethe på rejse rundt i landet med forældrene, kong Frederik og dronning Ingrid, hvor hun møder nye egne og mennesker.

Vi hører om, hvordan hun som tronarving og regent har oplevet de store skift i nyere tid, hvor Danmark er gået fra knaphed til overflod, fra land til by, fra traditionelle kønsroller til kvindefrigørelse og fra venlig nysgerrighed til skepsis over for indvandring.

Beretningen er gennemsyret af dronningens tro på, at vi kan klare udfordringerne, hvis vi vil.

Tag med på en tankevækkende rejse gennem riget med dronningen som kærlig, kyndig og kritisk vejviser.

LØVINDEN

The Lioness, Isak Dinesen, Tanne. Kært barn har mange navne, men herhjemme er hun mest kendt som Karen Blixen. Vi kender hende som den ikoniske danske forfatter, men i ti år var hun den hårdføre direktør for kaffefarmen Karen Coffee Company i Kenya med flere hundrede ansatte. Store dele af den periode af sit liv skriver Karen Blixen selv om i værket DEN AFRIKANSKE FARM, og i Tom Buk-Swientys biografi LØVINDEN får vi fortællingen bag værket. På baggrund af enorm research og en omfattende brevkorrespondance fremskriver Buk-Swienty et nuanceret og frisk portræt af Karen Blixen og af et liv præget af økonomiske trængsler, verdenskrig, kærlighed og fortællinger.

Løvinden

Løvinden

I Afrika kaldte de hende "The Lioness". Hun ankom i januar 1914 med store drømme om et nyt og frit liv, og forlod kontinentet ribbet for alt i 1931. I de 17 år, hun boede i Kenya, var hun gift med - og skilt fra - den svenske baron Bror Blixen-Finecke, der smittede hende med syfilis. Hun havde en lidenskabelig affære med den engelske adelsmand Denys Finch Hatton, og i ti år var hun direktør for Karen Coffee Company, en stor kaffefarm med flere hundrede ansatte.

Med sin medrivende og store fortælleglæde og på baggrund af en omfattende, nylig offentliggjort brevkorrespondance, der gør det muligt at tegne et nyt og frisk portræt af LØVINDEN, skildrer Tom Buk-Swienty Blixens liv i Kenya, præget af økonomiske trængsler, storslåede safarier, fejlslagen høst, verdenskrig, faldende konjunkturer, skilsmisse, forelskelse, grænseløs kærlighed til landet og dets sorte befolkning – og tabet af det alt sammen. Farmen gik konkurs, Denys blev dræbt i et flystyrt, hun var dybt fortvivlet, forsøgte selvmord, men begyndte samtidig for alvor at skrive. Tilbage i Danmark skabte hun sig et verdensnavn som "story-teller".

ALLE MINE MORGENER PÅ JORDEN

ALLE MINE MORGENER PÅ JORDEN er en hyldest til livet og verdens mange afkroge skrevet i lyset af en livstruende sygdom. Uhelbredeligt syg med nervesygdommen ALS ser Troels Kløvedal tilbage på sit livs mange eventyr. Det er fortællingen om hans vej til at finde og købe Nordkaperen og hans mange jordomsejlinger ombord. Men det er også fortællingen om Danmark i slut 60’erne og 70’erne, hvor normerne blev udfordret, og der blev skabt rum til nye måder at leve på.

Bogen er illustreret med Troels Kløvedals egne fotos, og skrevet, så den stråler med hans karismatiske personlighed. Tilbage står vi med et pragteksemplar af en selvbiografi, der insisterer på friheden og på ikke at sidde fast i bitterhed over sygdommen. Efter Troels Kløvedals død i 2018 står ALLE MINE MORGENER PÅ JORDEN tilbage som et vidnesbyrd om et liv vel levet.

FRIE ORD

FRIE ORD er Søren Pinds personlige beretning om 30 års dedikeret indsats i dansk politik. Søren Pind skriver skarpt og indlevende. Læseren er med på hans vej fra ungdomspolitik på Bornholm til den national scene i Folketinget og senere verdensscenen som frihedsminister. Undervejs fortæller han, om mange af politiske personligheder, han har arbejdet sammen med. Heriblandt Anders Fogh Rasmussen, Jens Rohde og Lars Løkke.

FRIE ORD følger både Sørens Pinds forventninger til sin politiske karriere, og den politiske udvikling som foregik under hans 30 år i politik. Fra 80’erne frihedsrus til 10’ernes politiske klima, hvor det er blevet uklart, hvad der må ikke og må siges.

Frie ord

Frie ord

Søren Pind trækker i Frie ord tråde fra 70'ernes kaos over frihedsrusen efter '89 ind over vreden over tårnenes fald i 2001 og helt ind i migrationens og populismens årti. Efter 30 år i dansk politik ses her hans personlige beretning, der både fortæller historierne fra det levede liv og analyserer de dybereliggende politiske bevægelser og de jordskælv, der har forandret verden i en hidtil uset hastighed. Fra ungdomspolitik på Bornholm til lokalpolitik i København til national politik i Folketinget og til verdensscenen som frihedsminister m.m. opridser Søren Pind et portræt af en dramatisk tid, der er vedkommende for enhver, der er optaget af Danmarks historie, og hvordan fremtiden tegner.
 

ALTID ALLEREDE ELSKET

På Arresødal Hospice ligger Peter Bastian. Om 11 dage går han bort efter flere års sygdom, men i bogens tid taler han med sin ven Tor Nørretranders. De to mænd vender Peter Bastians liv og tanker. Mens de taler, ligger en diktafon mellem dem og optager alle refleksioner og fortællinger. Disse optagelser er blevet til ALTID ALLEREDE ELSKET, der komplementeres med tegninger og malerier udført af Peter Bastian selv og udvalgt af musikeren og vennen Lars H.U.G.

I en blanding af varm og kritisk diskussion giver ALTID ALLEREDE ELSKET et indblik i Peter Bastians tanker om kærlighed, tro og kultur både som musiker og menneske. Bogen er et gribende og livsbekræftende værk, der giver plads til eftertænksomheden og fortæller om et ekstraordinært liv.

Altid allerede elsket

Altid allerede elsket

"Efter at Mesterlære udkom i 2011, er der sket mange afgørende ting i mit liv. Jeg kan se, hvordan forestillingen om det gode, det højere og den bedste udgave af mig selv har været en drivkraft, men også hvordan den forestilling har skabt fjendskab i mit eget liv. Bogen handler om, hvordan jeg er kommet til forsoning med mig selv – fred i eget hus. Og om efter et langt liv at have fundet et nyt syn på kærlighed."

Peter Bastian, den 20. marts 2017

Sådan skrev musikeren Peter Bastian, en uge før han døde efter flere års sygdom, 73 år gammel.

Ordene faldt som en indledning til denne bog, der gengiver Bastians begejstring og forundring over at være nået frem til en tro på at være altid allerede elsket. Et tankevækkende indblik i et menneskes inderlige længsel efter kærlighed.

Bogen blev til ved en samtale på Arresødal Hospice, hvor forfatteren Tor Nørretranders var på besøg 11 dage før Peter Bastians død. De to venner talte sig gennem alt det, Peter Bastian havde på hjerte. En let redigeret båndudskrift blev til bogens tekst. Bogens billeder er udvalgt af Lars H.U.G. blandt tegninger og malerier udført af Peter Bastian gennem et langt liv.

VIGGO KAMPMANN

Velresearchet og gribende læsning om en af de store politikere i Danmark i årtierne efter Anden Verdenskrig – og om et af de mest usædvanlige livsforløb i Danmarks nyere politiske historie. Den socialdemokratiske politiker Viggo Kampmann nåede kun to år som statsminister, før han måtte stå af grundet et hjerteanfald i 1962, men hans politiske indflydelse i Danmarks er enorm.

VIGGO KAMPMANN er portrættet af en unik og begavet mand, der blev en af velfærdsstatens fædre, men som også blev ”den glemte statsminister” mellem H.C. Hansen og Jens Otto Krag. Forfatter Poul Smidt skriver med stort overskud og indlevelse om Viggo Kampmanns liv og virke, så man både bliver revet med af Kampmanns politiske kreativitet og grebet af hans personlige udfordringer.

Viggo Kampmann

Viggo Kampmann

Biografien om Viggo Kampmann er fortællingen om en af de store politikere i Danmark i årtierne efter Anden Verdenskrig – og om et af de mest udsædvanlige livsforløb i Danmarks nyere politiske historie. Et portræt af en mand, der ubestrideligt var en klog embedsmand og politiker, en af velfærdsstatens fædre. Men også en mand, der til sidst måtte give slip på sit politiske liv.

ELSK AFGRUNDEN

Gang på gang har TV-værten Peter Ingemann charmeret sig ind i Danmarks stuer med programmer som Hammerslag og rejseprogrammet ’Størst’. Med jordnær humor og blink i øjet blev han en TV-darling, men bag det karismatiske ydre ulmer en barsk historie om familiekriser, traumer og vrede. Peter Ingemann tager os igennem sit liv, både sin fars alkoholisme og de familiedynamikker, den medførte, og Ingemanns egen udvikling fra ung slagteriarbejder til folkekær TV-vært.

ELSK AFGRUNDEN er historien om manden bag vittighederne. Det er en personlig og modig fortælling om at længes efter at blive set og taget alvorligt, og det er historien om at stå ansigt til ansigt med sine dæmoner og finde styrken til at fortsætte.

Elsk afgrunden

Elsk afgrunden

Peter Ingemann er en af Danmarks mest folkekære og populære tv-værter. I knap 20 år har han med sin ligefremme facon vundet de danske tv-seeres hjerter i den bedste sendetid. Elsk afgrunden er et overraskende indblik i hans liv og verden, en barsk, men også insisterende opbyggelig fortælling om, hvordan man overlever som menneske trods traumatiske oplevelser og en enorm indre modstand. Om hvordan man finder sit lys i mørket og finder kærligheden – også til sig selv.

GENNEM GLASVÆGGEN

Fredag den 19. maj 1978. Skuespiller Henning Jensen cykler fra sine prøver på TV til sine prøver på teatret, da en lyskurv skifter fra grønt til rødt, og idet hans standser på cyklen og sætter sin fod mod kantstenen, mærker han i et enkelt øjeblik sig selv blive transporteret fra én verden til en anden. Selvom han stadig ser biler køre og mennesker snakke, hører han dem ikke, og han ser ud på den tavse verden, og føler at den ikke længere har noget med ham at gøre.

I bogen GENNEM GLASVÆGGEN skriver Henning Jensen om det psykiske sammenbrud, han led under i maj 1978. Et sammenbrud der førte til en regulær depression, da han ikke havde kendskab til, hvordan han kunne søge hjælp. Det er et enestående portræt af en enestående skuespiller, som ikke kun spiller sine karakterer, men træder ind i deres indre psykologi for at overgive sig selv fuldkomment til kunsten. Bogen er ideel læsning for enhver, der prøver at forstå depressionens væsen.

UDEN MANDAT

Da Bo Lidegaard i 1996 udgav sin disputats om Henrik Kaufmann under titlen KONGENS NAVN, blev bogen en uventet bestseller. UDEN MANDAT er en fortsættelse af den fortælling, hvor der nu bliver sat personlige nuancer på portrættet af Henrik Kauffmann (1888-1963). Kauffmann er mest kendt som diplomaten, der erklærede sig som uafhængig gesandt og uden mandat fra den danske regering indgik en aftale, der gav USA lov til at anlægge militærbaser i Grønland. En aftale, vi stadig mærker virkningen af den dag i dag.

UDEN MANDAT fortæller den personlige historie om en mand, der udfordrede Janteloven, helst fulgte sine egne dagsordener, tog, hvad han ville og bevægede sig på grænsen mellem skurk og helt. Med stor fortælleglæde deler Bo Lidegaard sin fascination af Kauffmann, og læseren bliver trukket ind i en medrivende historie om altid heftige politiske intriger omkring et enestående menneske med en enestående karrierevej – og historien om hans brutale endeligt i et badekar på kurhotel Skodsborg i 1963 foldes også ud.

Uden mandat

Uden mandat

Bag om er er et politisk og personligt portræt af en mand, der lagde sit lod i historiens store vægtskål, og som endte sit liv lige så dramatisk, som han havde levet det. Henrik Kauffmann (1888-1963) er en af de mest betydningsfulde og eventyrlige skikkelser i dansk diplomati – og en af de mest mystiske.

Fra han i 1920’erne huserede i Kina og Fjernøsten som Danmarks udsending, til han i afgørende situationer under anden verdenskrig og i begyndelsen af den kolde krig tog dansk udenrigspolitik i egen hånd, kom han til at præge Danmarks og Grønlands skæbne – lige som mødet i Peking med søstrene MacDougall kom til at præge hans.

Kauffmann handlede bag om sin regering. Men han er også selv svær at komme bag om, både politisk og privat. En virkelig historie, der læses som en politisk roman med Henrik Kauffmann som hovedperson og USA’s interesser i Grønland som ledetråd. Da Bo Lidegaard i 1996 udgav sin disputats om Henrik Kauffmann under titlen I Kongens Navn blev den en overraskende bestseller – nu er han tilbage på sporet med nye indsigter og en ny fortælling, der føjer personlige dimensioner til portrættet af Henrik Kauffmann.

LIVVAGTEN af Susanne Hegelund

Claus Hjort Frederiksen har spillet en central rolle i dansk politik de seneste 25 år. Han står i dag anklaget i en af Danmarkshistoriens mest omtalte retssager. Forfatter og Christiansborg-journalist Susanne Hegelund afdækker i LIVVAGTEN hele historien om Claus Hjort Frederiksen, herunder retssagen, baggrunden og konsekvenserne af sagen.

Historien spænder over hans politiske karriere som højre hånd for Anders Fogh Rasmussen, beskytter for Lars Løkke Rasmussen og partisekretær for Venstre. Claus Hjort Frederiksen spillede en afgørende rolle i at bringe Venstre til magten ved at forme et midterprojekt. Fra at have stået i skyggen som en form for livvagt avancerede han til flere ministerposter, senest som forsvarsminister.

Bogen giver også indblik i Claus Hjort Frederiksens personlige liv, herunder barndommen på Frederiksberg og hans hustru Christina, der i dag lider af demens på et plejehjem.

Claus Hjort Frederiksen deler åbent om sit liv og sine stærke holdninger, herunder synspunkter på Venstres aktuelle krise, frafald fra partiet og det nye samarbejde med gamle rivaler. Få et dybdegående indblik i en politisk skikkelse og de personlige udfordringer, der har formet ham gennem årene.

 
Livvagten

Livvagten

Han er blevet kaldt problemknuser, landsforræder, grand old man, bulldog, psykologen fra Humlebæk, livvagten. Han har spillet en nøglerolle i dansk politik de sidste 25 år og står i dag anklaget i en af de mest spektakulære retssager i Danmarkshistorien.

Forfatter og Christiansborg-journalist Susanne Hegelund fortæller her hele historien om Claus Hjort Frederiksen. Om retssagen, hvad der ligger bag, og hvad sagen har gjort ved ham. Om et liv i politik, først som Anders Fogh Rasmussens højre hånd, som Lars Løkke Rasmussens beskytter, som Venstres partisekretær og partistrateg, der ved at tegne et midterprojekt bragte Venstre til magten. Længe stod han i skyggen af andre, som en slags livvagt, men siden beklædte han flere ministerposter – senest forsvarsministerposten.

Vi kommer tæt på mennesket Claus Hjort Frederiksen; barndommen på Frederiksberg og hustruen, Christina, som har spillet en kolossal rolle i Hjorts liv, men som i dag sidder dement på et plejehjem. Til familien hører også to sønner, der står ham meget nær, og to hunde, som sørger for, at Hjort kommer ud på sine daglige gåture ved Øresund.

Han fortæller åbent om sit liv og sine stærke holdninger – til Venstres nuværende krise, til dem, der har forladt partiet, og til det nye samarbejde med den gamle ærkefjende.

DENNE DAG, ET LIV

Pippi Langstrømpe, Karlson på Taget, Brødrene Løvehjerte. Astrid Lindgren (1907-2002) er en enestående forfatter, hvis historier har rørt både børn og voksne. DENNE DAG, ET LIV er baseret på aldrig før publicerede breve, dagbøger og fotos samt samtaler med datteren Karin Nyman, der giver et nuanceret billede af den verdensberømte forfatter. Jens Andersen fortæller hele historien om den forfatters splittede forhold til berømmelse, ensomhed, magt - og mænd.

Vi hører blandt andet om Astrid Lindgrens ungdom som journalistelev på Vimmerby Tidning, og bogen giver den fulde beretning om sønnen Lasse, der blev født uden for ægteskab og boede hos plejemoren Marie Stevens, indtil Astrid Lindgren hentede ham hjem efter tre år. Især den oplevelse virker til at have påvirket hendes forfatterskab, hvor der gang på gang rækkes ud efter det ensomme barn.

TEORIEN OM INGENTING

Højenergifysikeren Holger Bech Nielsen og journalist Jonas Kuld Rathje har skrevet en underholdende og informativ bog, om alt det der ikke rigtigt findes. Universet er uendeligt stort og i betragtning af pladsen, findes der forsvindende lidt i det store vakuum. 

Det er en bog om det "ingenting" der var før Big Bang, om det "ingenting" der findes uden for vores univers, om livet, døden og universet.

TEORIEN OM INGENTING er fortsættelsen til TEORIEN OM ALT , hvor den karismatiske fysiker fortæller om sin opslugende jagt efter teorien om alt – hvordan universet hænger sammen, og hvordan mennesket passer ind i ligningen. Holger Bech Nielsen fortæller om sit liv og sit arbejde, så det er umuligt ikke at blive grebet af hans entusiasme og samtidig lære mere om manden, der har viet sit liv til verdens små mirakler og store spørgsmål. Om du er til fysik eller ej, er TEORIEN OM ALT gribende læsning, der åbner verden på uventede måder.

Teorien om ingenting

Teorien om ingenting

Teorien om ingenting handler om alt det, der ikke er noget - i hvert tilfælde ikke noget, vi rigtigt forstår.

Universet er stort, og i forhold til pladsen er der forsvindende lidt i det store vakuum. Det synlige stof, vi kender og selv er lavet af, er små bølger i kvantefelter og fylder kun omkring fem procent af universets hele, mens det mørke stof og den mørke energi fylder resten.

Oven i købet tyder alle observationer på, at universet udvider sig, så det synlige materiale kommer til at fylde mindre og mindre i forhold til ‘ingenting’, som der på sin vis bliver mere og mere af. 

Holger Bech Nielsen konfronterer i bogen andre slags ’ingenting’, som man let kommer til at tænke på, hvis man forestiller sig vores univers, bl.a.:

Det ‘ingenting’, der måske var inden Big Bang – hvis man da overhovedet kan tale om et ‘inden’ Big Bang, når tiden i teorien først opstod netop med den hændelse. Og det ‘ingenting’, som man kunne forestille sig var uden for vores univers, og som er det ‘ingenting’, mange intuitivt tænker på, at vores univers må brede sig ud i, når det udvider sig. Endelig filosoferer Holger Bech Nielsen over, hvorvidt vi selv og vores bevidsthed ender som ‘ingenting’ eller noget helt andet.

Holger Bech Nielsens og Jonas Kuld Rathjes forrige bog, Teorien om alt, udkom i 2019.

KASPER HJULMAND – FODBOLDRØMMER

Da TV-kommentator og fodboldskribent Morten Glinvad i 2017 overtalte Kasper Hjulmand til at lade ham følge ham og nedskrive sine betragtninger om Hjulmands liv og fodboldkarriere, havde ingen af de to mænd forestillet sig, at Hjulmand ville ende som landstræner i løbet af perioden. Men sådan kan verden være fuld af tilfældigheder, og i det her tilfælde førte tilfældigheden til en ganske særlig biografi.

KASPER HJULMAND – FODBOLDDRØMMER beskriver forløbet op til Kasper Hjulmands ansættelse som landstræner i 2019. Bogen følger ham på inspirationsture hos flere af verdens største klubber for at udvide sin passionerede og i mindste detalje nørdede forståelse af sporten. Bogen fortæller også historien om Hjulmands ideer om et landshold, der på banen skal spejle dansk identitet og danske værdier. Gennem biografien beskrives Hjulmands drømme for et folkeligtdansk landshold, og det bliver tydeligt, at han bærer sin rolle som landstræner med stort ansvar, stor tro på sit holds styrker og dybe ideer om det smukke spil.

Kasper Hjulmand - Fodbolddrømmer

Kasper Hjulmand - Fodbolddrømmer

Da Christian Eriksens hjerte gik i stå i EM-åbningskampen i Parken, blev Kasper Hjulmand pludselig genstand for en hel nations opmærksomhed. Det var ham, der som landstræner bearbejdede chokket med både sine egne spillere og alle de rystede danskere hjemme i stuerne. Og det var ham, der de følgende uger stod i spidsen for det hold, der rejste sig på banen og spillede sig helt frem til EM-semifinalen på Wembley.

Den sommer i 2021 samlede danskerne sig begejstret om landsholdet, som det ikke var set i årtier. For Kasper Hjulmand var det en fodbolddrøm, der gik i opfyldelse. Det var netop med ønsket om at være med til at genskabe samhørigheden mellem landsholdet og nationen, at han et par år forinden sagde ja til at blive Danmarks nye landstræner. 

Det forløb fulgte journalisten Morten Glinvad tæt. Han var som en af ganske få indviet i Hjulmands inderste tanker i det hemmelige forløb op til ansættelsen. En ansættelse, der udløste en heftig debat og både trak tråde tilbage til Hjulmands egne rødder som fodboldtræner og antændte diskussionen om, hvordan Danmark egentlig skal spille fodbold.

Denne nye og udvidede udgave af Kasper Hjulmand – Fodbolddrømmer tager historien videre. Den fortæller også historien om de første begivenhedsrige år som landstræner, hvor bonderøven fra Djursland pludselig kom på mode og blev hyldet som et ledelsesmæssigt forbillede i Danmark.


Første udgave af bogen fra 2020 blev kåret som Årets Sportsbog af foreningen Danske Sportsjournalister.

ET DIPLOMATISK LIV

Gennem årene har Ulrik Federspiel haft roller som direktør i Udenrigsministeriet, mens Sovjetunionen gik i opløsning, ambassadør i Washington i årene efter 9/11 og nu rådgiver i det private erhvervsliv. Federspiel er en mand, der har befundet sig nær magtens centrum gennem hele sin karriere. I ET DIPLOMATISK LIV bruger han sine mange års erfaring til at give os et fantastisk indblik i de største historiske begivenheder i nyere tid.

ET DIPLOMATISK LIV er spækket med anekdoter og refleksioner om det politiske landskab. Vi hører om reaktionen på 9/11 set fra Washington og om den danske krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan i sammenhæng med den amerikanske beslutningsproces. Man forbavses over Federspiels overblik og evne til at formidle sine erindringer, så de lever videre hos læseren.

Et diplomatisk liv

Et diplomatisk liv

Gennem hele sin karriere har tidligere departementschef og ambassadør Ulrik Federspiel haft førstehåndskendskab til de fleste af de politiske beslutninger, der er blevet truffet i Danmark.

Han var direktør i Udenrigsministeriet i årene, hvor Sovjetunionen gik i opløsning og departementschef i Statsministeriet under Poul Nyrup Rasmussen med Maastricht-afstemningen og indsatsen i Jugoslavien. Siden blev han ambassadør i Washington i den dramatiske periode fra 2000 til 2005 for så at vende tilbage som direktør for Udenrigsministeriet. I dag er han rådgiver i det private erhvervsliv hos teknologivirksomheden Haldor Topsøe og formand for Det Udenrigspolitiske Selskab. Federspiel er med andre ord en mand, der gennem hele sin karriere har befundet sig tæt på magtens centrum i Danmark.

I bogen udfoldes et væld af begivenheder fra den nyere Danmarkshistorie: Fra indgåelsen af Romtraktaten i 1971, over Murens fald, til 9/11 og Irakkrigen. Fra arbejdsløshedskrisen i 1990'erne over den kontroversielle sag om forfatteren Salman Rushdie til sagen om Muhammed-tegningerne, den danske Guantanamo-fange og Libanonevakueringen. 

Vi får en indgående beskrivelse af hændelserne den 11. september set fra Washington og af forløbet op til beslutningen om at gå i krig i Afghanistan og Irak. Den danske krigsdeltagelse beskrives her for første gang tæt på den amerikanske beslutningsproces.

Alle begivenheder er beskrevet indefra og med stor åbenhed. Vi kommer foruden en lang række danske politikere i selskab med koryfæer som Margaret Thatcher, Robert Mugabe, Georges W. Bush, Donald Trump og mange andre.

Federspiel har et fantastisk overblik over det udenrigspolitiske stof og leverer så vel de store linjer som de bemærkelsesværdige anekdoter.

DEM JEG ELSKER, ELSKER JEG

De fleste kender Kim Schumacher som den karismatiske tv- og radiovært, der afsluttede sine udsendelser med »Ha' det - wraaauuu - rigtig fantastisk!« og gav Danmark begreber som ’Røvbanan’ og ’Nørd’. Men bag den speedsnakkende og frivole 80’er discjockeys ydre ligger historien om et privat menneske, der holdt kortene tæt ind til kroppen. Kim Schumacher insisterede på at leve et liv fyldt med kærlighed, og han kæmpede for seksuel frigørelse og for at leve livet fuldt ud.

Med DEM JEG ELSKER, ELSKER JEG får du et sjældent kig ind i homomiljøet, punkscenen og de kulturelle miljøer og subkulturer, der formede både Kim Schumacher og store dele af den danske populærkultur, som vi kender den i dag.

Dem jeg elsker elsker jeg

Dem jeg elsker elsker jeg

Kim Schumacher var stemmen, der med sprogligt overskud gav et helt årti fartstriber – som radiovært, filmanmelder og på tv. Han lyste op i offentligheden og hos dem, der lærte ham at kende. Men han var også et hemmelighedsfuldt og tilknappet væsen, og hans historie er aldrig blevet fortalt til bunds før.

Dem jeg elsker, elsker jeg - Kim Schumachers mange liv kommer vi for første gang tæt på manden bag det speedsnakkende ydre. Fra han på Skorpeskolen i Hellebæk først stifter bekendtskab med filmmediet i slutningen af 60’erne, over hans rejser til New York i 70’erne, hvor han dykker ned i punkscenen og homomiljøet i en blanding af frihedskamp og seksuel frigørelse, til han i 80’erne bliver hele Danmarks Kim Schumacher som populær radio- og tv-vært.

Kim Schumachers fortælling hænger tæt sammen med historien om de kulturelle miljøer og tendenser, der var med til at forme ham gennem tre vidt forskellige årtier. Han var på mange måder forud for sin tid, og med sin nysgerrige og fordomsfri tilgang til popmusikken leverede han startkablerne til vor tids dominerende ungdomskultur.