34_checkmark

Fragt kun 29,95 kr. 

20 af de bedste biografier til dig, der elsker at læse

Elsker du også at dykke ned i de mange populære biografier? Det forstår vi godt. Med de bedste biografier kan du komme helt tæt på musikere, forfattere og kongelige, og du kan opdage nye nuancer ved en person, du troede, du vidste alt om. Men det kan være svært at finde rundt i alle de biografier, der efterhånden er skrevet. Vi har samlet en liste over 20 populære biografier, så du ikke behøver at gøre andet end at åbne bogen og læne dig tilbage.

Følg Karen Blixens kamp på den Afrikanske farm. Tag med Holger Bech Nielsen på jagt efter teorien om alt. Eller vær vidne til Kronprins Frederiks udvikling fra dreng til akademiker til kommende konge. Biografien er en indgang til viden om historiske begivenheder gennem et personligt perspektiv, og den kan være den intime fortælling om et menneskes indre konflikter. Vi har samlet en liste over 20 populære og stærke biografier, så du kan få den helt rigtige bog mellem hænderne – god læselyst.

DEM JEG ELSKER, ELSKER JEG af Simon Lund & Ralf Christensen

De fleste kender Kim Schumacher som den karismatiske tv- og radiovært, der afsluttede sine udsendelser med »Ha' det - wraaauuu - rigtig fantastisk!« og gav Danmark begreber som ’Røvbanan’ og ’Nørd’. Men bag den speedsnakkende og frivole 80’er discjockeys ydre ligger historien om et privat menneske, der holdt kortene tæt ind til kroppen. Kim Schumacher insisterede på at leve et liv fyldt med kærlighed, og han kæmpede for seksuel frigørelse og for at leve livet fuldt ud.

Med DEM JEG ELSKER, ELSKER JEG får du et sjældent kig ind i homomiljøet, punkscenen og de kulturelle miljøer og subkulturer, der formede både Kim Schumacher og store dele af den danske populærkultur, som vi kender den i dag.

Dem jeg elsker elsker jeg

Dem jeg elsker elsker jeg

Kim Schumacher var stemmen, der med sprogligt overskud gav et helt årti fartstriber – som radiovært, filmanmelder og på tv. Han lyste op i offentligheden og hos dem, der lærte ham at kende. Men han var også et hemmelighedsfuldt og tilknappet væsen, og hans historie er aldrig blevet fortalt til bunds før.

Dem jeg elsker, elsker jeg - Kim Schumachers mange liv kommer vi for første gang tæt på manden bag det speedsnakkende ydre. Fra han på Skorpeskolen i Hellebæk først stifter bekendtskab med filmmediet i slutningen af 60’erne, over hans rejser til New York i 70’erne, hvor han dykker ned i punkscenen og homomiljøet i en blanding af frihedskamp og seksuel frigørelse, til han i 80’erne bliver hele Danmarks Kim Schumacher som populær radio- og tv-vært.

Kim Schumachers fortælling hænger tæt sammen med historien om de kulturelle miljøer og tendenser, der var med til at forme ham gennem tre vidt forskellige årtier. Han var på mange måder forud for sin tid, og med sin nysgerrige og fordomsfri tilgang til popmusikken leverede han startkablerne til vor tids dominerende ungdomskultur.

PRIS269,95 kr.

LØVINDEN af Tom Buk-Swienty

The Lioness, Isak Dinesen, Tanne. Kært barn har mange navne, men herhjemme er hun mest kendt som Karen Blixen. Vi kender hende som den ikoniske danske forfatter, men i ti år var hun den hårdføre direktør for kaffefarmen Karen Coffee Company i Kenya med flere hundrede ansatte. Store dele af den periode af sit liv skriver Karen Blixen selv om i værket DEN AFRIKANSKE FARM, og i Tom Buk-Swientys biografi LØVINDEN får vi fortællingen bag værket. På baggrund af enorm research og en omfattende brevkorrespondance fremskriver Buk-Swienty et nuanceret og frisk portræt af Karen Blixen og af et liv præget af økonomiske trængsler, verdenskrig, kærlighed og fortællinger.

Løvinden

Løvinden

I Afrika kaldte de hende "The Lioness". Hun ankom i januar 1914 med store drømme om et nyt og frit liv, og forlod kontinentet ribbet for alt i 1931. I de 17 år, hun boede i Kenya, var hun gift med - og skilt fra - den svenske baron Bror Blixen-Finecke, der smittede hende med syfilis. Hun havde en lidenskabelig affære med den engelske adelsmand Denys Finch Hatton, og i ti år var hun direktør for Karen Coffee Company, en stor kaffefarm med flere hundrede ansatte.

Med sin medrivende og store fortælleglæde og på baggrund af en omfattende, nylig offentliggjort brevkorrespondance, der gør det muligt at tegne et nyt og frisk portræt af LØVINDEN, skildrer Tom Buk-Swienty Blixens liv i Kenya, præget af økonomiske trængsler, storslåede safarier, fejlslagen høst, verdenskrig, faldende konjunkturer, skilsmisse, forelskelse, grænseløs kærlighed til landet og dets sorte befolkning – og tabet af det alt sammen. Farmen gik konkurs, Denys blev dræbt i et flystyrt, hun var dybt fortvivlet, forsøgte selvmord, men begyndte samtidig for alvor at skrive. Tilbage i Danmark skabte hun sig et verdensnavn som "story-teller".

PRIS359,95 kr.

ALLE MINE MORGENER PÅ JORDEN af Troels Kløvedal

ALLE MINE MORGENER PÅ JORDEN er en hyldest til livet og verdens mange afkroge skrevet i lyset af en livstruende sygdom. Uhelbredeligt syg med nervesygdommen ALS ser Troels Kløvedal tilbage på sit livs mange eventyr. Det er fortællingen om hans vej til at finde og købe Nordkaperen og hans mange jordomsejlinger ombord. Men det er også fortællingen om Danmark i slut 60’erne og 70’erne, hvor normerne blev udfordret, og der blev skabt rum til nye måder at leve på.

Bogen er illustreret med Troels Kløvedals egne fotos, og skrevet, så den stråler med hans karismatiske personlighed. Tilbage står vi med et pragteksemplar af en selvbiografi, der insisterer på friheden og på ikke at sidde fast i bitterhed over sygdommen. Efter Troels Kløvedals død i 2018 står ALLE MINE MORGENER PÅ JORDEN tilbage som et vidnesbyrd om et liv vel levet.

Alle mine morgener på jorden

Alle mine morgener på jorden

Man kunne kalde denne bog et livstestamente: Troels Kløvedal skriver om sit liv, sin familie, sin barndom og ungdom, om skønne kvinder, hvoraf han fik børn med fire, om dem og om børnebørn; om sit arbejde på teatre og andre steder i København, om årene i kollektivet Maos Lyst, om sine venner og veninder både der og andre steder, om hofballer og dannebrogsorden, og han skriver selvfølgelig om Nordkaperen, om, hvordan han ad mange omveje fandt skibet og købte det, han skriver om sine rejser jorden rundt, om dem, der var om bord – der er mange vidt forskellige skæbner, og Kløvedal har spillet en rolle i hver og en.

Bogen er skrevet i lyset af den livstruende sygdom, der ramte Troels Kløvedal for et par år siden. Den er et vidnesbyrd om et levet liv, den lyser af taknemlighed over den rige og mangfoldige tilværelse, der blev ham til del: Der er ikke en gnist af bitterhed eller vrede over sygdom og svækkelse, kun glæde over livet, over kvinderne, over rejselivet, litteraturen, over verdens mangfoldighed, over alle hans smukke morgener på jorden.

PRIS269,95 kr.

FRIE ORD af Søren Pind

FRIE ORD er Søren Pinds personlige beretning om 30 års dedikeret indsats i dansk politik. Søren Pind skriver skarpt og indlevende. Læseren er med på hans vej fra ungdomspolitik på Bornholm til den national scene i Folketinget og senere verdensscenen som frihedsminister. Undervejs fortæller han, om mange af politiske personligheder, han har arbejdet sammen med. Heriblandt Anders Fogh Rasmussen, Jens Rohde og Lars Løkke.

FRIE ORD følger både Sørens Pinds forventninger til sin politiske karriere, og den politiske udvikling som foregik under hans 30 år i politik. Fra 80’erne frihedsrus til 10’ernes politiske klima, hvor det er blevet uklart, hvad der må ikke og må siges.

Frie ord

Frie ord

Søren Pind trækker i Frie ord tråde fra 70'ernes kaos over frihedsrusen efter '89 ind over vreden over tårnenes fald i 2001 og helt ind i migrationens og populismens årti. Efter 30 år i dansk politik ses her hans personlige beretning, der både fortæller historierne fra det levede liv og analyserer de dybereliggende politiske bevægelser og de jordskælv, der har forandret verden i en hidtil uset hastighed. Fra ungdomspolitik på Bornholm til lokalpolitik i København til national politik i Folketinget og til verdensscenen som frihedsminister m.m. opridser Søren Pind et portræt af en dramatisk tid, der er vedkommende for enhver, der er optaget af Danmarks historie, og hvordan fremtiden tegner.
 

PRIS269,95 kr.

ALTID ALLEREDE ELSKET af Peter Bastian

På Arresødal Hospice ligger Peter Bastian. Om 11 dage går han bort efter flere års sygdom, men i bogens tid taler han med sin ven Tor Nørretranders. De to mænd vender Peter Bastians liv og tanker. Mens de taler, ligger en diktafon mellem dem og optager alle refleksioner og fortællinger. Disse optagelser er blevet til ALTID ALLEREDE ELSKET, der komplementeres med tegninger og malerier udført af Peter Bastian selv og udvalgt af musikeren og vennen Lars H.U.G.

I en blanding af varm og kritisk diskussion giver ALTID ALLEREDE ELSKET et indblik i Peter Bastians tanker om kærlighed, tro og kultur både som musiker og menneske. Bogen er et gribende og livsbekræftende værk, der giver plads til eftertænksomheden og fortæller om et ekstraordinært liv.

Altid allerede elsket

Altid allerede elsket

"Efter at Mesterlære udkom i 2011, er der sket mange afgørende ting i mit liv. Jeg kan se, hvordan forestillingen om det gode, det højere og den bedste udgave af mig selv har været en drivkraft, men også hvordan den forestilling har skabt fjendskab i mit eget liv. Bogen handler om, hvordan jeg er kommet til forsoning med mig selv – fred i eget hus. Og om efter et langt liv at have fundet et nyt syn på kærlighed."

Peter Bastian, den 20. marts 2017

Sådan skrev musikeren Peter Bastian, en uge før han døde efter flere års sygdom, 73 år gammel.

Ordene faldt som en indledning til denne bog, der gengiver Bastians begejstring og forundring over at være nået frem til en tro på at være altid allerede elsket. Et tankevækkende indblik i et menneskes inderlige længsel efter kærlighed.

Bogen blev til ved en samtale på Arresødal Hospice, hvor forfatteren Tor Nørretranders var på besøg 11 dage før Peter Bastians død. De to venner talte sig gennem alt det, Peter Bastian havde på hjerte. En let redigeret båndudskrift blev til bogens tekst. Bogens billeder er udvalgt af Lars H.U.G. blandt tegninger og malerier udført af Peter Bastian gennem et langt liv.

PRIS224,95 kr.

DE DYBESTE RØDDER af Thomas Larsen

H.K.H Dronning Margrethe har som dronning et unikt perspektiv på Danmark – både de danske sejre og udfordringer. I DE DYBESTE RØDDER skitserer journalist Thomas Larsen Danmarks historie i akkompagnement med kommentarer og anekdoter fra Dronningen selv. Som læser får vi Dronningens syn på aktuelle samfundsspørgsmål som den danske krigsindsats i Irak og Afghanistan, danskhed i lyset af globalisering og indvandring, og betydningen af Rigsfællesskabet, som står hende meget nær.

Derudover får vi også Dronnings Margrethes egen fortælling om sit liv som prinsesse og regent. Om sin barndoms rejser med sin familie og om at finde troen som tronarving. Bogen er rigt illustreret med fotografier gennem Dronningens liv. Parallelt fortælles historien om os. Med passion og klarhed fortæller Dronning Margrethe om Danmarks egen historie og udvikling, som kun en regent kan.

De dybeste rødder

De dybeste rødder

Med dronning Margrethe som rejsefører inviteres læseren med på et togt gennem Danmark. Aldrig før har dronningen fortalt så indgående om sit land og sine landsmænd. Det er blevet til historien om os. Fortalt af en regent, der kender hver en krog af landet og forstår at tage folkesjælen på kornet.

Dronningen fortæller om de første jægerfolk, om vikingerne og om tiden som stormagt. Hun beretter om nederlagene, der næsten udslettede os, og om viljen til at rejse landet igen.

Undervejs kommer vi med den lille prinsesse Margrethe på rejse rundt i landet med forældrene, kong Frederik og dronning Ingrid, hvor hun møder nye egne og mennesker.

Vi hører om, hvordan hun som tronarving og regent har oplevet de store skift i nyere tid, hvor Danmark er gået fra knaphed til overflod, fra land til by, fra traditionelle kønsroller til kvindefrigørelse og fra venlig nysgerrighed til skepsis over for indvandring.

Beretningen er gennemsyret af dronningens tro på, at vi kan klare udfordringerne, hvis vi vil.

Tag med på en tankevækkende rejse gennem riget med dronningen som kærlig, kyndig og kritisk vejviser.

PRIS179,95 kr.

STEPHANIE af Stephanie Siguenza van-der Watt & Anne Nørkjær Bang

De fleste kender nok Stephanie fra Årgang 0. Det lille barn, der voksede op for øjnene os, og som vi på TV2 kunne se stå over for de udfordringer og små sejre, som vi selv kender fra barn- og ungdommen. Men hvem var Stephanie, når kameraerne blev slukket? Og hvem er hun nu?

I STEPHANIE får vi et sårbart og ærligt kig ind i, hvordan det faktisk var at være ”Stephanie fra Årgang 0”, og hvordan TV-programmet påvirkede hendes opvækst og selvbillede. Illustreret med private fotos er STEPHANIE den historie, vi aldrig fik fortalt. Om omsorgssvigt, mangel på stabilitet og en barndom i rampelyset. Biografien er et kritisk blik på en kultur, der gør ufrivillige børn til kendisser, men det er også historien om en ung kvinde, der er ved at finde sig selv.

Stephanie

Stephanie

Stephanie fra "Årgang 0" fortæller for første gang sin egen ærlige version af historien, på og bag skærmen: Om en kaotisk opvækst med flytninger, ustabilitet og svigt. Om konsekvenserne af et liv som ufrivillig kendt. Og om, lige så langsomt, at finde ind til “Stephanie” bag “Stephanie fra Årgang 0” – og acceptere sig selv, som hun er.

“Jeg kunne ofte blive tvivl om, hvem jeg skulle være, når jeg mødte nye mennesker: Hende fra fjernsynet eller hende den anden, som dukkede frem, når kameraholdet ikke var der. Hvem ville folk helst tale med? Var det “Stephanie fra Årgang 0”? Og måtte “Stephanie fra Årgang 0” godt sige, at livet var noget lort?”

Bogen er rigt illustreret med private fotos.

PRIS224,95 kr.

VIGGO KAMPMANN af Poul Smidt

Velresearchet og gribende læsning om en af de store politikere i Danmark i årtierne efter Anden Verdenskrig – og om et af de mest usædvanlige livsforløb i Danmarks nyere politiske historie. Den socialdemokratiske politiker Viggo Kampmann nåede kun to år som statsminister, før han måtte stå af grundet et hjerteanfald i 1962, men hans politiske indflydelse i Danmarks er enorm.

VIGGO KAMPMANN er portrættet af en unik og begavet mand, der blev en af velfærdsstatens fædre, men som også blev ”den glemte statsminister” mellem H.C. Hansen og Jens Otto Krag. Forfatter Poul Smidt skriver med stort overskud og indlevelse om Viggo Kampmanns liv og virke, så man både bliver revet med af Kampmanns politiske kreativitet og grebet af hans personlige udfordringer.

Viggo Kampmann

Viggo Kampmann

Biografien om Viggo Kampmann er fortællingen om en af de store politikere i Danmark i årtierne efter Anden Verdenskrig – og om et af de mest udsædvanlige livsforløb i Danmarks nyere politiske historie. Et portræt af en mand, der ubestrideligt var en klog embedsmand og politiker, en af velfærdsstatens fædre. Men også en mand, der til sidst måtte give slip på sit politiske liv.

PRIS314,95 kr.

UNDER BJÆLKEN af Jens Andersen

Det er Kronprins Frederiks afsluttende prøve i frømandskorpset. Den kommende konge skal grave sig under en bjælke på stranden. Det er nu, al hans træning skal komme til sin ret. Over ham står de gamle frømænd og råber: »Kom nu, Pingo! Dumme elev, hvem tror De, De er? Kongen af Danmark?«.

UNDER BJÆLKEN er Kronprins Frederiks personlige fortælling om at finde sig selv i rollen som kommende konge. Forfatter Jens Andersen giver skiftevis ordet til Kronprins Frederik og dem omkring ham – heriblandt hustruen Kronprins Mary, forældrene Dronning Margrethe og Prins Henrik og hans private vennekreds – og bogen når frem til et skarpt og gribende portræt af Kronprinsen, hvor vi får lov til at komme tættere på end nogensinde før. Bogen bør læses af både dem med interesse i kongehuset, og dem der ønsker at læse et stærkt portræt af et usædvanligt menneske i en usædvanlig situation.

Under bjælken

Under bjælken

I otte medrivende kapitler - Dreng, Teenager, Akademiker, Frømand, Erobrer, Familiefar, Sportsmenneske og Konge - fortæller Jens Andersen om Kronprins Frederiks liv. Fra fødslen på Rigshospitalet midt under ungdomsoprøret i 1968 til det moderne familiefællesskab i Frederik 8.s Palæ i vore dage, hvor et modent og stærkt kronprinspar er klar til den store opgave, der i mange år var et åg for Kronprinsen.

Under bjælken - et portræt af Kronprins Frederik er en usædvanlig bog om et usædvanligt menneske i en usædvanlig livssituation. Den er baseret på samtaler og rejser med Danmarks kommende konge igennem halvandet år samt en lang række interviews med hans hustru, bror, forældre, private vennekreds, tidligere hofchef, samt Kronprins Haakon af Norge og Kronprinsesse Victoria af Sverige.

Bogen, der i form og indhold sætter en ny standard for royale biografier, går tæt på Kronprins Frederiks viljestærke kamp for at forlige sig med sin skæbne og rolle, skildrer hans mange opgør med sig selv og sine omgivelser og følger den personlige rejse fra rebelsk drengebarn og genert ungt menneske til fandenivoldsk frømand og lykkelig far til fire.

PRIS314,95 kr.

ELSK AFGRUNDEN af Henrik Nordskilde & Peter Ingemann

Gang på gang har TV-værten Peter Ingemann charmeret sig ind i Danmarks stuer med programmer som Hammerslag og rejseprogrammet ’Størst’. Med jordnær humor og blink i øjet blev han en TV-darling, men bag det karismatiske ydre ulmer en barsk historie om familiekriser, traumer og vrede. Peter Ingemann tager os igennem sit liv, både sin fars alkoholisme og de familiedynamikker, den medførte, og Ingemanns egen udvikling fra ung slagteriarbejder til folkekær TV-vært.

ELSK AFGRUNDEN er historien om manden bag vittighederne. Det er en personlig og modig fortælling om at længes efter at blive set og taget alvorligt, og det er historien om at stå ansigt til ansigt med sine dæmoner og finde styrken til at fortsætte.

Elsk afgrunden

Elsk afgrunden

Peter Ingemann er en af Danmarks mest folkekære og populære tv-værter. I knap 20 år har han med sin ligefremme facon vundet de danske tv-seeres hjerter i den bedste sendetid. Elsk afgrunden er et overraskende indblik i hans liv og verden, en barsk, men også insisterende opbyggelig fortælling om, hvordan man overlever som menneske trods traumatiske oplevelser og en enorm indre modstand. Om hvordan man finder sit lys i mørket og finder kærligheden – også til sig selv.

PRIS269,95 kr.

GENNEM GLASVÆGGEN af Henning Jensen

Fredag den 19. maj 1978. Skuespiller Henning Jensen cykler fra sine prøver på TV til sine prøver på teatret, da en lyskurv skifter fra grønt til rødt, og idet hans standser på cyklen og sætter sin fod mod kantstenen, mærker han i et enkelt øjeblik sig selv blive transporteret fra én verden til en anden. Selvom han stadig ser biler køre og mennesker snakke, hører han dem ikke, og han ser ud på den tavse verden, og føler at den ikke længere har noget med ham at gøre.

I bogen GENNEM GLASVÆGGEN skriver Henning Jensen om det psykiske sammenbrud, han led under i maj 1978. Et sammenbrud der førte til en regulær depression, da han ikke havde kendskab til, hvordan han kunne søge hjælp. Det er et enestående portræt af en enestående skuespiller, som ikke kun spiller sine karakterer, men træder ind i deres indre psykologi for at overgive sig selv fuldkomment til kunsten. Bogen er ideel læsning for enhver, der prøver at forstå depressionens væsen.

Gennem glasvæggen

Gennem glasvæggen

Skuespilleren Henning Jensen beskriver i Gennem glasvæggen et regulært psykisk sammenbrud, han oplevede i maj 1978, forårsaget af alt for meget arbejde, jag og stress i alt for lang tid. Det tog ham et helt år at komme på ret køl igen, og det skyldtes ikke mindst, at han stod helt uforstående over for det, han havde oplevet: Han havde ingen erfaringer med psykisk sygdom, og lige så lidt vidste han, hvor han skulle søge professionel hjælp. Det betød, at han ikke fik den i tide, og at sygdommen fik lov til at udvikle sig til en regulær depression, der var ved at tage livet af ham.

 

PRIS269,95 kr.

OVER STREGEN af Michael Falch

Efter at have tilbragt størstedelen af sit voksne liv i udkantsdanmark, er den ikoniske musiker og sanger Michael Falch flyttet tilbage til København, hvor han arbejder intensivt på at gendanne bandet Malurt. I marts 2020 står Malurt endelig sammen på scenen igen – 40 år efter deres debut. Glæden er desværre kort, og det bliver kun til få koncerter, før landet lukker ned grundet Covid-19. Ude af stand til at kunne spille koncerter bliver Michael Falch nødt til at bruge litteraturen som udtryksform. OVER STREGEN blev resultatet.

OVER STREGEN er Michaels Falchs hudløst ærlige erindringer og personlige beretninger. Bogen er en fortsættelse af TIL GRÆNSEN, der var en samling ungdomserindringer fra Tønder. Vi får både detaljerne bag gendannelsen af Malurt samt den mere personlige fortælling om datterens kamp mod anoreksi, der stærkt påvirkede Falch som far. Vi kan også læse, hvordan Falch uventet finder kærligheden igen på en lidt uventet måde.

Over stregen

Over stregen

Nye erindringer fra Michael Falch. Han bliver skilt og flytter fra landet tilbage til hovedstaden. Han bor alene på 4. sal, har sin musik, sine døtre og børnebørn, men han savner en kvinde. Han er stadig nysgerrig og sanselig, søger kærligheden - og brænder sig et par gange. Samtidig arbejder han intenst med MALURTs gendannelse. De fem rockmusikere kommer i form og på scenen, men de når kun få koncerter, så lukker coronaen for alt.

PRIS279,95 kr.

UDEN MANDAT af Bo Lidegaard

Da Bo Lidegaard i 1996 udgav sin disputats om Henrik Kaufmann under titlen KONGENS NAVN, blev bogen en uventet bestseller. UDEN MANDAT er en fortsættelse af den fortælling, hvor der nu bliver sat personlige nuancer på portrættet af Henrik Kauffmann (1888-1963). Kauffmann er mest kendt som diplomaten, der erklærede sig som uafhængig gesandt og uden mandat fra den danske regering indgik en aftale, der gav USA lov til at anlægge militærbaser i Grønland. En aftale, vi stadig mærker virkningen af den dag i dag.

UDEN MANDAT fortæller den personlige historie om en mand, der udfordrede Janteloven, helst fulgte sine egne dagsordener, tog, hvad han ville og bevægede sig på grænsen mellem skurk og helt. Med stor fortælleglæde deler Bo Lidegaard sin fascination af Kauffmann, og læseren bliver trukket ind i en medrivende historie om altid heftige politiske intriger omkring et enestående menneske med en enestående karrierevej – og historien om hans brutale endeligt i et badekar på kurhotel Skodsborg i 1963 foldes også ud.

Uden mandat

Uden mandat

Bag om er er et politisk og personligt portræt af en mand, der lagde sit lod i historiens store vægtskål, og som endte sit liv lige så dramatisk, som han havde levet det. Henrik Kauffmann (1888-1963) er en af de mest betydningsfulde og eventyrlige skikkelser i dansk diplomati – og en af de mest mystiske.

Fra han i 1920’erne huserede i Kina og Fjernøsten som Danmarks udsending, til han i afgørende situationer under anden verdenskrig og i begyndelsen af den kolde krig tog dansk udenrigspolitik i egen hånd, kom han til at præge Danmarks og Grønlands skæbne – lige som mødet i Peking med søstrene MacDougall kom til at præge hans.

Kauffmann handlede bag om sin regering. Men han er også selv svær at komme bag om, både politisk og privat. En virkelig historie, der læses som en politisk roman med Henrik Kauffmann som hovedperson og USA’s interesser i Grønland som ledetråd. Da Bo Lidegaard i 1996 udgav sin disputats om Henrik Kauffmann under titlen I Kongens Navn blev den en overraskende bestseller – nu er han tilbage på sporet med nye indsigter og en ny fortælling, der føjer personlige dimensioner til portrættet af Henrik Kauffmann.

PRIS359,95 kr.

FREDY af Poul Smidt

Efter 42 år som kronprins nåede Frederik d. 8. (1843-1912) kun at opleve seks år og 106 dage som konge, før han gik bort. Hans far Christian d. 9. holdt sin søn ude af magtens cirkler, og Fredy blev kendt som ‘den evige kronprins’. Poul Smidt skildrer også, hvordan Fredys ægteskab med svenske Lovisa aldrig blev rigtig populært i Kongehuset, og at parret – og særligt Lovisa – var udsat for, hvad man i dag vil kalde voksenmobning. Frederik d. 8. fandt andre måder at ytre sig – bl.a. ved at skrive under pseudonym for aviserne, hvor hans begavelse var tydelig. Og han var en særdeles aktiv logebror. Da han endelig blev regent, hyldede han parlamentarismen og den begrænsede kongemagt.

Forfatter og journalist Poul Smidt har med FREDY skrevet en kritisk biografi, der er historieskrivning, når det er bedst. Vi introduceres både til den tumultariske periode med forfatningskamp og Systemskiftet i 1901, de anspændte dynamikker mellem Frederik d. 8. og hans familiemedlemmer, og historien trækkes også over i overvejelser om betydningen af kongehuset i dag. Og vi får Poul Smidts gennemgang at Fredys død i Hamborg i 1912, som i mange år gav næring til saftige rygter i folkedybet.

Fredy

Fredy

Poul Smidt tegner i sin politiske biografi et portræt af Frederik 8. og ikke mindst af den tid og de begivenheder, der kom til at farve hans liv som kronprins og konge. Hans skæbne var bestemt, men hans rolle var vanskelig. Han var en kronprins og konge, der skulle finde sin vej i en turbulent politisk tid, og snubletrådene på hans vej mod tronen var mange.

Gennem blandt andet familiens egne beretninger og breve skriver Poul Smidt fortællingen om en mand, der levede 42 år som kronprins og 6 år som konge – om manden og mennesket, om hans store kongelige familie og dens forhold til hinanden og tidens begivenheder, og ikke mindst om en tid af Danmarkshistorien med forfatningskamp og Systemskiftet i 1901.

I historieskrivningen har Frederik 8. været klemt mellem sin far Christian 9., Europas svigerfader, og sin søn Christian 10., der blev genforeningens og besættelsestidens konge.  Men trods et par dramatiske slag på parlamentarismens kant, fremstår han endeligt som den første danske konge med vilje til folkestyre. Klemt var han også i familien. Christian 9. holdt valgte at holde sin søn ude af magtens cirkler, og hans mor og søstre kom aldrig til at acceptere hans hustru, den svenske prinsesse Louise.

Læs mere her: www.fredy.dk

PRIS314,95 kr.

LISE NØRGAARD af Jacob Wendt Jensen

Det er svært at komme udenom Lise Nørgaard som en ikonisk del af dansk kultur. Som journalist, debattør og forfatter til film, TV og bøger har hun indskrevet sig selv som en af de helt store danskere – måske især på grund af TV-serien Matador.

I LISE NØRGAARD får vi et blik ind i Lise Nørgaards liv som kunstner, journalist, kvinde og privatperson. Skrevet gennem samtale med Lise Nørgaard selv samt interviews med mere end 50 venner, kollegaer og familiemedlemmer og akkompagneret med citater fra en dagbogslignende brevveksling med en veninde gennem seks årtier, får vi et rigt portræt, der insisterer på ikke at blive for rosenrødt. Det er en ærlig, velskrevet fortælling fyldt med livsglæde, der smitter.

Lise Nørgaard

Lise Nørgaard

Biografien Lise Nørgaard – De første 100 år tegner et portræt af en kvinde, der er født med en ukuelig og insisterende livsglæde – en fremragende journalist, en engageret debattør, en sprudlende, klog og humoristisk forfatter til bøger og tv-serier – ikke mindst Matador. Lise Nørgaard har levet et kvindeliv ud over det sædvanlige.

Journalist og forfatter Jacob Wendt Jensen har skrevet den store biografi med og om Lise Nørgaard. Hun har generøst medvirket i en lang række samtaler og er med sin skarpe hukommelse taget på en nysgerrig rundtur i sit eget lange liv. Flere end 50 personer blandt venner, tidligere kollegaer og familie har ligeledes bidraget med interview og dermed været med til at fremkalde et billede af Lise Nørgaard, der byder på et væld af nye historier. Både når det gælder journalisten og privatpersonen Lise Nørgaard som ven, hustru, mor, mormor og oldemor.

Derudover har Lise Nørgaard åbnet sit privatarkiv og givet forfatteren lov til at citere fra en omfattende og særdeles åbenhjertig dagbogslignende brevveksling med en nær veninde gennem seks årtier.

Intet liv kan fortælles alene i muntre toner. Heller ikke Lise Nørgaards. Biografien favner både en hyldest, det kritiske blik og Lise Nørgaards bramfri opfordring til forfatteren om, at ”det ikke må blive for rosenrødt”.

PRIS269,95 kr.

DENNE DAG, ET LIV af Jens Andersen

Pippi Langstrømpe, Karlson på Taget, Brødrene Løvehjerte. Astrid Lindgren (1907-2002) er en enestående forfatter, hvis historier har rørt både børn og voksne. DENNE DAG, ET LIV er baseret på aldrig før publicerede breve, dagbøger og fotos samt samtaler med datteren Karin Nyman, der giver et nuanceret billede af den verdensberømte forfatter. Jens Andersen fortæller hele historien om den forfatters splittede forhold til berømmelse, ensomhed, magt - og mænd.

Vi hører blandt andet om Astrid Lindgrens ungdom som journalistelev på Vimmerby Tidning, og bogen giver den fulde beretning om sønnen Lasse, der blev født uden for ægteskab og boede hos plejemoren Marie Stevens, indtil Astrid Lindgren hentede ham hjem efter tre år. Især den oplevelse virker til at have påvirket hendes forfatterskab, hvor der gang på gang rækkes ud efter det ensomme barn.

Denne dag, et liv

Denne dag, et liv

Jens Andersens DENNE DAG, ET LIV er den første nordiske Astrid Lindgren-biografi i 40 år.

Bogen bygger på et væld af hidtil ukendte, aldrig tidligere publicerede breve, dagbøger og fotos, samt på halvandet års samtaler med Astrid Lindgrens datter, Karin Nyman, der på nærmeste hold fulgte sin berømte mors karriere og splittede forhold til berømmelse, rigdom, ensomhed, magt - og mænd.

 

PRIS179,95 kr.

TEORIEN OM ALT af Jonas Kuld Rathje & Holger Bech Nielsen

Findes verden, eller gør den ikke? Findes tiden, eller gør den ikke? Findes der en ‘gud’, eller gør der ikke? Sammen med højenergifysikeren Holger Bech Nielsen træder Jonas Kuld Rathje et skridt tilbage for at gøre status over hans karriere. Hvad mener han selv, at han har fundet? Og hvad er det egentlig, at han leder efter?

I TEORIEN OM ALT fortæller den karismatiske fysiker om sin opslugende jagt efter teorien om alt – hvordan universet hænger sammen, og hvordan mennesket passer ind i ligningen. Holger Bech Nielsen fortæller om sit liv og sit arbejde, så det er umuligt ikke at blive grebet af hans entusiasme og samtidig lære mere om manden, der har viet sit liv til verdens små mirakler og store spørgsmål. Om du er til fysik eller ej, er TEORIEN OM ALT gribende læsning, der åbner verden på uventede måder.

Teorien om alt

Teorien om alt

Findes verden, eller gør den ikke? Findes tiden, eller gør den ikke? Findes der en ‘gud’, eller gør der ikke? Holger Bech Nielsen, dansk højenergifysiker på internationalt niveau, gør status efter et langt liv i fysikkens tjeneste. Han har søgt og søgt efter mening, men hvad har han fundet? I Teorien om alt fortæller den pris-vindende fysiker om sit liv og sin gerning - og ikke mindst om sit utrættelige forsøg på at finde Teorien Om Alt - at forklare, hvordan hele universet hænger sammen, og måske også, hvordan mennesket passer ind i ligningen. Ikke mere, intet mindre. Selv mener Holger Bech Nielsen, at han nok er “længere, end mange vil tro” med netop det arbejde.

PRIS269,95 kr.

KASPER HJULMAND – FODBOLDRØMMER af Morten Glinvad

Da TV-kommentator og fodboldskribent Morten Glinvad i 2017 overtalte Kasper Hjulmand til at lade ham følge ham og nedskrive sine betragtninger om Hjulmands liv og fodboldkarriere, havde ingen af de to mænd forestillet sig, at Hjulmand ville ende som landstræner i løbet af perioden. Men sådan kan verden være fuld af tilfældigheder, og i det her tilfælde førte tilfældigheden til en ganske særlig biografi.

KASPER HJULMAND – FODBOLDDRØMMER beskriver forløbet op til Kasper Hjulmands ansættelse som landstræner i 2019. Bogen følger ham på inspirationsture hos flere af verdens største klubber for at udvide sin passionerede og i mindste detalje nørdede forståelse af sporten. Bogen fortæller også historien om Hjulmands ideer om et landshold, der på banen skal spejle dansk identitet og danske værdier. Gennem biografien beskrives Hjulmands drømme for et folkeligtdansk landshold, og det bliver tydeligt, at han bærer sin rolle som landstræner med stort ansvar, stor tro på sit holds styrker og dybe ideer om det smukke spil.

Kasper Hjulmand - Fodbolddrømmer

Kasper Hjulmand - Fodbolddrømmer

I Kasper Hjulmand – Fodbolddrømmer får vi den fulde historie om forløbet op til Kasper Hjulmands ansættelse som dansk landstræner i 2019. Og siden da har forfatteren Morten Glinvad fulgt Hjulmand gennem det år, hvor han gemte sig væk fra offentligheden, mens han ventede på at tiltræde som landstræner i sommeren 2020.

I den tid har Hjulmand udforsket selve fodboldens tilstand gennem besøg hos nogle af verdens største trænere og klubber. Og han har forsøgt at forstå identiteten i det land, han nu skal repræsentere som landstræner.

Vi hører også, hvad Kasper Hjulmand er formet af: fra barndommen på Djursland til den fodboldmæssige vækkelse ved synet af Ajax og Barcelonas spektakulære storhold i halvfemserne. De hold gav ham en inspiration, som også har givet ham modstand undervejs. For er man ikke en romantisk drømmer, hvis man tror på, at man i en lille dansk klub kan få succes ved at angribe i stedet for at forsvare?

Kasper Hjulmand vil gerne drømme stort. Det har vist sig både at være hans styrke og svaghed som fodboldtræner. I FC Nordsjælland førte han en lille klub med en klar identitet til et sensationelt mesterskab. Og i Mainz i Tyskland oplevede han, hvor galt det kunne gå, når han og hans overordnede ikke drømte om det samme.

Da Kasper Hjulmand i 2017 sagde ja til at medvirke i denne bog, havde hverken han eller Morten Glinvad i tankerne, at hovedpersonen ville slutte bogen som dansk landstræner. Store klubber i udlandet fristede. Men selvfølgelig kunne en bonderøv fra Auning ikke sige nej til at blive træner for hele Danmarks hold.

PRIS269,95 kr.

ET DIPLOMATISK LIV af Ulrik Federspiel

Gennem årene har Ulrik Federspiel haft roller som direktør i Udenrigsministeriet, mens Sovjetunionen gik i opløsning, ambassadør i Washington i årene efter 9/11 og nu rådgiver i det private erhvervsliv. Federspiel er en mand, der har befundet sig nær magtens centrum gennem hele sin karriere. I ET DIPLOMATISK LIV bruger han sine mange års erfaring til at give os et fantastisk indblik i de største historiske begivenheder i nyere tid.

ET DIPLOMATISK LIV er spækket med anekdoter og refleksioner om det politiske landskab. Vi hører om reaktionen på 9/11 set fra Washington og om den danske krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan i sammenhæng med den amerikanske beslutningsproces. Man forbavses over Federspiels overblik og evne til at formidle sine erindringer, så de lever videre hos læseren.

Et diplomatisk liv

Et diplomatisk liv

Gennem hele sin karriere har tidligere departementschef og ambassadør Ulrik Federspiel haft førstehåndskendskab til de fleste af de politiske beslutninger, der er blevet truffet i Danmark.

Han var direktør i Udenrigsministeriet i årene, hvor Sovjetunionen gik i opløsning og departementschef i Statsministeriet under Poul Nyrup Rasmussen med Maastricht-afstemningen og indsatsen i Jugoslavien. Siden blev han ambassadør i Washington i den dramatiske periode fra 2000 til 2005 for så at vende tilbage som direktør for Udenrigsministeriet. I dag er han rådgiver i det private erhvervsliv hos teknologivirksomheden Haldor Topsøe og formand for Det Udenrigspolitiske Selskab. Federspiel er med andre ord en mand, der gennem hele sin karriere har befundet sig tæt på magtens centrum i Danmark.

I bogen udfoldes et væld af begivenheder fra den nyere Danmarkshistorie: Fra indgåelsen af Romtraktaten i 1971, over Murens fald, til 9/11 og Irakkrigen. Fra arbejdsløshedskrisen i 1990'erne over den kontroversielle sag om forfatteren Salman Rushdie til sagen om Muhammed-tegningerne, den danske Guantanamo-fange og Libanonevakueringen. 

Vi får en indgående beskrivelse af hændelserne den 11. september set fra Washington og af forløbet op til beslutningen om at gå i krig i Afghanistan og Irak. Den danske krigsdeltagelse beskrives her for første gang tæt på den amerikanske beslutningsproces.

Alle begivenheder er beskrevet indefra og med stor åbenhed. Vi kommer foruden en lang række danske politikere i selskab med koryfæer som Margaret Thatcher, Robert Mugabe, Georges W. Bush, Donald Trump og mange andre.

Federspiel har et fantastisk overblik over det udenrigspolitiske stof og leverer så vel de store linjer som de bemærkelsesværdige anekdoter.

PRIS359,95 kr.

EVA SMITH af Anne Knudsen & Steen Valgreen-Voigt

Som datter af justitsminister Hans Hækkerup er Eva Smith del af den berømte Hækkerup-familie. Det lod Eva Smith dog ikke sig selv blive defineret af, og hun insisterede på at gå sine egne veje som forkæmper for menneskerettigheder, Danmarks første kvindelige juraprofessor og formand for Det Kriminalpræventive Råd og Europarådets Kommission mod Racisme og Intolerance, ECRI.

EVA SMITH er en stærk og åben biografi om en kvinde med en imponerende karriere og en enorm tro på, at alle er født lige og fortjener de samme rettigheder. Psykolog Anne Knudsen og journalist Steen Valgreen-Voigt har skrevet en bog, der på én gang formår både at skitsere Eva Smiths politiske og professionelle virke og hendes private forhold til sin familie, ægteskaber og døden. Hele vejen igennem er bogen præget af en ufattelig styrke og intelligens.

Eva Smith

Eva Smith

Eva Smith er datter af tidligere justits- og indenrigsminister Hans Hækkerup, men allerede som ung besluttede hun sig for, at hun ville være sig selv og ikke ministerdatter.

Jeg håber, jeg har gjort en forskel er et intenst og åbenhjertigt portræt af en helt særlig kvinde og en lidenskabelig forkæmper for menneskerettighederne.

Eva Smith er Danmarks første kvindelige juraprofessor og et dybt engageret menneske. Som mangeårig formand for Det Kriminalpræventive Råd og Europarådets Kommission mod Racisme og Intolerance, ECRI, har hun utrætteligt kæmpet for, at vi i Danmark og Europa lever op til menneskerettighedernes bestemmelse om, at alle er født frie og lige og derfor skal sikres de samme rettigheder og muligheder. 

Hun er stadig aktiv i medierne, når hun står fast på, at retssikkerhed handler om at beskytte den enkelte borger mod overgreb fra myndighederne og ikke – som mange politikere tror – om at beskytte folk mod dem, vi ikke bryder os om.

Alle kvinder i hendes slægt er døde i en tidlig alder af kræft. Derfor regnede Eva Smith heller ikke med, at hun ville blive særligt gammel. Men hun er her endnu, med sin mand Ole, sine seks egne børn, to delebørn og 20 børnebørn. 

PRIS269,95 kr.