Historien om Valentinsdag – og 9 bøger, der lever op til den

Valentinsdag er ikke kun et virvar af hjerteformede balloner og fikse amerikaneridéer – historien går tusinder af år tilbage og rummer både frugtbarhedsguder, magiske myter og stor kærlighed. Vi har udvalgt 9 bøger, der lever op til præcis det, og som vil gøre din Valentinsdag uforglemmelig – uanset dine øvrige store eller små planer.

Af Michelle Tubæk Gram / 14-02-2023

Valentinsdag

Er Valentinsdag for dig et fikst amerikansk påfund, der disrupter al ægte romantik i sin iver efter at puste balloner op og pakke hastige gaver ind i tyk fløjl?  

 

Så har du måske fat i en flig af sandheden. Men historien rummer flere nuancer og går meget længere tilbage end den amerikanske kvinde, der for godt 170 år siden satte en stor produktion af valentinskort i gang. 

 

Kærlighedslotteri og mytisk hunulv

Dagen har – som også juleaften og Halloween – været ude i al slags historisk, religiøst og kulturelt vejr gennem tiderne.

Spoler man båndet helt tilbage, vil man dog høre lyden af de gamle romere og deres festival Lupercalia (13. - 15. februar), der både tjente til at ‘rense’ og øge frugtbarheden i samfundet. Festivalen blev kickstartet med en ofring af to gedebukke og en hund i den hule, hvor brødrene Romulus og Remus ifølge legenden blev opfostret af den mytiske hunulv.

Legenden fortæller samtidig om et stort kærlighedslotteri, hvor kvinder lagde deres navn i en stor urne, som så efterfølgende blev udtrukket af mændene. 

14. februar markerede også den officielle start på foråret – altså en på alle måder kåd tid.

 

Giftede unge krigere i hemmelighed

Om Skt. Valentin, den kristne martyr der efter sigende giftede unge krigere i hemmelighed, var udtryk for den senere kristendoms opgør med de romerske traditioner eller rent faktisk en selvstændig legende, står hen i det uvisse. 

 

Ikke desto mindre er dagen fyldt med historier, legendariske eventyr, vild magi og masser af kærlighed. Vi har udvalgt 9 stærke titler, der yder legenderne lidt retfærdighed, og som vil gøre din Valentinsdag uforglemmelig – uanset dine øvrige store eller små planer: 


OVIDS ELSKOVSKUNST af Ovid

ovid Ovids Elskovskunst – håndbog i hor blev udgivet i 1 f.Kr. og er en lærebog i kærlig­hed, erotik, flirt og nydelse.

Ovids Elskovskunst er en blanding af praktiske råd om hygiejne, tøj, frisurer, kosmetik og samlejestillinger, krydret med fornuftig og charmerende vejledning i gode manerer, selviscenesættelse og erobringsstrategier. Samtidig rummer digtet begavede hentydninger til græske og romerske myter, men fremfor alt er der ingen hævede pegefingre, for i Ovids Elskovskunst er der lige så mange forskellige måder at elske på, som der er mænd og kvinder.

LIV OG ALEXANDER af Trine Bryld

liv En poetisk hyldest til forelskelsen', skrev Information om trilogien omhandlende provinspigen Liv og hendes udvikling fra en usikker 13-årig pige til en moden ung kvinde.

Trine Brylds arbejde som socialrådgiver og radiovært i ungdomsprogrammet Tværs skabte grobunden for den roste ungdomsroman.

FRIE OPLEVELSER af Shahrnush Parsipur

frie oplevelser En ung kvinde møder en dag en mand, som danser i regnen. De går sammen gennem Teheran og bliver interesserede i hinanden. Langsomt indleder de et forhold på trods af, at familien har andre forlovelsesplaner for hende.

Frie oplevelser af Shahrnush Parsipur er en fortælling om en generations drømme om frihed, og om hvordan deres omstændigheder og hverdagens tristhed spinder snærende bånd omkring dem. Romanen er oversat fra persisk af Nazila Kivi, der også har skrevet efterord.

PAN af Knut Hamsun

pan Jæger og løjtnant Thomas Glahn lever et tilbagetrukket liv i en hytte i Nordland i udkanten af en skov med sin trofaste hund Æsop.

Fortællingen handler om den unge Glahn og hans kvinder: den lunefulde fiskerpige Edvarda, som bliver hans skæbne, og den hengivne Eva, smedens datter, som går til grunde.

En smertelig fortælling om drifter, kærlighed og naturmystik.

STORMFULDE HØJDER af Emily Brontë

stormStormfulde højder udspiller sig i 1800-tallets England, i de øde, stormomsuste højdedrag i Yorkshire, og fortæller historien om den intense, næsten dæmoniske kærlighed mellem Catherine Earnshaw og hittebarnet Heathcliff, der vokser op sammen på gården Wuthering Heights.

Stormfulde højder er en original, rå og vild slægtsroman om had, hævn og altfortærende lidenskab.

GIFT af Tove Ditlevsen

giftI sit tredje erindringsbind vender Tove Ditlevsen tilbage til sin ungdom og fortæller om det kærlighedsløse ægteskab med Viggo F., om forelskelsen i den sværmeriske Ebbe, som hun får sit første barn med, og om lægen Carl, som hun gifter sig med.

Bogen er en usminket fortælling om ægteskabet og Ditlevsens omsiggribende misbrug af alkohol og piller. Den skabte både opmærksomhed og forargelse, da den udkom første gang. Gift er tredje bind i Københavnertrilogien.

SAPFO af Sapfo & Mette Moestrup

sapfoHvad er det ved Sapfo, som altid fortryller?

Sapfo, som levede omkring 630 f.v.t. og var så stor en digter, at hun bliver kaldt den tiende muse. Sapfo, som sang om kærlighed, ikke krig. Sapfo, som sang om Afrodite, ritualer, erotik. Sapfo fra Lesbos, heraf ordet lesbisk.

SAPFO er digter Mette Moestrups og klassisk filolog Mette Christiansens gendigtning fra æolisk af Sapfos uafrystelige kærlighedspoesi. Fragmenterne bliver her til lyslevende poesi på dansk og gør det muligt at læse Sapfo som en samtidsdigter.

GIOVANNIS VÆRELSE af James Baldwin

giovannisAmerikaneren David driver rundt i Paris, da han en aften møder den italienske bartender Giovanni. David er netop blevet forlovet med den eventyrlystne Hella, men tiltrækningen til Giovanni er for stærk, og Hella er i Spanien.

Snart flytter han ind på Giovannis værelse, men da Hella vender tilbage til Paris tre måneder senere, må han vælge mellem de to. Davids valg får tragiske konsekvenser.

Giovannis værelse er en kærlighedshistorie om identitet og begær i 1950’ernes Paris.

100 ÅRS ENSOMHED af Gabriel García Márquez

100 år100 års ensomhed er den fabulerende farverige og fantastiske krønike om den ensomt beliggende landsby Macondo. Den lille flække er befolket med en broget skare af lidenskabelige kvinder, eventyrlystne mænd, pjaltede sigøjnere og hvileløse ånder. Trods frygten for indavl drages slægtens mænd på forunderlig vis generation efter generation mod slægtens kvinder, alt imens moderne landvindinger på godt og ondt trænger sig på udefra.

Under magien og fablen finder man Márquez’ indignation over socialuretfærdighed og hans litterære protest mod de politiske forhold.