Historien om Valentinsdag – og 9 bøger, der lever op til den

Valentinsdag er ikke kun et virvar af hjerteformede balloner og fikse amerikaneridéer – historien går tusinder af år tilbage og rummer både frugtbarhedsguder, magiske myter og stor kærlighed. Vi har udvalgt 9 bøger, der lever op til præcis det, og som vil gøre din Valentinsdag uforglemmelig – uanset dine øvrige store eller små planer.

Af Michelle Tubæk Gram / 14-02-2023

Valentinsdag 

Er Valentinsdag for dig et fikst amerikansk påfund, der disrupter al ægte romantik i sin iver efter at puste balloner op og pakke hastige gaver ind i tyk fløjl? 

Så har du måske fat i en flig af sandheden. Men historien rummer flere nuancer og går meget længere tilbage end den amerikanske kvinde, der for godt 170 år siden satte en stor produktion af valentinskort i gang.

Kærlighedslotteri og mytisk hunulv

Dagen har – som også juleaften og Halloween – været ude i al slags historisk, religiøst og kulturelt vejr gennem tiderne.

Spoler man båndet helt tilbage, vil man dog høre lyden af de gamle romere og deres festival Lupercalia (13. - 15. februar), der både tjente til at ‘rense’ og øge frugtbarheden i samfundet. Festivalen blev kickstartet med en ofring af to gedebukke og en hund i den hule, hvor brødrene Romulus og Remus ifølge legenden blev opfostret af den mytiske hunulv.

Legenden fortæller samtidig om et stort kærlighedslotteri, hvor kvinder lagde deres navn i en stor urne, som så efterfølgende blev udtrukket af mændene. 14. februar markerede også den officielle start på foråret – altså en på alle måder kåd tid.

Giftede unge krigere i hemmelighed

Om Skt. Valentin, den kristne martyr der efter sigende giftede unge krigere i hemmelighed, var udtryk for den senere kristendoms opgør med de romerske traditioner eller rent faktisk en selvstændig legende, står hen i det uvisse. 

Ikke desto mindre er dagen fyldt med historier, legendariske eventyr, vild magi og masser af kærlighed. Vi har udvalgt 9 stærke titler, der yder legenderne lidt retfærdighed, og som vil gøre din Valentinsdag uforglemmelig – uanset dine øvrige store eller små planer: 

OVIDS ELSKOVSKUNST AF OVID

OVIDS ELSKOVSKUNST – håndbog i hor blev udgivet i 1 f.Kr. og er en lærebog i kærlig­hed, erotik, flirt og nydelse.

Ovids Elskovskunst er en blanding af praktiske råd om hygiejne, tøj, frisurer, kosmetik og samlejestillinger, krydret med fornuftig og charmerende vejledning i gode manerer, selviscenesættelse og erobringsstrategier. Samtidig rummer digtet begavede hentydninger til græske og romerske myter, men fremfor alt er der ingen hævede pegefingre, for i Ovids Elskovskunst er der lige så mange forskellige måder at elske på, som der er mænd og kvinder.
Ovids Elskovskunst

Ovids Elskovskunst

Ovids Elskovskunst – håndbog i hor blev udgivet i 1 f.Kr. og er en lærebog i kærlig­hed, erotik, flirt og nydelse. Nonchalant og veloplagt indleder den latinske digter Ovid med ordene: Findes der nogen i byen, der ikke kan kunsten at elske, kan man studere det her digt for at blive ekspert.

Ovids Elskovskunst er en blanding af praktiske råd om hygiejne, tøj, frisurer, kosmetik og samlejestillinger, krydret med fornuftig og charmerende vejledning i gode manerer, selviscenesættelse og erobringsstrategier. Samtidig rummer digtet begavede hentydninger til græske og romerske myter, men fremfor alt er der ingen hævede pegefingre, for i Ovids Elskovskunst er der lige så mange forskellige måder at elske på, som der er mænd og kvinder. Det er også væsent­ligt, at både mand og kvinde skal føle nydelse.

De to første dele i bogen er henvendt til mænd, mens tredje del rådgiver kvinder om stort og småt i det, som Ovid ser som leg og nydelse.

Ovid var allerede en feteret og populær digter, da han publicerede sin lærebog. Publikationen var dog på grænsen til, hvad magthaveren kunne tolerere, og Ovid blev sendt i eksil.

Han blev dog ikke glemt af den grund, men blev læst og læses forsat. Ovids Elskovskunst – håndbog i hor kan læses med digterens skæbne i baghovedet, eller man kan blot lade sig inspirere og more sig.

LIV OG ALEXANDER AF TRINE BRYLD

LIV OG ALEXANDER er en poetisk hyldest til forelskelsen', skrev Information om trilogien omhandlende provinspigen Liv og hendes udvikling fra en usikker 13-årig pige til en moden ung kvinde.

Trine Brylds arbejde som socialrådgiver og radiovært i ungdomsprogrammet Tværs skabte grobunden for den roste ungdomsroman.
Liv og Alexander

Liv og Alexander

På flugt fra politiet dukker Alexander uventet op hos Liv. Hun beslutter sig til et sabbatår i København efter 2. g, og efterhånden bliver forholdet mellem Liv og Alexander mere afklaret og modent.

Liv og Alexander er en fortsættelse af Tine Brylds to tidligere bøger om pigen Liv – Pige Liv og Befri dit Liv, men kan også læses selvstændigt som en bog om unge, deres tanker og vilkår i en verden i splid med sig selv.

„Tine Bryld gør fint rede for de unges usikkerhed og uselvstændighed på den ene side og selvhævdelse og oprørstrang på den anden, og hun når rundt om mange af de ting, der optager de unge i dag.“

– Kirsten Holst, Berlingske Tidende

„Tine Bryld tror på de unge, og hun formår at give denne tro og en stor tolerance videre til læserne“.

– Annelise Vestergaard, Jyllands-Posten

FRIE OPLEVELSER AF SHAHRNUSH PARSIPUR

En ung kvinde møder en dag en mand, som danser i regnen. De går sammen gennem Teheran og bliver interesserede i hinanden. Langsomt indleder de et forhold på trods af, at familien har andre forlovelsesplaner for hende.

FRIE OPLEVELSER af Shahrnush Parsipur er en fortælling om en generations drømme om frihed, og om hvordan deres omstændigheder og hverdagens tristhed spinder snærende bånd omkring dem. Romanen er oversat fra persisk af Nazila Kivi, der også har skrevet efterord.
Frie oplevelser

Frie oplevelser

En ung kvinde møder en dag en mand, som danser i regnen. De går sammen gennem Teheran og bliver interesserede i hinanden. Langsomt indleder de et forhold på trods af, at familien har andre forlovelsesplaner for hende. Hun fravælger familiens fornuftsvalg til fordel for den 20 år ældre mand, B, den eneste, der formår at få hende til at føle sig fri.

Frie oplevelser af Shahrnush Parsipur er en fortælling om en generations drømme om frihed, og om hvordan deres omstændigheder og hverdagens tristhed spinder snærende bånd omkring dem.

Romanen er oversat fra persisk af Nazila Kivi, der også har skrevet efterord.

PAN AF KNUT HAMSUN

Jæger og løjtnant Thomas Glahn lever et tilbagetrukket liv i en hytte i Nordland i udkanten af en skov med sin trofaste hund Æsop.

PAN handler om den unge Glahn og hans kvinder: den lunefulde fiskerpige Edvarda, som bliver hans skæbne, og den hengivne Eva, smedens datter, som går til grunde.

En smertelig fortælling om drifter, kærlighed og naturmystik.
Pan

Pan

Jæger og løjtnant Thomas Glahn lever et tilbagetrukket liv i en hytte i Nordland i udkanten af en skov med sin trofaste hund Æsop. Fortællingen handler om den unge Glahn og hans kvinder: den lunefulde fiskerpige Edvarda, som bliver hans skæbne, og den hengivne Eva, smedens datter, som går til grunde. En smertelig fortælling om drifter, kærlighed og naturmystik.

”Knut Hamsun fortalte om kærligheden på en måde, vi aldrig før havde hørt. Han gjorde Nordland til et poetisk drømmerige.”  Tom Kristensen

”Hamsuns styrke bruser i skoven og fjeldene, det er et landskab gennemtrukket at køn. Hans eget sind glødede som Nordlandssommerens evige dag.” Nordahl Grieg

Knut Hamsun, 1859-1952, debuterede som romanforfatter med Sult i 1890. Pan fra 1894 er Hamsuns digteriske triumf, hans ungdoms storværk og mesterstykke. Siden udgav han en lang række bøger, bl.a. Victoria, 1898 og Markens Grøde, 1917, som han fik nobelprisen for.

STORMFULDE HØJDER AF EMILY BRONTË

STORMFULDE HØJDER udspiller sig i 1800-tallets England, i de øde, stormomsuste højdedrag i Yorkshire, og fortæller historien om den intense, næsten dæmoniske kærlighed mellem Catherine Earnshaw og hittebarnet Heathcliff, der vokser op sammen på gården Wuthering Heights.

Stormfulde højder er en original, rå og vild slægtsroman om had, hævn og altfortærende lidenskab.
Stormfulde højder

Stormfulde højder

Med efterord af Katrine Wiedemann.

Stormfulde højder udspiller sig i 1800-tallets England, i de øde, stormomsuste højdedrag i Yorkshire, og fortæller historien om den intense, næsten dæmoniske kærlighed mellem Catherine Earnshaw og hittebarnet Heathcliff, der vokser op sammen på gården Wuthering Heights. Da Mr Earnshaw dør, tyranniseres og ydmyges Heathcliff af Catherines jaloux bror som overtager gården. Catherine tvinges til at gifte sig til anden side. Overbevist om, at hans kærlighed ikke er gengældt, beslutter Heathcliff sig for at forlade Wuthering Heights. Flere år senere vender han tilbage, rig og dannet, og nu har han planlagt en grusom hævn for sine tidligere lidelser.

Stormfulde højder er en original, rå og vild slægtsroman om had, hævn og altfortærende lidenskab.

Udkommer i Gyldendals Klassikerkollektion - en ny serie med klassikere fra Danmark og hele verden. Første kollektion samlede sig om erindring som både tema og genre. Anden kollektion har fokus på kærlighed.

GIFT AF TOVE DITLEVSEN

I sit tredje erindringsbind vender Tove Ditlevsen tilbage til sin ungdom og fortæller om det kærlighedsløse ægteskab med Viggo F., om forelskelsen i den sværmeriske Ebbe, som hun får sit første barn med, og om lægen Carl, som hun gifter sig med.

GIFT er en usminket fortælling om ægteskabet og Ditlevsens omsiggribende misbrug af alkohol og piller. Den skabte både opmærksomhed og forargelse, da den udkom første gang. Gift er tredje bind i Københavnertrilogien.
Gift

Gift

I sit tredje erindringsbind vender Tove Ditlevsen tilbage til sin ungdom og fortæller om det kærlighedsløse ægteskab med Viggo F., om forelskelsen i den sværmeriske Ebbe, som hun får sit første barn med, og om lægen Carl, som hun gifter sig med. 

Bogen er en usminket fortælling om ægteskabet og Ditlevsens omsiggribende misbrug af alkohol og piller. Den skabte både opmærksomhed og forargelse, da den udkom første gang. 

Gift er tredje bind i Københavnertrilogien.  

SAPFO AF SAPFO & METTE MOESTRUP

Hvad er det ved Sapfo, som altid fortryller?

Sapfo, som levede omkring 630 f.v.t. og var så stor en digter, at hun bliver kaldt den tiende muse. Sapfo, som sang om kærlighed, ikke krig. Sapfo, som sang om Afrodite, ritualer, erotik. Sapfo fra Lesbos, heraf ordet lesbisk.

SAPFO er digter Mette Moestrups og klassisk filolog Mette Christiansens gendigtning fra æolisk af Sapfos uafrystelige kærlighedspoesi. Fragmenterne bliver her til lyslevende poesi på dansk og gør det muligt at læse Sapfo som en samtidsdigter.
Sapfo

Sapfo

Hvad er det ved Sapfo, som altid fortryller? Sapfo, som levede omkring 630 f.v.t. og var så stor en digter, at hun bliver kaldt den tiende muse. Sapfo, som sang om kærlighed, ikke krig. Sapfo, som sang om Afrodite, ritualer, erotik. Sapfo fra Lesbos, heraf ordet lesbisk. Gåden Sapfo. Sapfos store værk er kun overleveret i form af brudstykker gennem andres citater og på itureven papyrus fundet på lossepladser og i krokodillemumier. Så meget er gået tabt, så meget er for længst forsvundet. Stoffet er helt bogstaveligt i stumper og stykker. Og alligevel føles Sapfo helt tæt på her og nu.

SAPFO er digter Mette Moestrups og klassisk filolog Mette Christiansens gendigtning fra æolisk af Sapfos uafrystelige kærlighedspoesi. Fragmenterne bliver her til lyslevende poesi på dansk og gør det muligt at læse Sapfo som en samtidsdigter.

GIOVANNIS VÆRELSE AF JAMES BALDWIN

Amerikaneren David driver rundt i Paris, da han en aften møder den italienske bartender Giovanni. David er netop blevet forlovet med den eventyrlystne Hella, men tiltrækningen til Giovanni er for stærk, og Hella er i Spanien.

Snart flytter han ind på Giovannis værelse, men da Hella vender tilbage til Paris tre måneder senere, må han vælge mellem de to. Davids valg får tragiske konsekvenser.

GIOVANNIS VÆRELSE er en kærlighedshistorie om identitet og begær i 1950’ernes Paris.
 
Giovannis værelse

Giovannis værelse

Amerikaneren David driver rundt i Paris, da han en aften møder den italienske bartender Giovanni. David er netop blevet forlovet med den eventyrlystne Hella, men tiltrækningen til Giovanni er for stærk, og Hella er i Spanien. Snart flytter han ind på Giovannis værelse, men da Hella vender tilbage til Paris tre måneder senere, må han vælge mellem de to. Davids valg får tragiske konsekvenser.

”Giovannis værelse” er en kærlighedshistorie om identitet og begær i 1950’ernes Paris. Bogen er oversat af Pia Juul.

James Baldwin (1924-1987) var en amerikansk forfatter og borgerrettighedsaktivist. Han skrev indgående om den afroamerikanske oplevelse i USA og skabte furore ved at skrive om kærlighed mellem to hvide mænd i ”Giovannis værelse”.  

”Voldsom og ulidelig smuk.”
- San Francisco Chronicle

”En af de få forfattere af vores tid.”
- Norman Mailer

100 ÅRS ENSOMHED AF GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ

100 ÅRS ENSOMHED er den fabulerende farverige og fantastiske krønike om den ensomt beliggende landsby Macondo. Den lille flække er befolket med en broget skare af lidenskabelige kvinder, eventyrlystne mænd, pjaltede sigøjnere og hvileløse ånder. Trods frygten for indavl drages slægtens mænd på forunderlig vis generation efter generation mod slægtens kvinder, alt imens moderne landvindinger på godt og ondt trænger sig på udefra.

Under magien og fablen finder man Márquez’ indignation over socialuretfærdighed og hans litterære protest mod de politiske forhold.
100 års ensomhed

100 års ensomhed

100 års ensomhed er den fabulerende farverige og fantastiske krønike om den ensomt beliggende landsby Macondo og dens store Buendia-slægt med dens mangfoldige skæbner.

Det er ægteparret José og Ursula Buendia, fætter og kusine, som engang i 1800-tallets begyndelse grundlægger flækken. Márquez befolker den med en broget skare af lidenskabelige kvinder, eventyrlystne mænd, pjaltede sigøjnere og hvileløse ånder. Trods frygten for indavl drages slægtens mænd på forunderlig vis generation efter generation mod slægtens kvinder alt imens moderne landvindinger på godt og ondt trænger sig på udefra. Men Buendia-familien er underlagt den skæbne, som bogens titel hentyder til: menneskets ensomhed.

Under magien og fablen finder man Márquez’ indignation over socialuretfærdighed og hans litterære protest mod de politiske forhold.

PRESSEN SKREV:

»»100 års ensomhed« rummer en strøm af sanselighed, humor og vidtfavnende kreativitet. Man fornemmer duften af oregano og overvældes af fantasirigdommen.«
 ***** – Eva Pohl, Berlingske