Boggaver til konfirmanden

Konfirmationen er en stor dag, hvor unge mennesker træder ind i de voksnes rækker.
Og hvad er bedre end en bog til at sende dem godt på vej? Find den helt rigtige boggave her - vi har samlet alt det bedste fra tidsløse klassikere, gribende romaner og digte til fagbøger om strik, historie og sport. God læselyst!

Unge fremtidsdrømme

"Nå, hvad skal du så med dit liv?" er et spørgsmål, alle teenagere har prøvet at blive stillet. Nogle har allerede en drøm om det, andre ved det slet ikke. Uanset hvad findes der inspirerende bøger om livsvalg og karriere, som mange konfirmander vil finde interessante.
Sådan overlever du livet

Sådan overlever du livet

Sådan overlever du livet er 100 gode råd om uønsket hårvækst, kærlighed, alkohol, neuroser, jalousi, forældre, selvhad, sex, selfies og anusblegning til teenagere og alle andre. De 100 råd, der er tegnet og fortalt af Maren Uthaug, kendt fra Politiken med striben Ting jeg gjorde, er overraskende, alvorlige og meget lidt alvorlige.
Selv er Maren Uthaug mor til tre store piger – og hendes kærlige, sjove, kloge og lige-i-ansigtet råd om alt fra billeder af kønsdele til religion og forelskelse er solid livsvisdom til søde, skrækkelige, sårbare, skøre og skønne teenagere med livet foran sig.

Tidløse klassikere

En klassiker er en langtidsholdbar gave til et ungt menneske. Litteratur med dybde, som kan tåle at blive læst igen og igen. Disse smukke genudgivelser af tidsløse klassikere kan blive starten på et livslangt kærlighedsforhold til litteratur.

Alt om ungdomsliv

Mange unge mennesker kan lide at spejle sig selv i litteraturen. En god bog, der handler om unge der står i samme situation som en selv, kan sætte tanker i gang og føles som en god ven. Giv en bog, der handler om kærester, venskaber, familieliv, sex, fraskilte forældre, efterskole og andet, der optager unge mennesker.

Fantastisk fantasy

Fantasy er en populær genre, hvor læseren får mulighed for at slippe hverdagens problemer og lade sig opsluge af et helt andet univers, hvilket mange unge mennesker nyder og har behov for.

1984 & Animal Farm

1984 & Animal Farm

Animal Farm og 1984 af George Orwell har opnået kultstatus, fordi de til stadighed fremstår (uhyggeligt) aktuelle. Orwells to hovedværker er her samlet i en udgave.

Animal Farm

Animal Farm (også udgivet som Kammerat Napoleon) er en satirisk roman om en gruppe dyr, der ikke længere vil underlægge sig de kontrollerede mennesker på gården – og som følge heraf smider dem ud. Nu har dyrene taget kontrollen og vil de skabe en ny harmonisk orden, men desværre ender det hurtigt i et brutalt tyranni.

Animal Farm er oversat af Ole Brandstrup. 

1984

Winston Smith lever i det totalitære Oceanien, som styres med jernhånd af Store Broder-partiet. Partiet indoktrinerer i befolkningen, at krig er fred, frihed er slaveri og uvidenhed er styrke. Men trods partiets forsøg formår dele af befolkningen – heriblandt Winston alligevel at have forbudte tanker, og han kommer kontakt med nogle oprørere – heriblandt pigen Julia, som han forelsker sig inderligt i.

1984 er oversat af Paul Monrad. 

Til den kreative sjæl

En brugbar og personlig konfirmationsgave kunne være en bog om at være kreativ, måske endda pakket ind sammen med nogle materialer som garn, strikkepinde eller tegneblyanter? Der findes utallige mulige boggaver til konfirmander, der elsker at bruge deres hænder og gerne vil lære nyt.

Vild med sport

Her er der mulighed for at komme bag kulisserne i sportens verden. Der findes bøger til ethvert sportsinteresseret ungt menneske, hvad enten de brænder for fodbold, cykelsport, tennis eller noget helt fjerde. Hvis man selv drømmer om en karriere inden for sport, kan det motivere og interessere at læse om de store stjerners vej til toppen.

Danske digte

En digtsamling kan man genlæse med nye indsigter livet igennem. Digte kan være rørende og smukke, provokerende og rå, give indsigt og udsyn. En god digtsamling er en smuk og personlig konfirmationsgave.

Pragtudgaver af alletiders børnebøger

Konfirmationen markerede i gamle dage overgangen mellem barndom og voksenliv. I dag er det ikke helt så skarpt adskilt, og ungdomslivet indeholder elementer fra begge dele. Mange teenagere nyder stadig at dykke ned i barndommens højtelskede læseoplevelser. Derfor er en smuk ny udgave af en favoritbog en fantastisk gave, som de kan have med sig resten af livet og en dag måske læse for deres egne børn.

Til den videbegærlige

Det er ikke alle unge, der synes, det er lige sjovt at læse skønlitteratur. Men hvis emnet er noget, der virkelig interesserer dem, kan en spændende fagbog forbedre læseevnen og glæden ved læsning. Disse spændende bøger kan give inspiration til unge mennesker, der er nysgerrig på at tilegne sig mere viden.

Flere gaveidéer

Konfirmation i tidens løb

Kong Christian den 6. indførte konfirmationen i 1736, og siden da har det været en dansk tradition at markere overgangen fra barn til voksen med en højtidelig fest. Ordet konfirmation kommer fra det latinske confirmatio, der betyder bekræftelse, og konfirmationen handler om, at de unge mennesker skal bekræfte deres dåb. I dag er det dog ikke længere den kristne konfirmation, der er den eneste måde at markere ungdommen på. Man kan også blive humanistisk eller borgeligt konfirmeret, holde en større fødselsdagsfejring eller skabe sit helt eget ritual med en såkaldt nonfirmationsfest.

Fælles er, at det skal være en fin og højtidelig dag, hvor man fejrer den barndom, der var, det ungdomsliv, der er nu, og det voksenliv, man er på vej til. Det er en dag med et ungt menneske i centrum og de gaver, man giver, har betydning. I dag giver mange penge, som kan bruges til en større ting, konfirmanden ønsker sig, eller spares op til rejser, indskud til lejlighed eller lignende i fremtiden.

Det har altid været en populær gave at give noget til fremtiden. I gamle dage var penge også en almindelig gave, sammen med udstyr til at flytte hjemmefra, eller en praktisk kuffert til at transportere sine ejendele med sig, når man rejste væk fra barndomshjemmet.

Helt op i 1950erne var det ikke ualmindeligt at få et gebis i konfirmationsgave, så man var klar til at komme ud og tjene uden at bekymre sig om rådne tænder.

De mere velstillede familier gav luksusgaver, der kunne holde livet igennem: smykker, ure eller fyldepenne.

Bøger har også været en populær konfirmationsgave, historisk set. En bibel eller en salmebog var en obligatorisk gave, også i de fattigere familier. De sidste 100 år har en god roman også været at finde på gavebordet i mere belæste familier.

I dag gives der fortsat boggaver til konfirmander. En bog er en personlig gave at give. Her kan man enten mindes barndommen med en klassisk børnebog, imødekomme ungdommen med en nutidig roman eller fagbog, eller give dem en varig læseoplevelse med sig videre ud i livet i form af en romanklassiker eller en digtsamling, som de kan genlæse livet igennem.