Forfattere | Gyldendal

Søren Kierkegaard

Søren Kierkegaard (1813 – 1855) var en dansk forfatter, filosof og teolog. Søren Kierkegaard debuterede litterært 1838 med bogen AF EN ENDNU LEVENDES PAPIRER, som er en art længere anmeldelse af H.C. Andersens teaterstykke KUN EN SPILLEMAND fra 1837.

Søren Kierkegaards forfatterskab tog dog rigtig fart, da det omfangsrige værk ENTEN-ELLER udkom under pseudonymet Victor Eremita i 1843. Det er i ENTEN-ELLER at man stifter bekendtskab med den famøse forfører Johannes fra FORFØRERENS DAGBOG – en lille roman, som på flere punkter ligner Søren Kierkegaards egen forlovelse med Regine Olsen. Endnu samme år udkom en række opbyggelige taler, som hører til hans teologiske forfatterskab, og som han udgav under eget navn.

Helt indtil sin død i 1855 udgav Søren Kierkegaard parallelt værker under pseudonym og værker i eget navn, de første tæller bl.a. GENTAGELSEN, BEGREBET ANGST og STADIER PAA LIVETS VEI. Mod slutningen af sit liv blev Søren Kierkegaard mere og mere optaget af sin indædte kamp mod folkekirken og for den kristendom, som han agiterede for i tidsskriftet ØIEBLIKKET.

Bøger af denne forfatter