Læs artiklen

Tove Janssons forfatterskab emmer af kunstnerisk frihed, kreativitet og en ubændig selvstændighedstrang

Tove Janssons forfatterskab emmer af kunstnerisk frihed, kreativitet og en ubændig selvstændighedstrang

Tove Jansson (1914-2001) blev født i et Finland, der stadig var del af det russiske kejserdømme. Hendes tidlige barndom var præget af blodige krige i regionen og af forældrenes omgangskreds blandt kunstnere og bohemer i datidens Helsingfors. Hendes både brogede og farverige opvækst er skildret levende i den fine lille erindringsbog BILLEDHUGGERENS DATTER.

”Tove Janssons prosaværker er én lang forsvarstale for det anderledes og utilpassede i mennesket, for at acceptere mennesker som de er, og elske deres gode sider.” – Sydsvenska Dagbladet

Inspireret af sin mor, der som talentfuld illustrator i lange stræk forsørgede familien, mens faren kæmpede med et vanskeligt sind, traumer fra krigen og sin billedhuggerkarriere, debuterede en ung Tove Jansson i 1939 med modige satiretegninger af Hitler og Stalin og med de første spæde forsøg som forfatter. Hun rejste alene til Stockholm og Paris for at udvikle sig som maler, mens hun udforskede de forskellige kunstformer – og udfordrede datidens kønsroller med sin påklædning, livsstil og med kærlighedsrelationer til både mænd og kvinder.

Forbløffende mange mennesker går rundt med drømmen om en ø … Der er plads til tilbagetrukkenhed og at være sig selv med den udsigt… Det føles trygt at være på en lille ø, lidt som at være hjemme.

Spændingen mellem store konflikter på den ene side og kunstnerisk frihed, kreativitet og en ubændig selvstændighedstrang på den anden går som en rød tråd gennem Tove Janssons liv og kunstnerkarriere.

Hendes verdensberømte Mumi-romaner, skrevet i årene fra 1945 til 1965, kredser om forskellige katastrofer og trusler mod det idylliske familieliv i Mumidalen. Og med deres mangfoldige, charmerende og særprægede persongalleri beskriver de en hel vifte af dybere menneskelige og eksistentielle spørgsmål. Alt sammen i den enkle og finurligt poetiske stil, som har gjort Tove Jansson til en højt elsket og værdsat forfatter, belønnet med bl.a. Selma Lagerlöf prisen, Svenska Akademiens guldmedalje og H.C. Andersen-medaljen.

© Moomin Characters™

Og Mumi-universet er kun en del af Tove Janssons forfatterskab. De temaer, der ligger i kim her, udfoldede hun siden i en række bøger for voksne, som verden i de senere år for alvor har fået øjnene op for, og som Gyldendal udgiver i sin lille vintageserie i oversættelser ved Agnete Dorph Stjernfelt.

Efter den selvbiografiske BILLEDHUGGERENS DATTER følger den elskede SOMMERBOGEN om pigen Sofia, der tilbringer sommeren med sin farmor på en vindblæst idyllisk ø i skærgården.

Find bøgerne her

Tilføj til ønskeliste

Dukkehuset

Tove Jansson

Tilføj til ønskeliste

Rejse med let bagage

Tove Jansson

Tilføj til ønskeliste

Billedhuggerens datter

Tove Jansson

Tilføj til ønskeliste

Sommerbogen

Tove Jansson

Samlingen DUKKEHUSET, som Janssons forlægger anså for hendes bedste ved siden af SOMMERBOGEN, udkom i 1978, og her skriver Tove Jansson for første gang helt åbent om emner, der var centrale i hendes eget liv med kunsten og kærligheden. Mens REJSE MED LET BAGAGE fra 1987 handler om friheden ved at være undervejs. ”Det har altid været min drøm at rejse med let bagage … Tasken lige så let som mit letsindige hjerte”, som der står. Samtidig med at Tove Jansson bestemt også kendte til – og kan beskrive – de mørkere og tunge sider af livet.

Jeg elsker korte fortællinger … Der skal ikke være noget overflødigt, man skal kunne holde hele historien samlet i én hånd … Selv om en bog er lille, kan den være pakket, som man vil pakke sin båd til en rejse mellem øer.

© Moomin Characters™

Om forfatteren 

Tove Jansson, (1914-2001), debuterede i 1945 med SMÅTROLLEN OCH DEN STORA ÖVERSVÄMNINGEN.

Sit internationale gennembrud fik hun i 1948 med den tredje bog om mumifamilien, TROLDKARLENS HAT, der blev oversat til dansk i 1968. Tove Jansson skrev gennem sin lange karriere meget andet end bøgerne om Mumi, der er oversat til alverdens sprog og har vundet en række betydningsfulde priser.

I de senere år er de øvrige sider af hendes betydningsfulde livsværk herunder ikke mindst hendes voksenforfatterskab kommet mere frem i lyset.

 

Artikel

Malene Ravn: I flere år har jeg hørt familien fortælle historier og minder om Carl

HVOR LYSET ER fortæller hvordan familiehemmeligheder, depressioner, bohemelivet og kærlighed var noget af det, der prægede den danske kunstner Carl Fischers liv.

Læs mere