Læs artiklen

Syv tips til at få dine børn til at læse (mere)

Syv tips til at få dine børn til at læse (mere)

De fleste læseheste vil gerne give deres læsebegejstring videre til deres unger. Men hvad nu, hvis de ikke udviser samme interesse for bøgernes verden? Vi giver dig her syv tips til at få dine børn til at læse (mere).

Du elsker selv at fordybe dig i en rigtig god bog, og du er helt bekendt med, at gode læsekompetencer er vigtige for at kunne begå sig i samfundet. Derfor håber du selvfølgelig, at dine børn vil læse en masse bøger i deres fritid.

Men: Ungerne synes bare ikke rigtig at bide på din begejstring.

Lyder det bekendt? Fortvivl ej. Du kan gøre meget for at vække dine børns læselyst. Vi har her samlet syv tips til at få dine børn til at læse mere.

1. Begynd tidligt
Læs højt for dine børn, fra de er helt små. En tidlig indsats har betydning for børns senere læselyst – og højtlæsning med mor eller far har i øvrigt gavnlige effekter for en række andre ting.

2. Vær et godt forbillede

Mor og far har ifølge ungerne selv en stor betydning for, hvad de læser – særligt mor. 29 % af børn i 3.-7. klasse angiver i den seneste læsevaneundersøgelse mor som inspirationskilde til læsning, kun overgået af vennerne (32 %) og film, de har set (31 %). 20 % siger, at de finder inspiration fra far.
Vis derfor, hvor dejligt, du selv synes, det er at læse, og hjælp eventuelt dine børn til at finde inspiration til gode læseoplevelser.

Husk i den forbindelse på følgende:

3. Lad børnene læse det, de har lyst til
Børn siger selv, at de ville læse mere, hvis de fandt bøger om emner, der interesserer dem. Undgå derfor at forsøge at præge dine børn til at læse det, som du synes er god litteratur. Lad dem i stedet læse om det, de synes, er fedt.

Lur børnenes interesser af, og se, om du kan finde litteratur om netop dem. I kan også lade bibliotekaren på det lokale bibliotek hjælpe jer.

4. Husk, at litteraturen kan antage mange former
Husk også på, at læsestof kan inkludere bøger, blade, tegneserier eller noget helt fjerde – alt tæller! Husk også, at litteratur sagtens kan findes på de digitale medieplatforme, som børnene bruger i forvejen.

5. Foreslå bøger i serier
Vi ved også fra undersøgelser af børns læsevaner, at mange unger foretrækker bøger i serieformat. Husk det, når du går på jagt efter litteratur til dine børn. En sidegevinst er desuden, at der går længere tid, før de løber tør for læsestof, når de bliver opslugt af en serie.

Og tid spiller faktisk også en vigtig rolle for, hvor meget børnene læser:

6. Forsøg at skabe mere tid

Indrømmet: Det her tip er tricky, for tid er ofte en mangelvare i danske børnefamilier. Børn siger ikke desto mindre selv, at de ville læse mere, hvis de havde mere tid.

Overvej derfor, om der er noget særligt, der sluger børnenes fritid, og hvordan I derhjemme kan skabe mere tid til læsning, hvis det er dét, I vil prioritere.

7. Gør læsningen til noget socialt
Særligt drenge, som generelt er sværere at få til at læse end pigerne, synes, det er fedt at gøre noget socialt ud af læsningen. Det kan gøres på flere måder. Læs højt for hinanden, læs eventuelt den samme bog hver for sig og tal om den sammen, eller lyt til en god lydbog sammen på længere bilture.

Kilder:
’Børns læsning 2017’ (Tænketanken Fremtidens Biblioteker, 2017)
’Når børn vælger litteratur. Læsevaneundersøgelse perspektiveret med kognitive analyser’ (Stine Reinhardt Hansen, 2010), Nationalt Videnscenter for Læsning.