Læs artiklen

Kan sanser og livsvisdom forenes i en billedbog?

Kan sanser og livsvisdom forenes i en billedbog?

Straks man sidder med de to bøger om Bette og Bjerg, ved man, at her er noget fint. Noget delikat og sanseligt. Noget der skal røres forsigtigt ved. Og med respekt. Et kunstværk. Men har den type bøger overhovedet en plads sammen med børn? Svaret er et klart JA! Du kan nemlig lære dit barn en masse om livet gennem æstetisk børnelitteratur.

Hanne Bartholin har illustreret bøgerne i et blødt og sanseligt udtryk, og hver bog har sin egen farveopbygning.  
Tina Sakura Bestle står bag historierne om Bette og Bjerg, og siger i forbindelse med udgivelsen: "Jeg tror, voksne ville have godt af at lade børn forklare flere ting". Det er nemlig sundt og udviklende for dit barn at sanse og undre sig.

Appellerer til sanserne  
Æstetisk børnelitteratur appellerer til sanserne og til en erfaring, der har med følelserne at gøre. Helt anderledes end den logiske erfaring.
Bøgerne om Bette og Bjerg er fremragende eksempler på netop æstetisk børnelitteratur, hvor dit barn sanser, lytter til ord, smager på ord, mærker ord og samtidig ser forundret på smuk kunst i form af bøgernes illustrationer. Denne form for erfaring fører til forundring, og forundring fører til udvikling.

Store spørgsmål og en masse magi  
Selve historierne om Bette og Bjerg rummer masser af livsvisdom. Venskabet er omdrejningspunktet og fundamentet for de to venners verden og færden.
I RUMTÆNNISTEN er tematikken undren og undersøgelse. Pludselig findes noget, og Bette er sikker på, at det NOGET kommer ude fra rummet, men Bjerg griner bare. Bette er nysgerrig, vil undersøge og går ud i natten alene.
RUMTÆNNISTEN lægger op til snakke med dit barn om store spørgsmål som: Hvordan vælger man at se på sin verden? Skal alting kunne forklares og måles og vejes? Eller er det okay bare at undre sig og vælge eventyret?  
BJERGET AF KAGER rummer både stor glæde og stor skuffelse. Bette bager kager og elsker det. Bagning er magi. Men Bjerg snyder og spiser i smug alle kagerne, får dårlig mave og dårlig samvittighed. Bette mistænker ikke Bjerg, men da sandheden går op for Bette, er skuffelsen stor. Stor som et bjerg!
BJERGET AF KAGER lægger ligeledes op til vigtige snakke; om snyd, svigt, vrede, at være tarvelig og følelsen af dårlig samvittighed helt ned i maven.
Det store spørgsmål bliver dog: Kan man blive gode venner igen?

Kan man blive gode venner igen?
Ja, heldigvis!
I begge bøger ender Bette og Bjerg som gode venner, for i RUMTÆNNISTEN bliver Bette nu alligevel lidt ensom og bange uden Bjerg, og hjemme har Bjerg sådan savnet Bette. Og i kage-miseren angrer Bjerg, og Bette tilgiver.
Ensomhed, angst, savn, anger og tilgivelse. Kærlighed. Venskab. Der er store ting på spil i to små bøger.
Begge bøger afsluttes med fine, store folde-ud-opslag, som igen indbyder til undren og nye spørgsmål.

Læs og lyt med empati  
Når du sammen med dit barn læser æstetiske billedbøger, der lægger op til store spørgsmål og undren, så lyt til dit barn som om, du har fået en invitation til at se, hvad der rører sig i barnet.
I stedet for at komme med egne konklusioner og forslag til løsninger, kan du stille spørgsmål, som fokuserer på, hvad dit barn sanser, oplever eller føler - eller ville gøre i Bettes og/eller Bjergs sted. Og du kan altid hjælpe dit barn på vej mod større livsvisdom ved at spørge: Hvordan tror du, det bliver, hvis du gør sådan?        

God fornøjelse med BETTE OG BJERG