Læs artiklen

Læs Barack Obamas personlige forord til OBAMA I NÆRBILLEDE her

Læs Barack Obamas personlige forord til OBAMA I NÆRBILLEDE her

Pete Souza er ikke hvem som helst. Som cheffotograf i Det Hvide Hus i de otte år Barack Obama var USAs præsident, fulgte Souza præsidenten tæt – hver evig eneste dag, kun afbrudt af 20 minutters frokostpause. Blandt de næsten to millioner fotos (!) Souza tog i løbet af de otte år, har han valgt lidt over 300 ud til OBAMA I NÆRBILLEDE. Det er der kommet en bemærkelsesværdig samling af fotografier ud af. Læs Barack Obamas forord til bogen her.

I løbet af mine otte år i Det Hvide Hus tilbragte jeg formentlig mere tid sammen med Pete Souza end med nogen andre, lige bortset fra min familie.

For Pete var der hele tiden, i Amerikas største øjeblikke, i vore mørkeste stunder, under afgørende møder med verdens ledere, og i de stille solfyldte morgenstunder i Det Ovale Værelse, når dagen blev forberedt; altid var han der i færd med pligtopfyldende at dokumentere det hele, stort som småt, for historien og for eftertiden. 

Og så er der lige det særlige ved det; jeg var ikke altid klar over det. For udover sit exceptionelt gode blik for situationer, har Pete en uforlignelig evne til at gøre sig selv usynlig. Men faktisk tror jeg, at det, der gør Pete til så fremragende en fotograf, er noget andet og mere end hans evne til at indfange et interessant øjeblik. Det er hans evne til at indfange stemningen, atmosfæren og betydningen af dette øjeblik. 

Og hans forståelse for aldrig at gøre sig selv til en del af de unikke og ofte historiske øjeblikke, som disse billeder fastholdt.

Pete Souza har dokumenteret otte års amerikansk historie. Hans, og hele hans holds, arbejde er en gave til de kommende generationer, forskere såvel som almindelige borgere; et værk, som fortjener vores påskønnelse og taknemmelighed.

Men personligt vil jeg altid være Pete taknemmelig for mere end dette. I løbet af disse otte år, blev Pete til mere end min fotograf – han blev en ven, en fortrolig og en bror. Vi skabte afbræk i de lange dage med gode grin og historier. Vi skabte afbræk i de lange oversøiske flyvninger med stærkt konkurrenceprægede kortspil. 
Jeg betragter ham og Patti som en del af vores familie – hvorfor vi også fandt det naturligt at holde deres bryllup i Rosenhaven.

Mit liv blev bedre af at have Pete i nærheden. Og hvis der er noget, jeg er endnu mere taknemmelig for end mit venskab med ham, er det de mange billeder, han har taget af min familie. De øjeblikke han har fastholdt af Malia og Sasha, som blev så hurtigt store. Udsøgte billeder af Michelle i hendes spektakulære rolle som førstedame. Snapshots af Bo og Sunny, der boltrer sig på den sydlige plæne eller oplever sne for første gang.

Og frem for alt, de millioner af ansigter, der tilsammen udgør den stolte, mangfoldige, optimistiske og storhjertede amerikanske folkesjæl – ansigter i mængden, som jeg altid vil sætte pris på at se, taknemmelig for at Petes talentfulde blik så dem først.

Jeg håber, at du og din familie vil nyde at gå på opdagelse i Petes fotografier, ligeså meget som jeg gør det.

Find bogen her

Tilføj til ønskeliste

Obama i nærbillede

Pete Souza

Redaktionen anbefaler: