Læs artiklen

Mirja vinder Orla-pris

Mirja vinder Orla-pris

De 7 til 12-åriges helt egen bogpris er uddelt. DRØMMESTENEN, anden bog i serien om alfepigen Mirja – har netop vundet Orlaprisen 2018 i kategorien ”Flotteste bog at kigge i”. 

De indtil videre tre bøger i serien er skrevet af Gunvor Ganer Krejberg, som allerede har høstet mange og store roser for sin fortælling om den handlekraftige, temperamentsfulde, vilde og langt fra fejlfri Mirja. Selvom universet er fantastisk, er Mirjas hverdag og scenarierne i alfekolonien alligevel letgenkendelige, hvilket rammer perfekt hos de læseglade 8 til 11-årige børn – i særdeleshed pigerne. 

Flotteste bog at kigge i 
Når DRØMMESTENEN  nu har vundet Orlaprisen i kategorien ”Flotteste bog at kigge i”, må serien også ramme børnene på mere end Gunvor Ganer Krejbergs gode historie. Eventyrfortællingen bæres nemlig smukt igennem af Rebecca Bang Sørensens illustrationer. Og Rebecca Bang Sørensen selv er da også meget beæret over, at DRØMMESTENEN blev nomineret og nu har vundet Orlaprisen:

”Da jeg fik besked om at bogen var blandt de nominerede til en Orlapris, blev jeg rigtig glad. Jeg har selv været glad for at arbejde med bogen, og at børnene – som bogen jo er lavet til – også kan lide den er super fedt! Og så i kategorien "Flotteste bog at kigge i", så bliver det vist ikke meget mere optur for en illustrator. Tak for det unger!” siger Rebecca.

En drøm at illustrere fantasy
Da Johanne Katz, redaktør hos Gyldendal B&U, i sin tid spurgte Rebecca Bang Sørensen, om hun kunne være interesseret i at illustrere en eventyrfortælling om en alfepige, var hendes første reaktion: YES! ”Jeg har altid elsket fantasy og eventyr, og i mit illustrationsarbejde har jeg bevæget mig mere og mere hen imod kun at illustrere inden for den genre. Men jeg manglede stadig at få lov at designe og tegne et univers, som ikke var primært befolket af mennesker. Så det lød som en ønskeopgave for mig”, fortæller Rebecca.

Der var dog et ”men”! Rebecca havde endnu ikke læst manuskriptet om Mirja og vidste derfor ikke, om hun ville blive fanget af det. Men Gunvors historie vandt heldigvis Rebeccas hjerte med det samme. Rebecca uddyber: ”Det var så vigtigt at jeg faldt for det manuskript, for som illustrator er det meget sjovere, nemmere og mere meningsfuldt, når den bog man tegner til, er en man selv oprigtigt er vild med. Og jeg synes virkelig, at historierne om Mirja er både spændende, opfindsomme, relaterbare, dybe, sjove og velskrevne.” 

Eventyrlig palet

Nu skulle alfe-universet designes, og Rebecca var i tæt dialog med både forfatter og redaktør, mens hovedkaraktererne blev levendegjort, og det tog da også et par forsøg før, den helt rigtige Mirja var der. Rebecca ønskede, at alferne skulle skille sig ud fra Disneys fe-univers, og foreslog derfor ubegrænset valg på farvepaletten! ”Jeg forslog simpelthen, at alferne skulle have alle mulige farver på deres hud og hår. Og det fik de”, fortæller Rebecca.

Når Rebecca illustrerer til MIRJA-bøgerne, lægger hun vægt på at udvælge de situationer og karakterer, som umiddelbart er vigtige for historien. Dernæst vurderes det, om det så kan blive en fed eller stemningsfuld illustration. ”Bøgerne om Mirja har stor vægt på karakterernes følelsesliv, så det har jeg også altid vægtet højt at få med i illustrationerne”, fortæller Rebecca. ”Og så nyder jeg bare helt vildt at tegne små farverige væsener med spidse ører, alfetøj, dyrevenner og masser af natur.”

”Jeg ville ha’ elsket Mirja!”

Rebecca læste rigtig mange bøger fra hun var 10 år, og de fleste af dem var i den eventyrlige genre. Hun kiggede altid rigtig meget på illustrationerne i og på bøger og tegneserier, når hun skulle vælge, hvad hun ville have med hjem fra biblioteket eller boghandleren. Rebecca brugte også rigtig meget tid på at tegne efter og kigge på flotte illustrationer, og derefter kreere sine egne versioner. ”Bøger og tegneserier vækkede min fantasi og tegnelyst, og som barn ville jeg ha’ elsket at læse om Mirja”, forklarer Rebecca. ”Jeg ved, at illustratorens arbejde kan have ret stor betydning for, hvad man lige falder for på hylderne, og så kan illustrationerne også være en inspirationskilde til ens egen kreativitet.”

I dag er bøger stadig det, der pirrer Rebeccas indre billeder allermest, og de billeder hun danner inde i hovedet, når hun læser noget særligt, er dem hun har mest lyst til at tegne. ”Og jeg er så heldig at få lov at læse om Mirja før de fleste og tegne præcis de billeder, jeg får i mit hoved”, afslutter Rebecca.

 

FIND HELE MIRJA-SERIEN HER