Ny storslået historisk roman af Ken Follett

Han visualiserer sine historier på rejser ud i verden og har en forkærlighed for usympatiske romankarakterer. Læs med, når Ken Follett fortæller om arbejdet med LYSETS VÅBEN, der er femte bind i bestsellerserien om Kingsbridge.

Af Sisse Tvegaard Andersen / 07-09-2023

Forfatter Ken Follett 

Hvad handler LYSETS VÅBEN om?

"LYSETS VÅBEN foregår i den fiktive by Kingsbridge i slutningen af det 18. århundrede. Den fortæller om en gruppe af forbundne familier, og hvordan deres liv bliver vendt på hovedet af maskinernes nye tidsalder."

Hvad inspirerede dig til at skrive denne bog?

"Jeg blev tiltrukket af den industrielle revolution og af de konflikter, den skabte. Konflikt danner altid en god baggrund for en roman, og jeg kan godt lide historier om mennesker, der lever under store historiske kriser, og som må fortsætte med deres almindelige liv, mens hele verden skælver omkring dem." OM KINGSBRIDGE-SERIEN
Igennem mere end 30 år har Ken Follett begejstret læsere med sine bøger om livet i den fiktive by Kingsbridge op gennem historien. LYSETS VÅBEN er den femte bog i serien, der også tæller JORDENS SØJLER, UENDELIGE VERDEN, DEN EVIGE ILD og AFTENTID OG MORGENGRY. Alle bøgerne kan læses separat.

Hvordan researchede du til LYSETS VÅBEN?

"Jeg researcher meget gennem bøger og kort, men jeg kan også godt lide at besøge de steder, der indgår i bogen. Det hjælper mig med at visualisere begivenhederne i historien, så jeg kan gøre den visuel for læseren. Jeg tilbragte for eksempel en uge på slagmarken ved Waterloo sammen med en pensioneret general, som er ekspert i slaget ved Waterloo."

Læs også: Varberg roser Follett: "Han må forestille sig alt det, jeg ikke må"

Hvad var det mest overraskende eller fascinerende, du lærte under din research til bogen?

"Jeg opdagede, at der var mange kvinder, der fulgte den britiske hær ved Waterloo – og andre steder. De var modige og udførte et vigtigt arbejde, såsom at bære vand og ammunition til deres mænd midt under kampen. Den opdagelse fik stor betydning i udarbejdelsen af en af mine kvindelige karakterer."

Har du en yndlingskarakter fra bogen?

"Jeg kan godt lide Jane Midwinter. Hun er selvcentreret og tager dårlige beslutninger, men hun er både modig og glamourøs. Men den allerbedste er Hornbeam, en forfærdelig mand med et blødt indre."

  Det underliggende tema i LYSETS VÅBEN er kampen for frihed. Det er noget, der er kommet til at definere mit forfatterskab i løbet af de sidste halvtreds år.  
Hvad vil du gerne have, at læserne tager med fra bogen?

Det underliggende tema i LYSETS VÅBEN er kampen for frihed. Det er noget, der er kommet til at definere mit forfatterskab i løbet af de sidste halvtreds år. Jeg ønsker dog ikke at formidle budskaber. Hvis der er en politisk konflikt, forsøger jeg at vise begge sider og lade læseren bestemme, hvem der har ret. Nu har du afsluttet 1.000 års vestlig civilisationshistorie, er der mere at fortælle? Der er altid mere at fortælle. Historien er fuld af gode historier. Om der er mere at fortælle om Kingsbridge, vil vise sig. OM KEN FOLLETT
Ken Follett er en britisk forfatter født i 1949. Han har solgt mere end 188 millioner bøger og er blandt verdens bedst sælgende forfattere. Ken Follett er især kendt for Century-trilogien og  Kingsbridge-bøgerne.

Læs også: Ken Follett deler sine bedste skrivetips

Lysets våben

Lysets våben

»Forrygende roman«
**** – Kristeligt Dagblad

Store industrielle forandringer fejer ind over England. Maskinerne fratager arbejderne deres levebrød, og kimen til revolution er lagt.

Verden er på randen af kaos, og alle kæmper for deres liv og levned: En kvindes mand bliver dræbt i en arbejdsulykke på grund af uagtsomhed; en velmenende ungersvend arver uventet en lukningstruet virksomhed; en ung kvinde kæmper for at finansiere sin skole for fattige børn; en mand beskytter hensynsløst sin rigdom med vold og magt. Alt imens høres krigsråb fra Frankrig, hvor Napoleon forbereder sig på at erobre verdensherredømmet. Mens samfundsnormer bliver udfordret og gentænkt på hidtil usete måder, må vores hovedpersoner finde deres ståsted, sætte deres lid til fremtiden og genopbygge deres elskede Kingsbridge fra krigens aske.

For over 30 år siden udkom verdenssensationen JORDENS SØJLER. Nu, med denne forrygende, selvstændige roman, er vi tilbage i Kingsbridge, hvor grådighed og lidenskab, kærlighed og had, fremskridt og tradition sætter rammerne for en verden i rivende udvikling.

Pressen skriver: 

»Lysets våben er simpelthen underholdningsromanens velsmurte bud på et billede af en historisk forandringstid!«
**** – Berlingske

»En absolut lækkerbisken for alle, der holder af historiske romaner skrevet på en baggrund af solid research.«
– Lektørudtalelse

»En godbid for fans af historiske romaner.«
 – Kirkus Reviews

»Follett kan fortælle som ingen anden, og man bliver fanget fra første side.«
***** — Kulturinformation

»Sidder lige i skabet.«
***** – Bogrummet.dk