Læseoplevelser i 2021

 

 

 

 

 

 

 

Glæd dig til 2021 – Et år, der bringer dig vidunderlige, tankevækkende og stærke læseoplevelser

2020 har på mange måder været et turbulent og vildt år med en hærgende pandemi, Brexit og valg i USA – bare for at nævne nogle af de ting, der har præget året, der gik. Der er med andre ord mange gode grunde til at hilse 2021 hjerteligt velkommen!

Noget af det, der samlede os – hver for sig – i 2020, var læseglæden og læseoplevelserne. Og dem kommer der heldigvis mange flere af i 2021. Her har vi samlet nogle af de bøger, du ikke må gå glip af, og som du allerede nu kan begynde at glæde dig til.

 DEN FORSVUNDNE SØSTER af Lucinda Riley

Manuskriptet på bind 7 i Lucinda Rileys bestsellerserie De syv søstre er netop landet på forlaget og er i fuld gang med at blive oversat, så du kan få fingre i den danske udgave i foråret 2021. I bind 7 DEN FORSVUNDNE SØSTER afsløres endelig hemmeligheden omkring den sidste og ukendte søster blandt de 7 adoptivsøstre, hvis liv og individuelle ophav serien er bygget op omkring. Du kan roligt glæde dig til en kulmination på seriens tidligere 6 bind med et hæsblæsende og spændingsfyldt kapløb rundt i hele verden for at finde den ukendte søster. Jagten fører på skift søstrene til New Zealand, Canada, England, Frankrig og Irland, da det lader til, at den ukendte søster ikke ønsker at blive fundet.

MORD PÅ MENUEN af Richard Osman

Elsker du hyggelige krimier og tør, sarkastisk engelsk humor? Så kan vi nu afsløre, at vi i 2021 udgiver den (måske) hyggeligste, sjoveste og mest rørende krimi nogensinde, nemlig MORD PÅ MENUEN. I et fredeligt område af ældreboliger mødes fire helt særlige venner hver torsdag for at efterforske uopklarede og henlagte mordsager. Men da en lokal ejendomsspekulant dør, befinder mordklubben sig pludselig midt i deres første live-sag. De fire venner, Elizabeth, Joyce, Ibrahim og Ron, nærmer sig alle de 80, men de har stadig et par tricks i ærmerne. Kan vores uortodokse, men geniale bande fange morderen, før det er for sent? En spændende, rørende, latterligt sjov krimi fyldt med karakterer, du ikke vil kunne undgå at elske højt.

GRUNDVOLD af Rachel Röst

Rachel Rösts egen opvækst i mormonmiljøet danner baggrund for GRUNDVOLD, der er en fortælling om at vokse på med social kontrol og religiøs fanatisme. Romanens hovedperson Rebecca vokser op i en mormonfamilie i Urbanplanen på Amager. Hendes far er tæt på Gud og får ofte åbenbaringer på familiens vegne. Som familiens overhoved dikterer han deres liv ned i den mindste detalje: hvad de spiser, hvilket tøj de må gå i, hvor mange stykker toiletpapir de må bruge, og hvordan de må røre sig selv. Onde kræfter truer familien, siger han, og hvis Rebecca, hendes to mindre søstre ikke overholder budene, vil de nedsynke i synd og seksuel urenhed og være dømt til at leve med løgnere og horer i evigheden. Hjemmet er grundvolden for alt godt, siger Joseph Smith, mormonernes profet, men under farens strenge regler og gennemborende blikke bliver Rebeccas hjem et fængsel. Og langsomt begynder det at gå op for hende, at det ikke er Satan, der ødelægger hende – men hendes egen far.

KÆRE EDWARD af Ann Napolitano

Et tragisk flystyrt i 2010 gjorde et uudsletteligt indtryk på forfatter Ann Napolitano. Alle flyets passagerer omkom bortset fra en niårig dreng fra Holland. Ann Napolitano har fortalt, hvordan hun blev besat af historien og billedet af den niårige dreng, der gik verden rundt. For hvordan skulle den dreng blive i stand til at kravle ud af hospitalssengen og forlade hospitalet uden sin mor, sin far og sin bror? Hvordan skulle det være muligt? Hvordan skulle han på nogen måde blive okay igen? Kunne han blive okay?

Tankerne dannede inspiration til romanen KÆRE EDWARD om en lille dreng, der overlever et flystyrt og får en helt særlig betydning for alle de omkomnes efterladte. KÆRE EDWARD er en hjerteskærende, men usentimental og livsbekræftende fortælling om at finde sig selv, når man har mistet alt.

HUSET af Anna Elisabeth Jessen

HUSET er en rørende og overraskende fortælling om en gruppe mennesker, der har befolket en institution, som de fleste danskere har et forhold til: Statsradiofonien. I HUSET følger læseren slagets gang på en stor betydningsfuld medievirksomhed fra 60’erne og frem til i dag. Gennem en stribe karakterer i de forskellige afdelinger i HUSET bliver Danmarks (medie)historie åbenbaret, mens karaktererne navigerer mellem ambitioner, store drømme og uanede muligheder, men også magtkampe, løgne, begær og bristede illusioner.

THE VANISHING HALF af Brit Bennett

Vi har ikke bestemt en dansk titel endnu, men vi er i fuld gang med at oversætte Brit Bennetts bestseller THE VANISHING HALF, der har tilbragt en del af året på de amerikanske bestseller-lister og netop er fremhævet som en af 2020’s bedste udgivelser af The New York Times Book Review.

THE VANISHING HALF er historien om Vignes-tvillingerne, der er opvokset i det sorte miljø i sydstaterne, men som nu lever vidt forskellige liv og har forskellige forhold til deres familie, nærområde og race. Gennem flere fortællerspor, der væver generationer sammen, har Bennett skabt en spændende og medfølende historie om en familie, der samtidig udforsker amerikansk historie og raceidentitet. Filmrettighederne til THE VANISHING HALF er allerede blevet opsnappet af HBO. Bill Gates: SÅDAN UNDGÅR VI KLIMAKATASTROFEN 

SÅDAN UNDGÅR VI KLIMAKATASTROFEN af Bill Gates

Bill Gates fortæller i sin nye bog en rammende historie om vores alles forhold til klimaproblemet:

To unge fisk er ud at svømme sig en frisk morgentur. På deres vej svømmer de forbi en ældre fisk, som siger: ”Goddag med jer, hvordan er vandet?” De to unge fisk svømmer lidt videre indtil en af dem stopper op, kigger undrende på den anden fisk og spørger: ”Hvad pokker er vand?”

Historien viser os, at det, vi tager for givet, bliver usynligt for os. Og vi mennesker tager meget for givet. Fx tandbørsten, T-shirten, stolen, cyklen, bilen og de togskinner der ligger spændt ud på kryds og tværs af vores lande. Det hele er fremstillet af energi, som udleder drivhusgasser. Og flere drivhusgasser er lig med større problemer for klimaet.

I sin nye bog SÅDAN UNDGÅR VI KLIMAKATASTROFEN forholder Bill Gates sig på en meget konkret måde til, hvordan vi som verdenssamfund kan undgå klimakatastrofen. Han peger ikke på den individuelle adfærd, men på hvordan vi på den helt store internationale samfundsklinge skal være langt mere ambitiøse, end selv de mest ambitiøse aftaler i dag lægger op til. Når du lægger bogen fra dig, vil du have mødt enkle forklaringsmodeller og konkrete forslag til handlinger, som klæder dig på til at forstå vores generations vigtigste problemstilling. Og du vil oveni købet have hygget dig godt i Bill Gates lune og håbefulde selskab undervejs.

Interview

Redaktøren til Ida Jessen: ”Dette er dit hovedværk!”

22-10-2020

I 1988 sendte Ida Jessen for første gang et manuskript ind til Gyldendal, og det landede på redaktør Birthe Melgårds skrivebord. Manuskriptet blev ikke antaget, men Birthe Melgård skrev til Ida Jessen, at hun var velkommen til at vende tilbage. Det gjorde Ida Jessen – med et nyt manuskript – og siden har de to arbejdet sammen. De kalder det selv et ”makkerskab”, men man kunne også fristes til at kalde dem et ”gammelt ægtepar”, der kender hinanden godt, men alligevel lykkes med at overraske og begejstre. Sådan var det i hvert fald under tilblivelsen af Ida Jessens nye roman KAPTAJNEN OG ANN BARBARA.

Artikel

Vild med Netflix-serien The Witcher?

30-10-2020

Det er ikke uden grund, at THE WITCHER bliver sammenlignet med THE GAME OF THRONES. Indtil videre er fire af bøgerne, som filmatiseringen er baseret på, udgivet i danske oversættelser. Vi guider dig til at komme godt i gang.
Morten Münster Jytte vender tilbage
Artikel

Morten Münster: »Du er nødt til at være tålmodig, ydmyg og uambitiøs, hvis du vil have en chance«

01-09-2020

Morten Münster er tilbage med opfølgeren til JYTTE FRA MARKETING ER DESVÆRRE GÅET FOR I DAG. Og han er mere veloplagt end nogensinde. I sædvanlig humoristisk skrivestil leverer han i JYTTE VENDER TILBAGE en praktisk guide til at lykkes med at skabe forandringer.