Vild med Netflix-serien The Witcher? Så skal du læse bøgerne

Det er ikke uden grund, at THE WITCHER bliver sammenlignet med THE GAME OF THRONES. Indtil videre er fire af bøgerne, som filmatiseringen er baseret på, udgivet i danske oversættelser. Vi guider dig til at komme godt i gang.

Af Rasmus Meldgaard Harboe

Vi kan ikke få nok af THE WITCHER.

Spilversionen bliver kaldt gamernes svar på GAME OF THRONES, og lige nu hitter sagaen som serie på Netflix. Men fortællingen om witcheren Geralt stammer egentlig fra en serie af fantasybøger. Har du endnu ikke læst dem, så har du rigtig mange timers virkelig god læsning at glæde dig til.

Det er den polske forfatter Andrzej Sapkowski, som har skrevet bogserien, der er blevet oversat til mere end 20 sprog. Indtil videre er fire af i alt otte bøger udkommet på dansk.

 

Bøgernes handling tager udgangspunkt i et storslået fantasyunivers, som bygger på en unik blanding af elementer, vi kender fra western, ridderromaner og slavisk mytologi. Med en god portion humor og nærværende drama står universet er så overbevisende og skarpt, at nogle sammenligner det med J. K. Rowlings Harry Potter-serie.

Der er mange karakterer og dybe baggrundshistorier at holde styr på, og derfor er det naturligvis også vigtigt at læse dem i den rigtige rækkefølge. Til gengæld vil du opleve, at universet i bøgerne åbner sig for dig på en helt anderledes måde og med en unik detaljerigdom, du ikke får med på hverken TV eller i gameversionen.

Vi holder tungen lige i munden for dig og hjælper dig i gang med læsningen her:

1. Det sidste ønske

Sagaen begynder med bogen DET SIDSTE ØNSKE. Bogen rummer en samling af syv fortællinger, som alle har samme nøglekarakter: Witcheren Geralt, som i jagten på monstrøse væsener er blevet såret og må hvile sig i templet Melitele.

Her får han flashbacks til begivenheder, som har sat spor i ham. Hvert flashback bliver til én historie, som blandt andet forklarer, hvordan den frygtløse witcher har fået tilnavnene “Slagteren fra Blaviken” og “Den Hvide Ulv”, og hvordan han mødte sit hjertes udkårne Yennefer.

2. Skæbnens sværd

SKÆBNENS SVÆRD er anden bog i serien, som igen består af en række kortere fortællinger. Igen er vi på hæsblæsende eventyr med witcheren Geralt, som omsider er begyndt at acceptere sin grumme skæbne.

Det er også i denne bog, at den bortløbne prinsesse Ciri bliver introduceret i universet og slår følge med Geralt. En karakter, som også i de efterfølgende bøger kommer til at spille en helt central rolle.

3. Elverblod

Og så kan du glæde dig til at læse ELVERBLOD. Her er der tale om den første roman i sagaen, som altså indeholder én sammenhængende historie i stedet for flere korte.

Ciri træner til at blive witcher ligesom Geralt og skaber et stærkt bånd til Yennefer. Men mange er ude efter Ciri, blandt andre kejser Emhyr var Emreis af Nilfgaardian, som vil gifte sig med hende for at få magt over kongeriget Cintra.

4. Foragtens tid

FORAGTENS TID er den seneste bog i serien, som er oversat til dansk. Mens krigens skygger lægger sig over Norden og Nilfgård, bliver Ciri optaget på skolen for unge troldkvinder, Aretuza. Men hun får ikke lov til at blive der længe, for pludselig er hun på flugt fra Rotterne: En bande af unge kriminelle, som stjæler fra de rige for at tilfredsstille deres egne materielle behov.

I mellemtiden møder Geralt og Yennefer troldmanden Vilgefortz – og det viser sig, at noget er helt galt i det magiske univers.

The Witcher bøgerne