Læs artiklen

»Det kan være, at de kommer efter os med høtyve, hvis nogen inspireres af det, der sker i bogen«

»Det kan være, at de kommer efter os med høtyve, hvis nogen inspireres af det, der sker i bogen«

En strikkeklub forvandler sig til klimaterrorister i Anders Morgenthaler og Marie Louise Tüxens nye roman.

Marie Louise Tüxen og Anders Morgenthaler debuterede som forfatterpar i 2019 med romanen HELLE EROBREREN – om den stordrømmende slagtermester Helle, der udgiver sig for at være kirurg på et sygehus. Nu er de klar med KØD OG FRED, hvori en sosu-assistent, en lægesekretær og en pensionist bliver kødkrigere i kampen mod klimaforandringer. For da de tre kvinder, som ingen regner for noget, en dag forvilder sig ind til Leonardo DiCaprios klimadokumentar BEFORE THE FLOOD, får de ikke et par hyggetimer sammen med Leo, men et chok og et klarsyn. DE HÅRDE NÅLE, som de kalder deres strikkeklub, må handle.

Find bogen her

Anders Morgenthaler fortæller om arbejdet med historien:

»Jeg var nået til et punkt, hvor jeg følte, det var ligegyldigt at skrive om noget, der ikke var klimarelateret. Men de fleste orker ikke at høre den ene horrorhistorie efter den anden. Selv for mig, der bruger meget tid på klimaaktivisme, kan det blive for meget. Så det var vigtigt at sætte historien i KØD OG FRED ind i en humoristisk ramme og gøre den relaterbar og fantasifuld. Det har en større effekt end vrede og brandtaler. Jeg har beskæftiget mig med klimastoffet i mange år, så jeg kender til de fakta om kødproduktion, romanen tager udgangspunkt i. Derudover har vi trukket på et stort netværk af fagfolk og forskere, folk i tænketanke og ansatte i produktionen af kød. Bogen bygger 100 procent på rigtige data. Vi skrev bogen før corona-krisen, og der virkede nogle af vores ideer ret langt ude. Det er de ikke længere«.

Vi skrev bogen før corona-krisen, og der virkede nogle af vores ideer ret langt ude. Det er de ikke længere.

I romanen bliver strikkeklubbens aktioner mere og mere ekstreme. Om det siger Marie Louise Tüxen:

»Anders sagde flere gange: ”Malou, det kan være, de kommer efter os med høtyve, hvis nogen inspireres af det, der sker i bogen”. Men vi har været enige om, at historien er lige så vigtig, som den er satirisk, og det skal vi turde. Romanen er fiktion, men alligevel ikke så langt fra en virkelighed. Jeg ser da hellere Greta Thunberg-vejen, men aktivisme har altid haft mange ansigter, også tvivlsomme. Jeg vil ikke opfordre til at inficere kød eller tage livet fra en masse svin, men jeg vil gerne opfordre til kamp - og det mere, end vi gør nu. Lovgiv. En lille omlægning af produktionsapparatet vil vel heller ikke være for meget at bede om«.

Anders Morgenthaler supplerer:

»Selvfølgelig har tanken om, at folk kan blive inspireret af bogen, ligget i baghovedet. Men ideen opstod, fordi jeg mødte nogle, der overvejede at udføre lignende aktioner i virkeligheden. Og som historiefortællere skal vi ikke være underlagt en selvcensur, når vi kan se og fornemme nogle vigtige understrømme i samfundet. Vi er nået til et punkt, hvor mange oplever en magtesløshed, og der er en meget stor vrede især blandt yngre grupper i samfundet mod systemer, der ødelægger fremtiden. KØD OG FRED er en sjov og underholdende fortælling, men de virkelige konsekvenser er menneskehedens største udfordring. Vi skal huske, at klimaforandringerne og tabet af biodiversitet ikke er fiktion, det er ekstremt alvorligt. Når folk har læst vores bog, håber jeg, at den vil give dem lyst til at tage mere ansvar og handle. Hvordan de gør det, må de selv finde ud af«.

Forfatterparret er ved at tune sig ind på handlingen i deres næste fællesroman. Det bliver en historie, der handler om selve essensen af livet. Hvorfor er jeg her? Hvad har jeg foretaget mig? Regnskabets time kort sagt.

Om forfatterne 

MARIE LOUISE TÜXEN, forfatter og radiovært. Skriver tv-drama og romandebuterede i 2017 med JEG SER MIG SELV SOM RYTMISK på forlaget Vild Maskine.

ANDERS MORGENTHALER, filminstruktør, forfatter, tegner og klimaaktivist. Sammen med Mikael Wulff leverer han under navnet WulffMorgenthaler striber til omkring 400 aviser verden over.

Artikel

Nyt dansk forfatterpar indtager scenen med en anderledes, skæv og humoristisk roman

Nyt dansk forfatterpar indtager scenen med HELLE EROBREREN - en anderledes, skæv og humoristisk roman om hovedpersonen Helle, der rammer bunden - og på uhæderlig vis rejser sig igen. 

Læs mere