Læs artiklen

Kløvedals bog fortæller om kammeraterne, kvinderne og de mange kulturer

Kløvedals bog fortæller om kammeraterne, kvinderne og de mange kulturer

Glæden ved livet. At finde vej over oceanerne. Lykken ved at vende hjem. Det er nogle af de ting, ALS-ramte Troels Kløvedal kommer omkring i erindringsbogen ALLE MINE MORGENER PÅ JORDEN.

'Alle morgener på jorden' var navnet på det lille skib, Troels Kløvedal brugte til at sejle kortere ture i danske farvande eller til den svenske skærgård, når Nordkaperen var for langt væk. 

Og 'Alle morgener på jorden' er titlen på en af Troels Kløvedals yndlingsbøger, den franske forfatter Pascal Quignards roman fra 1991.

»En af romanens hovedpointer er, at man skal sørge for at nyde alle morgener her på jorden, for de kommer ikke tilbage«, lyder det fra Troels Kløvedal, der er aktuel med en erindringsbog, som har fået navnet Alle mine morgener på jorden.

Morgenstunden har gennem Troels Kløvedals enestående sejlerliv haft en særlig poetisk betydning. Han beskriver i bogens prolog »det fuldstændigt vidunderlige  ved at vågne for et åbent koøje, hvis vinden og søen har tilladt det, stå op, sætte vand over, springe splitternøgen på hovedet i vandet, svømme to gange rundt om skibet, kravle op ad badelejderen, tørre mig på agterdækket, lave kaffe og langsomt se de andre vågne og komme til syne«.

Troels Kløvedal kalder sin nye bog en »helt gammeldags erindringsbog«. 

Han ser gennem de 22 kapitler med glæde og taknemmelighed på sine minder om kammeraterne, kvinderne og møderne med alverdens kulturer. Undervejs er der afstikkere og historier fra især Nordkaperens ekspeditioner og 1968'er-kollektivet Maos Lyst i Hellerup.

I sommeren 2016 fik Troels Kløvedal konstateret nervesygdommen ALS; en alvorlig sygdom, der gradvis lammer hele kroppens muskulatur og sætter den ud af funktion. Det er fra dette sted, Troels Kløvedal skriver sine erindringer om sit autodidakte liv. 

Find bogen her:

Redaktionen anbefaler: