Læs artiklen

5 aktuelle ”Cli-Fi”-bøger: Klimaforandringer i børnehøjde

5 aktuelle ”Cli-Fi”-bøger: Klimaforandringer i børnehøjde

Klimaforandringer bliver mere og mere synlige i vores hverdag, men det kan være en udfordring at tale med børn om det på en måde, hvor de ikke bliver bange. Flere og flere børne- og ungdomsbøger har klimaforandringer som omdrejningspunkt, og disse bøger er en oplagt indgangsvinkel til samtaler med dit barn om klima.

Klimadebatten er også trådt ind i skønlitteraturen og betegnes ”Cli-Fi” – Climate Fiction. Cli-Fi er ganske enkelt skønlitteratur, der behandler klimakrisen og den globale opvarmning, og der skrives også Cli-Fi til børn og unge. Denne form for litteratur kan hjælpe børn med at reflektere over, hvad det er for en verden, vi står overfor. Billedbøger der beskriver klodens udfordringer i et sprog, som børn kan forstå, og skønlitteratur til de lidt større børn og unge, der oversætter komplekse grafer og beregninger til følelser og konkrete situationer, de kan forstå og måske genkende. Netop dette er Cli-Fi´s allerstørste styrke. Klimaet er en kompleks størrelse, og Cli-Fi-bøgerne kan formidle klimaudfordringerne i børnehøjde og på en måde, så det ikke bliver en skræmmekampagne.

Giv børn håb

De skønlitterære bøger om klimaforandringer kan netop være et værn mod skræmmekampagner. Klimaforandringerne vil få mange forskellige konsekvenser for Jorden og vores liv i fremtiden, men jo mindre børnene er, desto sværere er det for dem at forstå, og desto mere handlingslammede og bange kan de blive. De skal stå med en følelse af, at det godt kan lade sig gøre at ændre noget. 

Fem bud på dansk Cli-Fi til forskellige aldersgrupper

 

5-8 år 
Vitello redder verden af Kim Fupz Aakeson
Vitellos mor ser nyheder en tirsdag morgen og bliver i rigtig dårligt humør og forudser jordens snarlige undergang. Det bekymrer selvfølgelig Vitello, som sammen med sine venner gør nogle meget konkrete forsøg på at redde verden.

9-12 år
Ørkenfeber af Søren Jessen
I en udtørret verden, hvor vand er det dyrebareste af alt, klarer Po sig ved at fragte pakker for andre. Han har mistet sin eneste ven og lever et ensomt liv i sit store terrængående køretøj. Så møder han Ina. Hun påstår, at der er en anden og frodigere verden bag Muren; og hun har i sinde at finde frem til den. Ørkenfeber udforsker en tilsandet verden, hvor et enkelt firma har monopol på at sælge vand – meget aktuelt efter den danske tropesommer 2018.

Tilføj til ønskeliste

Ørkenfeber

Søren Jessen

10-13 år
Fiskepigen af Søren Jessen
Søren Jessen (evt. link til tidligere artikel om Søren Jessen) skriver og tegner i øjeblikket på en graphic novel (evt. link til tidligere artikel om genren) om to børn alene i et hus på en bakke i en oversvømmet verden. De venter på deres forældre, som ikke er kommet hjem – og man fornemmer, at det har noget at gøre med vandmasserne udenfor. På billedsiden ses en ’parallel’ historie i form af verden under/over vandet, med fiskestimer og rovfisk, bølger og uvejr – der afspejler dramaet og uvisheden i børnenes liv, mens de venter på far og mor.
Bogen forventes at udkomme i september 2020.

11-14 år
Kloden under vand af Ida-Marie Rendtorff
En trilogi for de større børn. Polerne er smeltet, og nu bor folk på de øverste etager af højhuse og sejler rundt og besøger eller bekriger hinanden. Børn dykker ned til de underste etager og redder værdier op til ubehagelige bosser. Hovedpersonen er Lara på 14 år, der må så grueligt meget igennem, inden det bliver godt igen.

14 år +
Ravnenes Hvisken 3 af Malene Sølvsten
Trilogien sidste bind har sin helt egen forklaring på, hvorfor kloden er i krise. Det nordlige Danmark er tæt på at blive dækket af evig frost og is, og det hele hænger på pigen Anne, der må bruge sin mytologiske intuition og handlekraft for at bekæmpe undergangen. En blanding af fantasy og rå realisme. Første og andet bind bør læses forinden.