Katrine Marie Guldager: En jurist fra Strandvejen var egentlig ikke en karakter, jeg havde så meget lyst til at skrive om

Katrine Marie Guldager: En jurist fra Strandvejen var egentlig ikke en karakter, jeg havde så meget lyst til at skrive om

ET RIGTIGT LIV er historien om en mand, som går vild i alle valgmulighederne og havner i det forkerte liv. Det er en fortælling om kærlighed og familie, om forventninger og forpligtelser og en fortælling om Danmark fra 1980'erne og frem, til finanskrisen væltede hele læsset.

ET RIGTIGT LIV er en fortælling om Danmark fra 1980’erne og frem til, finanskrisen vælter hele læsset. Hovedpersonen Filip vokser op i en strandvejsvilla nord for København. Hans far er en travl forretningsmand, mens hans mor har måttet opgive sine egne drømme for at gå hjemme og passe Filips handicappede storebror. Da Filips mor bliver syg og dør, kommer han på kostskole. Han føler 
sig svigtet af sin far, som gang på gang prioriterer storebroren over ham, og det hjemsøger ham, at hans mor døde ulykkelig – døde hun, fordi hun var ulykkelig?

På kostskolen får han en ny slags familie: Morten, Mathias og Nanna bliver hans bedste venner, og Nanna forelsker han sig helt uopretteligt i – uden at følelserne helt er gengældt (endnu, tænker han). De fire venner flytter efter kostskolen sammen i en stor lejlighed ved Søerne (som Filips farfar har skaffet), Filip begynder at studere jura (som hans farfar har opfordret ham til), og verden står åben. Men Filip synes, der er noget uhyggeligt ved alle valgene, for vælger han rigtigt? Hvilket liv ønsker han sig? Hvilken karriere? Hvilket ægteskab? Finder han den rigtige kvinde at leve sammen med, den rigtige svigerfamilie? Skal det gå ham ligesom hans mor, eller er der en lykkelig udgang for ham? Hans ratløse søgen efter et rigtigt liv bringer ham ud i den store verden (New York, Columbia, Florida, Sydfrankrig), han bliver gift og får børn, karriere, et hus nord for København og et landsted sydpå - og endelig depoter i Roskilde Bank. Da finanssektoren krakker, krakker Filips liv derfor også - og hvad er der så tilbage?

Efter kostskolen flytter han ind i en stor lejlighed ved Søerne i København sammen med tre venner. Filip begynder at studere jura, og verden står åben. Romanen bevæger sig rundt på tre kontinenter i hælene på Filip og hans søgen efter lykken, og undervejs får han familie, hus og status. Men selv om alting på overfladen ser fint ud, er Filip i tvivl. Har han valgt rigtigt?

»En jurist fra Strandvejen var egentlig ikke en karakter, jeg havde så meget lyst til at skrive om. Da han først kom slentrende op ad havegangen, var jeg faktisk ret fordomsfuld,« siger Katrine Marie Guldager.

»Jeg tænkte: Hvad vil du mig egentlig, Filip? Hvorfor skal jeg bruge flere år af mit liv på dig? Har du overhovedet nogen rigtige problemer?«, siger hun om sit møde med Filip.

Det har han, fandt Katrine Marie Guldager ud af, og hun fik hurtigt sympati med figuren, også selv om han ikke var nem at få i tale.

»Nej, Filip er ikke den højtråbende type, og derfor har jeg taget fejl af ham flere gange. Jeg troede, han ville forelske sig i sin ungdomskæreste, og jeg troede,
han var en hold-spiller, ja, i begyndelsen troede jeg også, at han var en retfærdighedskriger. Oveni er han sådan en, man skal kramme i lang tid, før man kan mærke ham. Han er meget konfliktsky og tør ikke bede om at få det, han gerne vil have fra sine omgivelser. Fordi han er bange for at miste dem. På den måde tror jeg, han er ret almindelig,« siger Katrine Marie Guldager. 

»Og det er måske romanens overordnede spørgsmål: Har man et godt liv, hvis man kun er noget i kraft af det, man kan gøre og bruges til af andre? Eller er det et fattigt liv? Det er et relevant spørgsmål i disse år, hvor vi taler om instrumen-talisering og om, at mange føler, at de ikke har ret til at være her, hvis ikke de kan bruges til noget,« siger hun.

ET RIGTIGT LIV er historien om en mand, som går vild i alle valgmulighederne og havner i det forkerte liv. Det er en fortælling om kærlighed og familie, om forventninger og forpligtelser og en fortælling om Danmark fra 80'erne og frem, til finanskrisen væltede hele læsset.

Redaktionen anbefaler:

OM FORFATTEREN:
Katrine Marie Guldager (f. 1966) har skrevet romaner, digte, noveller og børnebøger. Hun er især kendt for Køge-krøniken (2010-2016), en slægtshistorie i seks bind, og den anmelderroste bestseller En uskyldig familie (2017). Senest udkom Bjørnen (2018). Hendes bøger er oversat til flere sprog, og hun har modtaget en lang række legater og priser, bl.a. Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat, Kritikerprisen og Beatriceprisen.