Læs artiklen

Stine Askov: Jeg ville gerne skabe en helt. Ikke en, der var en magisk helt, men en helt vi alle sammen kan blive

Stine Askov: Jeg ville gerne skabe en helt. Ikke en, der var en magisk helt, men en helt vi alle sammen kan blive

I sin nye roman skildrer Stine Askov på fin vis, hvordan udholdenhed over for ubehag og smerte er færdigheder, der er med til at gøre os til livsduelige individer med selvværd og troen på os selv.

KATALOG OVER KATASTROFER er historien om den unge utilpassede Helle, der vokser op hos sin far i Nordsjælland med 80’ernes katastrofebevidsthed helt inde under huden.

Helles far, Bengt, er bange for katastrofer. Så bange at han fysisk og mentalt forsøger at ruste Helle til at kunne modstå og overleve selv de største farer. Bengt har et stort katalog over, hvad Helle blandt andet skal gøre i tilfælde af atomudslip, togulykker, nedkøling og brand.

Find bogen her

Tilføj til ønskeliste

Katalog over katastrofer

Stine Askov

Ideen til romanen opstod en dag, hvor Stine Askov fandt et gammelt brev. Brevet var et svar til ti-årige Stine Askov, der skrev til Ronald Reagan, om han dog ikke ville undlade at trykke på den røde knap, som angiveligt affyrede atombomberne mod Rusland og derved anstiftede verdens undergang. Brevet mindede Stine Askov om atomangsten, der herskede dengang. »Jeg kom i tanke om den frygt for civilisationens sammenbrud, om Tjernobyl-ulykken, om min far, der dækkede jordbærplanterne med en presenning, jeg kom i tanke om, hvordan jeg øvede mig på verdens undergang,« siger Stine Askov.

I KATALOG OVER KATASTROFER er det Helles far, Bengt, der forbereder Helle på verdens store katastrofer. »Bengt har også et fysisk katalog over katastrofer. I det har han listet op, hvad Helle skal gøre i tilfælde af atomudslip, togulykker, nedkøling, brand osv. Og imens han træner hende til at kunne håndtere de fysiske katastrofer, styrter hans relation til datteren og greb om virkeligheden i grus,« siger Stine Askov.

I bestræbelserne på at lade geigertælleren afklare strålingen på det lille gårdmandssted og træne Helle i overlevelsesstrategier glemmer Bengt at have blik for de langt mere påtrængende katastrofer, der lurer i enhver ung piges liv. For hvordan skal Helle manøvrere i dagligdagens uoverskuelige landskab af potentielle katastrofer med barn-domsvennen Tommy, med klassens piger, med den rødhårede Troels og moren, der har prioriteret sit eget kærlighedsliv?

»I romanen ville jeg gerne skabe en helt. Som pædagog oplever jeg, at børn har svært ved at udholde ubehag og smerte. Men for at opøve de færdigheder, der skal gøre os livsduelige og udvikle vores selvværd og troen på os selv, kræver det en vis udholdenhed over for ubehag. Så kræver det et vist mål af at kunne undertrykke følelser som træthed, smerte, irritation, ellers er det svært at tilegne sig nye færdigheder. Jeg ville gerne have en hovedperson, der kunne noget. Ikke en, der var en magisk helt, men en helt vi alle sammen kan blive,« siger Stine Askov.

Om forfatteren 

Stine Askov (f. 1976), er uddannet pædagog og debuterede som forfatter i 2012 med romanen Bid, som var nomineret til BogForums Debutantpris. I 2014 fulgte romanen Kaninens år og i 2017 Bjørnens klo.

Find alle bøger af Stine Askov her

Tilføj til ønskeliste

Katalog over katastrofer

Stine Askov

Tilføj til ønskeliste

Bjørneklo

Stine Askov

Tilføj til ønskeliste

Kaninens år

Stine Askov

Tilføj til ønskeliste

Bid

Stine Askov

 

Artikel

Teenagerens fem primære bekymringer

Op mod en tredjedel af alle teenagere er bekymrede, usikre og føler sig ofte forkerte. Samtidigt har teenagerne vanskeligt ved at åbne op omkring disse følelser og tanker, og det kan derfor være svært for deres voksne – forældre, lærere og trænere – at hjælpe dem. Vil du hjælpe din teenager med at blive sundere, stærkere og gladere?

Læs mere