De bedste nordiske krimier

Noget kunne tyde på, at de nordiske krimiforfattere har fat i den lange ende. Her på Gyldendal har vi udvalgt en stak, som du kan kaste dig over – romaner og serier, som er svære at lægge fra sig og har flere litterære kvaliteter end blot en klassisk mordgåde.

Af Rasmus Meldgaard Harboe / 12-10-2021 

Krimimesse

En god nordisk krimi er ikke bare litterært saftevand. Tag for eksempel BAG DEM SYNGER DØDEN af den norske forfatter Karin Fossum, som netop er udkommet til stor ros i Politiken, som giver den seks ud af seks hjerter og kalder den for »en barsk skildring af, at det moderne Skandinavien endnu ikke har afskaffet den hedenske ondskab.«
 
Rimelig langt fra saftevand. Og (endnu) et tegn på, at de nordiske krimiforfattere har fat i den lange ende. Men hvordan? Måske er det så simpelt, at den gode nordiske krimiroman ikke bare har en god kernefortælling, men også mestrer stemning og sprog.
 
Inviterer til reflektion
Det siges, at krimigenren i sig selv har nogle bestemte parametre, som skal opfyldes – eller brydes. I hvert fald skal forfatteren tage stilling til dem, og for eksempel er det vigtigt, at hun eller han kan styre sit plot og maskere sine handlingsspor med spændende plottwists. Vi vil fængsles, vi vil gyse, vi vil gætte – og så vil vi selvfølgelig gerne tabe kæben til sidst.
 
Her på Gyldendal har vi udvalgt en stak af de bedste krimier, vi har på hylderne. Rigtig god fornøjelse.

Bag dem synger døden

Bag dem synger døden

En enlig mor finder en underlig tegning under madrassen på sin søns værelse. En ung mand og en teenagedreng mødes tilfældigt ved badepladsen på klippen ved den dybe sø. Dagen efter bliver sekstenårige Gritt Zeeland fundet død ved skovstien, der leder ned til søen. Et par dage senere er en dreng på samme alder blevet tævet ihjel og mishandlet til ukendelighed yderst på byens havneområde.

Frygten for en massemorder breder sig blandt lokalbefolkningen i den lille norske by. Eller har drabene slet intet med hinanden at gøre? Efterforskeren Konrad Sejer står med et smertefuldt mordmysterium i hænderne, med mange mulige forklaringer.

Bag dem synger døden af den anerkendte norske krimiforfatter Karin Fossum er en dybdeborende krimi om det smukke og det hæslige, ømhed og vold, livsløgn og de barske realiteter.

 

 

 

BAG DEM SYNGER DØDEN

Ida Jessen har oversat 15. bind af Karin Fossums serie om efterforskeren Konrad Sejer, som vi ikke kan anbefale nok. En 16-årig pige bliver fundet død i en skov, og en dreng bliver slået brutalt ihjel på havnen. Det er nogle tunge sager, der lander på Konrad Sejers bord, og han må straks i gang med at jage en seriemorder. Så siger vi ikke mere. 

SEKTENS BØRN

Baseret på sine egne oplevelser indenfor Scientologys mure har Mariette Lindstein skrevet en serie om Sekten på Tågeøen. Det er femten år siden, Sofia flygtede fra sekten, og hun kæmper for at få lov til at blive i sit nye liv. Men da sektens leder Franz Oswald dukker op, bliver det svært for hende at gemme sig. SEKTENS BØRN er en rigtig page-turner. Forelsker du dig i bogen, er der mere, hvor den kommer fra. Indtil videre har Gyldendal nemlig udgivet tre af Mariette Lindsteins bøger om sekten.

SPEJLMANDEN

En ung pige forsvinder ved højlys dag til stor fortvivlelse for den svenske befolkning. Joona Linna bliver sat på sagen og opsøger hypnotisøren Erik Maria Bark, som skal hjælpe med at få et øjenvidne til at tale. SPEJLMANDEN er ottende bog i en hel serie om Joona Linna. Lars Kepler er forfatterpseudonymet for det svenske par Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril. Vi er utroligt glade for, at de har givet os Lars Keplers romaner, for de er noget helt særligt.

HOVEDVEJ 9

Som tidligere kriminalreporter ude i den rigtige verden har Tina Frennstedt i sin krimiserie COLD CASE ladet sig inspirere af virkelige forbrydelser i Skandinavien. HOVEDVEJ 9 er andet bind i serien, og her befinder kriminalkommissær Tess sig i en vanskelig situation: hendes afdeling er truet med nedlukning, og hun har svært ved at finde motivationen. Men da en kvinde bliver dræbt et sted nord for Ystad, og sagen viser sig at have ligheder med en cold case fra 2004, må Tess handle hurtigt. For at redde sin afdeling – og for at redde flere mulige ofre.
Forbandelsen

Forbandelsen

En nat i november 1994 bryder et hus i brand i udkanten af den lille by Marbäck i Skåne. Politiet er hurtigt på stedet, og unge Louisa bliver fundet død. Men det viser sig, at hun blev dræbt allerede før branden indtraf. Blev branden påsat for at skjule forbrydelsen?

En blodindsmurt mand bliver fundet i skoven. Han bliver dømt for drabet på Louisa, men har hele tiden hævdet sin uskyld. Manden hedder Edvard, og for hans familie bliver ingenting nogensinde det samme igen.

Elleve år senere om aftenen den 8. januar 2005 fejer stormen Gudrun ind over Sverige og hvirvler nye beviser op. Er Edvard uskyldig, som han hele tiden har hævdet? Er drabsmanden fortsat på fri fod?

FORBANDELSEN er en stemningsfuld roman om mord og justitsmord, som strækker sig over flere generationer. Om social stigmatisering, om janteloven og de negative sider af livet i landsbyen, hvor alle ved alt om alle.

 

 

 

FORBANDELSEN

Et hus bryder i brand, og Louisa bliver fundet død. Men det er ikke branden, som har taget hendes liv, og snart bliver en mand ved navn Edvard fængslet for mordet. Elleve år kommer og går, og da en storm raser over Sverige, kommer der nye beviser i sagen. For måske er det slet ikke Edvard, der er den skyldige. Hvilket betyder, at en drabsmand stadig kan være på fri fod. Gisp! 
Manden i huset

Manden i huset

En fjortenårig pige forsvinder efter en klassefest i en dansk provinsby.

Ditte og hendes mor, Lise, havde altid undret sig over det store statelige hus for enden af vejen i deres fredelige parcelhuskvarter. Det var skummet, det var de enige om. Omgivet af gitterhegn og overvågningskameraer, og de anede ikke, hvem der boede der, for de havde aldrig set skyggen af et menneske i huset eller udenfor. Derfor havde både Ditte og hendes mor glædet sig til denne aften, hvor Ditte var inviteret til klassefest hos den nye dreng i klassen i det skumle hus, hvor hun omsider skulle se huset indefra; det var måske slet ikke så mærkeligt. Men da moren vil hente Ditte klokken tolv som aftalt, er datteren der ikke. Hun er heller ikke kommet hjem. Ditte er forsvundet som dug for solen.

I MANDEN I HUSET følger vi Lises desperate kamp for at finde sin datter. Politiets efterforskning virker underligt uengageret, og hendes mand, Sven, er ikke meget bevendt; han lider af PTSD, sidder foran tv’et og drikker øl – hvis han da ikke er ude at køre i sin gamle Volvo iført camouflageuniform og bevæbnet med riffel og pistol, som han har for vane. Men hvad laver han egentlig på de solo-ture? Og mandet i huset – drengens far – Lise synes han virker bekendt … Men Lise er en benhård hønemor, og hun er parat til at gå meget langt for at finde Ditte – død eller levende.

 

MANDEN I HUSET

Ditte er kun 14 år gammel, da hun forsvinder efter en klassefest. Sammen med politiet leder Lise, pigens mor, desperat efter spor. Langsomt begynder det at gå op for Lise, at der er meget, hun ikke ved om sin datter. MANDEN I HUSET er en grum historie, og da den udkom, blev den anmeldt i Weekendavisen, som kaldte den for »en lille, splintret, hård og nådesløs thriller om en pige, der bliver væk. Den starter sort og bliver mørkere derfra.«

DØDEN ER KUN ET ØJEBLIK

Esther flytter ind på et krisecenter for kvinder for at komme væk fra sin mand, Andreas. Samtidig er David blevet fyret fra politiet og har etableret sig som privatdetektiv. Disse to hændelser bliver til sammen begyndelsen på romanen DØDEN ER KUN ET ØJEBLIK, som handler om intriger, løgne og mænd, der er voldelige mod kvinder. Da Lisa Holmfjord satte sig til tasterne for at skrive romanen, vidste hun udmærket, hvad hun lavede. Hun er nemlig direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecenter og har ekspertise i emner som ulighed og vold mod kvinder.

DET KOLDE GULD

Et lig dukker op i Arjeplogfjeldet, og Olivia Rönning flyver til stedet med helikopter for at påbegynde efterforskningen. Men så langt når hun ikke. Helikopteren flyver ind i en snestorm, og da den styrter, kommer både Olivia Rönning og piloten alvorligt til skade. Da Tom Stilton hører om sagen og uheldet fra sit nye hjem i Thailand, rejser han fluks til Sverige og hjælper sin gamle makker med opklaringsarbejdet. DET KOLDE GULD er sjette bind i det svenske krimipar Cilla og Rolf Börjlinds populære serie om de to efterforskere – som altid spækket med spænding og overraskende plottwists. 
Løgn i din hals

Løgn i din hals

Løgn i din hals er andet, selvstændige bind i Lars Kjædegaards populære serie med efterforskerne Anita Hvid og Thor Belling.

En kvinde i Aarhus modtager et opkald om, at hendes søn er blevet alvorligt kvæstet i en ulykke. Opkaldet viser sig at være falsk. Kort efter modtager en mand i byen et lignende opkald, som får fatale følger. Også dette opkald er falsk, og så bliver Anita Hvid involveret i sagen. Hvem spreder frygt og død ved at lyve så overbevisende? Er der tale om umotiverede, tilfældige chikanerier, eller er hensigten mere dyster?

LØGN I DIN HALS

En kvinde i Aarhus modtager et opkald om, at hendes søn er blevet alvorligt kvæstet i en ulykke. Opkaldet viser sig at være falsk. Kort efter modtager en mand i byen et lignende opkald, som får fatale følger. Også dette opkald er falsk, og så bliver Anita Hvid involveret i sagen. Hvem spreder frygt og død ved at lyve så overbevisende? Er der tale om umotiverede, tilfældige chikanerier, eller er hensigten mere dyster? LØGN I DIN HALS er andet, selvstændige bind i Lars Kjædegaards populære serie med efterforskerne Anita Hvid og Thor Belling.
Skyldig i drab

Skyldig i drab

Hvad tænker et menneske, som har taget et andet menneskes liv – om sit offer, om offerets efterladte, om straffens retfærdighed og om udsigten til at sone sin skyld og finde tilgivelse?

 

I bogen SKYLDIG I DRAB fortæller 12 drabsdømte om at have slået ihjel og om at leve med drabet. De drabsdømte, som læseren møder i bogen, afsoner alle lange fængselsstraffe, fra ti år til forvaring og livstid, i Herstedvester Fængsel. Drabene, de er dømt for, repræsenterer tre af de mest almindelige drabstyper i Danmark: drab på nærtstående, drab begået i forbindelse med vold samt seksuelt betinget drab.

SKYLDIG I DRAB følger de 12, fra de begik drabet, over mentalundersøgelsen og tiden i arrest til retssag, domfældelse og afsoning. Bogen fortæller de drabsdømtes historie, i deres perspektiv og med deres ord. Om sorg og skam. Om troen på Gud og om fortvivlelse. Om at have mareridt om drabet og om i fantasien at tale med den dræbte. Om at føle sorg over tabet af et menneske, man selv har slået ihjel. Om tomhed og glæde ved livet. Om en mulig og en umulig tilgivelse.

SKYLDIG I DRAB

Hvad tænker et menneske, som har taget et andet menneskes liv – om sit offer, om offerets efterladte, om straffens retfærdighed og om udsigten til at sone sin skyld og finde tilgivelse?

I bogen SKYLDIG I DRAB fortæller 12 drabsdømte om at have slået ihjel og om at leve med drabet. De drabsdømte, som læseren møder i bogen, afsoner alle lange fængselsstraffe, fra ti år til forvaring og livstid, i Herstedvester Fængsel. Bogen fortæller de drabsdømtes historie, i deres perspektiv og med deres ord. Om sorg og skam. Om troen på Gud og om fortvivlelse. Om at have mareridt om drabet og om i fantasien at tale med den dræbte. Om at føle sorg over tabet af et menneske, man selv har slået ihjel. Om tomhed og glæde ved livet. Om en mulig og en umulig tilgivelse.