Gyldendal guider: Her er de bedste nordiske krimier lige nu

Noget kunne tyde på, at de nordiske krimiforfattere har fat i den lange ende. Her på Gyldendal har vi udvalgt en stak, som du kan kaste dig over – romaner og serier, som er svære at lægge fra sig og har flere litterære kvaliteter end blot en klassisk mordgåde.

 Af Rasmus Meldgaard Harboe 

En god nordisk krimi er ikke bare litterært saftevand. Tag for eksempel BAG DEM SYNGER DØDEN af den norske forfatter Karin Fossum, som netop er udkommet til stor ros i Politiken, som giver den seks ud af seks hjerter og kalder den for »en barsk skildring af, at det moderne Skandinavien endnu ikke har afskaffet den hedenske ondskab.«
 
Rimelig langt fra saftevand. Og (endnu) et tegn på, at de nordiske krimiforfattere har fat i den lange ende. Men hvordan? Måske er det så simpelt, at den gode nordiske krimiroman ikke bare har en god kernefortælling, men også mestrer stemning og sprog.
 
Det lægger Politikens anmelder også vægt på i sin begejstrede læsning af BAG DEM SYNGER DØDEN. Her kaldes Karin Fossums sprog for »mageløst glidende, både konkret og lyrisk, skiftende mellem poetisk realisme og kras naturalisme.«
 
Inviterer til reflektion
Det siges, at krimigenren i sig selv har nogle bestemte parametre, som skal opfyldes – eller brydes. I hvert fald skal forfatteren tage stilling til dem, og for eksempel er det vigtigt, at hun eller han kan styre sit plot og maskere sine handlingsspor med spændende plottwists. Vi vil fængsles, vi vil gyse, vi vil gætte – og så vil vi selvfølgelig gerne tabe kæben til sidst.
 
Litteratursiden giver skribent og litteraturformidler Thomas Olesen tre grunde til krimiens store popularitet og skriver blandt andet, at vi læsere også kommer på arbejde, når vi sidder med en krimi mellem hænderne:
 
»Krimiens grundstruktur er bygget op omkring opklaringen af en forbrydelse, og det ligger derfor i krimiens natur, at den byder på masser af detektivarbejde for læseren. Desuden inviterer krimien til refleksioner over eksistentielle temaer som livet og døden, forbrydelse og straf, skyld og uskyld,« skriver han i sin artikel.
 
Her på Gyldendal har vi udvalgt en stak af de bedste krimier, vi har på hylderne. Rigtig god fornøjelse.

Bag dem synger døden

Bag dem synger døden

En enlig mor finder en underlig tegning under madrassen på sin søns værelse. En ung mand og en teenagedreng mødes tilfældigt ved badepladsen på klippen ved den dybe sø. Dagen efter bliver sekstenårige Gritt Zeeland fundet død ved skovstien, der leder ned til søen. Et par dage senere er en dreng på samme alder blevet tævet ihjel og mishandlet til ukendelighed yderst på byens havneområde.

Frygten for en massemorder breder sig blandt lokalbefolkningen i den lille norske by. Eller har drabene slet intet med hinanden at gøre? Efterforskeren Konrad Sejer står med et smertefuldt mordmysterium i hænderne, med mange mulige forklaringer.

Bag dem synger døden af den anerkendte norske krimiforfatter Karin Fossum er en dybdeborende krimi om det smukke og det hæslige, ømhed og vold, livsløgn og de barske realiteter.

 

 

 

PRIS224,95 kr.

BAG DEM SYNGER DØDEN af Karin Fossum

Ida Jessen har oversat 15. bind af Karin Fossums serie om efterforskeren Konrad Sejer, som vi ikke kan anbefale nok. En 16-årig pige bliver fundet død i en skov, og en dreng bliver slået brutalt ihjel på havnen. Det er nogle tunge sager, der lander på Konrad Sejers bord, og han må straks i gang med at jage en seriemorder. Så siger vi ikke mere. 
Sektens børn

Sektens børn

Femten år er gået siden Sofia flygtede fra sekten på Tågeøen. Sektens leder Franz Oswald er ikke set siden, men da en voldsom storm fejer hen over Sverige, kommer han ud af mørket. Han er klar til at udbrede sin sekt i hele verden og bliver med sin nye miljøbevidsthed mere populær end nogensinde.

Bag facaden udøver han et grusomt og manipulerende tyranni, der ikke mindst går ud over sektens børn. To af dem er hans egne sønner, Thor og Vic, der er opdraget efter sektens regler med henblik på at blive trofaste soldater i farens tjeneste. Men jo ældre Thor bliver, jo mere vokser tvivlen. Hvem er Franz Oswald egentlig? Og hvor langt er han villig til at gå for at opretholde sin magt?

Sofia driver nu et værested for unge, der er flygtet fra sekter, men det bliver fuldstændig ødelagt af stormen. Hun har lovet sig selv aldrig at tage kontakt med Franz Oswald igen. Det viser sig at være vanskeligere end først antaget, og inden længe er hun en del af en uhyggelig katten-efter-musen-leg, hvor kun en af dem kan vinde.

Sektens børn er den dramatiske afslutning på serien om sekten ViaTerra, hvor magt, manipulation og vold er en del af hverdagen.

PRIS179,95 kr.

SEKTENS BØRN af Mariette Lindstein

Baseret på sine egne oplevelser indenfor Scientologys mure har Mariette Lindstein skrevet en serie om Sekten på Tågeøen. Det er femten år siden, Sofia flygtede fra sekten, og hun kæmper for at få lov til at blive i sit nye liv. Men da sektens leder Franz Oswald dukker op, bliver det svært for hende at gemme sig. SEKTENS BØRN er en rigtig page-turner. Forelsker du dig i bogen, er der mere, hvor den kommer fra. Indtil videre har Gyldendal nemlig udgivet tre af Mariette Lindsteins bøger om sekten.
Spejlmanden

Spejlmanden

Hypnotisøren er tilbage! I Spejlmanden, der er ottende bog i Lars Keplers serie om Joona Linna, forsvinder en ung pige ved højlys dag. I jagten på den uhyggelige bortfører opsøger Joona Linna sin gamle bekendt, hypnotisøren Erik Maria Bark, for at få tilgang til afgørende informationer. 

Opklaringen af sagen bliver en dybt fascinerende - og skræmmende - nedstigning i det menneskelige sind. Enegængeren Joona Linnas lynende intelligente efterforskning fører ind i det mest uhyggelige psykologiske mørke. Men han møder også en næsten overmenneskelig offervilje og overlevelsesdrift, der byder dette mørke trods.

Med andre ord: Spejlmanden er en ægte Kepler-krimi. Den svenske krimikonge er tilbage i topform.

PRIS294,95 kr.

SPEJLMANDEN af Lars Kepler

En ung pige forsvinder ved højlys dag til stor fortvivlelse for den svenske befolkning. Joona Linna bliver sat på sagen og opsøger hypnotisøren Erik Maria Bark, som skal hjælpe med at få et øjenvidne til at tale. SPEJLMANDEN er ottende bog i en hel serie om Joona Linna. Lars Kepler er forfatterpseudonymet for det svenske par Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril. Vi er utroligt glade for, at de har givet os Lars Keplers romaner, for de er noget helt særligt.
Hovedvej 9

Hovedvej 9

Hovedvej 9 er anden selvstændige bog i Cold Case-serien, en svensk krimiserie inspireret af virkelige forbrydelser i Skandinavien.

Kriminalkommissær Tess er i en svær situation arbejdsmæssigt og privat: Hendes afdeling er truet med at blive nedlagt, der er kaos i ledelsen, og hun har mistet motivationen i arbejdet. Men et mord begået på en kvindelig maler ved Stenshuvuds odde nord for Ystad viser sig at bære mærkelige ligheder med et mord begået på en ung mand tilbage i 2004 – og Tess øjner muligheden for ikke bare at opklare en af de mest drabelige cold cases på hendes bord, men også at redde sin afdeling: For hvis gerningsmanden viser sig at være den samme, og hendes afdeling dermed kan opklare en af de aktuelle sager, vil alle kunne se dens eksistensberettigelse. Samtidig med nyheden om mordet begynder en kæderække af dramatiske hændelser dog at finde sted i Österlen – og Tess må handle hurtigt, for det viser sig snart, at flere menneskers liv er i fare ... 

 

 

 

PRIS179,95 kr.

HOVEDVEJ 9 af Tina Frennstedt

Som tidligere kriminalreporter ude i den rigtige verden har Tina Frennstedt i sin krimiserie COLD CASE ladet sig inspirere af virkelige forbrydelser i Skandinavien. HOVEDVEJ 9 er andet bind i serien, og her befinder kriminalkommissær Tess sig i en vanskelig situation: hendes afdeling er truet med nedlukning, og hun har svært ved at finde motivationen. Men da en kvinde bliver dræbt et sted nord for Ystad, og sagen viser sig at have ligheder med en cold case fra 2004, må Tess handle hurtigt. For at redde sin afdeling – og for at redde flere mulige ofre.
Forbandelsen

Forbandelsen

En nat i november 1994 bryder et hus i brand i udkanten af den lille by Marbäck i Skåne. Politiet er hurtigt på stedet, og unge Louisa bliver fundet død. Men det viser sig, at hun blev dræbt allerede før branden indtraf. Blev branden påsat for at skjule forbrydelsen?

En blodindsmurt mand bliver fundet i skoven. Han bliver dømt for drabet på Louisa, men har hele tiden hævdet sin uskyld. Manden hedder Edvard, og for hans familie bliver ingenting nogensinde det samme igen.

Elleve år senere om aftenen den 8. januar 2005 fejer stormen Gudrun ind over Sverige og hvirvler nye beviser op. Er Edvard uskyldig, som han hele tiden har hævdet? Er drabsmanden fortsat på fri fod?

FORBANDELSEN er en stemningsfuld roman om mord og justitsmord, som strækker sig over flere generationer. Om social stigmatisering, om janteloven og de negative sider af livet i landsbyen, hvor alle ved alt om alle.

 

 

 

PRIS179,95 kr.

FORBANDELSEN af Christoffer Carlsson

Et hus bryder i brand, og Louisa bliver fundet død. Men det er ikke branden, som har taget hendes liv, og snart bliver en mand ved navn Edvard fængslet for mordet. Elleve år kommer og går, og da en storm raser over Sverige, kommer der nye beviser i sagen. For måske er det slet ikke Edvard, der er den skyldige. Hvilket betyder, at en drabsmand stadig kan være på fri fod. Gisp! 
Manden i huset

Manden i huset

En fjortenårig pige forsvinder efter en klassefest i en dansk provinsby.

Ditte og hendes mor, Lise, havde altid undret sig over det store statelige hus for enden af vejen i deres fredelige parcelhuskvarter. Det var skummet, det var de enige om. Omgivet af gitterhegn og overvågningskameraer, og de anede ikke, hvem der boede der, for de havde aldrig set skyggen af et menneske i huset eller udenfor. Derfor havde både Ditte og hendes mor glædet sig til denne aften, hvor Ditte var inviteret til klassefest hos den nye dreng i klassen i det skumle hus, hvor hun omsider skulle se huset indefra; det var måske slet ikke så mærkeligt. Men da moren vil hente Ditte klokken tolv som aftalt, er datteren der ikke. Hun er heller ikke kommet hjem. Ditte er forsvundet som dug for solen.

I MANDEN I HUSET følger vi Lises desperate kamp for at finde sin datter. Politiets efterforskning virker underligt uengageret, og hendes mand, Sven, er ikke meget bevendt; han lider af PTSD, sidder foran tv’et og drikker øl – hvis han da ikke er ude at køre i sin gamle Volvo iført camouflageuniform og bevæbnet med riffel og pistol, som han har for vane. Men hvad laver han egentlig på de solo-ture? Og mandet i huset – drengens far – Lise synes han virker bekendt … Men Lise er en benhård hønemor, og hun er parat til at gå meget langt for at finde Ditte – død eller levende.

 

PRIS179,95 kr.

MANDEN I HUSET af Susanne Staun

Ditte er kun 14 år gammel, da hun forsvinder efter en klassefest. Sammen med politiet leder Lise, pigens mor, desperat efter spor. Langsomt begynder det at gå op for Lise, at der er meget, hun ikke ved om sin datter. MANDEN I HUSET er en grum historie, og da den udkom, blev den anmeldt i Weekendavisen, som kaldte den for »en lille, splintret, hård og nådesløs thriller om en pige, der bliver væk. Den starter sort og bliver mørkere derfra.«
Døden er kun et øjeblik

Døden er kun et øjeblik

Esther er flygtet fra sin voldelige mand, den respekterede læge Andreas, og er gået i skjul på et krisecenter. Hun drikker, har psykiske problemer og kommer dårligt ud af det med de andre kvinder. Og så frygter hun den dag, Andreas modtager skilsmissepapirerne, for hun ved, at han aldrig vil give slip på hende.

David er blevet fyret fra politiet og har slået sig ned som privatdetektiv. En kvinde fra den nordsjællandske overklasse opsøger ham med en opgave. Han undslår sig, indtil det går op for ham, at målet er en, han kender, én han har svigtet. Han begynder sin efterforskning, der leder ham omkring en kostskole og en gammel forgiftningssag. Imens finder kvinderne på krisecenteret ud af, at Esther er forsvundet.

DØDEN ER KUN ET ØJEBLIK er en psykologisk thriller om løgne, intriger og mænds vold mod kvinder.

Den er også Lisa Holmfjords debut som forfatter. Hun er uddannet socialrådgiver, er direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre og har beskæftiget sig indgående med ligestilling, menneskerettigheder og vold begået mod kvinder. 

PRIS224,95 kr.

DØDEN ER KUN ET ØJEBLIK af Lisa Holmfjord

Esther flytter ind på et krisecenter for kvinder for at komme væk fra sin mand, Andreas. Samtidig er David blevet fyret fra politiet og har etableret sig som privatdetektiv. Disse to hændelser bliver til sammen begyndelsen på romanen DØDEN ER KUN ET ØJEBLIK, som handler om intriger, løgne og mænd, der er voldelige mod kvinder. Da Lisa Holmfjord satte sig til tasterne for at skrive romanen, vidste hun udmærket, hvad hun lavede. Hun er nemlig direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecenter og har ekspertise i emner som ulighed og vold mod kvinder.
Det kolde guld

Det kolde guld

Olivia Rönning bliver sendt afsted på sin første sag som efterforskningsleder. Liget af en mand dukker op i en smeltet snelomme i Arjeplogfjeldet efter en lang varm sommer. Manden er blevet skudt og har været død i omkring tyve år.
På vej til findestedet overraskes helikopteren af en voldsom storm og styrter. Da Olivia vågner, er piloten hårdt såret, der er intet mobilsignal og nødradioen er ødelagt. Det er umuligt at kontakte omverdenen.
Men hun er ikke alene i fjeldet. Der er andre der også vil finde ud af - eller skjule - sandheden om den døde mand.

Da Tom Stilton hører, hvad der er sket med Olivia, forlader han straks sit stille liv i Thailand for at komme hende til hjælp.

Det viser sig, at mordet på fjeldet trækker tråde endnu et halvt århundrede tilbage i tiden.

Det kolde guld er den sjette bog i bestsellerserien om Olivia Rönning og Tom Stilton.

PRIS224,95 kr.

DET KOLDE GULD af Cilla & Rold Börjlind

Et lig dukker op i Arjeplogfjeldet, og Olivia Rönning flyver til stedet med helikopter for at påbegynde efterforskningen. Men så langt når hun ikke. Helikopteren flyver ind i en snestorm, og da den styrter, kommer både Olivia Rönning og piloten alvorligt til skade. Da Tom Stilton hører om sagen og uheldet fra sit nye hjem i Thailand, rejser han fluks til Sverige og hjælper sin gamle makker med opklaringsarbejdet. DET KOLDE GULD er sjette bind i det svenske krimipar Cilla og Rolf Börjlinds populære serie om de to efterforskere – som altid spækket med spænding og overraskende plottwists. 
Løgn i din hals

Løgn i din hals

Løgn i din hals er andet, selvstændige bind i Lars Kjædegaards populære serie med efterforskerne Anita Hvid og Thor Belling.

En kvinde i Aarhus modtager et opkald om, at hendes søn er blevet alvorligt kvæstet i en ulykke. Opkaldet viser sig at være falsk. Kort efter modtager en mand i byen et lignende opkald, som får fatale følger. Også dette opkald er falsk, og så bliver Anita Hvid involveret i sagen. Hvem spreder frygt og død ved at lyve så overbevisende? Er der tale om umotiverede, tilfældige chikanerier, eller er hensigten mere dyster?

PRIS179,95 kr.

LØGN I DIN HALS af Lars Kjædegaard

En kvinde i Aarhus modtager et opkald om, at hendes søn er blevet alvorligt kvæstet i en ulykke. Opkaldet viser sig at være falsk. Kort efter modtager en mand i byen et lignende opkald, som får fatale følger. Også dette opkald er falsk, og så bliver Anita Hvid involveret i sagen. Hvem spreder frygt og død ved at lyve så overbevisende? Er der tale om umotiverede, tilfældige chikanerier, eller er hensigten mere dyster? LØGN I DIN HALS er andet, selvstændige bind i Lars Kjædegaards populære serie med efterforskerne Anita Hvid og Thor Belling.
Skyldig i drab

Skyldig i drab

Hvad tænker et menneske, som har taget et andet menneskes liv – om sit offer, om offerets efterladte, om straffens retfærdighed og om udsigten til at sone sin skyld og finde tilgivelse?

 

I bogen SKYLDIG I DRAB fortæller 12 drabsdømte om at have slået ihjel og om at leve med drabet. De drabsdømte, som læseren møder i bogen, afsoner alle lange fængselsstraffe, fra ti år til forvaring og livstid, i Herstedvester Fængsel. Drabene, de er dømt for, repræsenterer tre af de mest almindelige drabstyper i Danmark: drab på nærtstående, drab begået i forbindelse med vold samt seksuelt betinget drab.

SKYLDIG I DRAB følger de 12, fra de begik drabet, over mentalundersøgelsen og tiden i arrest til retssag, domfældelse og afsoning. Bogen fortæller de drabsdømtes historie, i deres perspektiv og med deres ord. Om sorg og skam. Om troen på Gud og om fortvivlelse. Om at have mareridt om drabet og om i fantasien at tale med den dræbte. Om at føle sorg over tabet af et menneske, man selv har slået ihjel. Om tomhed og glæde ved livet. Om en mulig og en umulig tilgivelse.

PRIS269,95 kr.

SKYLDIG I DRAB af Thomas Thurah

Hvad tænker et menneske, som har taget et andet menneskes liv – om sit offer, om offerets efterladte, om straffens retfærdighed og om udsigten til at sone sin skyld og finde tilgivelse?

I bogen SKYLDIG I DRAB fortæller 12 drabsdømte om at have slået ihjel og om at leve med drabet. De drabsdømte, som læseren møder i bogen, afsoner alle lange fængselsstraffe, fra ti år til forvaring og livstid, i Herstedvester Fængsel. Bogen fortæller de drabsdømtes historie, i deres perspektiv og med deres ord. Om sorg og skam. Om troen på Gud og om fortvivlelse. Om at have mareridt om drabet og om i fantasien at tale med den dræbte. Om at føle sorg over tabet af et menneske, man selv har slået ihjel. Om tomhed og glæde ved livet. Om en mulig og en umulig tilgivelse.