Læs artiklen

Derfor vil dit barn elske en graphic novel

Derfor vil dit barn elske en graphic novel

Graphic novel er en populær boggenre blandt børn og unge. Men hvorfor? Og hvad er en graphic novel? 

En graphic novel ligner tegneserien i sit layout med billeder og tekst, og den ligner romanen, fordi den er lang og har et flerstrenget handlingsforløb. En ny undersøgelse af børns læsevaner viser – desværre – at det ikke står så godt til med børns frivillige læsning – også blandt pigerne, som ellers har været mere læselystne end drengene. Undersøgelsen er foretaget for Tænketanken Fremtidens Biblioteker blandt 8.000 børn i alderen 9-13 år.
En af forklaringerne er naturligvis konkurrencen fra digitale medier, som har gjort at mange børn og unge er udfordret på at læse bogens typisk lange, lineære tekststykker. Og måske netop derfor er en graphic novel et populært bogvalg blandt børnene, der til gengæld 
har en udvidet forståelse af begrebet ’tekst’. For dem er billeder helt naturligt også en tekst, og for mange børn og unge er en fortællings foretrukne form ofte netop billedet.

Hvad er en tekst egentlig?
Begrebet ’tekst’ henviser i almindelig tale til skrifttegn, men inden for de seneste år har vi oplevet et bombardement af billeder, bl.a. fra  billedbårne sociale medier som Instagram, Pinterest og Snapchat, og børn og unge er i langt højere grad fortrolige med en billedkultur frem for en skriftkultur. Længere tekstpassager bryder en uskreven regel om at fatte sig i korthed. Der er kamp om opmærksomheden, og man modtager dagligt en omfattende nyhedsstrøm på de sociale medier. Blandt børn og unge er der hverken et ønske eller forventning om at læse længere tekstpassager. Et tweet på Twitter må eksempelvis ikke fylde mere end 140 anslag, og er som navnet antyder kun et pip. Desuden er generationen af børn og unge vokset op med ”at læse” hjemmesider, som består af både skrifttegn, billeder, farver og figurer. 


Mød tweenpigen Mira - igen!

Den første graphic novel-inspirerede bog om Mira udkom i 2017. Makkerparret Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi fortæller fortsat Miras historie. Og dét er der mange tweens og deres voksne, som vil blive glade for. Også i bog nr. 2 – med undertitlen #husbåd #far #kærlighed– passer tekst og tegninger fremragende sammen. Lemires tekst har humor, ironi og selvironi, og Bregnhøi tegner Mira som en tween-pige, der er sød, sårbar og usikker. Præcis som det er at være tween – den svære alder ”in between” barndom og ungdom. Desuden brydes de gængse tegneseriefelter ofte af dagbogsnotitser, opskrifter og instaposts. Det er godt tænkt og rammer helt perfekt børns vante kommunikationsformer. Der er ingen tvivl om, at Lemire og Bregnhøi kender et par tweens eller tre.

#husbåd #far #kærlighed
Mira drømmer om mange ting. Om at blive blogger. Og fotograf. Og i særdeleshed om sin rigtige far, som hun aldrig har mødt. Den store drøm om at møde sin far går i opfyldelse i bog nr. 2, og Mira reflekterer over, hvor sjovt det er, at dagdrømmene pludselig kan blive til virkelighed. Måske ikke helt som hun havde forestillet sig, men alligevel. Som hashtags’ne i undertitlen antyder, så er de andre vigtige temaer i bogen en flytning (til en husbåd) og ja, kærlighed i alle former; forældrekærlighed, søskendekærlighed, kærlighed mellem venner og veninder og kærlighed mellem de voksne.

1. bog blev hurtigt populær og endda også nomineret til en tegneseriepris, Claus Deleuran-prisen 2018, i kategorien ”Bedste danske debut”. Mira-bøgerne anbefales fra 9 år.