Læs artiklen

Se lige Nasty Gal-stifterens charmerende tidslinje om hvordan hun gik fra ADHD-ramt småkriminel til stenrig direktør i modebranchen

Se lige Nasty Gal-stifterens charmerende tidslinje om hvordan hun gik fra ADHD-ramt småkriminel til stenrig direktør i modebranchen

»#Girlboss vil ikke lære dig, hvordan du hurtigt bliver rig, bliver en del af modeverdenen eller starter en virksomhed. Den er hverken et feministisk manifest eller en selvbiografi. Jeg vil ikke dvæle for meget ved det, jeg allerede har gjort, for der er stadig så meget nyt at opdage.«

1984: Jeg bliver født i San Diego på langfredag den 20/4. Før du begynder at tro, at det er et varsel af en art, så lad mig forsikre dig om, at det eneste, jeg bliver høj af, er konkurrence (»4/20« er amerikansk slang for at ryge sig skæv, red.).

1989: Jeg smører lort på væggene i børnehaven; måske mit første sande kunstneriske udtryk.

1993: Min lærer i fjerde klasse mener, der muligvis er noget galt med mig. Listen inkluderer ADHD og Tourette.

1994: Min far tager mig med i Wal-Mart, hvor jeg spørger ekspedienten, om de har ”den nye dukke, der flatulerer”. Hvilket er et bevis på, at jeg både besidder et stort ordforråd og en lidt underlig form for humor.

1997: Jeg forelsker mig i mit første stykke vintagetøj: et par postkasserøde disco-bukser. Jeg skifter i hemmelighed til dem på toilettet i rulleskøjtehallen.

1999: Jeg lander mit første job, i en Subway. Jeg får OCD ud over baconsandwichen.

2000: Jeg hader skolen og bliver sendt til en psykiater, der diagnosticerer mig med depression og ADHD. Jeg prøver hvide piller. Jeg prøver blå piller. Jeg beslutter, at hvis det er det, der skal til, for at kunne lide skolen, så kan jeg lige så godt droppe ud. Jeg smider pillerne og væk og beslutter mig for at blive selvstuderende.

2001: Mine forældre bliver skilt. Jeg har det egentlig okay med det og benytter lejligheden til at flytte hjemmefra og klare mig selv. Jeg finder en lejlighed i centrum af Sacramento sammen med en flok musikere. Mit værelser er et skab under trappen, og min husleje er 60 dollars om måneden.

2001: Jeg blaffer op og ned langs Vestkysten, for endelig at lande i det nordvestlige USA. Jeg indleder en tilværelse som skralder (tal ikke dårligt om en skraldet bagel, før du har prøvet en) og ynkelig tyv.

2002: Jeg sælger noget på nettet for første gang. Det er en stjålen bog.

2003: Jeg bliver anholdt for butikstyveri. Jeg tager en kold tyrker, hvad min kriminelle løbebane angår.

2006: Jeg efterlader min kæreste i Portland og flytter til San Francisco, hvor jeg bliver fyret fra en eksklusiv skobutik.

2006: Jeg får brok, hvilket betyder, at jeg er nødt til at finde et job for at få sundhedsforsikring. Jeg finder et, hvor jeg skal tjekke ID-kort ved indgangen til en kunstskole. Jeg har en del tid, der skal slås ihjel, så jeg strejfer rundt på nettet og åbner en eBay-shop ved navn Nasty Gal Vintage.

2014: Jeg er administrerende direktør for en 100 millioner-plus-virksomhed med et 50.000 km2 stort hovedkvarter i Los Angeles, et distributionscenter i Kentucky og 350 ansatte.

*indsæt lyden af en LP, der hvinende og skrattende standser her*

Jeg udelader naturligvis nogle detaljer her, men hvis jeg fortalte dig det hele i indledningen, ville der ikke være nogen grund til at læse resten af bogen, og jeg vil faktisk gerne have, at du læser resten af bogen. Men det er rigtig nok: På omkring otte år gik jeg fra at være en ludfattig anarkistisk friganer fast besluttet på at smadre systemet nedefra, til en velhavende forretningskvinde, som i dag føler sig lige så meget hjemme i et bestyrelseslokale som i et prøverum. Det har aldrig været min hensigt at være rollemodel for andre, men der er elementer af min historie, og det jeg lærte af den, som jeg gerne vil dele med andre.

På samme måde som folk i de sidste syv år har projiceret sig selv ind i de looks, jeg har solgt gennem Nasty Gal, vil jeg gerne have, at du bruger #Girlboss til at projicere dig selv ind i et fantastisk liv, hvor du kan gøre lige, hvad du vil. Mit mål med bogen er at give dig nogle råd om, hvordan du lærer af dine egne fejl og af andres (for eksempel mine). Jeg vil gerne lære dig, hvornår du skal sige stop, og hvornår du skal bede om mere. Jeg vil gerne lære dig at stille spørgsmål og ikke tage noget for givet, at vide, hvornår du skal følge reglerne, og hvornår du skal omskrive dem. Det vil hjælpe dig med at identificere dine svagheder og bruge dine styrker. Forhåbentlig vise dig, at der er en vis mængde ironi ved livet. For eksempel startede jeg en online-shop, så jeg kunne arbejde hjemmefra … alene. Nu taler jeg med flere mennesker på en almindelig arbejdsdag, end jeg engang gjorde på en hel måned. Men jeg klager ikke.

Denne bog vil ikke lære dig, hvordan du hurtigt bliver rig, bliver en del af modeverdenen eller starter en virksomhed. Den er hverken et feministisk manifest eller en selvbiografi. Jeg vil ikke dvæle for meget ved det, jeg allerede har gjort, for der er stadig så meget nyt at opdage. Denne bog giver ingen anvisninger til, hvad du skal tage på om morgenen. Den bog skal nok komme – men først, når du har fortalt alle dine venner, at de skal købe den her.

Mens du læser bogen, er der tre overordnede råd, jeg vil bede dig om at huske: Lad være med at blive alt for voksen. Lad være med at blive kedelig. Lad ingen mand få dig ned med nakken.

Okay? Godt.

Find bogen her

Tilføj til ønskeliste

Girlboss

Sophia Amoruso

Redaktionen anbefaler: