"Jeg ville fortælle en seriemorders historie set gennem hans datters øjne"

Forfatteren Stacy Willingham står bag den roste psykologiske thriller DEN SYVENDE PIGE. Her fortæller hun om bogens hovedperson og hvorfor hun har valgt at fortælle historien gennem en seriemorders datter.

Oversat af Sisse Tvegaard Andersen / 04-01-2024

 

Hvordan føles det at være i familie med en seriemorder? Og hvad gør man, når der 20 år efter, at ens far er blevet dømt for mordene på seks unge piger, pludselig forsvinder endnu en pige? Det er udgangspunktet for romanen DEN SYVENDE PIGE. Her fortæller bogens forfatter Stacy Willingham om sit arbejde med historien og dens hovedperson.  

Hvordan vil du beskrive hovedpersonen Chloe Davis? 

– Chloe er stærk, men også sårbar. Hun voksede op i en utrolig forvirrende og traumatisk tid – hendes far blev arresteret og dømt som seriemorder – men på trods er det lykkedes hende at få et normalt og STACY WILLINGHAMer uddannet i journalistik fra University of Georgia. Før hun begyndte at skrive fiktion, var hun tekstforfatter og brandingstrateg for forskellige marketingbureauer. DEN SYVENDE PIGE er hendes debutroman og danner grundlag for en kommende tv-serie på HBO. succesfuldt liv. Men alt, hvad hun gør, er farvet af, hvem hendes far er; hendes karriere, hendes evne til at stole på andre mennesker og måske allervigtigst hendes evne til at stole på sig selv. Læserne vil på samme tid heppe på hende og få lyst til at ruske hende til fornuft. Hun er en kompliceret kvinde. 

Hvordan påvirker det Chloes efterforskningsevner, at hun er psykolog og ikke en klassisk efterforsker?

– Chloe har en dyb forståelse af den menneskelige psyke både på grund af sin profession og sin fortid. Det giver hende mulighed for at få et glimt af andre menneskers psykologiske karakter, men jeg tror også, det kan forstyrre hendes dømmekraft. Hun har aldrig håndteret de følelser, der følger med, og det kommer til at hjemsøge hende i bogen.

Læs også: Interview med krimiforfatterparret Börjlind

Hvordan har det været at skulle sætte sig ind i at være datter af en seriemorder, og har det påvirket din opfattelse af thrillergenren? 
– Det har været interessant, men hårdt. Jeg har lavet meget research om seriemordere og deres pårørende, og indimellem er det hård læsning. Jeg prøvede at forstå, hvilke dele af deres opvækst de havde det sværest med, hvad de følte sig skyldige over, og hvordan de har forsøgt at bearbejde deres traumer. Det har nok påvirket mit forhold til genren på den måde, at jeg er blevet en meget karakterdrevet forfatter. Jeg vil skabe karakterer, som føles utrolig menneskelige og virkelige. Hvis jeg ikke møder sådan nogle karakterer i en bog, jeg selv læser, har jeg også svært ved at leve mig ind i den. 
Hvad inspirerede dig til at skrive DEN SYVENDE PIGE? 

– Jeg har altid været fascineret af kriminalpsykologi og true crime, så jeg synes, seriemordere er spændende at beskæftige sig med. De fleste mord sker på grund af helt almindelige følelser som kærlighed, begær, jalousi, grådighed, hævn og så videre, så selv om det store flertal af befolkningen aldrig ville tage et andet menneskes liv på grund af de følelser, så forstår vi i det mindste følelsen. Med seriemordere derimod er det nærmest umuligt for et almindeligt menneske at forstå, hvad der driver dem til at begå sådan nogle forfærdelige forbrydelser.

Læs også: John Ajvide Lindqvist fortæller om SKRIFTEN I VANDET

En dag så jeg en dokumentar, hvor der var et billede af Dennis Rader – også kendt som BTK – der fulgte sin datter op ad kirkegulvet til hendes bryllup. På det tidspunkt havde BTK myrdet ti mennesker, og ingen kendte hans identitet, heller ikke hans familie. Det slog mig, at hvis fremmede havde svært ved at forstå en seriemorder, måtte det være helt ubegribeligt for deres familiemedlemmer. Det måtte være et bedrag, der fik jorden til at ryste under dem, og som fik konsekvenser for alle aspekter af deres liv.

Idéen til DEN SYVENDE PIGE opstod faktisk i det øjeblik. Jeg ville fortælle en seriemorders historie set gennem hans datters øjne, for på den måde fik skurken lige pludselig mange flere nuancer.

Den syvende pige

Den syvende pige

ALT ÅNDEDE FRED OG IDYL. INDTIL DEN FØRSTE PIGE FORSVANDT …

Da Chloe Davis var 12 år, forsvandt seks teenagepiger i hendes lille hjemby i Louisiana. Hun fandt det afgørende bevis og fældede sin egen far, der blev dømt som seriemorder og fængslet på livstid. Lige siden den traumatiske oplevelse har hun haft svært ved at forlige sig med sandheden.

I dag, 20 år senere, arbejder Chloe som psykolog og er ved at forberede sit bryllup. Selv om hun endelig mærker den skrøbelige lykke, hun har arbejdet så hårdt for at opnå, føler hun ofte, at hun ikke har kontrol over sit eget liv. Så da en lokal teenagepige pludselig forsvinder, kommer minderne fra dengang tilbage med fornyet kraft. Er Chloe paranoid, og ser hun paralleller til sin fars sag, som ikke er der, eller er hun for anden gang i sit liv tæt på endnu en morder?

Pressen skriver:

"Virkelig spændende med uforudsigelige plottwists. Det er umuligt at lægge Stacy Willinghams debut fra sig."
— Karin Slaughter

"En imponerende debut”
— Cara Hunter

"Den syvende pige er lige dele sydstatsgotik, karakterstudie, familietragedie, psykologisk spænding og – bedst af alt – et mysterium, der er så dybt tilfredsstillende og ikke ligner noget andet, jeg har læst i årevis. Stemningsfuld og spændende."
— A.J. Finn

"Fuld af spænding og snigende uhygge.”
— Val McDermid

"Willingham blander behændigt Chloes ængstelige førstepersonsfortælling i nutiden med flashbacks til hendes barndom, hvilket øger spændingen. Den stemningsfulde prosa og de mange røde flag forstærker fortællingens intensitet … en forfatter, man skal holde øje med."
— Publishers Weekly

"Et usædvanligt godt og overraskende plot."
— The Washington Post

"En fantastisk tilføjelse til enhver samling af spændingsromaner og psykologiske thrillere med en uforglemmelig karakter, der hjemsøges af sin fortid og får uhyggen til at stige."
— Library Journal

"Willingham byder på stram historiefortælling og en heltinde med overbevisende sårbarhed. Det er en stærk debut, der anbefales til læserne af psykologiske spændingsromaner."
— Booklist

"Er du til psykologiske thrillere, så vil du få en god læseoplevelse ud af Den syvende pige."
— Cats, books and coffee

"Snyd ikke dig selv for denne læseoplevelse."
— Krimihjerte