Læs artiklen
Interview

Alberte Winding om at skrive børnebøger: Jeg bliver så glad, når jeg forstår børn

Alberte Winding om at skrive børnebøger: Jeg bliver så glad, når jeg forstår børn

Udover sange for voksne såvel som børn og flere ungdomsromaner, så skriver Alberte Winding også børnebøger. I april udgiver Gyldendal en samling af tre af de populære bøger om børnehavepigen Betty.

Det er nok de færreste danskere, som ikke på et tidspunkt i livet er stødt på Alberte Winding – og det er der god grund til. Den 54-årige kunstner har nemlig bredt sig ud over flere forskellige udtryksformer, og hendes målgruppe spænder fra helt små børn til granvoksne mennesker.

Alberte Windings navn står på ryggen af ni børnebøger om pigen Betty, der går i børnehave og alligevel synes, at hun kan rigtig meget på egen hånd. Nu bliver tre af bøgerne genudgivet i en samling, ALLERBEDSTE BETTY, som ifølge Alberte Winding selv udgør essensen af hendes børnebøger.

”Jeg bliver så glad, når jeg forstår børn. De er et mysterium om mig selv og alle de mennesker, jeg kender. Hvor stammer vores glæde, angst, ro og vildskab fra? Når jeg har skrevet noget, der forklarer dem eller deres voksne, når jeg hører at de falder til ro i mine bøger, så er det meget tilfredsstillende” siger Alberte Winding.

Dyrker børnenes begavelse
Inspirationen til at skrive børnelitteratur kommer fra børnene selv. Alberte Winding er mor til to børn, som nu er voksne, men heldigvis er der også helt små børn i hendes liv, som kan inspirere hende.

 ”Lige nu er det min guddatter, min bonussøn og bare børn, der snakker i supermarkedet. Jeg har fået et barnebarn og glæder mig til at genopdage de helt små og deres ret fantastiske logik” fortæller hun.

”I min familie har vi samlet på gode sætninger fra børn. De skal helst vise, at barnet har en indre visdom eller en sublim humor. Når man først begynder at dyrke børns subtile begavelse, vil det ingen ende tage.”

Det er ikke fordi, Alberte Winding er retningsløs, at hun beskæftiger sig med så mange forskellige udtryksformer. Det hele handler om, hvordan man fortæller en historie på den tydeligste måde, forklarer hun.

”Jeg har skrevet en del børnesange og havde lyst til at brede det lidt mere ud. Der skete det samme i forhold til voksne. Først skrev jeg sange, så længere tekster. Det føles som om, at jeg hele tiden leder efter den tydeligste måde at udtrykke mig på, og at jeg bevæger mig videre. At jeg forlader musikken for at skrive romaner, og at jeg forlader romanen for at skrive noget, der virker vigtigt til børn, og forlader børnebogen for at skrive en sang til voksne.”

MIKLOS SZABO

Familiens yngste elsker bøger
Hjemme hos Alberte Winding bliver der læst børnebøger i stor stil. Der er mange forskellige favoritter, når hun og familiens yngste stiger ombord i litteraturen.

”Jeg har ikke en fast definering af den gode bog, egentlig. Jeg kan godt lide Alfons, den korte, lidt tørre svenske tradition med den underliggende melankoli. Men jeg elsker også bøger, der rimer, som DR. SEUSS eller Halfdan Rasmussen,” siger hun. 

”Der er vist virkelig gode, nye bøger på vers for børn, og dem må jeg lære at kende. Dansk børnelitteratur er dyb, velskrevet, farlig og i verdensklasse, og jeg har sat mig for at læse og læse og læse for lille Leonora, mit barnebarn. Hanne Kvist, Anne Marie Donslund, Martin Glatz Serup med deres humor og sorg. Kim Fupz og Glenn Rigtved med det skæve kik ind i hovedet på en dreng” siger Alberte Winding. 

Selvom barnebarnet Leonora stadig er et lillebitte menneske, ser det ud til, at hun allerede faldet for bøgerne.

”Hun er et år gammel, og vi læser MIMBO JIMBO. Hun tager bogen på hovedet og tygger i siderne – så er vi i gang.”