Læs artiklen

6 børnebøger, der giver stof til eftertanke

6 børnebøger, der giver stof til eftertanke

Små hoveder kan også tænke store tanker. Det kan du sikkert genkende. Her er 6 fantastiske bøger, der åbner for fantasi og eftertanke.

1. Brødrene Løvehjerte  
Mange voksne nævner BRØDRENE LØVEHJERTE som den børnebog, de husker bedst fra deres barndom – og med god grund. Det er en mørk bog, der fortæller om at miste dem, man elsker mest, om krig, svigt og ondskab. Men bogen fortæller også om mod, og at kærligheden er størst af alt – både før og efter døden.

2. Skovpigen Skærv
I Kim Leines første roman til børn står hovedpersonen, Skærv, overfor store udfordringer. Hun må klare sig helt alene i skoven, og Leines beskrivelser af naturen, og hvordan man overlever, åbner for gode samtaler om menneskets plads i verden. Slutningen rummer et gevaldigt twist, der ikke skal afsløres her, men som sætter hele handlingen i et nyt lys.

3. Harry Potter-serien
Med Harry Potter-bøgerne har J.K. Rowling skabt et magisk univers, hvor nogle af de sværeste ting fra vores egen verden, kan tænkes igennem. Forskellen på rig og fattig, på godt og ondt, på frihed og skæbne. Rowling giver ikke lette svar, men lader nuancerne blive, så læserne bliver opmærksomme på, at virkeligheden sjældent er sort/hvid.

4. Peter Plys-bøgerne
Bøgerne om dyrene fra Hundredmeterskoven rummer tilstrækkeligt mange lag til, at børn helt ned til 4-5-års alderen sagtens kan få glæde af dem, samtidig med at de kan diskuteres i litteraturfag på universitetet. Peter Plys bliver også brugt til at forklare filosofiske tanker fra tunge drenge som Plato, Kant og Nietzche. Ikke så dårligt klaret af en lille bjørn helt uden forstand.  

5. Momo  
Selvom Michael Endes børneroman fra 1970’erne efterhånden har en del år på bagen, virker dens pointer på sin vis mere relevante i dag end nogensinde før. Momos vigtigste evne er, at hun er god til at lytte, og da de mystiske grå herrer narrer de voksne til at effektivisere hele deres liv, må Momo redde dem og vise, at det aldrig er spild af tid at finde ro og nyde tilværelsen.

6. Silas og den sorte hoppe
Silas er et modigt barn, der kan og vil selv. Han rejser ud i verden på sin sorte hoppe, som han på snedig vis vinder i et væddemål. Cecil Bødker giver Silas’ tanker og meninger værdi – selvom han ikke er voksen, og det gør romanen til en af de første, der anerkender og taler direkte til børn, og åbner for en verden, hvor voksne ikke altid ved bedst.

FIND BØGERNE HER