Læs artiklen

»En elefant spises bid for bid«: Hanne-Vibeke Holst besvarer 5 skarpe

»En elefant spises bid for bid«: Hanne-Vibeke Holst besvarer 5 skarpe

I Hanne-Vibeke Holsts roman SOM PESTEN møder vi lægen Karoline Branner, der som koordinator i WHO-s afdeling for pandemibekæmpelse må kæmpe mod stærke kræfter af flere arter, da en dødelig influenza bryder ud. Først i Danmark, siden kloden rundt. Her besvarer forfatteren 5 skarpe spørgsmål om at bringe den researchtunge kæmpebog til verden.

Q: Hvad har været det sjoveste i arbejdet med SOM PESTEN?
 
Hanne-Vibeke Holst: Det sjoveste er altid at arbejde med hovedpersonerne. At lære dem at kende, at sætte dem i spil over for hinanden, at tilbringe så meget tid med dem, at de begynder at udfolde sig i al deres kompleksitet og få en egen vilje. Det mest tilfredsstillende har været at opleve at hårdt arbejde betaler sig – jeg synes, det lykkes mig at få fortalt den historie, som jeg vidste lå gemt dernede.

Q: Hvad har så været det sværeste? 

Hanne-Vibeke Holst: Uh, der har været mange udfordringer, men den mest grundlæggende har været projektets størrelse. Det var jo Mount Everest, jeg havde sat mig for at bestige, og indimellem tvivlede jeg på, om jeg havde luft nok til at nå toppen. Men så måtte jeg jo huske på, hvordan man spiser en elefant – bid for bid.

Q: Hvilke temaer byder SOM PESTEN på?

Hanne-Vibeke Holst: I arbejdet med denne roman har jeg især været optaget af, hvordan vi forholder os til fællesskabet. Også det globale. Vi lever i en tid, hvor de gamle institutioner svækkes, hvor der er en tendens hos både stormagter og små lande til at sætte egne interesser over fælles interesse på trods af, at mange af de udfordringer, vi står overfor – klimaforandringer, immigrationsstrømme, krige og konflikter –  kun kan løses i fællesskab. Derfor udsætter jeg i min roman verden for en pludselig opstået farlig influenza for at teste, hvordan verdenssamfundet håndterer en potentiel dødbringende pandemi.  Kan vi overhovedet løse de store kriser? Og hvad sker det med os, hvis vi undervejs giver køb på de etik og moral? Hvem er helte, hvem er skurke? Og hvordan kolliderer den gamle verdensorden med den ny?

Q: Truslen i romanen er en fugleinfluenza, der smitter mennesker og på kort tid forårsager flere hundredetusinde menneskers død. Tror du, det er et sandsynligt scenarie?


Hanne-Vibeke Holst: Det er ikke bare noget, jeg tror. Det er en udbredt opfattelse blandt videnskabsfolk og specialister på dette område, at vi af flere forskellige årsager er meget sårbare, hvis en verdensomspændende virus, en pandemi, for alvor rammer os. Virus optræder hele tiden, også dødbringende og meget farlige typer, men udfordringen er jo i høj grad blevet den, at vi som mennesker bevæger os hyppigere og hurtigere rundt i verden end nogen sinde før, så muligheden for spredning af en særlig ondartet form er blevet meget stor. Samtidig står vi uden vaccine. Det vil tage måneder at producere en virksom vaccine mod en ny influenza, og da produktionsapparatet er underdimensioneret til en pandemi-situation, vil vi komme til at stå med en alvorlig vaccinemangel. Så hvem får, og hvem får ikke? Rager de stærkeste til sig, eller vil vi optræde solidarisk? 

Q: Byen Genève i Schweiz og WHO, FN’s sundhedsorganisation, spiller vigtige roller i SOM PESTEN. Hvorfor?


Hanne-Vibeke Holst: Genève har siden etableringen af Røde Kors i 1863 været kendt som ’International Geneva’ og har været et mødested, når internationale konflikter og opgaver skulle løses. Det gør byen til en slags mini-verden, hvor folk fra mange forskellige dele af kloden lever og arbejder og – som i romanen – har affærer med hinanden. Det var derfor en god scene til en roman om fælles løsninger på tværs af nationer og andre forskelle. FN har jeg altid været meget fascineret af. Denne kæmpestore organisation, som skal hjælpe os til at passe på hinanden og planeten, har altid stået for mig som noget meget smukt. Under arbejdet med romanen har jeg haft den svenske generalsekretær Dag Hammarskjölds ord om FN hængende på min opslagstavle. Han sagde, at »FN blev ikke skabt for, at vi som mennesker kunne komme i himlen, men for at redde hele menneskeheden fra at ende i helvede«.

Klik play herover og se Hanne-Vibeke Holst og redaktør Merete Borre fortælle om SOM PESTENS hovedperson til #forfattermorgen på Gyldendal 4. oktober 2017.

Redaktionen anbefaler: