Tove Jansson

Beskrivelse

Tove Jansson, (1914-2001) blev født i Helsinki, Finland, voksede op i et kunstnerhjem og begyndte at studere på Tekniska skolan i Stockholm allerede som 16årig.

I 1945 debuterede Tove Jansson med SMÅTROLLEN OCH DEN STORA ÖVERSVÄMNINGEN, der på dansk blev udgivet sammen med nummer to og fik titlen MUMI. Tove Jansson fik sit internationale gennembrud i 1948 med den tredje bog om MUMI, TROLDKARLENS HAT, der blev oversat til dansk i 1968.

Selvom Tove Jansson gennem sin lange karriere også skrev meget andet end bøgerne om MUMI er det bøgerne om den lille trold hun blev kendt for.

Tove Janssons bøger er blevet oversat til 38 sprog og hun har gennem årene modtaget mange prestigefulde priser. Heriblandt H. C. Andersen-medaljen og Svenska Akademiens stora pris.

Foto: Gyldendals Billedbibliotek

Læs mere

Seneste udgivelse

Rejse med let bagage

”Det har altid været min drøm at rejse med let bagage, en lille taske, som man nonchalant svinger med i hånden, mens man går med raske, men ikke forhastede skridt gennem for eksempel en lufthavnshal, passerer en masse nervøse mennesker, som slæber på tunge rejsetasker – nu, for første gang, lykkedes det mig at tage det absolut minimale med, jeg havde ikke tøvet over for familieklenodierne og disse elskelige småting, som minder en om … ja, om emotionelle bidder af ens liv – nej, det mindst af alt! Tasken blev lige så let som mit letsindige hjerte …”

Novellerne i Rejse med let bagage handler om indre og ydre rejser. Om mennesker i nye omgivelser og nye forhold. Tove Jansson fortæller med let humor og stor alvor.

 

Bøger af Tove Jansson

Vis mere