Knud Wentzel

Beskrivelse

Knud Wentzel, født 1941, er dansk litteraturforsker; lektor ved Københavns Universitet. Gennem bøger som FORTOLKNING OG SKÆBNE fra 1970, TEKSTENS METODE fra 1981 og disputatsen UTOPIA – ET MOTIV I DANSK LYRIK fra 1990 har Knud Wentzel energisk fastholdt ét synspunkt på litterære og praktiske tekster, nemlig at teksterne selv foreskriver, hvordan de skal læses, og at litteraturforskning består i at beskrive den styring, teksterne udøver.

I en række studier, især DEN GLOBALE FORTÆLLING fra 2001, har han udforsket folkeeventyrenes univers. Knud Wentzel bidrog desuden i 2005 til HOVEDSPORET. I 2015 modtog Knud Wentzel Dansk Forfatterforenings H.C. Andersen Legat.

Læs mere

Seneste udgivelse

Hovedsporet

Dette er en dansk litteraturhistorie, men det særlige er, at den ser sit emne fra så højt et fugleperspektiv, at detaljerne forsvinder og hovedkonturen - hovedsporet - træder frem. I ét bind på 700 sider når vi fra Vølvens spådom og de islandske sagaer over Kingo, Holberg, Oehlenschläger og Hauch til Brandes, Blixen, Brøgger og Guldager. Arbejdsgruppen bag Hovedsporet - Jens Anker Jørgensen, Johnny Kondrup, Peter Olivarius, Bjarne Sandstrøm, Svend Skriver, Marianne Stidsen og Knud Wentzel - har skåret en principielt grænseløs historie ned til en stor, spændende fortælling om dansk litteratur. Værket er illustreret med danske kunstværker, udvalgt og tolket af Poul Erik Tøjner.

Bøger af Knud Wentzel