Læs artiklen

Yahya Hassans redaktør: Derfor er han et godt eksempel på hvad litteratur kan

Yahya Hassans redaktør: Derfor er han et godt eksempel på hvad litteratur kan

Forlagschef Simon Pasternak er Yahya Hassans redaktør på digtsamlingerne YAHYA HASSAN og YAHYA HASSAN 2. Her forklarer han om digteren, digtene og hvorfor de kommer på gaden nu.

»Mange har set frem til Yahya Hassans næste digtsamling, den svære 2’er, som man siger. Og mange har også dømt Yahya færdig, skandaliseret, fængslet og ude. Vi har på Gyldendal selvfølgelig haft kontakt med ham i de seks år, der er gået siden debuten, men de seneste par år ret sporadisk.«

»Så da han sendte et manuskript her før sommerferien 2019, blev vi ekstremt glade, men ikke særligt overraskede. Vi vidste godt, at han skrev digte, hvor end han var i verden. Derefter mødtes Yahya og jeg et par gange tilbage i august forskellige steder i Jylland og Tyskland og redigerede bogen færdig og lagde rækkefølgen. Og nu udgiver vi den så, for det er, hvad vi som forlag gør, når vi synes, en bog er relevant og god. Og det er YAHYA HASSAN 2 – ekstremt relevant«.

»Den nye digtsamling er mere personlig end debuten, YAHYA HASSAN. Og den er mørkere. Der er stadig de vilde langdigte, men også nøgterne fængselsdigte, fantasier, naturdigte, kærlighedsdigte og rimede digte.« 

 

Tilføj til ønskeliste

Yahya Hassan 2

Yahya Hassan

Tilføj til ønskeliste

Yahya Hassan

Yahya Hassan

»Yahya skriver i YAHYA HASSAN 2 på sit eget liv, og han er fuld af rå selvindsigt og vrede. Det er ikke kønt, det, han ser hos sig selv og andre. Han skriver om det hårde stof, han er kommet af, og som han hele tiden havner i: en virkelighed præget af vold, vold og vold – over hele linjen.«

»Han forsvarer ikke sig selv, han erkender det som en del af den verden, han er en del af. I et af digtene skriver han, at han har både sin pistol og sin pen ved hånden. Vold er også et sprog. Og i digtene er han under angreb, konkret og overført fra alle mulige, der vil have hans meninger, hans sjæl, hans penge, hans liv. Han er en digter, der kæmper for at holde sammen på sig selv – det er det, hans digte er et forsøg på, kuld-slåede og klartseende, som de er. Han er i krig mod alle. Men der findes et helle i bogen: i forholdet til lillebroren Abdullah, der selv har været fængslet. De har et bånd, og Yahya giver plads til hans stemme. Et par af Abdullahs digte er trykt på indersiden af omslaget som en gestus. Men ellers er der ikke mange splinter af lys i mørket, selvom der indimellem er en barok og kulsort humor«. 

»I efteråret 2012 hørte jeg om en utroligt talentfuld højskoleelev, der skrev vilde digte, men som blev smidt ud af den ene højskole efter den anden, fordi han lavede ballade og røg fede. Men jeg så først manuskriptet, da digteren Lars Skinnebach, der havde undervist Yahya, sendte mig det. Og der, tidligt i 2013, læste jeg det så endelig. Det var ekstremt talentfuldt, højeksplosivt, og så gjaldt det bare om at få den unge mand til at skrive bogen færdig. Og det blev den så, den vilde bog YAHYA HASSAN«. 

»Digtsamlingen YAHYA HASSAN er en af de vigtigste bøger i 10’erne, fordi Yahya er en suveræn digter, og fordi han som den første skrev om både ghettoernes overgreb, tæv i familien, hykleri i moskeen, kriminalitet og om systemets overgreb og formynderi: politiets, pædagogernes, de såkaldte opdrageres. Han skrev om vold, voldtægt, overgreb, forræderi og løgne hele pladen rundt. Og han sparede heller ikke sig selv. Også den kulturelite, der så  gerne vil se et ”brunt” talent, får en flad, for han tror ikke på nogen eller noget, men vil finde sit eget sted: i sproget, som sig selv. Og det hele er skrevet med en sikkerhed, en suverænitet og en karisma, som man, ja, næsten ikke tror på, men sådan kan det være med talent: magtfuldt, overrumplende. Bogen blev en sensation og læst af tusindvis, der sjældent læser digte. Og for mange var det første gang, de kunne genkende sig selv i litteraturen«. 

Tilføj til ønskeliste

Yahya Hassan 2

Yahya Hassan

Tilføj til ønskeliste

Yahya Hassan

Yahya Hassan

»Han er et eksempel på, hvad litteratur kan: give plads til stemmer, der fortæller om det, vi andre ikke ved. Eller har lyst til at vide. Han er en af de forfattere, der gør litteraturen relevant. Han er ikke renskuret eller noget mønstereksempel på moral, han er dybt kompliceret, straffet, men også ærlig, reflekteret – og så har han set ind i et mørke, som de færreste har set. Og det er der altså nogle, der skal gøre, kriminelle eller ej. Se Jean Genet, se William Burroughs, alle de forfattere, der viser os deres virkelighed. Selvom det ikke er rare verdener, de skriver om, selvom de selv er mørke og sammensatte, skal vi lytte til dem, fordi de skriver om en verden, der findes. Den verden forsvinder ikke, selvom vi ikke vil høre på den«. 

»For Yahya er det ekstremt vigtigt, at bogen kommer nu. Han vil give sin version af den historie, mange mennesker og medier gerne har villet fortælle for ham. Det her er hans historie, så rå og uforsonlig den er. Og den udkommer på denne måde, uden varsel, for den taler for sig selv. Yahya har inden udgivelsen kun givet et enkelt interview, og det er til en, 
han kender, Martin Krasnik fra Weekendavisen. Han giver ikke flere interviews lige nu. Han er frivilligt indlagt på en psykiatrisk afdeling pt. Uanset omstændighederne er det væsentligste: Er YAHYA HASSAN 2 en stærk bog? Det synes vi. Han synes selv, det er ”på høje tid”, at bogen kommer. Det synes vi også. Så må I selv dømme«. 

Tilføj til ønskeliste

Yahya Hassan 2

Yahya Hassan

Tilføj til ønskeliste

Yahya Hassan

Yahya Hassan