Lær af mesteren: sådan kan du opholde dig i isvand — i timevis

Du kan bestige sneklædte bjerge uden tøj på. Du kan opholde dig i isvand i timevis. Du kan gennemføre et marathon i ørkenen uden at drikke vand. Det siger hollandske Wim Hof, der med sin nye bog vil lære dig at gøre det umulige - og samtidig forbedre din sundhed markant.

Af Michelle Tubæk Gram / 08-01-2021

web wim Wim Hof er blevet kendt over hele verden som “Ismanden” på grund af sin tilsyneladende utrolige evne til at modstå ekstrem kulde. Fx kan han sidde nedsunket i isvand i timevis.

Wim HOFForfatter, iværksætter og leder af institut i Holland og træningscenter i Polen. Indehaver af 26 verdensrekorder og har skabt en metode, som tusinder af mennesker har rugt til at styrke deres helbred og forvandle deres liv. Ikke mindre end 26 verdensrekorder står han noteret for - alt fra isnende rekorder til at bære sin egen krop i én finger på et reb i to kilometers højde.

Det lyder måske både overordentligt ubehageligt og ikke mindst en umulig opgave for de fleste mennesker, men »alt, hvad jeg kan gøre, kan du gøre,« forklarer Wim Hof.

Det næste spørgsmål, der melder sig, er muligvis hvorfor, man dog skulle give sig i kast med den slags.

»Når vi forstår, at vi kan styre vores biologi, opdager vi, at vi kan styre vores liv,« siger Wim Hof. Det er altså ikke et spørgsmål om at slå rekorder; det er et spørgsmål om at blive sundere, stærkere og mere i kontrol med egen krop og sjæl. 

Vi har mistet vores evne til at overleve

Vi har nemlig mistet vores evne til at overleve. Den evne, der gjorde vores forfædre i stand til at overleve i ekstreme miljøer:

»De ting, vi har skabt for at gøre vores liv nemmere, har faktisk gjort os svagere. Men hvad hvis vi kunne genopvække de fysiologiske processer, som gjorde vores forfædre så stærke?« spørger Wim Hof.

Adskillige forskningsundersøgelser er da også i gang baseret på metoden, og i bogen får du de foreløbige resultater. Metoden synes både at booste immunsystemet og dit personlige velvære. Og forøger både dine sportspræstationer og energiniveau.

Den 61-årige hollænder har udviklet tre søjler i sit wellness-program: eksponering for kulde, bevidst vejrtrækning og sindets kraft. I bogen får du den samlede metode beskrevet og grundigt gennemgået.

Jeg er ingen superhelt og ingen guru. Alt, hvad jeg kan gøre, kan du gøre. 

Sådan gør du: Isbade og kolde dyk

Læserne kan roligt praktisere metoden derhjemme i deres eget tempo, forsikrer Wim Hof: »Just breathe, motherfucker,« som han plejer at sige.

Fra bogen WIM HOF-METODEN:

Isbade og kolde dyk Der findes ikke noget som det at komme ud i kulden i naturen. Og et isbad giver dig en utrolig mulighed for at vise dig selv, hvad du er i stand til. Følg disse trin for at gøre kulden til din gode ven – hjemme eller ude i naturen:

1. Begynd med at finde nogen at dele oplevelsen med. Isbade og kolde dyk er sikrere og sjovere med venner.

2. Forbered dig ved at lave en eller to omgange af den grundlæggende åndedrætsøvelse, mens du visualiserer det kolde vand. Hvordan vil du have det? Forestil dig, at du går ud i vandet, det kunne være et badekar eller en sø, og hvordan du vil have det, når du gør det. Anvend et det-gør-jegmindset.

3. Gå selvsikkert i vandet, mens du trækker vejret dybt og roligt. Fokuser på din vejrtrækning. Tag kulden til dig; lad den bringe dig dybt ind i dig selv. Du skal IKKE lave den grundlæggende WHM-vejrtrækning nu. I stedet laver du lange og bevidste udåndinger for at bringe din vejrtrækning ind i en kontrolleret, rolig rytme. Træk vejret dybt gennem næsen, og prøv at slappe af. Prøv at lave en lang „Hummmmm-lyd“ på udåndingen.

4. Hold fokus på vejrtrækningen og din væren, mens du stiger op af vandet. Varm op ved at udføre hestestillingen, mens du bevarer din indre opmærksomhed. Kulden er vores varme ven, vores spejl og vores lærer. Den kan også være farlig. Det er en intens oplevelse, når du udsætter dig for længerevarende kulde ved at gå i isbad eller i åbent vand. Hvis du vil prøve et isbad eller et koldt dyk, må du sørge for at gøre det sikkert og klogt.