Grøn hverdagsmad: »Der er noget smukt over at være afhængig af sol, vejr og vind«

Trine Hahnemann har skrevet bogen GRØN HVERDAGSMAD for at sætte fokus på glæden ved den grønne mad og de økologiske råvarer. 100 vegetariske opskrifter – sæsonbestemte og med fokus på døgnets forskellige måltider; en perfekt følgesvend frem mod en mere bæredygtig verden.  

Kommentar af Trine Hahnemann / 28-06-2021

grøn  

Det er i hverdagen, livet leves, og derfor er glæden ved hverdagsmaden simpelthen så vigtig.

Vi er, hvad vi spiser – og det er for mig at se blevet endnu vigtigere end nogensinde før, for nu skal det udvides til, at planetens sundhed påvirkes af, hvad vi spiser.

Både vores krop og miljøet omkring os har gavn af, at vi spiser flere grønsager.

 

Grøntsager var fattigmandsspise

Trine HahnemannDet er interessant, at man i århundreder har vidst, at en kost med vægt på grønsager var sundest. Men social status kom først: i renæssancen døde velhavende mænd af podagra, fordi grønsager var fattigmandsspise.

Men hvad vi gør i hverdagen, betyder noget, fordi det er det, vi gør mest af, så det er i hverdagen, at forandringen skal ske.

Det grønne køkken er ikke nyt hjemme hos mig. Jeg elsker grønsager, og det har altid fyldt meget i min madlavning.

 

Jeg har aldrig været vegetar

Jeg har aldrig været vegetar eller sat labels på mine madvaner, fordi mad er mad, jeg forstår ikke, hvorfor maden skal have et andet navn, fordi det ikke indeholder kød.

Jeg vil mest af alt gerne sætte velsmag og madglæde først. Jeg elsker at lave mad, at spise og sidde ved bordet med andre mennesker og fornemme fælleskabet og dele måltidet.

Det er det, der driver værket. Men det er bare ikke nok mere, fordi det at spise er blevet politisk og indebærer en masse valg, hvor man hver dag stemmer på et system med sine indkøb - og dermed med sine penge.

 

Hvis vi skal forandre verden ...

Jeg har derfor skrevet denne bog for at sætte fokus på glæden ved den grønne mad og de økologiske råvarer, som er nødt til at være det bærende element i alle husholdninger, hvis vi skal forandre verden.

Jeg vil gerne dele min begejstring for at spise grønsager og alt den skønne mad, der kan kreeres fra de danske og europæiske grønsager i sæson. 

Det er så kedeligt bare ”at nøjes med”; sådan er det ikke i mit køkken, der er alle måltider en fest. Men jeg spiser efter, hvad jorden tilbyder mig, og det er de råvarer, som er i sæson.

Jeg spiser dem ofte og på mange måder indtil sæsonen for dem er slut, og så glæder jeg mig til, de kommer igen året efter.

Vi er ikke bare forbrugere. Vi er borgere, som med vores handlinger hver dag stemmer på et system. 

Det handler om livsglæde

grøn hverdagsmad

Der er noget smukt over at følge gentagelses kunst og årets rytme, at være afhængig af sol, vejr og vind samt avlernes hårde arbejde.

Desuden tager jeg mig tid til at lave mad, til at planlægge og værdsætte tiden i køkkenet. Måltidernes rytme definerer min dag.

Jeg vågner faktisk hver dag og tænker, hvad skal jeg spise i dag. Når en ny sæson gryr, glædes jeg ved gensyn og spænding over, at nu er det tid til nye retter.

Det handler om livsglæde, og jeg forstår verden gennem mad. Jeg ved, at hvis vi begyndte at sætte den rene råvare, der produceres, mere i tråd med naturens love, ville vi meget hurtigt kunne forandre verden til det bedre.

Vi er ikke bare forbrugere. Vi er borgere, som med vores handlinger hver dag stemmer på et system. 

Trine Hahnemann om Grøn hverdagsmad