Tolstoj kan følge dig hele livet

Den russiske forfatter Lev Tolstojs værker får dig til at tænke over dit liv og dine værdier, mens du lever dig helt ind i en russisk prinsesse i 1805 eller en selvfed spidsborger. Forlagschef Simon Pasternak anbefaler to værker, du skal læse. 

Af Sisse Tvegaard Andersen / 20-06-2024

Lev Tolstoj 

Tolstoj er en af de væsentligste eksempler på den russiske realisme, hvor alt skal beskrives så nøjagtigt som muligt og ned i de mindste detaljer. Hans værker tager dig både med på slagmarken, til bal på kongeslottet og med hjem i stuerne hos de russiske bønder, hvor han mente, at det ægte liv uden dekadence og falske værdier blev levet.  LEV TOLSTOJLev Nikolajevitj Tolstoj (1828-1910) var russisk forfatter og politisk og religiøs tænker. Han var blandt andet optaget af filosoffen Jean-Jacques Rousseaus tanker om det uspolerede menneske, der levede i pagt med naturen.

Læs mere på Lex.dk


Lev Tolstoj blev født ind i en adelig russisk familie i 1828. Han studerede jura og orientalske sprog, men oparbejdede sideløbende med studierne en stor studiegæld, som betød, at han endte med at forlade studierne for at gå i militærtjeneste. Senere rejste han i Europa, inden han slog sig ned på familiegodset i Rusland med sin kone, som han fik 13 børn med. Det var her, at han skrev forfatterskabets absolutte hovedværker KRIG OG FRED og ANNA KARENINA

I sin litteratur idealiserede Tolstoj bonden og det simple liv i pagt med naturen, og han plæderede for at skaffe sig af med sine værdier, men selv var han en af de absolut rigeste grever i Rusland med et kæmpe gods. Denne tilsyneladende modsætning løste han ved at testamentere hele sin ejendom til sin kone, så han derefter kunne leve i pagt med naturen på det gods, der ikke længere var hans …. 

Mesterværker, der får dig til at tænke

Tolstojs værker kombinerer det storslåede drama og de realistiske beskrivelser med eksistentialistiske tanker om meningen med livet. Og det er en af de ting, som forlagschef på Gyldendal Simon Pasternak fremhæver som noget af det bedste ved Tolstojs forfatterskab: 

– Lev Tolstojs værker kan man læse som de mesterværker de er, for fortællingerne om kærlighed, krig, liv og død, med storslåede baller, slagmarker, skilsmisser, selvmord, jalousidrab, bortførelser, bulder og brag og stille skønhed. Og i livfuldhed, spænding og drama er de noget af det bedste der findes i verdenslitteraturen. Men man kan også læse dem til at tænke over sit liv: Lever jeg livet forkert? Har jeg misforstået kærligheden? Hvorfor tænker jeg så meget på det materielle og ikke det åndelige? Hvorfor fornægter jeg døden? Hvordan skal jeg leve?

Lev Tolstojs værker kan man læse som de mesterværker de er [...] Men man kan også læse dem til at tænke over sit liv: Lever jeg livet forkert?

Og som sådan kan han følge en igennem livet – fra fødsel til død – for han skriver om det hele. Og det er noget kun de største værker kan: Få en til at se dybt ind i sig selv mens man lever sig helt ind i en russisk prinsesse i 1805 eller en selvfed spidsborger, der vil være som alle andre, men som pludselig indser at han skal dø, understreger forlagschefen. 

Fra helt kort til MEGET langt

Tolstoj skriver altid lettilgængeligt og fængende, men i forskellige længder – enten kort og koncentreret eller MEGET langt. Har man ikke helt mod på at kaste sig ud i ANNA KARENINAS 950 sider, skal man læse IVAN ILJITJS DØD, som med sine bare 104 sider er den ultimative roman om døden. Bogen handler om den fremadstræbende statsanklager Ivan Iljitj, der får et eftertragtet dommersæde ved appelretten i storbyen. Sammen med sin familie flytter han ind i en stor og charmerende lejlighed og kan langt om længe indrette sig, som han altid har drømt om. Men en dag bliver der vendt op og ned på hans behagelige liv. For første gang står Ivan Iljitj ansigt til ansigt med den enkle sandhed, der gør os alle lige: døden.

LÆS OGSÅ: Tre russiske romaner, du SKAL læse

Spørger man Simon Pasternak, hvilket værk der er Tolstojs allerbedste, er der dog ingen tvivl om, at det er et af de meget lange: 

KRIG OG FRED er med sine over 1400 sider Tolstojs bedste og mest komplekse bog og handler om fire familiers liv (og død) under Napoleonskrigene 1805-1812. Det er en fortælling om livet selv og hvordan vi ikke kan kontrollere dets kræfter, men må lade vores planer og magtbehov fare og give os hen til verdens uendelighed og livets rytme – og ikke dræbe eller slavegøre eller forføre eller udnytte naturen og hinanden, men lytte til den anden. Om vi er inde i hovedet på Napoleon eller med under en dans til et hofbal handler alting i bogen om hvordan vi hele tiden misforstår det rigtige liv – og måske om hvordan vi kan få det, hvis vi dropper illusionerne og selvfedmen og kontrolbehovet. 

Bøger af Tolstoj

Flere forfattere du bør læse