Søren Ryge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SØREN RYGE FORTÆLLER ... om hybenrosen

Søren Ryge Petersens nye bog SØREN RYGE FORTÆLLER er fyldt med historier og anekdoter, der berører det særegne ved den danske natur. I bogen har Søren Ryge samlet 53 fortællinger, der handler om alt imellem himmel og have, og alle bærer præg af Søren Ryges nøgterne og humoristiske pen.

Læs et uddrag fra bogen her:

HYBENROSER FORBUDT!Så kom det endelig. Miljøministeriet har fået en ny sag, og ministeren har fået stof til endnu en optræden i medierne. Ovenikøbet en nem og billig sag, som alle kan forstå: Hybenroserne. Nu skal de forbydes.

Det er en lang historie. At hybenroserne (også kaldet rynket rose, kamchatkarose eller Rosa rogusa) breder sig så meget i vore kyst- ogklitområder, at biologer og andet godtfolk har slået alarm. Den er invasiv! Den fortrænger den oprindelige plantevækst. Vi kan ikke styre den.

Det er ikke, fordi man har plantet den på klithederne. Den har bare forvildet sig fra sommerhusområderne, og da den vokser eminent på sandjord, har den bredt sig til meget store områder med sine rodskud, og diverse myndigheder har brugt mange kræfter på at bekæmpe den, hvilket er næsten umuligt.

At rigtig mange mennesker har plantet hybenroser mange andre steder end i sommerhushaver ved kysten, er en anden sag, som ikke nævnes så meget. Vestjylland er fyldt med læhegn, mange tusind kilometer. I disse hegn er hybenrosen uundværlig, fordi den danner en fast bund og kan vokse hvor som helst. Det er slut nu, for den er blevet forbudt.

Man ser det for sig. Hvordan biologer og jurister i Miljøministeriet har holdt møde efter møde for at finde ud af, hvad de kan gøre ved hybenrosen. Den har været erklæret invasiv i årevis, men det har ikke hjulpet. Det hjælper heller ikke at forbyde en plante, for så er man helt til grin. Derimod kan man inden for eksisterende lovgivning forbyde HANDEL med hybenroser, og det sker altså nu. Planteskoler må ikke længere sælge den forkætrede plante. Jeg har i den anledning snakket med et par af dem – endda de store – og de ryster på hovedet, for de har hverken produceret eller solgt hybenroser i årevis. Den formerer jo sig selv, for pokker. Man kan få den gratis hos alle, der har hybenroser i forvejen. Grav rodskud op med en spade, så vokser de med garanti. Lige så sikkert som kvikgræs og skvalderkål.

Derfor kan vi med sindsro udstede følgende garanti: Hybenrosen vil ikke forsvinde fra den danske natur inden for overskuelig tid. Den vil fortsætte med at brede sig alle de steder, hvor man ikke begrænser dens vækst eller direkte bekæmper den. Vi vil fortsat kunne plukke dens duftende blomster hele sommeren og de velsmagende hyben om efteråret, mens vi med frække glimt i øjet hvisker, at det er forbudt. Ligesom når man går over for rødt lys midt om natten, når alle bilerne sover.

Find bogen her