Bogen, Sandheden om stress på blå baggrund.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny bog: Hvordan forebygger og behandler du stress – uden terapi og medicin? Banebrydende ny forskning giver dig svaret.

OM FORFATTERENSøren Ballegaard er læge, ph.d., forfatter og forsker. Har drevet egen lægeklinik siden 1985 og er ansat som seniorforsker på Medicinsk Afdeling, Herlev Hospital. Har udgivet flere bøger om sin videnskab og sine behandlingsprogrammer: Nålen, der læger, Helbred dit hjerte og Sæt en finger på dit stress. Er passioneret sejler og far til tre voksne børn..

Sandheden om stress er en kulmination af Søren Ballegaards mangeårige erfaring og banebrydende ny forskning inden for hjernens ubevidste håndtering af stress. Hans vision med bogen er at tilbyde de personer, der døjer med stress og stressrelaterede sygdomme enkle og konkrete redskaber til få et bedre og længere liv.

”Stress kan faktisk være yderst sundt,” fortæller Søren Ballegaard. ”I den rette mængde og med den rette styring. Her kan det hjælpe dig til at yde dit bedste i alle livets forhold. Bogens metode kan også hjælpe dig til at forstå og blive opmærksom på, hvornår stress bliver usundt og endog direkte farligt, og hvorfor du ikke altid kan stole på din egen hjerne, når du skal vurdere dit stressniveau”. 

Infografik om forebyggelse af stress: 1. Mål dit stressniveau, 2. Stimulér dit nervesystem, 3. Prioritér de ting, der forebygger stress, 4. Kortlæg din dagligdag, 5. Supplér med øvelser 

“Det banebrydende ved den forskning, og det vi har præsenteret i bogen, er, at vi har kunne måle nogle ting oppe i hjernen, som man ikke har kunne måle før,” forklarer Søren Ballegaard. ”Og det er således at vores organisme, for at fungere godt, er i en balance mellem hvile og aktivitet, og det er den hos ca. 37 bio. celler. Og det samarbejde går jo rigtige godt det meste af tiden, men nogle gange går det ikke så godt, og så bliver vi syge.”

Det kan vi måle, og når vi skal måle den balance mellem hvile og aktivitet, så fungerer det dybest set som en mekanisk fjeder, ligesom vi kender. Når fjederen er sund, så er den elastisk. Men sådan en mekanisk fjeder, hvis den er spændt for længe, så mister den elasticiteten, og så er den spændt hele tiden.

Det viser sig, at den del af hjernen som er uden for bevidsthedens kontrol, den såkaldte »skjulte hjerne«, som styrer den balance, den fungerer præcis som sådan en fjeder.”

Det er præcis derfor, at idéen om, at vi kan tale os ud af stress, er noget Søren Ballegaard gerne vil gøre op med: ”Hvis man skal forebygge stress eller har en mild grad af stress, kan samtaleterapi og ro være nok. Men er der tale om stress gennem længere tid, hvor hjernens såkaldte elasticitet bliver nedsat, er det ikke tilstrækkeligt at prøve at »tale« til hjernen,” siger han til Berlingske.

I Sandheden om stress er tilgangen derfor en anden.

”Gennem en bestemt metode bestående af et 12-ugers program, hvor man tager én øvelse ad gangen, kan man hjælpe sig selv til at forstå og blive opmærksom på, hvornår stress er usundt og endog direkte farligt,” siger Ballegaard til Berlingske.

”Det betyder ikke, at psykologi eller samtaleterapi er ligegyldigt. Det er slet ikke det, vi siger. Det er heller ikke dårligt at tage den med ro og holde en længere pause. Hvis man løber rundt med evig dårlig samvittighed, har problemer med altid at ville være så perfektionistisk eller måske har nogle uheldige håndteringsmekanismer, kan det være en god idé at opsøge en psykolog. Men når det gælder stress, er der tale om en fysiologisk forstyrrelse, hvilket er forklaringen på, at terapi og pauser ikke virker tilstrækkeligt på en usund og vedvarende stress, hvor hjernens elasticitet er nedsat eller fraværende.”

Sandheden om stress

Sandheden om stress

Med udgangspunkt i banebrydende ny forskning handler Sandheden om stress  om at forstå sin organismes og i særlig grad sin hjernes indre kraft og tage brug af den, så man får det bedst tænkelige liv – og flere leveår. Den vil være en hjælp  -  mærkbart og målbart - hvis man har en kronisk sygdom, er ramt at stress, ønsker at lave toppræstationer af enhver art, eller bare ønsker et bedre og længere liv. Sandheden om stress forklarer, hvorfor stress er så lumsk, og at forklaringen findes i hjernens biologiske udviklingshistorie. Man lærer, hvordan man selv kan finde netop sin personlige grænse for, hvornår stress er sundt eller giftigt– og hvorfor den grænse kan variere fra person til person. Bogens praktiske del viser, hvordan man med nogle simple daglige øvelser kan forebygge og behandle stress  - uden brug af medicin.

 

Bente Klarlund Petersen
Interview

20-08-2018

Bente Klarlund: »At gå er også en del af en trend og udtryk for et oprør mod altings hurtighed.«

Med en daglig gåtur på en time kan du tabe dig op til 10 kilo på et år og samtidig forebygge bl.a. diabetes 2, hjertesygdomme, demens, forhøjet blodtryk og kræft. Og så er gåture et vigtigt middel mod depression, angst og stress. Læge og professor Bente Klarlund fortæller her, hvorfor det er tid til at snøre gå-skoene.
Kathryn Nicolai
Interview

22-10-2020

Godnathistorier er ikke kun for børn: Ny bog vil have dig til at sove

Millioner verden over lytter til Kathryn Nicolais historier, når de forsøger at falde i søvn. Nu udkommer fortællingerne i bogen SOVEBOGEN FOR VOKSNE – og hun lover dig, at de både får dig til at falde i søvn og sove tungt.

Jul 2020 - Sundhed og livsstil
Anbefalinger

12-11-2020

Sunde julegaver – gode bøger til krop og sjæl

Giv en julegave, der skubber 2021 godt i gang med nye sunde vaner. Sundhed handler ikke kun om, hvad der bliver proppet i munden. Mental sundhed, velvære og et fokus på at være til stede i sin egen krop er lige så vigtigt. Disse bøger om sundhed har ingen løftede pegefingre, men er i stedet spækket med inspiration og indblik. SOVEBOGEN har vundet stor opmærksomhed i udlandet, hvor den hjælper søvnløse voksne med at få deres sammenhængende timer. GENNEM GLASVÆGGEN er skuespiller Henning Jensens ærlige fortælling om at leve med svær depression.