Kathryn Nicolai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Godnathistorier er ikke kun for børn: Ny bog vil have dig til at sove

Det burde være nemt at sove. Det er trods alt noget af det mest naturlige.

Sådan lyder de første linjer i Kathryn Nicolais lille, elegante mørkeblå sovebog.

Og ja, det burde være nemt, men mange kæmper en kamp med at falde til ro. Eller også vågner man klokken 4 og kan ikke sove igen.

”Vi får så meget ind hver dag, som jagter os rundt i cirkler, når vi forsøger at falde til ro om aftenen. Og særligt i år oplever mange ekstra meget stress og angst – uden at kunne afhjælpe det med at se venner eller gå til sociale arrangementer. Så 2020 er på en måde en perfekt storm, der efterlader os søvnløse og udmattede”, forklarer Kathryn Nicolai, forfatter til SOVEBOGEN FOR VOKSNE.

Kathryn Nicolai har, siden hun var lille, fortalt sig selv godnathistorier, når hun skulle sove. Og altid sovet tungt efterfølgende. Men da hun blev ældre, opdagede hun hvor mange omkring hende, der faktisk havde store problemer med at falde i søvn.

Det gik op for mig, at min historievane faktisk var en hemmelig superkraft.

Hilsen fra forfatteren

En sen nattetime (ironisk nok) fik hun idéen til podcasten NOTHING MUCH HAPPENS, der siden er blevet lyttet af millioner verden over: ”Jeg kunne putte folk om natten med min stemme – uden at være der fysisk.”

Kathryn Nicolai har modtaget beskeder fra mennesker over hele verden, der fortæller, at de nu for første gang i flere år eller flere årtier sov igennem hele nætter. Superkraften kunne med andre ord deles med andre.

Sovebogen”Nogle skrev og fortalte mig, at de var sluppet fri af årtiers brug af sovemedicin. Det er jo helt fantastisk. Men der er jo en grund til, at historiefortælling har været en del af vores kultur så længe, der har været mennesker til. Historier kan ændre vores tankegang, se fra andre perspektiver og ændre vores humør på måder, der bestemt kan føles magiske,” fortæller Kathryn Nicolai til Gyldendal.

Nicolais godnathistorier er selvsagt ikke spækket med cliffhangers og turbulente begivenheder.

Der sker ikke meget i dem. Og det er lige præcis meningen: ”Historierne er et sted, hvor dit sind kan finde hvile. De er simple og fyldt med beroligende detaljer. Og så gør de brug af en masse sensoriske detaljer, der hjælper læseren til at forestille sig selv i historien,” forklarer Nicolai.

Hvilken historie er din yndlingshistorie fra din nye bog?

”Åh! Det er et svært spørgsmål. Men jeg elsker virkelig historien ”Værktøj på en høvlebænk”. Den handler om at reparere ting og tage sig af gamle skatte i stedet for bare at smide dem ud.

Jeg kunne putte folk om natten med min stemme – uden at være der fysisk.

Hvem er Kathryn Nicolai?"Jeg har undervist i yoga på fuld tid i 17 år og mediteret regelmæssigt siden da. I den tid har jeg lært meget om at udløse kroppens afslapningsrefleks, og om hvordan mindfulness – det vil sige nærværende og afslappet opmærksomhed på, hvad der sker fra et øjeblik til det næste – dysser flimrende tankemylder ned. På min vej har jeg studeret lidt neurovidenskab, så ud over bøger om fysiologi og pranayama er mit bibliotek proppet med bøger om hjernen, og hvordan man træner den."