Fantastiske serier, der er baseret på bøger

Bare ét afsnit mere … En god tv-serie kan stjæle en hel aften, og et godt sammenskruet plot kan blive det helt store samtaleemne til middagsselskaber. Mange af tidens største serier er baseret på bøger, og ægte bogorme vil vel altid sige, at ”bogen er bedst”. Find bogen bag din yndlingsserie her, og vurdér selv.

Af Kim Andrea Brofeldt og Anne-Sophie Uldall Petersen / 27-10-2023

Foto fra tv-serien HUSET 

HUSET

Kan ses på DRTV

Baseret på Kim Fupz Aakesons bog FANGELEG

Et nedslidt fængsel, der i årevis er blevet domineret af stærke fanger, trues af lukning. Ledelsen kræver nultolerance og iværksætter en kampagne, der får følger for alle, både indsatte og fængselsbetjente. Man følger fængselsbetjentene Sammi, Henrik og Miriam, der hver især har noget på spil. I bærende roller ses Sofie Gråbøl, David Dencik, Youssef Wayne Hvidtfeldt og Charlotte Fich. 

Både som bog og serie er det en medrivende fortælling om hemmeligheder, vold, kærlighed, stoffer, afpresning og livet i et lukket miljø. 

Find bogen bag serien HUSET her: 

Fangeleg

Fangeleg

Et stort og gammelt fængsel. Tre fængselsbetjente, Sammi, Henrik og Miriam. 

Sammi har pakistansk far og er fra Brøndby.

Henrik lyver, når han siger, han spiller badminton.

Miriams søn har en gæld til de helt forkerte mennesker.

Der er også en barndomsven, der sidder inde.

Aggressioner. Hemmeligheder. Stoffer. Afpresning. Utroskab. Vold. Kærlighed.

Fangeleg er en ny roman af Kim Fupz Aakeson.

NORMALE MENNESKER

Baseret på: NORMALE MENNESKER af Sally Rooney

Sally Rooneys bestseller NORMALE MENNESKER fik ny luft under vingerne, da serien baseret på bogen fik premiere og introducerede en helt ny målgruppe for det komplekse forhold mellem hovedpersonerne Connell og Marianne. Sally Rooney var selv med til at skrive manuskriptet til serien, der blev et kæmpe hit og fik romanen til at flyve ned fra hylderne igen.

Find bogen bag tv-serien NORMALE MENNESKER her:

Normale mennesker

Normale mennesker

Connell og Marianne er vokset op i den samme lille landsby i Irland, men det er også det eneste, de har til fælles.

Marianne bor i den hvide palævilla med den lange indkørsel, Connells mor gør rent hos Mariannes familie. Connell er populær og afholdt i gymnasiet, Marianne er en enspænder, og hun ved af smertefuld erfaring, at det er bedst at undgå de andre fra skolen. Men da Connell og Marianne en dag indleder en samtale i Mariannes køkken – der på en gang er kejtet og inciterende – bliver det begyndelsen på en kærlighedshistorie, der kommer til at vare mange år frem og ændre deres liv for altid.

Normale Mennesker er en udsøgt kærlighedsfortælling om, hvor stor betydning ét menneske kan have for et andet menneskes liv. Om hvor svært det kan være at udtrykke, hvad man føler, og om hvordan fascination, venskab, kærlighed, privilegier og magtforhold kan ændre sig igen og igen over tid.

 

OUTLANDER

Kan ses på Netflix.

Baseret på OUTLANDER-serien af Diana Gabaldon

Romantik, tidsrejser og intens spænding i det skotske højland har hittet på tv-skærmene, og der findes nu seks sæsoner af serien OUTLANDER på Netflix. Serien er baseret på Diana Gabaldons OUTLANDER-serie, som hun begyndte at skrive på i slutningen af 80’erne. Niende bind i serien SIG TIL BIERNE, AT JEG ER VÆK udkom 1. november 2023.  

Find bøgerne bag tv-serien OUTLANDER her:

C.B. STRIKE

Kan ses på HBO MAX

Baseret på CORMORAN STRIKE-serien af Robert Galbraith.

Under pseudonymet Robert Galbraith udgiver J.K. Rowling krimiserien om privatdetektiven Cormoran Strike og hans makker Robin Ellacott. Bogserien, der i skrivende stund består af syv romaner, er filmatiseret til HBO. Serien har fået ros for at trække på stemningen fra gode gamle detektiv-serier som f.eks. Morse i stedet for hæsblæsende tempo og konstante twists. Det betyder, at mysterierne langsomt optrevles, og at serien er svær at stoppe med, når man først er gået i gang – ligesom bøgerne.

Find bøgerne bag tv-serien C.B. STRIKE her:

THE WITCHER

Kan ses på Netflix

Baseret på THE WITCHER-serien af Andrzej Sapkowski

Sapkowskis episke fantasy-serie THE WITCHER ramte Netflix i slutningen af 2019. Serien startede som en række noveller i et polsk fantasy-magasin i 80’erne, men i 90’erne begyndte Sapkowski at udgive historierne som romaner.

Universet fra THE WITCHER har givet inspiration til tegneserier, computerspil, brætspil og selvfølgelig tv-serien, hvor det bliver vækket til live.

Find bøgerne bag tv-serien THE WITCHER her:

JORDENS SØJLER

Baseret på JORDENS SØJLER af Ken Follett

Det er mere end 10 år siden, miniserien JORDENS SØJLER fik premiere, men den anmelderroste serie baseret på Ken Folletts mesterværk er stadig et gensyn værdigt. Serien blev nomineret til tre Golden Globes og har blandt andet Ian McShane, Eddie Redmayne og Donald Sutherland på rollelisten.

Romanen JORDENS SØJLER udkom i 1989 og cementerede Ken Folletts navn som stor historisk romanforfatter. Siden JORDENS SØJLER har Follett besøgt den fiktive by Kingsbridge flere gange – senest i LYSETS VÅBEN, der udkom i 2023.

Find bogen bag tv-serien JORDENS SØJLER her:

Jordens søjler

Jordens søjler

Tag med Ken Follett til 1100-tallets England, hvor borgerkrigen raser, og befolkningen lider under skiftende regenter og brutale herremænd.

I den lille by Kingsbridge kæmper driftige mænd og kvinder for at gøre byen til en travl handelsby og bygge en mægtig katedral, mens stærke kræfter gør, hvad de kan for at spænde ben for dem.

»En mesterlig middelalderoman«. – Jyllands-Posten

Jordens søjler udkom i 1989 og har solgt mere end 25 millioner eksemplarer på verdensplan.  I 2007, næsten 20 år efter, kom den længe ventede fortsættelse Uendelige verden, og lige nu skriver Ken Follett på en opfølger til de to populære middelalderromaner, som efter planen skal udkomme i efteråret 2017.

OLIVE KITTERIDGE

Baseret på OLIVE KITTERIDGE-bøgerne af Elizabeth Strout

Oscar-vinder Frances McDormand bringer den højtelskede karakter Olive Kitteridge til live i miniserien af samme navn. Med sin kantede og ligefremme facon vader Olive Kitteridge ind i sine medmenneskers liv og når derind, hvor mørket, sandhederne og de svære følelser lurer. Frances McDormand leverer en glimrende performance som den uforglemmelige karakter, men man må ikke snyde sig selv for Strouts sætninger, som ifølge anmelderne er ”som modne kirsebær, der brister i munden.”

Find bogen bag tv-serien OLIVE KITTERIDGE her:

Olive Kitteridge

Olive Kitteridge

Gennem tretten historier med den pensionerede skolelærer Olive som bindeled giver Olive Kitteridge indblik i livet i Maine og tager os med ind bag facaden på en kvinde, der på sin egen kantede facon hele tiden forsøger at blive et bedre menneske.

Olive er hverken den ideelle hustru, mor eller ven. Hun er modsat sin mand, den godhjertede Henry, sådan én man slår sig på: kontant, ikke bange for at sige sandheden, og så skåner hun på ingen måde andre for sine humørsvingninger. Men med sit nærvær og sin ærlighed formår hun at gå derind, hvor mørket lurer.

Olive Kitteridge er en roman om hverdagslivets dramaer, skuffelser og glæder. Med indsigt og empati giver Elizabeth Strout indblik i livet som det udfolder sig i den lille by Crosby i Maine.

 

TRINKETS

Baseret på TRINKETS af Kirsten Smith

Tre piger bliver veninder efter et møde for anonyme butikstyve. Serien er baseret på ungdomsbogen TRINKETS af Kirsten Smith, der også har skrevet filmmanuskripter til 10 Things I Hate About You, Blondinens hævn og Magiske Ella.

Find bogen bag tv-serien TRINKETS her:

Trinkets

Trinkets

  • Kirsten Smith

16-årige Moe blev taget i at stjæle og er nu tvunget til at gå til afvænningsmøder sammen med folk, der er dobbelt så gammel som hende selv. Men en dag træder Tabitha og Elodie ind ad døren, og så ændrer alt sig. De tre piger er vidt forskellige, men de har alle sammen en ting til fælles: de elsker at stjæle. Historien fortælles skiftevis fra de tre pigers perspektiv med humor og varme. 

 

SPRINGFLODEN

Baseret på RÖNNING & STILTON-serien af Cilla og Rolf Börjlind

Dar Salim er blandt andet på rollelisten i SPRINGFLODEN, der er baseret på de første bind i Cilla og Rolf Börjlinds serie om efterforskerne Olivia Rönning og Tom Stilton, som lægger ud med en henlagt sag om et sadistisk mord på en gravid kvinde.

Find bøgerne bag tv-serien SPRINGFLODEN her:

SALSA

Kan ses på DRTV.  

Her kommer et eksempel, hvor tv-serien kom først og bøgerne senere. Den populære ungdomsserie SALSA handler om venskaber, usikkerhed, liderlighed og ikke mindst sex. 

SALSA-bøgerne af Laura Ringo giver et andet indblik i personernes liv end serien. I bøgerne kommer man bag om personerne fra DR's sexede ungdomsserie og hører meget mere om Uma, Victoria og de andre fra SALSA-universet, og får indblik i deres liv og historie, inden vi møder dem i tv-serien.  

Find bøgerne i SALSA-serien her: 

Find også bøgerne bag de største filmsucceser