34_checkmark

Fragt kun 29,95 kr. 

Læserne elsker hans hyggekrimi om fire pensionister – nu kommer opfølgeren

I England er Richard Osman oprindeligt kendt og elsket som tv-vært, men sidste år debuterede han som forfatter og slog selve Barack Obama af pinden på den britiske bestsellerliste med sin hyggekrimi om fire pensionister, der mødes om torsdagen for at løse mordgåder. Nu er Richard Osman klar med efterfølgeren til sin ekstremt populære debut, der siden udgivelsen i september 2020 har solgt flere end 2 millioner eksemplarer i hjemlandet alene.

 

Af Rasmus Meldgaard Harboe

»Jeg kan ikke vente med at slippe karaktererne løs igen… altså, dem som overlevede den første bog, i hvert fald.«

Sådan sagde forfatteren Richard Osman, da han i et interview med den britiske avis The Guardian afslørede, at han var på vej med en efterfølger til sin banebrydende hyggekrimi TORSDAGSMORDKLUBBEN om fire pensionister, der fornøjer sig med at løse mordgåder fra Puslespilsstuen i den britiske seniorlandsby Coopers Chase.

Osman blev inspireret til at skrive bogen efter et besøg i et lignende seniorsamfund, hvor han var fascineret af indbyggerne og deres mange fortællinger. Og som han selv har sagt til The New York Times, så »kan man ikke rigtig være i en smuk, afskåret del af det engelske landskab uden at tænke ‘Årh, mand, nogen kommer til at blive myrdet snart.'«

Og nu er vores fire gråhårede venner fra Coopers Chase snart på spil igen, for den 27. december udkommer den næste bog i serien om Torsdagsmordklubben, MANDEN DER DØDE TO GANGE.

 

Skrev rekordsælgende debut i hemmelighed

Indtil for få år siden var det ikke bøgerne, de fleste kendte Richard Osman for. I hjemlandet England er han kendt som en prominent tv-vært, der jævnligt toner frem på skærmen som vært for det populære quiz-show Pointless.

Men i det på mange måder skelsættende år 2020 debuterede Richard Osman som forfatter med TORSDAGSMORDKLUBBEN, som alene i løbet af den første uge solgte flere end 135.000 eksemplarer i Storbritannien og dermed blev den hurtigst sælgende roman nogensinde efter J.K. Rowling. Richard Osman slog selve Barack Obamas hypede selvbiografi i de britiske salgsstatistikker, og bogen blev den første debutroman nogensinde, som nappede den eftertragtede førsteplads på den britiske jule-bestsellerliste.

Men inden det hele eksploderede om ørerne på Richard Osman – og inden han overhovedet havde skrevet de første ord af romanen – tvivlede han på, om han ville være i stand til at skrive en krimi. Derfor tog han et langt tilløb, og han brugte 18 måneder på skriveriet, inden han turde fortælle nogen om det bugnende manuskript i skrivebordsskuffen.

»Jeg besluttede at begynde at skrive, for jeg har altid drømt om at skrive en krimi, og da jeg først var kommet i gang, kunne jeg slet ikke stoppe. Men jeg ville ikke fortælle det til nogen, for jeg ville ikke være den type, som går rundt og fortæller, at de er ved at skrive en bog – for tænk, hvis jeg aldrig blev færdig,« fortæller han til The Guardian.

 

En slags James Bond på plejehjem

Selvom Richard Osman er blevet lidt af et litterært fænomen, kan det være vanskeligt at sætte en finger på, hvordan hans bøger kan karakteriseres. Det specielle ved lige netop TORSDAGSMORDKLUBBEN og MANDEN DER DØDE TO GANGE er, at forfatteren blander genrerne på en ret usædvanlig måde. For selv om der ganske vist finder et mord sted, klukler man sig vej gennem romanen, mens man lader sig charmere af de fire amatørdetektiver fra Coopers Chase.

»I England har hyggekrimierne længe været populære, men i Danmark er det stadig en relativt ny genre,« siger Osmans danske redaktør Trine Mæhl.

»Det har imidlertid vist sig, at der også i Danmark er et stort publikum til netop denne type krimi uden bloddryppende mord. Med en hyggekrimi som Osmans kan man som læser nyde en god mordgåde i godt og fornøjeligt selskab i sikker forvisning om, at retfærdigheden nok skal ske fyldest, og at det kun er de onde, der dør. En slags James Bond på plejehjem, kan man måske sige.«

Den svære toer

Man siger, at det er vanskeligt at skrive bog nummer to, når den første var en kolossal succes, fordi presset er så stort. Men den situation stod Osman heldigvis ikke i.

»Jeg havde faktisk nærmest færdiggjort bog nummer to, inden TORSDAGSMORDKLUBBEN udkom, så jeg skrev heldigvis uden at vide, hvor stor en succes, den blev. Men jeg skriver på den tredje bog i serien nu, og nu kender jeg naturligvis til læsernes forventninger,« fortæller Richard Osman til magasinet GQ Magazine.

MANDEN DER DØDE TO GANGE udkommer den 27. december, mens Richard Osman hygger sig med at skrive tredje bog i serien - og mens den legendariske filminstruktør Steven Spielberg arbejder på filmatiseringen af TORSDAGSMORDKLUBBEN, som han har erhvervet rettighederne til. Og når den får premiere, er vi mere end klar til at lægge bøgerne fra os et øjeblik for at finde popcornene frem og se, hvordan en hyggekrimi ser ud på det store lærred.

Manden der døde to gange

Manden der døde to gange

Fire rævesnu venner
Endnu en hyggelig mordgåde

En uge er gået, og det er blevet torsdag igen. De fire venner mødes vanen tro i Puslespilsstuen for at drøfte uopklarede mordsager. Denne gang har Elizabeth modtaget et brev fra et tidligere bekendtskab, og han nævner både stjålne diamanter, en brutal mafioso og en umiskendelig dødstrussel. Og brug for hjælp har han også.

Men inden længe udvikler sagen sig til en mordgåde, og Elizabeth får overtalt Joyce, Ibrahim og Ron til at hjælpe med at fange den skånselsløse morder. Og tænk, hvis de nu også fandt diamanterne? Ja, det ville da være en kærkommen bonus.

Denne gang er de imidlertid oppe mod en modstander, der er villig til at dræbe dem uden tøven. Kan vores fire venner finde morderen (og diamanterne), før morderen finder dem?

Richard Osman er tilbage med endnu en mordgåde om vores rævesnu yndlingskvartet, og andet bind i serien om Torsdagsmordklubben er lige så herligt og vittigt som det første.

Pressen skriver:

»Gennemført lunt, selv når der er lig på bordet ... Bedriver morskab i næsten hver eneste linje«
 **** – Børsen

»Et sprog, der efterlader sin læser med lattertårer på kinderne«
***** – Jyllands-Posten

»Igen en underholdende og hyggelig historie«
Bogblogger.dk

»Herlig og vittig«
Alt for Damerne

»Selv mord er hyggeligt, når det er i hænderne på Richard Osman«
Berlingske

»Hyggelig læsning«
Bogvægten

»En noget så fænomenal serie«
**** – Bogens liv

»Humoren er i top, og man sidder som læser og gnægger«
Lektørudtalelse

»Skøn og nem underholdning!«
Nilles bogblog

»En ode til venskabet – også i livets efterår«
Sunday Times

»Balsam for sjælen«
Daily Express

»Til dem, der elsker mordgåder med humor og kant«
– Publisher's Weekly

»En sand fornøjelse af skæmt, vid og varme«
Wall Street Journal

PRIS269,95 kr.