Mordgåder uden blodbad – hyggekrimien er født

Krimien er populær, både på tv-skærmen og i bogform. Særligt i Skandinavien og Storbritannien er der tradition for at udgive spændende og til tider drabelige mordhistorier. Men heldigvis kan en krimi også være både underholdende og spændende uden blodbad og høj intensitet.

 

Af Rasmus Meldgaard Harboe

Men gik man tilfældigvis en tur i Londons gader og kiggede på boghandlernes udstillingsvinduer sidste vinter, anede man måske, at der er ved at opstå noget nyt. For i december 2020 ryddede den britiske forfatter Richard Osman nemlig bordet og overraskede alle med sin debutroman TORSDAGSMORDKLUBBEN.

I England blev der alene i løbet af den første uge langet flere end 135.000 eksemplarer af romanen over disken, og den havnede som den første debutroman nogensinde øverst på den eftertragtede britiske julebestsellerliste. I dag er der solgt flere end to millioner eksemplarer af romanen alene i England, og Osman udkommer nu i knapt 40 lande.

Og nu kan Richard Osmans mange fans glæde sig til andet bind i serien, MANDEN DER DØDE TO GANGE, mens Osman selv er i færd med at skrive tredje bind. Og måske har han været med til at føde en helt ny gren af krimigenren.

Hvis du trænger til at blive lidt forelsket i krimigenren igen, så tag sådan en bog her. Så tror du lidt på det igen.

For selv om vi kalder Richard Osmans romaner for hyggelige, er det altså stadig et mord, som sætter handlingen i gang. Hver torsdag mødes de fire pensionister Elizabeth, Joyce, Ron og Ibrahim i Puslespilsstuen i seniorlandsbyen Coopers Chase. Stuen har de booket under navnet Debatgruppe om japansk opera for at være sikre på, at ingen uindviede finder på at dukke op.

For der bliver ikke debatteret japansk opera om torsdagen i Coopers Chase. Der bliver løst uopklarede mordsager. En dag bliver der imidlertid begået et mord helt tæt på de fire amatørdetektiver, og pludselig får vores seniorer en aktuel og helt akut gåde at løse.

 

Genforelsket i krimigenren

Richard Osmans hyggekrimier adskiller sig på flere måder fra andre krimier. For det første griner og fniser man sig vej gennem historien, mens de fire årvågne og skarpe seniorer kaster sig ud i deres amatørefterforskning med passion og snilde. Samtidig er Richard Osman en knivskarp sprogsmed, som fanger sine hovedpersoners stemmer med både humor og respekt.

»Som danskere ligger vi meget tæt op af den humor, han kommer med. Vi forstår hans små bitte stik,« fortæller Lone Theils, som selv er krimiforfatter og har boet og arbejdet som korrespondent i Storbritannien i 16 år.

Hun mener sagtens, at man kan kalde Richard Osmans bøger for »hyggekrimier«, netop fordi læseren får en mordgåde serveret og kan gætte med undervejs – uden at tabe småkagen i tekoppen af skræk og væmmelse.

»Jeg kommer i flere fora på nettet, hvor man diskuterer krimi. Der kan jeg mærke, at der bare er en enorm træthed af krimier, hvor kvinder bliver slået bestialsk ihjel. Der vil jeg sige, at hvis du trænger til at blive lidt forelsket i krimigenren igen, så tag sådan en bog her. Så tror du lidt på det igen.«

 

Flere hyggekrimier på vej

Også forfatterens danske redaktør, Trine Mæhl, ser et nybrud i Richard Osmans stil – og hun lover, at vi kommer til at se flere udgivelser inden for hyggekrimigenren.

»Hyggekrimierne inviterer derimod læseren ind i et rart og ofte genkendeligt univers, hvor almindelige mennesker som du og jeg skal opklare en god puslespilsgåde. Genrens præmis er, at alt ender lykkeligt, og hvis nogen overhovedet dør, er det kun de onde. Vi fornemmer, at netop denne type krimi vækker genklang hos mange, og derfor glæder vi os også meget til at udgive flere hyggekrimier allerede i 2022.«

 

TORSDAGSMORDKLUBBEN af Richard Osman er allerede udkommet, og MANDEN DER DØDE TO GANGE udkommer den 27. december 2021.

Manden der døde to gange

Manden der døde to gange

Fire rævesnu venner
Endnu en hyggelig mordgåde

En uge er gået, og det er blevet torsdag igen. De fire venner mødes vanen tro i Puslespilsstuen for at drøfte uopklarede mordsager. Denne gang har Elizabeth modtaget et brev fra et tidligere bekendtskab, og han nævner både stjålne diamanter, en brutal mafioso og en umiskendelig dødstrussel. Og brug for hjælp har han også.

Men inden længe udvikler sagen sig til en mordgåde, og Elizabeth får overtalt Joyce, Ibrahim og Ron til at hjælpe med at fange den skånselsløse morder. Og tænk, hvis de nu også fandt diamanterne? Ja, det ville da være en kærkommen bonus.

Denne gang er de imidlertid oppe mod en modstander, der er villig til at dræbe dem uden tøven. Kan vores fire venner finde morderen (og diamanterne), før morderen finder dem?

Richard Osman er tilbage med endnu en mordgåde om vores rævesnu yndlingskvartet, og andet bind i serien om Torsdagsmordklubben er lige så herligt og vittigt som det første.

Pressen skriver:

»Gennemført lunt, selv når der er lig på bordet ... Bedriver morskab i næsten hver eneste linje«
 **** – Børsen

»Et sprog, der efterlader sin læser med lattertårer på kinderne«
***** – Jyllands-Posten

»Igen en underholdende og hyggelig historie«
Bogblogger.dk

»Herlig og vittig«
Alt for Damerne

»Selv mord er hyggeligt, når det er i hænderne på Richard Osman«
Berlingske

»Hyggelig læsning«
Bogvægten

»En noget så fænomenal serie«
**** – Bogens liv

»Humoren er i top, og man sidder som læser og gnægger«
Lektørudtalelse

»Skøn og nem underholdning!«
Nilles bogblog

»En ode til venskabet – også i livets efterår«
Sunday Times

»Balsam for sjælen«
Daily Express

»Til dem, der elsker mordgåder med humor og kant«
– Publisher's Weekly

»En sand fornøjelse af skæmt, vid og varme«
Wall Street Journal