4 ting, du skal vide om MANDEN FRA MØRKET

Ole Christian Madsen, der tidligere har instrueret både tv-serien Edderkoppen og filmen Flammen og Citronen, har skrevet en spraglet spændingsroman om en politimands personlige hævnprojekt og en konspiratorisk mordgåde, der fletter sig ind i hovedpersonens liv. Her fortæller Ole Christian Madsen selv om bogen.

19-09-2023

Forfatter og instruktør Ole Christian Madsen 

Den handler om ”krigen efter krigen”

”Jeg har interesseret mig for efterkrigstiden i mange år, den tid er en særlig passion for mig, jeg har  sammen med Lars Kjeldgaard lavet en serie til DR, Edderkoppen, som frit fortalte om begivenheder i kølvandet på besættelsen, og en ting har altid undret mig: Politibetjente var plaget af opholdet i de KZ-lejre, man havde sendt dem til efter tilfangetagelsen af det danske politi i 1944. På østfronten havde 7500 danske nazister kæmpet på tysk side, og de overlevende vendte nu hjem til Danmark efter krigen. Regeringen havde opfordret arbejdsløse danskere til at tage til Tyskland og finde arbejde i den tyske krigsindustri; det gjorde 100.000 danskere – da de kom hjem blev der set skævt til dem, fattigdommen var udbredt. København var med andre ord noget af en krudttønde. 

Se også: Andre krimier

Spørgsmålet er, hvor de alle sammen blev af? Hvor blev alle taberne af? Dem som intet havde fået ud af deres lidelser under krigen. Holdt deres krig op den 4.-5. maj 1945, eller fortsatte den i en anden form? Mit udgangspunkt for at skrive romanen er, at en krig aldrig holder op, men blot skifter arena.” 

MANDEN FRA MØRKET er en 'hvad nu hvis'– fortælling om bagsiden af efterkrigsårene, og hvordan det kunne have været 

Det er IKKE en historisk korrekt skildring

Ole christian madsener uddannet filminstruktør, fra Den Danske Filmskole i 1993. Han står bl.a. bag FLAMMEN OG CITRONEN, EDDERKOPPEN, EN KÆRLIGHEDSHISTORIE, PRAG, NORDKRAFT, SUPERCLÁSICO og KRUDTTØNDEN. Han har også instrueret 10 afsnit af HBO-serien BANSHEE og været executive producer på sæson 4 af samme serie. Han arbejder nu på større danske og internationale projekter.    

MANDEN FRA MØRKET er en 'hvad nu hvis'– fortælling om bagsiden af efterkrigsårene, og hvordan det kunne have været, en fantasi med efterkrigstiden som bagtæppe, og om dem, som fortsætter med at kæmpe af forskellige årsager. Det er en stiliseret spændingsroman med en del ramasjang om en politiefterforskers eget personlige hævnprojekt og ikke mindst en kærlighedshistorie om, hvordan han midt i sit mareridt kan holde sammen på sin sønderrevne familie. Og så er det en kriminalhistorie med en konspiratorisk mordgåde, som fletter sig ind i hovedpersonens traumatiske liv, og som viser sig, at være forbundet med en langt større agenda for Danmarks fremtid.”

Se også: Andre historiske bøger

Det var ikke nemt at skrive en roman, når man normalt laver film og tv

”Jeg ville yde det store drama, det spraglede, den kulørte noir og de komplekse følelser retfærdighed – og ikke mindst kunne fortælle med en indre stemme frem for en deskriptiv ydre. Det tog lang tid at finde den stemme, det var svært, jeg lavede alle de fejl, som en uerfaren romanforfatter kan lave. Men med tiden formede materialet sig på en måde, jeg følte, jeg kunne fortælle i. Efterhånden blev det den skulptur, jeg havde håbet på. Mit håb var at kunne skrive en roman, som ville være både bevægende, uhyggelig og underholdende, en mørk rejse igennem følelser og fortid, i en verden, hvor kampen for at komme fri af krigens skygger kæmpes helt ned i de nære relationer. Det håber jeg er lykkedes.”

Det er første del af en serie

MANDEN FRA MØRKET er første del af det, jeg kalder `Dekade-serien´; en række af fire romaner, som alle tager udgangspunkt i en konspiration fra hvert årti; fra 1948 til 1978. Det er også en stafetfortælling, hvor en mindre karakter i den ene bog bliver hovedperson i den næste.”

Manden fra mørket

Manden fra mørket

Politiefterforsker Villy Falk er traumatiseret af sin tid i koncentrationslejr og går kun modstræbende ind i efterforskningen af et tilsyneladende uforklarligt dobbeltmord på Peter Bangs Vej. Men det går op for ham, at sagen dækker over noget langt større og måske har forbindelse til hans egen hemmelige kamp for at hævne sin svoger, der døde i lejren.Og for at redde sin sønderknuste familie – hvis han kan.  

 

Manden fra mørket er en fri fantasi med afsæt i efterkrigstidens magtkampe. Den er første bog i Ole Christian Madsens romanserie inspireret af en dramatisk kriminalsag fra hvert årti.