Q&A med Lars Kepler – krimiparret ved, at de har fået en god idé, når de selv bliver skræmte

Lars Kepler er klar til at ødelægge din nattesøvn med SPEJLMANDEN. Forfatternavnet er et pseudonym for ægteparret Alexandra og Alexander Ahndoril, som arbejder sammen om at skrive thrillere, der sender karaktererne ud i sindets mørkeste afkroge.

 

Hvad inspirerede jer til at skrive SPEJLMANDEN?

”De sidste uger inden en bog bliver færdig, skriver vi utroligt intensivt. Vi glemmer alt andet og har næsten flimmer for øjnene, når vi endelig når i mål. Det føles, som om vi har givet alt, vi havde i os, som om vi aldrig kommer til at skrive igen. Så plejer vi at begynde at gøre rent, ordne opvasken og vasketøjet – og nogle gange midt i de gøremål får vi en idé til næste bog. Hvor idéerne kommer fra, ved vi ikke, men det drejer sig altid om noget, der optager os, noget der skræmmer, gør os oprørte og får hjertet til at slå hurtigere i brystet. SPEJLMANDEN er en slags spejling af vores første bog HYPNOTISØREN. Det er en thriller, der både har et højt tempo og en mørk, psykologisk labyrint.”

Hvorfor har I valgt, at hypnotisøren skal vende tilbage?

”Alle bøgerne om Joona Linna handler om en sag, der skal påbegyndes og afsluttes. Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden, så man kan begynde med SPEJLMANDEN, hvis man vil, men hvis man følger hele serien, får man naturligvis en anden oplevelse, der kæder de enkelte handlingsforløb sammen i en større historie om Linna og de andre gennemgående personer. At skrive en serie rummer en fantastisk fordel for en forfatter: man behøver ikke sige farvel til sine hovedpersoner, når man afslutter en bog. Vi har savnet Erik Maria Bark, tænkt på, hvordan han har det, og nu i SPEJLMANDEN, hvor Joona havde brug for hjælp til at afhøre et vidne med en alvorlig psykisk sygdom, var tiden inde for ham til at vende tilbage. Det er tredje gang, hypnotisøren er med i vores bøger, og selvom han er en dygtig og erfaren hypnotisør, er han nok ikke rigtig forberedt på det, han kommer ud for … ”

Hvad er temaerne i SPEJLMANDEN?

”Der er en spejl-tematik i bogen, der handler om at turde se sig selv i øjnene og se direkte på det, man helst vil vende ryggen til. Men det overordnede tema handler om, hvordan nogle mennesker havner i en situation eller en tilstand, hvor de mister al barmhjertighed og al respekt for andre menneskers værd.”

Hvorfor er I optagede af sindets og samfundets mørkeste afkroge?

”Meningen med vores bøger er jo, at de skal være underholdende, spændende og tempofyldte, men krimier egner sig også til alvorlige diskussioner. Vi ligner nok Joona lidt. Vi har stærk empati, og der er nogle ting, vi bare ikke kan holde ud. Men i stedet for at være politifolk, er vi desværre bare forfattere og hjælper ikke nogen i virkeligheden. Men vi kan gøre opmærksom på ting, der er forkerte og sætte gang i vigtige samtaler. Vi vil vide, hvorfor forbrydelser sker, hvorfor en person bliver seriemorder. Vi vil kunne se baggrunde og forstå motiverne og årsagssammenhængene.”

Hvad er det for en offervilje og overlevelsesdrift, Joona møder?

”Vi presser altid vores karakterer, så langt vi kan, presser dem ud i ekstreme situationer for at se, hvilke valg de træffer, og hvem de er, når det virkelig gælder. Nogle af dem giver aldrig op, nogle er parate til at ofre sig selv, mens andre viser sig at være helt anderledes, end vi først troede.”

Hvordan har det været at leve med Joona Linna i 10 år?

”Joona Linna er en del af vores liv og vores familie. Vi er sammen med ham hver dag og lærer ham bedre at kende for hver bog. Men samtidig er vi stadig vældig nysgerrige på ham, og det lykkes ham gang på gang at overraske os – ikke mindst i SPEJLMANDEN.”

Find alle bøger af Lars Kepler her