Fire klassikere til et ungt menneske

Hvis du gerne vil give en langtidsholdbar gave til et ungt menneske ved en særlig lejlighed som konfirmation, studentereksamen eller 18-års fødselsdag, er en bogklassiker et oplagt valg.

Det kan give indsigt og dybde, og de vil kunne genlæse den livet igennem og opdage nye lag i historien. 

Af Kim Andrea Brofeldt / 21-12-2023 

De bedste klassikere 

George Orwell, 1984

1984 af George Orwell er en tidløs klassiker. Romanen, udgivet i 1949, udforsker dystopiske temaer og et samfunds undertrykkelse, hvilket gør den aktuel og tankevækkende på tværs af generationer. Vi følger Winston Smith, som lever i det totalitære Oceanien, der styres med jernhånd af Store Broder-partiet. Partiet indoktrinerer i befolkningen, at krig er fred, frihed er slaveri og uvidenhed er styrke. Orwell åbner i 1984 døre til refleksion over magtens natur, individets frihed og betydningen af sandhed.  
 
1984

1984

Uhyggelig realistisk skildring af et fremtidssamfund, hvor tre superstater har delt verden mellem sig. Winston Smith lever i Oceanien, som beherskes af "partiet", der med Store Broder i spidsen kontrollerer alt - selv tanker lader sig pejle. Alligevel har Winston forbudte tanker, og han kommer i kontakt med andre oprørere, bl.a. pigen Julia, som han forelsker sig i, hvilket i øvrigt også er forbudt.

F. Scott Fitzgerald, Den store Gatsby

Den store Gatsby af F. Scott Fitzgeralds er en glimrende klassiker til en ung læser, der søger en indsigtsfuld og medrivende læseoplevelse. Romanen formår at indfange essensen af 1920'ernes jazzalder i al dens dekadence og overflod, når den udforsker temaerne kærlighed, ambition og den amerikanske drøm. Da den fattige officer Gatsby vender hjem fra fronten efter Første verdenskrig, finder han ud af, at hans store kærlighed har giftet sig med den rige og brutale Tom Buchanan. Det bliver nu Gatsbys mål i livet at blive rig og vinde sin kærlighed tilbage. Fitzgeralds elegante prosa og medrivende karakterer gør denne bog til en perfekt introduktion til litteraturens dybder, samtidig med at den tilbyder et fascinerende vindue til en svunden æra. 
Den store Gatsby

Den store Gatsby

ÅRET ER 1922. Den unge forfatter Nick Carraway er flyttet fra Midtvesten til det pulserende liv i New York for at få sin del af den amerikanske drøm: fest, penge og berømmelse. Nick bosætter sig på Long Island, hvor han bliver nabo til den mystiske Jay Gatsby; en rigmand, der er kendt for at holde de mest overdådige fester i sit enorme, luksuriøse hus.

På den anden side af bugten residerer Nicks kusine, Daisy, der er gift med den utroligt rige Tom Buchanan. Det viser sig, at Daisy er Gatsbys store ungdomskærlighed, og at Gatsby har svunget sig op til rigdom og succes med det ene formål at vinde hende tilbage.

Ufrivilligt bliver Nick hvirvlet ind i Gatsbys plan om at få Daisy tilbage; en plan, der kun kan ende galt.

DEN STORE GATSBY skildrer jazztiden i al dens dekadence og overflod, og er som billede på den amerikanske drøm blevet en fast bestanddel af amerikansk mytologi.

J.R.R. Tolkien, Hobbitten

Hobbitten af J.R.R. Tolkiens er et ideelt valg for den unge læser, der ønsker at træde ind i en magisk verden. Værket formår at transportere læseren til det fortryllende land Midgård befolket af dværge, elvere, drager og orker. Hobbitten er en eventyrlig fortælling om Bilbo Sækker, der kaster sig ud på en farefuld rejse for at vinde en skat og som undervejs opdager en uanet styrke i sig selv. Tolkiens detaljerede og levende beskrivelser og rige fantasi gør denne klassiker til en uforglemmelig oplevelse og en oplagt introduktion til den fortryllende verden af fantasy-litteratur. 

Tove Ditlevsen, Pigesind/Kvindesind

Pigesind/Kvindesind af Tove Ditlevsen indfanger essensen af ungdommens håb, kærlighedens tumult og modenhedens visdom. Denne vendebog, der samler to af Tove Ditlevsens mest kendte og elskede digtsamlinger, udforsker hele følelsesspekteret fra det triste og ulykkelige til en munter og naiv hverdagsoptimisme. Pigesind/Kvindesind føles som en kærkommen ven i rejsen fra ung pige til voksen kvinde og tilbyder en tidløs forståelse af universelle erfaringer, som alle unge kan relatere til.  
 
Pigesind/Kvindesind

Pigesind/Kvindesind

Samlet genudgivelse som vendebog af to af Tove Ditlevsens ikoniske digtsamlinger.

Pigesind er Tove Ditlevsens kendte og elskede debutdigtsamling fra 1939, der med sine 32 digte udforsker hele følelsesspektrummet: fra det triste og ulykkelige til en munter og naiv hverdagsoptimisme, og som stadig anses for et af hendes hovedværker. I Kvindesind, der udkom første gang i 1955, spejder den modne kvindes længselsfuldt tilbage mod ungdommen og uskylden.

Nu genudgives de to ikoniske digtsamlinger som en vendebog i en smuk lærredsindbinding.

Klassikere til alle typer læsere: