Forfatternes 6 yndlingsgys for børn & unge

Halloween er lige om hjørnet, og i den anledning fortæller Gyldendals forfattere om de gys, der har fået det til at løbe koldt ned ad ryggen på dem gennem tiden. 

29-10-2021

Halloween 

Sara Ejersbo:
Hjemsøgt af gyserklassiker 

Sara Ejersbo 

“Da jeg var barn, var der en bestemt bog, som jeg længe gik og skelede til på biblioteket. HEKSENS SØSTER havde en uhyggelig pige på forsiden og en advarsel om, at man ikke skulle læse den en mørk aften i tordenvejr. Det turde min veninde og jeg absolut heller ikke kaste os ud i, men vi lagde os på et tæppe i græsset ved højlys dag og læste den højt for hinanden. Og vi GØS af skræk sammen med de to veninder, Lynn og Mus. Over gamle fru Tuggle, for er hun nu også ond, eller er hun bare sær? Og Lynns søster, der taler med kragerne og får længere og længere negle, så de til sidst ligner kløer. Er fru Tuggle ved at oplære søsteren som heks? Eller er det bare pigernes fantasi? Vi var både skrækslagne og tryllebundne fra første til sidste side, og jeg vil varmt anbefale bogen – dog ikke til dem med sarte nerver, for den ER altså oprigtigt vildt uhyggelig”.

HEKSENS SØSTER udkom for første gang på dansk i 1975 og har siden skræmt sig ind børnehjerter. Sara Ejersbo står bag PIGELIV-serien, som handler om en venindetrekløver, der kommer ud for lidt af hvert. I bøgerne PIGELIV MYSTERIER 1 & 2 lurer en lille smule hverdagsuhygge, og derudover har hun skrevet Slik eller ballade – en letlæsningsbog med halloweentema. 

HEKSENS SØSTER af Phyllis Reynolds Maynor er historien om Lynn, der bliver mistænksom, da hendes søster begynder at opføre sig mærkeligt og gro sine negle til lange klør. Er hun i hekselære hos den mystiske gamle dame Fru Tuggle? Lynn og hendes veninde Mus tager affære. Men det skulle de aldrig have gjort ...

Anbefales fra 10 år og op.

Malene Sølvsten:
Børnegyseren de voksne ligger vågne over

Malene SølvstenMalene Sølvsten
“Jeg vil gerne anbefale CORALINE af Neil Gaiman. Bogen handler om pigen Coraline, der flytter til et nyt hus, hvor der er en mærkelig dør, som hun går ind ad (Coraline er ret nysgerrig, og tuller meget rundt alene). Hun kommer ind i en anden verden, som på en måde ligner hendes egen. Men alle har knapper i stedet for øjne, hendes far har dejansigt og hendes mor er et ondt væsen, som bare udgiver sig for at være hendes mor. Coraline skal hjem til sin egen verden og fikse de, hun har sat i gang. Bogen er virkelig fed og møguhyggelig. Jeg læste den med min dengang 12-årige søn, og jeg tror, jeg var mere skræmt af den end ham, men han er også ret rå. Neil Gaiman er en af mine yndlingsforfattere, og han skriver eminent. Lidt af en bedrift at skrive en børnegyser, som kun de voksne ligger vågne over. Min søn syntes, at bogen var fed og spændende. Jeg freakede over den lille pige alene i en uhyggelig spejlvirkelighed med ansvaret for at få verdensorden på plads igen”.

Malene Sølvsten har skrevet den populære YA-trilogi RAVNENES HVISKEN, hvor hun senest har udgivet LIVETS BLOD, der foregår i samme historiske fantasyunivers. 

CORALINEs mørke og absurde fortælling om en piges vej ind i en verden, hvor alt er næsten som det plejer, men alligevel helt forkert har lokket læsere siden 2002. Den er aktuel i en nyillustreret version. 


Ida-Marie Rentdorff:
Monsterpræst anno 1840 blev et uventet teenagegys 

ida marie rendtdorff  “I vores familiesommerhus i Tisvilde står der en bogreol fyldt med gamle bøger. En sommerdag, da jeg var 16 år, manglede jeg noget at læse i. Jeg fandt en slidt udgave af romanen GENGÆLDELSENS VEJE på reolen og smed mig på et tæppe i solen. Og inden længe isnede det i mig trods varmen! Bogen foregår omkring 1840 og handler om to unge piger, Lucan og Zosine, der lige er fyldt atten år. Hårdt presset af pengemangel kommer de i huset hos en præst, som bor langt ude på landet i Frankrig. Han viser sig at være noget af et monster, der har grumme planer for pigerne. Bogen er skrevet af Karen Blixen under pseudonymet Pierre Andrézel og bygger på virkelige begivenheder. Jeg fik i den grad pulsen op den dag på tæppet ude i solen”.

Ida-Marie Rentdorff står bag en lang række bøger for børn og unge som KLODEN UNDER VAND, STEMMETYVEN og DALIA DRAGEHVISKER – senest har hun skrevet ungdomsromanen HIMLEN OVER I MORGEN, der blander spænding, uhygge og klimaforandringer. 


Yndlingsgys for børn og unge

Camilla Wandahl:
Dobbeltanbefaling af gys for de mellemste

camilla wandahl  

“Jeg vil gerne anbefale ZOMBIEHUNDEN af Sandra Schwartz, fordi det er en både sjov og gysende serie til børn. Serien handler om en dreng, hvis hund bliver til en zombiehund, men hvis det lyder lidt for uhyggeligt, så husk, at der også er en god portion humor i historien, til at holde den ud i strakt arm. Jeg har været så heldig at være med til at læse bogen både før den udkom og efter den udkom - og jeg synes, at serien er SÅ god. Kan højtlæses for modige unger fra 7 år og selvlæses fra ca. 9-12årsalderen. Og nu hvor jeg har jer, vil jeg også gerne liige nævne min egen gyser ET BLODIGT SPIL, som handler om fire unge, der finder en gammel rollespilsbog i en kirke. Bogen besætter en af pigerne, så hun bliver OND, og nu skal de andre prøve at overvinde hende!”

Camilla Wandahl har skrevet et væld af bøger for børn og unge. Heriblandt de spændende YA-bøger om ØGLEJÆGERNE, ALT OM AT VÆRE PIGE og HUNDEKLUBBEN for de helt små.
Lise Villadsen:
Fatal fiskefangst gjorde uudsletteligt indtryk

  Lise Villadsen 

“Hermed en anbefaling af en rigtig klassiker! Som teenager læste jeg Dennis Jürgensens gyser TINGEN I CELLEN som gjorde et uudsletteligt indtryk. En mand, slubrende og stinkende af hav, sidder indespærret i en mørk celle. Hvorfor er han havnet dér? En præst bliver tilkaldt, og manden fortæller om en fatal fisketur, hvor han fik noget på krogen, der burde være blevet nede i havet for evigt … Som læser holdes man på kanten af stolen lige til sidste side, fordi man ved, der findes en grusom forbindelse mellem den fatale fisketur og dé slubrende lyde og den fæle lugt.  Jeg vil anbefale "Tingen i cellen" til alle horror-fans - men hold dig væk, hvis du er glad for tang og fisketure”.

Lise Villadsen bag blandt andet TIGERHJERTE og KVANTESPRING er aktuel i det gysende hjørne med BYTTEDYR om en high school-udveksling i Florida der går grueligt galt. BYTTEDYR kan høres som lydbog og udkommer på print  29. november. 
Kenneth Bøgh Andersen:
En livslang Frankenstein-fascination

kenneth bøgh 
“Lige fra jeg var barn, har jeg været fascineret af historien om Frankenstein. Historien om videnskaben, der knækker selve livets kode og skaber et levende væsen – med frygtelige konsekvenser til følge. FRANKENSTEIN er en vild, uhyggelig, tragiske og rørende historie, der er meget mere end en simpel skrækroman, og som handler om, hvad der gør os til det menneske, vi er. 
Alle kender FRANKENSTEIN, men de færreste har læst bogen. Forståeligt nok, da det er en over 200 år gammel sag, der kan være meget tung at komme igennem. Men det er også en skam, for det er en fantastisk og fascinerede historie. Derfor var det en stor ære, da jeg fik mulighed for at genfortælle denne klassiker, der samtidig er en af min egne yndlingshistorier. Jeg satte mig for at være så tro som muligt overfor den originale historie, men ville også fortælle den med min stemme og mine ord og i min fortolkning. Jeg håber, at det kan få nogle flere til at læse historien om Frankenstein, for det er en fortælling, der fortjener at blive læst. Det er en historie, der fører vidt omkring. Helt til verdens ende og ind i de dybeste afkroge af menneskets sjæl, og når du først har læst den, så vil du aldrig glemme den”.

Kenneth Bøgh Andersen er noget nær en gysermester og står blandt andet bag DJÆVLENS LÆRLING-serien, myresuperhelten ANTBOY og lige nu er han aktuel med en eventyrlig historie om at finde ud af mørkeræden i DRØMMESLOT

Flere gysere for børn og unge